Cele mai bune pluguri

Am modificat articolul ultima data pe: 28.07.21

Acest site web este sustinut de catre cititori. Cand cumparati un produs prin linkurile de pe site-ul nostru, putem castiga un mic comision de afiliere. Verificati aici mai multe informatii despre noi..

 

Cel mai bun plug – Recomandarile noastre pentru 2021

 

Aratul este, probabil, cea mai importanta lucrare a solului, in vederea pregatirii sale pentru insamantare. Alegerea unui plug este, asadar, un pas care necesita anumite cunostinte, atat in ceea ce priveste modul in care lucreaza uneltele acestea, cat si referitor la nevoile si posibilitatile fiecaruia. Avem la dispozitie, in oferta pietei, un numar mare de produse, pentru motocultoare la tractoare de mare tonaj, asadar a fost greu sa alegem modelele recomandate pentru anul curent. In urma procesului de selectie, putem spune ca Majar RHM32AC10 ofera cel mai atractiv raport pret-calitate, modelul fiind reversibil, operat prin sistem hidraulic si foarte eficient pentru fermierii mici si mijlocii, ce dispun de tractoare cu puteri intre 17 si 35 cai-putere sau mai mult. O a doua recomandare,  pentru posesorii de motocultoare, este Majar BTBR7AC, un plug reversibil, cu eleron, capabil sa intoarca brazde la adancimi de pana la 18 centimetri, suficient pentru gradinile si culturile agricultorilor la scara redusa.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Majar RHM32AC10
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Poate fi intors prin intermediul unui sistem hidraulic, automat, ceea ce este extrem de util, data fiind greutatea de 101 kilograme a sa. In plus, adancimea brazdarului este de 25 centimetri, mai mult decat cea a multor modele concurente.

Data fiind instalatia hidraulica si performantele, pretul acestui plug este considerabil peste cele ale altor modele pentru tractoare mici si motocultoare. In plus, necesita conectarea la priza de putere a tractorului.

Puteti sa ii atasati si diverse accesorii, precum antetrupitele sau cutite aditionale. Astfel, precizia si eficienta acestui model reversibil vor permite lucrari rapide, ce justifica investitia in echipament.

A 2-A OPTIUNE!

Majar BTBR7AC
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Necesitand o putere de transport si operare minima intre 6 si 8 cai-putere, aproape orice posesor de motocultor sau tractor mic va putea sa il puna la munca. Cu un pret avantajos, ii veti putea spori eficienta, atasand antetrupite optionale.

Se adreseaza doar nevoilor agricultorilor mici, ce cresc culturi care nu cer brazde foarte adanci, limita adancimii acestui plug fiind de 18 centimetri.

Cu un pret avantajos si cu posibilitatea atasarii a diverse accesorii, de la antetrupite la roti de transport, modelul prezentat aici va raspunde cu brio dorintelor pasionatilor de agricultura la scara redusa.

A 3-a Optiune!

Majar BTQT6AC
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

La doar 22 de kilograme, este unul din cele mai usoare pluguri de pe piata. Asta inseamna ca puterea minima ceruta pentru operarea sa poate porni de la 4 cai-putere, ceea ce este atragator daca aveti un motocultor mic.

Pentru unele motocultoare, s-ar putea sa aveti nevoie de o piesa de legatura aditionala, care se poate achizitiona separat, contra-cost, de la firmele de echipament agricol.

Pentru agricultura hobby, fara pretentii, acest produs se adreseaza pasionatilor ce au culturi ce cer brazde de pana la cinsprezece centimetri adancime. In plus, ii puteti spori eficienta, atasandu-i antetrupite, cutite aditionale si roti de transport.

 

 

Cum alegi un plug bun

 

Ghidul cumparatorului

Plugul este una din cele mai vechi inventii ale omenirii, reprezentari ale unor forme primitive ale sale aparand prima oara in Egiptul antic, trase de bovine, desi vechimea acestui instrument este mult mai mare. Cu trecerea secolelor, eficienta sa a sporit, iar astazi puteti gasi pluguri de camp pentru tractoare de mare putere, ce lucreaza uneori peste zece brazde deodata. In ghidul de fata, insa, va vom sfatui cum sa alegeti un plug, la un pret bun, pentru nevoi mici si medii. Desi produsele prezentate vor semana in ceea ce priveste multe aspecte, exista factori de alegere importanti, ce vor trebui luati in considerare, in momentul cumpararii. Sa incepem cu cei mai importanti:

 

Vehiculul care va opera plugul: nu mai utilizeaza nimeni cai sau boi pentru arat, decat rareori, mai mult de dragul hobby-ului sau a nostalgiei. Doua vehicule sunt astazi folosite pentru arat: motocultoarele si tractoarele.

