Cel mai bun polizor unghiular

Am modificat articolul ultima data pe: 28.03.24

 

Polizoare unghiulare – Opinii si recenzii in 2024

 

Cautati un polizor unghiular? Ei bine, ati venit la locul potrivit. Sau, mai bine zis, pe pagina potrivita. Noi am analizat si explorat toata oferta anului curent, de astfel de echipamente, iar mai jos, nu oferim doar descrieri, ci si multe informatii pertinente pentru alegerea polizoarelor. Mai intai, insa, recomandarile noastre: pe primul loc, Makita GA9020, un model profesionist, pentru discuri de 23 centimetri, care ofera un sistem eficient anti-praf si o rezistenta mare la supraincalzire, plus posibilitati numeroase de reglare. O a doua recomandare este Bosch GWS 750, un model mai mic, insa de calitate germana ridicata, pentru discuri de 125 milimetri, el ajungand la 11 mii de rotatii pe minut, pentru o lucrare eficienta, indiferent de material.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Makita GA9020
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este una din cele mai bune unelte din categoria profesionala, ea controland eficient discuri de 23 centimetri in diametru, la turatii de 6600 de rotatii pe minut, prin motorul sau foarte puternic, de 2200 de Wati.

S-ar putea ca multi utilizatori (in special amatorii de lucrari hobby unde este nevoie de un flex) sa fie descurajati de pretul acestui produs.

Daca aveti un atelier unde prelucrati metal, lemn, plastic sau chiar si piatra si va trebuie un polizor unghiular puternic si rezistent la incingere, atunci acesta este ce va recomandam, fara indoiala.

A 2-A OPTIUNE!

Bosch GWS 750
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Are o calitate a constructiei solida, cei 750 de Wati ai motorului fiind mai mult decat suficienti pentru a tura discuri de 125 milimetri cu peste 11 mii de rotatii pe minut. Aparatul este foarte usor (1,8 kilograme), iar ingineria germana este usor de vazut in utilizarea sa.

Totusi, este o unealta de capacitati limitate, intrucat discurile pe care i le puteti echipa sunt mici (125 milimetri).

Doriti o unealta care sa se strice greu, insa nu sunteti unul din acei profesionisti cu cerinte specifice pentru discuri mari si puteri ridicate? Nu putem, in cazul acesta, sa va recomandam alt model decat cel prezentat aici.

A 3-a Optiune!

Stern AG 125TV
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Poate fi cu usurinta utilizat atat cu stanga, cat si cu dreapta. Pentru discuri de 125 de milimetri, adica mici, motorul de 1200 de Wati este mai mult decat puternic, prin urmare asigura turatii foarte ridicate, de pana la 11 mii de RPM. 

Fiind din categoria hobby, sa va asteptati ca aparatul respectiv sa demonstreze o tendinta la supraincalzire. 

Acest aparat, cu turatier reglabila, s-ar putea sa fie unul din cele mai flexibile de pe piata. Daca treceti peste tendinta sa de supraincingere, veti constata ca a fost o investitie foarte buna, pe orice fel de material.

 

 

Pareri despre cele mai bune polizoare unghiulare

Recenziile noastre de produse include polizoare unghiulare, ieftine si bune, dar si modele performante, pentru profesionisti. Le vom prezenta performantele, accesoriile si modul recomandat de utilizare (profesional, hobby, si asa mai departe). Speram ca, astfel, sa ne ajutam cititorii sa faca alegerea potrivita cat mai repede cu putinta:

 

 

Polizor unghiular Makita:

 

Makita GA9020 

 

Un polizor unghiular Makita ca acesta reprezinta o optiune foarte indicata pentru utilizatorii profesionisti, ce au nevoie de scule cu o capacitate ridicata de lucru, pe toate tipurile de suprafete. Diametrul discului utilizat este de 23 de centimetri, deci face parte din unteltele mari, iar viteza maxima atinsa este de 6600 de RPM, cu un motor destul de puternic: 2200 de Wati. 

Producatorul a brevetat o miscare in zig-zag a rotorului, care ii sporeste eficienta, iar constructia de protectie, de tip labirint, asigura un grad ridicat de protectie impotriva infiltrarilor de praf la rulmenti. Carcasa este reglabila in patru pozitii, pentru a asigura un grad ridicat de control si siguranta in timpul utilizarii. 

Recenziile au laudat acest polizor unghiular Makita GA9020 si pentru faptul ca se incinge destul de greu, ceea ce inseamna ca permite perioade prelungite de utilizare inainte de a avea nevoie de o pauza de racire. Ca dezavantaje, este ceva mai scump decat alte modele din gama sa.

 

 

Polizor unghiular Bosch:

 

Bosch GWS 750 

 

Suntem destul de siguri ca cel putin 90 la suta din cititorii acestui articol au auzit de Bosch. La urma urmei, vorbim despre probabil cel mai mare nume din unelte motorizate pentru constructii si amenajari. Polizorul unghiular pe care l-am inclus aici este un model de mare viteza, el atingand 11000 de rotatii pe minut. 

Bineinteles, asta inseamna ca opereaza si discuri destul de mici, in cazul acesta de diametru 125 milimetri. La 750 de Wati, ofera suficienta putere pentru nevoile respective, iar greutatea aparatului este redusa, de doar 1800 de grame. Este un model pentru mana dreapta, foarte util atunci cand efectuati lucrari de finete, in spatii inguste. 

Bosch Professional GWS 750 se recomanda pentru toate suprafetele, iar noi putem sa spunem ca se afla printre modelele de polizoare unghiulare, ieftine si bune, care impresioneaza prin calitate, insa dimensiunile reduse il fac de nedorit pentru anumite sarcini unde este nevoie de motoare puternice si discuri de diametru mare. 

 

 

Polizor unghiular Stern:

 

Stern AG 125TV 

 

Pentru cei ce cauta un polizor unghiular Stern, cunoscand renumele acestui brand in domeniul amenajarilor, noi putem recomanda modelul AG 125TV. Insa, tinem sa mentionam ca este un aparat pentru lucrari de hobby, pentru ca, desi are performante bune, prezinta o tendinta sa se supraincalzeasca, asa ca va fi nevoie sa ii dati pauze dese. 

Motorul sau de 1200 de Wati poate roti discuri mici, de 125 milimetri, cu pana la 11.000 de rotatii pe minut – performante bune, in orice caz. Se recomanda pentru toate suprafetele, are atenuator de vibratii, iar placa de protectie se poate roti la 360 de grade. 

Il puteti utiliza eficient atat cu stanga, cat si cu dreapta, iar una din functiile sale cele mai atractive este variatorul de viteza, adica vorbim aici despre un polizor unghiular cu turatie reglabila. Per total, este o unealta eficienta, puternica, iar daca treceti peste tendinta de supraincalzire rapida, putem spune ca este una din cele mai bune optiuni de pe piata, la capitolul modele hobby.

 

 

Polizor unghiular cu acumulator:

 

Einhell PXC AXXIO 

 

Unii mesteri doresc mai multa flexibilitate la masa de lucru, iar un fir de alimentare la reteaua electrica ar putea reprezenta un impediment in munca lor, din doua motive: in primul rand, incurca spatiul si in al doilea rand, limiteaza raza de actiune. Asadar, noi recomandam acestor mesteri un polizor unghiular cu acumulator, adica acest model, ce include adaptor polizor unghiular pentru priza. 

Se incarca, asadar, la retea, opereaza un disc de 125 de milimetri (cu o adancime de taiere de 33 milimetri!), iar producatorul il recomanda lucrului pe metal. Viteza maxima atinsa este de 8500 de rotatii pe minut (acesta fiind si principalul dezavantaj al modelului, intrucat la discuri atat de mici multe modele ofera peste 10000 de RPM). 

Acumulatorul sau este detasabil si poate fi utilizat si la alte scule din gama Einhell. Per total, aparatul de aici poate fi dus si utilizat oriunde, insa nu pentru mult timp, intrucat va trebui sa il reincarcati frecvent. 