Primele sunt mici, cu doua sau trei roti, adesea, atasabile unei remorci sau ghidate cu ajutorul unui ghidon, utilizatorul mergand in urma sa. Ca motorizare, sunt slabe, oferind de la 3-4 pana la peste 18 cai putere, in functie de model. Dupa cum era de asteptat, plugurile pentru aceste ustensile sunt de capacitate redusa, in ceea ce priveste adancimile de lucru, iar greutatea lor va trebui sa fie cat mai mica, pentru a nu forta motoarele de mica capacitate.

Modelele pentru tractor cer, desigur, mai multa putere, fiind totodata mai grele. La plugurile avansate, sistemele hidraulice pot urca, cobori si intoarce cadrul cu cormane, in aceste cazuri fiind necesara conectarea la priza de putere a tractorului. Si in privinta acestei categorii de pluguri, unele pot necesita tractoare mici, de pana in 40 cai putere, in timp ce modelele mari, ce opereaza pe multiple randuri deodata, vor impune atasarea la vehicule de mare capacitate (peste 200 de cai putere, in unele cazuri), care sa le poata transporta si trage cu eficienta rezonabila.

 

Reversibil sau nu: un plug care se poate intoarce va eficientiza lucrarea, intrucat el va sta pe o singura parte a vehiculului. Daca plugul nu este reversibil, cand ajungeti la capatul parcelei si intoarceti tractorul sau motocultorul, pentru a merge in celalalt sens, un spatiu considerabil va ramane intre cele doua brazde intoarse. Schimband pozitia plugului de pe stanga pe dreapta si invers, veti intoarce brazda langa brazda, maximizand astfel suprafata de teren arata.

Nu toate instrumentele de pe piata sunt reversibile, insa marea majoritate da, multe pareri despre cele mai bune pluguri spunand ca acest element ar trebui sa fie unul din cele mai importante, atunci cand va ganditi sa analizati ofertele din comert!

 

Trupita si antetrupita: in structura unui plug, trupita si antetrupita reprezinta partile care rastoarna brazda la final, intorcand complet solul si astfel oferind cele mai bune conditii pentru pregatirea unei culturi sanatoase.

In ceea ce priveste antetrupitele, aceste componente ce eficientizeaza la maximum plugul, ele pot sau nu sa faca parte din produsul cumparat. Intrucat sunt de dorit, veti putea sa le cumparati separat si sa le atasati, contra-cost, binenteles, la cele mai multe modele de pluguri la preturi bune.

 

Adancime de lucru: aratura se poate efectua la diverse adancimi, insa fiecare model de plug are o limita de adancime la care poate lucra. Araturile superficiale au loc pana la adancimi de 20 de centimetri, insa cele mai des intalnite, optime pentru majoritatea culturilor, au loc la 20-25 centimetri adancime.

Tot ceea ce depaseste aceasta adancime este numita aratura adanca, iar acestea sunt efectuate de pluguri grele, cu multiple brazdare, destinate tractoarelor puternice. Pentru majoritatea culturilor de gradina, adancimi de pana in 20 de centimetri sunt suficiente, iar plugurile care ofera mai mult decat atat sunt binevenite.

Fireste, cu cat adancimea maxima va fi mai mare, cu atat ustensila va avea mai mult in greutate, prin urmare necesitand motorizari mai puternice pentru a fi pusa la treaba.

 

Sistem hidraulic: la modelele mai mari si mai performante, cum este Majar RHM32AC10, putem intalni sisteme hidraulice de ridicare, coborare si intoarcere a plugului, acestea fiind puse in functiune de priza de putere a tractorului de care va fi atasata ustensila.

Modelele mai mici nu dispun de astfel de sisteme, intrucat pot fi reglate manual. O instalatie hidraulica este destul de importanta, asadar, iar asta se va reflecta in pretul de achizitie, dar si in banii dati pe mentenanta in timp.

La modelele mari, ce lucreaza pe randuri multiple si care se potrivesc pe tractoare puternice, sistemele de reglare hidraulica vor fi mult mai complexe, permitand o precizie si eficienta ridicate.