 

 

Polizor unghiular Hitachi:

 

Hitachi 2000 W AN 

 

Gama de produse profesionale include si acest polizor unghiular Hitachi, dat fiind motorul sau de 2000 de Wati, care pune in functiune discuri de 23 de centimetri in diametru cu viteze de pana la 6600 de rotatii pe minut. 

Constructia aparatului este gandita pentru utilizare indelungata, dar si la un confort ridicat – manerul este facut pentru a reduce vibratiile, iar intreaga structura este balansata, pentru mai mult control. Sistemul de motorizare si rulmentii sunt proiectati pentru a fi feriti de praf, iar aparatoarea are pozitie reglabila. 

Per total, acest polizor face fata cu biro si nevoilor exigente de lucru, cum ar fi taierea metalelor si polizarea suprafetelor dure, de tot felul, desi producatorul il recomanda pentru otel, aluminiu si fier. Marele sau dezavantaj al acestui polizor unghiular 230mm, el comercializandu-se la sume considerabil mai mari chiar si decat preturile altor modele profesionale.

 

 

Polizor unghiular Skil:

 

Skil F0159006AA 

 

Cu 12000 de rotatii pe minut turatie maxima, modelul de aici, un polizor unghiular Skil, va folosi eficient discurile foarte mici, de 115 milimetri in diametru, pentru lucrari de slefuire si taiere pe materiale de tot felul (uz universal). 

Insa, este un aparat pentru nevoi hobby, adica de scurta durata, motorul sau de 600 de Wati incingandu-se periodic si avand nevoie de pauza de racire. In mare plus al aparatului este faptul ca in pachet primiti si cheie hexagonala si flanse, utile atunci cand doriti sa va echipati atelierul si nu aveti prea multe in el. 

Include sistem de blocare a axului, maner reglabil, functie anti-restart, iar greutatea sa este de doar 1600 de grame. Mai mult decat atat, este si foarte accesibil ca pret, iar ca dezavantaje, nu face fata unui regim de munca exigent. 

 

 

Disc taiere lemn polizor unghiular:

 

King Arthur’s Tools 41414 

 

Include, in gama noastra de produse, si un disc de polizat, adica un accesoriu pentru uneltele pe care le-am prezentat pana aici. El are diametrul de 100 de milimetri, iar suprafata sa speciala, cu dinti zimtati fixati in suruburi, il face potrivit pentru sculptura in lemn, atat de esenta moale, cat si tare, pentru sectionat, facut canale si alte operatiuni. 

Bineinteles, el poate fi folosit si la late materiale moi, precum plasticul sau PVC-ul. Turatia optima recomandata de producator este intre 10.000 si 13.000 de rotatii pe minut, iar lantul are 14 dinti. 

Dintii se pot reascuti, iar in cazul in care ei ating un cui in lemnul din care sculptati, atunci lantul se va bloca, permitand insa discului sa se invarta, ceea ce inseamna ca riscul de accidente va ramane minim. Acest disc taiere lemn polizor unghiular se potriveste numai cu uneltele mici, pentru discuri de 115 milimetri, cu gaura de prindere de 14 milimetri in diametru. 

 

 

Bosch GWS 7-115 E

 

Cautand cele mai bune flexuri printre produsele marcii Bosch, vei descoperi acest model care poate fi utilizat fara rezerve cand decizi sa mesteresti ceva pe acasa, caci ofera suficienta putere in acest sens, anume 720W.

Bineinteles, se alimenteaza de la priza si desi are putere redusa, un lucru il face foarte apreciat chiar si de profesionisti care utilizeaza astfel de dispozitive: este un polizor unghiular, cu turatie reglabila in 6 trepte, in intervalul 2800 – 10000RPM. Daca nu stii la ce iti foloseste asta, e suficient sa cunosti faptul ca vei putea prelucra diferit fiecare tip de material, fara sa existe pericolul sa suprasoliciti motorul.