 

Distanta intre roti: pentru a asigura o aratura optima in ceea ce priveste management-ul suprafetei de sol, brazdele vor trebui intoarse una langa alta, fara sa existe spatiu intre randuri.

Am discutat mai sus despre importanta reversibilitatii plugului de pe o parte pe alta, pentru a optimiza atat modul in care se ara, cat si combustibilul consumat. Insa si distanta dintre rotile vehiculului este o dimensiune ce trebuie luata in calcul. De exemplu, daca distanta dintre rotile motocultorului sau tractorului este mai mare decat latimea de lucru a plugului, va ramane spatiu intre randuri. Daca este prea mica, se vor suprapune brazdele.

Ambele situatii sunt de evitat, iar din acest motiv ar fi bine ca distanta specificata in descrierea plugului ales sa fie cat mai apropiata de cea dintre rotile vehiculului dumneavoastra. Astfel, veti efectua cele mai bune araturi, cu un consum optim de combustibil.

 

Roata pentru controlul adancimii: fermierii care cauta cel mai bun plug pentru nevoile lor s-ar putea sa fie destul de exigenti in ceea ce priveste reglarea fina a adancimii brazdelor. Din acest motiv, accesoriile numite rotile de reglare pentru adancime sunt uneori de dorit, ele mergand pe sol si impiedicand cormanele sa intre prea adanc.

Unele modele de pe piata ofera acest element, insa la cele mai multe, el este absent si va trebui achizitionat in mod separat. La cele mai simple pluguri, cum este Rotakt PLUGARATROTAKT, rotile nici nu vor putea fi prinse, acest produs fiind asemanator cu cele de tractiune animala, chiar daca este destinat atasarii pe motocultoare.Sistem de prindere: veti observa, in descrierile tuturor echipamentelor agricole, si informatii despre modul in care ele se vor atasa de tractoarele si motocultoarele care le vor actiona. Totul se limiteaza, aici, la cat de mare si de performant este produsul: plugurile usoare (sub 30 de kilograme) vor fi atasabile printr-un sistem simplu, cu surub, pe cand cele mai performante (cum este Majar RHM32AC10, pe care l-am amintit in repetate randuri), necesita o prindere in trei puncte, specifica tractoarelor agricole.

Nu trebuie sa uitati si de atasarea sistemului hidraulic, in acest caz, la priza de putere a vehiculului respectiv. In plus, la unele pluguri simple, s-ar putea sa fie nevoie si de un accesoriu de prindere cumparat separat, pentru unele modele de motocultoare. Putem oferi ca exemplu modelul Majar BTQT6AC, in aceasta privinta.

Cu asta, am incheiat listarea principalelor criterii de alegere pentru plugurile destinate agriculturii la scara medie si mica. Urmeaza sa prezentam mai pe larg cele mai bine cotate modele de pe piata, in randurile de mai jos, oferind cititorilor si link-uri pentru o plasare usoara a comenzilor online:

 

 

Modele recomandate in 2021

 

 

Majar RHM32AC10 

 

Pentru posesorii de tractoare cu puteri mici si medii (intre 17 si 35 cai putere), modelul pe care il recomandam aici se afla printre cele mai bune pluguri pe care le puteti gasi pe piata in acest moment. Este reversibil, cu retur hidraulic, instalatia de miscare fiind pusa in miscare de priza de putere a tractorului la care este atasat.

Prinderea de vehicul este in trei puncte, standard, iar adancimea la care ara pamantul este de pana la 25 de centimetri, controlabila daca atasati si o roata pentru adancime, achizitionata separat. Distanta dintre rotile vehiculului, recomandata de producator, ar trebui sa fie de aproximativ 75-76 centimetri.

Fiind un model performant, pentru tractoare, plugul respectiv cantareste si el destul de mult, 101 kilograme. Ca accesorii, i se mai pot atasa o pereche de antetrupite, cutite aditionale, un kit de transformare hidraulica si roata pentru controlul adancimii de lucru. In ceea ce priveste dezavantajele, putem mentiona pretul sau ridicat, justificat de prezenta sistemului hidraulic si a dimensiunilor mari.

 

Avantaje:

Include sistem hidraulic de controlare a intoarcerii plugului.

Poate ara pana la adancimi de 25 centimetri, mai mult decat alte pluguri usoare.

I se pot atasa numeroase accesorii: antetrupite, cutite aditionale si roata pentru controlul adancimii.