Se accesorizeaza numai cu discuri de 115mm, dimensiunea standardizata minima, care poate taia dintr-o singura trecere o teava de 30mm. Tot kitul oferta include urmatoarele piese: aparatoare, cheie, flansa si piulita de strangere, alaturi de un maner cu caracter secundar. Se manevreaza facil, avand manerul principal foarte ingust si usor de apucat si o greutate de numai 1.9Kg.

 

 

 

Makita GA5030R

 

Cei care sunt meseriasi respectabili si cauta o unealta adaptabila si usoara pentru a lucra in regim profesional, pot alege fara ezitari GA5030R de la Makita, pe post de polizor unghiular pentru debitare, degrosare si finisaje. Va lucra la fel de bine cu metal sau beton, deoarece include un motor alimentat la priza, a carui putere ramane constanta pe tot parcursul utilizarii.

Oferind 720W si lucrand cu discuri cu diametru mic, de 125mm, acest dispozitiv poate sa taie chiar si tevi. Ca functionalitate, remarcam cu precadere functia de protectie la restart, ce impiedica pornirea accidentala a dispozitivului si poate evita in acest mod multe accidente extrem de periculoase. Constructia labirint, care permite protectie impotriva infiltrarilor de praf si designul ergonomic demonstreaza fiabilitate si manevrabilitate la cote inalte.

Acest polizor unghiular, Makita, cantareste doar 1.8Kg, se alimenteaza la priza de 230V iar pretul si-l va permite orice mester, semn ca e o achizitie ce nu trebuie sa lipseasca din trusa vreunui amator de lucrari si bricolaje. E frecvent parte a ofertelor de polizor unghiular din Dedeman, daca vrei sa-l vezi inainte de a-l cumpara.

 

 

 

Bosch PWS 750

 

De ti-ai propus sa cumperi cel mai bun polizor unghiular pentru a-l utiliza casnic, in gospodarie, PWS 750 de la Bosch te poate convinge sa il achizitionezi in acest sens. O serie de caracteristici tehnice arata ca poate fi inclus in zona polizoarelor semiprofesionale. Se alimenteaza prin conectare la reteaua de distributie a energiei electrice si include un motor care asigura 750W putere, o valoare rezonabila pentru mestesugarii care il utilizeaza ocazional la bricolaje si reparatii.

Este conceput pentru discuri cu diamentru mic, de 115mm, valoare suficienta ca sa te ajute sa tai tevi inguste si sa polisezi diverse suprafete mici. Dispozitivul utilizeaza turatii mari, de 12000 de rotatii pe minut, sectionand foarte rapid materialele si producand o cantitate pe masura de scantei si particule reziduale. Dat fiind faptul ca motorul nu este prea voluminos, flexul se manevreaza usor, avand o greutate maxima de numai 1.8Kg.

Aparatul iti permite sa schimbi panzele fara cheie speciala, deoarece e prevazut cu functie de blocare pentru ax. Se utilizeaza fiabil, datorita manerului principal cu 2 pozitii de apucare, manerului secundar si aparatorii. Nu neaparat ca ultim argument, pretul si garantia de 2 ani te vor convinge sa faci aceasta alegere. Il poti cumpara si direct din magazine, daca vei cauta acest polizor unghiular in Leroy Merlin.

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Pentru slefuit, taiat si nivelat, ori pentru alte sarcini de ajustare, un polizor unghiular este unealta care va trebuie. Indiferent daca cautati modele mari, de sarcini grele, ori mici, pentru lurari de hobby, exista o serie de principii pe baza carora se pot alege aceste scule electrice. 

Le insiram mai jos, discutandu-le in linii mari si ghidandu-ne dupa pareri despre cele mai bune polizoare unghiulare, atat pe forumuri, cat si din partea mesterilor experti: 

 

 

Categorie produs: Ca si in cazul multor altor unelte de amenajari, reparatii si constructii, putem separa produsele in trei categorii: hobby, semiprofesionale si profesionale. 