Se potriveste cu aproape toate tractoarele usoare de pana in 35 cai putere ca motorizare.

 

Dezavantaje:

Este considerabil mai scump decat alte pluguri pe o singura brazda.

 

 

 

 

Majar BTBR7AC 

 

Daca aveti de efectuat araturi usoare, de gradina, la adancimi de pana la 18 centimetri si sunteti posesorul / posesoarea unui motocultor de puteri de 6-8 cai-putere, acest model va raspunde foarte bine nevoilor dumneavoastra.

Cantareste 30 de kilograme, include eleron, iar la nevoie, i se poate atasa o pereche de antetrupite, pentru intoarcerea completa a brazdei. Totodata, i se poate atasa un set de roti de transport, precum si o pereche de cutite, ce faciliteaza penetrarea solului intarit.

Sistemul se prinde de vehicul cu surub, insa la nevoie s-ar putea sa cumparati si o piesa de legatura, in functie de modelul motocultorului pe care il aveti. Acest factor poate descuraja unii cumparatori, insa per total, raportul pret-calitate al acestui model este destul de atractiv, din acest motiv el fiind inclus pe lista noastra de recomandari pentru anul curent.

 

Avantaje:

Structura sa este ranforsata, complet conectata prin nituri si suruburi, ceea ce permite o viata lunga pentru produs si o intretinere usoara.

Face fata cu usurinta sarcinilor de efectuare a araturilor putin adanci (maximum 18 centimetri).

I se pot atasa cutite, antetrupite si roti pentru transport.

Are nevoie de puteri reduse, de 6-8 cai putere.

 

Dezavantaje:

La unele modele de motocultor, s-ar putea sa aveti nevoie de o piesa de prindere aditionala pentru a atasa plugul acesta.

 

 

 

 

Majar BTQT6AC 

 

Un produs de foarta buna calitate, calibrat pentru araturi de pana la 15 centimetri adancime (optime pentru gradinarit), este Majar BTQT6. Modelul este reversibil, cu demi-tur (o jumatate de rotatie, la 180 de grade, stanga-dreapta), de o greutate foarte redusa, la doar 22 de kilograme.

Datorita acestei greutati mici, puterea minima pentru motocultoarele ce ii pot fi atasate porneste foarte jos – de la 4 cai-putere – plaja recomandata de motorizari mergand pana la 14 cai-putere. Daca doriti sa imbunatatiti calitatea lucrarilor, dar si usurinta de folosire a modelului, ii veti putea atasa plugului o serie de accesorii: antetrupitele vor intoarce complet brazdele, cutitele drepte vor taia mai eficient solul, un set de roti de transport ce dezpovareaza motocultorul, ori, in cazul in care este necesar, o piesa de legatura pentru anumite modele de vehicule.

Pentru posesorii de gradini si terenuri mici, putem spune ca modelul prezentat aici este foarte recomandabil, atat ca functionare, cat si ca dimensiune si greutate, ambele permitand o stocare usoara a produsului si utilizarea in tandem cu motocultoare modeste.

 

Avantaje:

Este foarte usor (22 de kilograme), prin urmare poate si sa fie operat de motocultoare de 4 cai-putere.

I se pot atasa antetrupite, roti de transport si cutite drepte.

Este calibrat pentru araturi de gradina, de pana la 15 centimetri adancime.

Incape usor in locurile de stocare precum soproanele si magaziile, avand sub 80 de centimetri lungime si 45 latime.


Dezavantaje:

Cei ce au nevoie de brazde medii (20-25 centimetri) nu vor avea multa utilitate pentru acest motiv. In plus, s-ar putea sa aveti nevoie de o piesa separata pentru prindere, la anumite modele de motocultor.

 

 

 

 

Majar SBS32AC10

 

Plugul pe care il vedeti aici este de tip bisoc, cu doua brazdare ce lucreaza in tandem, pentru o intoarcere mai usoara a brazdelor grele. Ca putere, se recomanda tractoarelor usoare si medii, plaja recomandata de motorizari situandu-se de la 30 la 50 de cai putere. Produsul este destul de greu, prin urmare: 110 kilograme.

Prinderea de vehicul este standard, in trei puncte, pentru o buna stabilitate si functionalitate. In ceea ce priveste adancimea maxima la care veti putea efectua aratura cu acest plug agricol, maximul este de 25 centimetri, iar ca accesorii separate, veti putea atasa cutite drepte, dar si antetrupite, imbunatatind astfel lucrarile de arat considerabil.