Daca optati pentru un polizor unghiular, la un pret bun, pentru lucrari usoare si ocazionale, adica de hobby, atunci aparatul va avea motoare slabe (sub 750 de Wati) si va fi compatibil cu discuri mici (sub 15 centimetri in diametru). 

Modelele profesionale au puteri mari (chiar si peste 2000 de Wati), pot acomoda chiar si discuri mari, dar si multiple functii, pentru tot felul de sarcini diferite. 

In general, modelele semiprofesionale se incadreaza intre aceste doua categorii, desi nu exista o definitie clara in legatura cu puterile lor si alte elemente de performanta.

 

Diametru disc: influenteaza doua aspecte: puterea si viteza de polizare. Daca ati optat pentru un model de polizor unghiular 125 mm, atunci discul de diametrul respectiv va putea genera mai multa putere, pe un motor mai slab. 

In schimb, la modelele cu discuri de diametre mari, motorul va fi mai puternic, altfel, datorita efectului de parghie generat de diametru, discul s-ar putea sa incetineasca sau sa se opreasca in timpul utilizarii. 

Nu este de mirare, prin urmare, ca modelele profesionale fie vor fi compatibile cu mai multe dimensiuni de disc, fie vor de tip polizor unghiular cu variator de turatie, adica cu un sistem care va permite ajustarea vitezei de rotatie a discului, pentru tot felul de sarcini diferite.

 

 

Putere: puterea motorului determina eficienta aparatului, in tandem cu diametrul discului, dar si cu turatia. Pentru unele sarcini, s-ar putea sa doriti turatii mai mari (cum este polizarea metalului), iar pentru altele, putere mai mare, dar turatii mai mici (sa spunem ca taiati piese din lemn). 

Un polizor unghiular, la pret bun, nu ar trebui sa lase de dorit la acest capitol, insa pentru sarcini grele, ar trebui sa investiti intr-un model de mare putere. Dupa cum am zis si mai sus, motoarele electrice care echipeaza aceste unelte variaza de la sub 700 de Wati, pana la peste 2000 de Wati. 

 

Viteza maxima de rotatie: tot in legatura cu eficienta aparatelor, putem discuta si despre viteza de turatie. Teoretic, un disc de polizare ar trebui sa aiba, la marginea sa, viteza de circa 200 de kilometri pe ora. Asta inseamna ca discurile mai mici vor avea nevoie de turatii ridicate, iar discurile mari se impaca bine cu turatiile joase. 

Ca sa oferim cifre, pentru discuri intre 115 si 125 de milimetri, vor trebui circa 10-12.000 de rotatii pe minut, pentru cele de la 150 si 180 milimetri, intre 7 si 8.000 de rotatii, iar pentru cele de 230 milimetri, circa 6-6.500 RPM. 

Puteti alege un model de polizor unghiular, ieftin si bun, care sa suporte discuri de marime variata, insa daca il echipati cu un disc mic si nu dispuneti de optiune pentru cresterea turatiei, eficienta sa va fi redusa considerabil.

 

Suprafete recomandate: fiecare model pe care il puteti gasi in comert va avea specificata si gama de suprafete pentru care se recomanda. Cele mai bune polizoare sunt universale, adica pentru orice material, lemn, metal, piatra. Altele sunt mai nisate, recomandate doar pentru unul sau doua tipuri de suprafata. 

Nota: si tipul de disc conteaza, la anumite suprafete. Exista unele diamantate, pentru piatra si metal, altele cu oxid de aluminiu, pentru lemn, ori din silicon carbid, pentru curatat metal. Pentru indeparatarea vopselei si a ruginii se folosesc discuri perie.

 

Adancime de taiere: daca ati ales un aparat de acest tip, este bine sa cunoasteti si adancimea de taiere, adica cat de mult poate intra discul rotativ in suprafata unui material. 

Dupa cum unii dintre dumneavoastra se asteptau, aceasta adancime depinde de diametrul discului, dar si de puterea motorului. Astfel, pentru discuri de 115 mm, ea va fi, de regula, de 5 milimetri, iar pentru discurile mari (peste 230 milimetri), aceasta s-ar putea sa ajunga pana la 30 de milimetri.

Accesorii: merita luate in calcul si accesoriile primite la pachet: discuri de diverse marimi, adaptoare de priza, in cazul in care ati optat pentru un polizor unghiular cu acumulator, ori poilite de strangere, sau chiar si manusi de protectie ori cheie pentru splinturi. 

Puteti gasi si pachete cu suport polizor unghiular, foarte atractive in cazul in care nu dispuneti inca de un loc unde sa il stocati la vedere, in atelier.

Este bine sa aflati cat mai multe despre aceste unelte, daca ati decis sa va cumparati asa ceva. Din acest motiv, pentru oricine doreste sa isi ia primul polizor unghiular Bosch, Makita, Stern ori Einhell, oferim si sectiunile de mai jos, una cu intrebari frecvente si a doua (foarte importanta!) cu masuri de siguranta, cand utilizati scule de mare putere:

 

 

 

Intrebari frecvente 

 

Gasesc online piese de schimb pentru polizor unghiular Einhell sau Stern?

Desigur, in zilele noastre puteti gasi foarte usor piese pentru un polizor unghiular Einhell ori Stern. Va putem recomanda atat site-urile oficiale ale brandurilor respective – nu ezitati sa luati contact direct cu ei, prin e-mail, daca aveti intrebari referitoare la unde gasiti piesele respective. 

Noi va mai putem sugera si sa utilizati platformele pentru vanzari second-hand. Acolo puteti gasi tot felul de piese, dar si polizoare intregi – cele defecte pot fi cumparate pentru piese de schimb, insa sa aveti grija sa luati unele care nu au fost uzate prea mult!

 

 

Exista modele de polizor unghiular Bosch cu turatie variabila?

Desigur. Puteti gasi polizoare unghiulare, la preturi bune, de la acest producator, care sa ofere si aceasta functie cautata. Firma germana Bosch nu degeaba este in topul companiilor ce produc unelte pentru ateliere si constructii. Explorati-i oferta in detaliu si cu siguranta ca veti gasi ce va trebuie!

 

De unde cumpar suport de polizor unghiular?

Daca sunteti genul de persoana care cauta sa verifice piesa dorita la fata locului (adica la magazin, inainte de a o cumpara), atunci o sa va recomandam sa mergeti la retailerii mari, cu depozite vaste, unde puteti si cere parerea unora din reprezentanti. 

Mai puteti, desigur, sa comandati un suport de pe site-urile ce comercializeaza asa ceva, insa aici exista riscul ca el sa nu se potriveasca cu unele modele de polizoare unghiulare.

 

 

Care sunt cele mai importante accesorii de polizor unghiular?

Putem mentiona o paleta mare de discuri: de slefuit, de polizat si de taiat, in diametrele compatibile cu aparatul. Pe langa acestea, va fi nevoie sa va luati si masuri de siguranta, prin accesorii precum manusile de protectie sau ochelarii speciali, care protejeaza ochii de aschii sau scantei ce pot rezulta din urma folosirii uneltelor respective. Mai multe informatii legate de lucrul in siguranta sunt incluse in urmatoare sectie a ghidului nostru:

 

 

 

Norme de siguranta la utilizarea polizorului unghiular

 

Indiferent daca utilizati cel mai bun polizor unghiular de pe piata, ori modele de buget, siguranta trebuie sa primeze atunci cand operati astfel de unelte de mare putere. Avand in vedere turatiile discurilor, dar si tensiunea de retea la care opereaza, se impun cateva norme de folosire in conditii sigure a aparaturii respective. Noi le explicam in randurile ce urmeaza si va indemnam sa le respectati cu sfintenie:

 

 

Echipamentul necesar pentru utilizarea sigura a uneltelor

Daca aveti un polizor unghiular cu acumulator, atunci nu va trebui sa va faceti griji in privinta lungimii cablurilor de alimentare, insa cele mai multe modele se alimenteaza direct la priza. Noi, prin urmare, putem spune ca este important sa utilizati prelungitoare de calitate, care sa previna scanteile si scurtcircuitarile, prin urmare investiti ceva bani in asa ceva. 