In ceea ce priveste roata pentru controlul adancimii, vestea buna este ca plugul o are inclusa in pret. Ca distanta optima intre rotile tractorului, se recomanda valori de la 90 la 120 centimetri.

 

Avantaje:

Include roata de reglare a adancimii.

Poate efectua araturi putin adanci, pana la cele standard, de 25 centimetri.

Nu necesita conectare la priza de putere a tractorului.

Recomanda distante intre roti de la 90 la 120 centimetri, potrivindu-se cu tractoarele mici si medii.

 

Dezavantaje:

Este destul de greu (110 kilograme), prin urmare va fi dificil sa il atasati fara ajutor.

 

 

 

 

Majar BTSM7AC 

 

Un plug simplu, cu eleron inclus, cu o greutate extrem de redusa, potrivit chiar si cu cele mai usoare si slabe motocultoare, este acest model de la Majar. In ceea ce priveste plaja de puteri recomandate, ea porneste de la trei cai-putere si merge pana la 8 cai putere.

Ca adancime de arat, poate opera pana la 18 centimetri, insa lucreaza optim la 15 centimetri adancime. Include eleron, insa nu include si antetrupite, acestea trebuind cumparate separat si atasate de plug. Tot separat mai puteti opta si pentru cutite drepte (ca si in cazul altor modele de la Majar), dar si de piesa de legatura care ar putea sa fie necesara la unele tipuri de motocultoare.

Fiind atat de usor, instalarea sa va fi executata fara efort, iar totodata povara asupra motocultoarelor va fi foarte mica, la modelele mai puternice eficienta fiind foarte buna.

 

Avantaje:

Este foarte usor, ceea ce inseamna ca va fi instalat fara efort (14 kilograme).

I se pot atasa antetrupite si cutite drepte.

Cere puteri foarte mici de la motocultoare (de la 3 la 8 cai putere, recomandate).

Poate opera pana la adancimi de 18 centimetri.

 

Dezavantaje:

Poate avea nevoie de piese aditionale de conectare, la unele motocultoare.

 

 

 

 

Majar BTSM6AC

 

Un alt model de plug, la un pret bun, de la Majar, cu o greutate extrem de redusa (12 kilograme) este prezentat aici, optim pentru araturile de suprafata, adresate gradinilor. Adancimea de lucru a brazdarului este de 15 centimetri, printre cele mai mici, prin urmare acest echipament agricol este adresat doar lucrarilor hobby, cu motocultorul.

Ca puteri recomandate, acestea incep de la 3 cai-putere, pana la 8 cai-putere. Nu sunt incluse antetrupite pentru acest plug, insa ca si in cazul altor modele Majar, le veti putea cumpara separat si instala cu usurinta.

Tot astfel puteti opta si pentru cutitele drepte, iar piesa separata de legatura ar putea fi necesara pentru prinderea de anumite tipuri de motocultor. Per total, este un produs foarte util gradinarilor care cauta sa efectueze aratura eficienta de suprafata.

 

Avantaje:

Este foarte bun pentru lucrarile hobby, la adancimi mici (15 centimetri).

Poate fi pus in functiune chiar si cu motocultoare ce detin motorizari de 3 cai putere.

I se pot adauga antetrupite si cutite drepte.

Poate fi pastrat cu usurinta, intr-un hambar, transportul fiind totodata usor (12 kilograme).

 

Dezavantaje:

Ofera o adancime de lucru foarte mica (15 centimetri).

 

 

 

 

ROTAKT PLUGARATROTAKT

 

Acest plug, ieftin si bun, de la Rotakt este extrem de simplu in modul in care este construit, semanand cu plugurile vechi ce erau trase de animale. Are o singura brazda, iar dimensiunea tijei este de 12 x 37 x 450 milimetri, prinzandu-se cu surub de orice motocultor. In ceea ce priveste cererile de putere, puteti sa il utilizati cu orice model de astfel de vehicul, chiar si 2-3 cai-putere fiind suficienti pentru el.

Lucreaza la adancimi de 20 centimetri, insa ca forma nu este foarte sofisticat, lipsindu-i trupitele si cutitele. Calitatea lucrarii de aratura, asadar, nu va fi foarte buna, insa trebuie sa tineti minte ca acesta este un produs de buget, pentru lucrari hobby nepretentioase.

Daca aveti astfel de nevoi, atunci plugul va fi o optiune de luat in considerare. Se potriveste atat cu motocultoarele Rotakt, cat si cu alte modele.