Alte elemente esentiale, cand operati cu aparatele de acest tip, sunt manusile de protectie si ochelarii. Manusile permit nu doar protejarea manilor de aschii si lovituri, sau de abraziune in cazul in care atingeti accidental discul rotativ, ci permit si manevrarea ferma a aparatului, intrucat de regula au suprafete cauciucate pe partea cu palma.

In ceea ce priveste ochelarii, acestia au rolul de a preveni patrunderea aschiilor sau a scanteilor in ochii utilizatorului. Daca aveti ochelari de vedere, cautati si un vizor mai mare, care sa vina peste acestia, asemanator cu mastile de sudura, dar fara geam fumuriu. Daca lucrati cu materiale care generaza praf sau particule ce pot fi inhalate, va trebui sa purtati si o masca pentru nas si gura, pentru a preveni patrunderea acestora in caile respiratorii.

 

Sfaturi pentru utilizarea discurilor

Nu utilizati alte tipuri de disc decat cele indicate in manualul de utilizare al produsului! De exemplu, daca aveti un polizor unghiular care nu specifica compatibilitatea cu discuri mai mici, atunci este bine sa le evitati. 

In plus, fiti atenti si la garda de protectie pentru disc – ea are rolul de a preveni atingerea partii pentru taiere si polizare, asa ca apucati unealta astfel incat, in eventualitatea ca va scapa mana, sa atingeti garda si nu discul.

Daca nu sunteti un mester cu experienta, documentati-va in mod adecvat despre cum se foloseste fiecare tip de disc (in functie de material) si nu incercati sa utilizati, de exemplu, un disc de slefuit metal pentru a taia lemn, si asa mai departe.

 

Ce facem cand sunt alte persoane in spatiul de lucru?

Sfatul cel mai bun, in aceasta situatie, este sa fiti cu ochii tot timpul si pe cealalta persoana. Aveti grija sa nu va impiedicati de el sau ea, sa nu ii aruncati praf sau aschii inspre fata, cand lucrati, iar daca sunt copii prin zona, cel mai bine este sa ii trimiteti la joaca in alta parte. 

Daca cei mici sunt curiosi sa vada cum lucrati, echipati-i si pe ei cu ochelari si masca si puneti-i sa stea la o distanta sigura de masa de lucru, de unde pot sa vada clar ce se intampla acolo.

 

 

Sfaturi pentru stocarea polizorului

Cand nu utilizati polizorul unghiular, tineti-l fie intr-un suport special de perete, fie in cutia speciala de stocare cu care a fost livrat. Nu uitati sa nu il lasati in priza si nici sa nu il lasati undeva unde copiii s-ar putea juca cu el! Unealta aceasta este de mare putere, cu piese periculoase, prin urmare cel mai bine ar fi sa o tineti sub cheie, ori intr-un dulap de scule, ori in sopron sau atelier! 

 

 

 

Lasa un comentariu

2 Comentarii

Lyonel

November 28, 2020 at 6:51 pm

Am văzut că sensul de rotație al discului de tăiat nu este același pentru toate mărcile. Mi se pare cam greu de manevrat și chiar periculos să manevrez un flex care aruncă scânteile in fața. De exemplu, când utilizatorul lucrează singur, fixând piesa de tăiat, țeavă, bara metalică, etc. cu talpa piciorului, mi se pare in regulă ca șarja de scântei sa fie aruncată în spate, printre picioare și nu înainte, de unde să-i ricoșeze eventual către față. Mai exact, ca măsura de siguranță, dacă polizorul unghiular este forțat in material, e mai ușor de controlat când are tendința de a fi smucit către înainte decât împins către utilizator, riscând să-l dezechilibreze spre spate. Ce părere aveți?

Répondre
Mesterul

November 30, 2020 at 8:06 am

Salutare,

Intr-adevar, este pertinent argumentul. Multumesc pentru feedback, util si pentru ceilalti cititori!

Cele bune!

Répondre