 

Avantaje:

Are unul din cele mai reduse preturi de pe piata.

Se poate atasa de orice motocultor.

Este gandit pentru lucrarile hobby, fara pretentii.

Fiind cu o constructie simpla, necesita putina intretinere.

 

Dezavantaje:

Nu are trupite sau cutite, prin urmare nu efectueaza o lucrare foarte eficienta.


 

 

» Gasesti aici recomandari din anii anteriori


Cel mai bun plug reversibil – Recomandarile noastre pentru 2021

 

Plugurile reversibile sunt de preferat, intrucat ele se pot muta de pe o parte a tractorului sau motocultorului pe alta (stau tot in spate, insa ara si pe dreapta, si pe stanga, alternativ). Avantajul acestei posibilitati este ca permite efectuarea cat mai eficienta a araturii, fara a cheltui mult efort pentru orientarea tractorului, astfel incat randurile sa fie unele langa altele. Ghidul nostru, pe care il cititi acum, o sa diferentieze intre modelele de pluguri reversibile de pe piata, instruindu-va in alegerea dispozitivului potrivit. Mai intai, insa, pentru cei care se pricep la pluguri si doar doresc recomandarea noastra, putem spune ca Majar RM32YE10 este un model adecvat pentru toate nevoile, arand la o adancime maxima de 25 centimetri si potrivindu-se cu tractoare intre 16 si 35 de cai-putere. Este de o foarte buna calitate si permite dezaxare de pana la 13 centimetri. O a doua recomandare pe care o facem, pentru tractoare intre 15 si 35 de cai-putere, este plugul Majar RM3510.

 

Cum alegi un plug reversibil bun

 

Ghidul cumparatorului

Aratul este una din primele lucrari ale solului inventate de catre omenire. Totodata, este una dintre sarcinile principale pentru pregatirea solului la orice parcela. Intorcand brazdele, se aeriseste solul si astfel se vor spori sansele de germinare si dezvoltare a semintelor si micilor plante. Ca si in cazul multor alte echipamente agricole, plugurile, cu care se efectueaza aratul, difera in marime, capacitate si functionalitate. Descriem, prin urmare, mai jos elementele de evaluat, atunci cand cautati un plug reversibil potrivit bugetului si nevoilor dumneavoastra. Le explicam in ordinea importantei, de la cele esentiale la cele care pot fi uneori neglijate, ori in orice caz lasate la urma.

Mai intai, insa, sa explicam putin ce este un plug reversibil. Principala caracteristica de design la aceste pluguri este ca lamele (cormanele) sale, care intorc brazda, sunt grupate cate doua, una spre stranga si una pe dreapta. La sfarsitul fiecarui drum, plugul se va intoarce, fie automat, fie manual (in functie de model si de greutatea sa), ceea ce va permite ca urmatoarea brazda, trasa din sens opus, sa aiba loc exact langa predecesoarea sa. In caz contrar, cu un plug ne-reversibil, va exista o distanta prea mare intre brazde, ceea ce inseamna ca terenul nu va putea fi valorificat eficient.

 

Tipul de vehicul: puteti gasi un plug reversibil, la un pret bun, fie pentru motocultoare, fie pentru tractoare de diverse marimi.

Motocultoarele sunt destinate sarcinilor usoare, iar prin asta ne referim in special la suprafetele care vor trebui arate. Avand in vedere ca vehiculele respective sunt slabe ca motorizare (sub 15 cai putere) si sunt si usoare (sub 2-300 de cai-putere), va fi greu sa se are eficient o suprafata mare in timp util.

Tractoarele sunt mult mai eficiente, prin urmare vor putea duce pluguri mai mari cu viteze ridicate, arand la adancimi mai profunde. De regula, plugurile pentru motocultor cantaresc sub 15-20 de kilograme, pe cand cele pentru tractor variaza de la cateva zeci de kilograme la peste o mie, daca vorbim de modelele destinate aratului pe scara larga, cu vehicule de sute de cai putere.

In articolul nostru, ne vom axa pe modelele pentru nevoi mici si medii, adica atat destinate agriculturii hobby, cu motocultorul, cat si pentru cei ce au mici afaceri, la care utilizeaza tractoare usoare si medii.

 

Adancimea de lucru: aratura se poate efectua la diverse adancimi, iar multe pareri despre cele mai bune pluguri reversibile spun ca adancimea tine atat de tipul de sol, cat si de ce cultura intentionati sa cresteti pe parcela respectiva.

Aratura superficiala are loc intre 15 si 20 centimetri adanci,  cea normala, intre 20 si 25 centimetri, iar ce trece de 25 centimetri este aratura adanca. Intrucat ustensilele pentru adancime mare trebuie sa fie extrem de grele, doar agricultorii ce dispun de vehicule puternice (peste 200 de cai putere) le pot utiliza.

In cazul celor mai multe nevoi, insa, araturile superficiale si normale sunt de ajuns, prin urmare marea majoritate a modelelor de pluguri pe care ne vom axa nu vor trece de adancimea de 25 de centimetri.

 

Puterea optima: din moment ce plugurile variaza in greutate, dupa cum am specificat deja, ele necesita vehicule mai puternice sau mai slabe pentru a fi utilizate. Un plug mai greu va lucra, de regula, la adancimi mai mari, intrucat va exercita o presiune ridicata pe sol. In descrierea multor pluguri reversibile, la preturi bune, analizati si puterea minima necesara.

Pentru motocultoare, aceasta este de 5-8 cai-putere, de regula, iar pentru tractoare, in functie de produs, poate fi specificata o plaja intre 15-25 cai-putere, sau 20-50 de cai-putere, de exemplu. Observati ca estimarea variaza, acest fapt fiind explicat prin faptul ca un sol tare si uscat va avea nevoie de mai multa putere de tractiune decat unul afanat si moale.

In plus, daca un model de plug specifica intre 15 si 25 de cai-putere, iar dumneavoastra aveti un tractor de 60 de cai-putere, fireste ca il veti putea folosi cu eficienta – insa, in acest caz, s-ar putea sa iesiti mai bine cu un plug mai greu si mai eficient.

 

Distanta intre roti: am discutat despre proprietatea reversibilitatii si cum asta inseamna ca brazdele vor fi intoarse fara irosirea de teren pe parcela. Insa, pentru a avea parte de eficienta, trebuie ca si distanta dintre rotile tractorului sau motocultorului sa aiba o anumita valoare, altfel va exista spatiu intre brazde, chiar daca plugul este reversibil.

Din acest motiv, distante orientative sunt oferite de producatori. Majar RM32YE10, de exemplu, specifica 76 centimetri intre rotile vehiculului. Puteti avea mai mult sau mai putin fata de aceasta valoare, insa nu cu mult, daca tineti la eficienta echipamentului respectiv.

 

Accesorii: cele mai bune pluguri reversibile pe care le puteti gasi pe piata ar trebui sa permita utilizarea imediata dupa cumparare.Nu toate produsele sunt asa, dar partea buna este ca multe modele permit atasarea diverselor accesorii care sa le imbunatateasca eficienta.

Majar RM32YE10 are o serie de astfel de elemente, cumparabile separat: antetrupite, pentru rasturnarea completa a brazdei, cutite aditionale, roata pentru controlul adancimii in functie de dorinta utilizatorului, precum si contra-greutati care sporesc forta de apasare a plugului, utile in cazul solurilor tari si uscate.

Dezaxare: dezaxarea este mutarea cormanelor pe ax catre stanga ori dreapta, pentru a controla spatiul in care efectueaza aratura. Avand in vedere ca plugurile lucreaza in linie dreapta, dezaxarea la aceste echipamente este mica – circa 12 pana la 20 de centimetri. La alte ustensile agricole, precum frezele, care lucreaza pe latime, dezaxarea poate sa fie chiar si de peste 40 de centimetri.

Cu acestea fiind spuse, incepem mai jos partea a doua a ghidului de cumparaturi, in care prezentam cu mai multe detalii cele mai cautate modele de pluguri reversibile de pe piata, in acest moment. Puteti plasa cu usurinta comenzile dorite, daca gasiti un produs potrivit, iar in aceasta privinta includem, dupa cum ne este obiceiul, butoanele care trimit direct la paginile site-urilor care le comercializeaza. Nu uitati ca actualizam periodic ofertele noastre – prin urmare, ar fi o idee buna sa revizitati aceasta pagina, daca va intereseaza parerea noastra despre produsele noi care apar pe piata.

 

 

Modele recomandate in 2021

 

 

Majar RM32YE10

 

Pentru principalele noastre recomandari referitoare la oferta anului curent, am cautat cateva din cele mai bune pluguri reversibile pentru tractoare usoare si medii, iar modelul pe care il descriem aici se adreseaza posesorilor de tractoare cu puteri intre 16 si 35 de cai-putere, orientativ.

Adancimea la care poate intoarce brazda este de 25 de centimetri maximum, corespunzatoare araturilor normale. Daca ii veti cumpara si roti pentru reglarea adancimii, veti putea efectua cu usurinta si araturi superficiale.

Dezaxarea oferita este de pana la 13 centimetri, iar pentru o eficienta optima in lucrarea de arat, distanta dintre rotile vehiculului care il poarta (in cazul nostru, tractorul) ar trebui sa fie cat mai apropiata de 76 centimetri. Prinderea se face prin sistemul standard, in trei puncte, iar greutatea sa este de 101 kilograme.

Avantaje

Poate efectua araturi superficiale si normale (pana in 25 centimetri adancime).

Poate fi utilizat cu tractoare ultrausoare, usoare si medii (16-35 cai putere).

Permite dezaxare de pana la 13 centimetri.

I se pot atasa atetrupite, cutite aditionale, contra-greutati si roata pentru controlul adancimii, toate cumparate separat.

Dezavantaje

Se foloseste exclusiv cu tractoare, fiind destul de mare si greu (101 kilograme).

 

 

Majar RM3510

 

In ceea ce priveste acest model de la Majar, el seamana destul de mult cu altele din gama producatorului, adresate posesorilor de tractoare ultra-usoare, usoare si medii. Analizand plaja de puteri recomandate de catre producator, observam ca sunt suficiente motorizari de la 15 la peste 35 de cai-putere pentru a-l opera cu eficienta.

Asadar, chiar si tractoarele mici, de viticultura, il pot utiliza fara probleme. La 105 kilograme in greutate, poate fi utilizat fara probleme pentru a efectua araturi de pana la 25 de centimetri adancime, chiar si in soluri tari, mai ales daca ii atasati contra-greutati cumparate separat.

Pe langa acestea, ii mai puteti atasa atetrupite, pentru intoarcerea completa a brazdei, cutite aditionale si roata pentru controlul adancimii. Distanta optima intre roti este de 76 de centimetri, iar dezaxarea merge pana la 13 centimetri. Greutatea produsului este de 105 kilograme.

Avantaje

Este un plug potrivit pentru marea majoritate a nevoilor agricultorilor hobby si celor pe scara mica.

Poate efectua araturi superficiale (sub 20 centimetri adancime) si normale (pana in 25 de centimetri).

I se pot atasa contragreutati, roata pentru controlul adancimii, cutite aditionale si antetrupite.

Se potriveste cu tractoare ultra-usoare pana la medii (15-35 cai putere ca motorizare).

Dezavantaje

Nici acest model nu poate fi utilizat cu motocultoare.

 

 

BSR 2

 

Includem in lista noastra de recomandari acest plug reversibil, la un pret bun, destinat exclusiv motocultoarelor. Asadar, prin dimensiunile si specificatiile sale, obiectul va opera eficient in cadrul sarcinilor de agricultura hobby, precum gradinile, livezile si micile parcele din jurul caselor.

Se intoarce usor, printr-un sistem gradat, cu buton cu arc, prin urmare veti putea sa il reglati in orice pozitie doriti. Prinderea la motorcultor se face prin tija, iar utilizatorul poate regla si unghiul fata de orizontala al lamelor, intorcand dintr-un maner special.

In ceea ce priveste motorizarile cerute, pragul minim specificat este de 6,5 cai-putere, iar ca adancime de lucru, poate sa mearga destul de mult (chiar si 30 de centimetri), daca solul este moale si afanat. Greutatea produsului este de 13 kilograme. Per total, este unul din cele mai bune modele de pluguri reversibile pentru posesorii de motocultoare.

Avantaje

Cere doar 6,5 cai putere pentru a fi pus in functiune.

Poate efectua araturi de pana la 30 centimetri adancime.

I se poate regla unghiul fata de orizontala.

Operand din butonul cu arc si tija, puteti fixa orice unchi al cutitelor in jurul axului.

Dezavantaje

Poate fi utilizat pentru a ara maximum 1-3 hectare pe zi, fiind de capacitate mica.

 

 

Majar RM35YE10

 

Plugul reversibil prezentat aici ofera calitatea obisnuita de la Majar, in cazul produselor adresate nevoilor mici si medii ale celor ce se ocupa cu agricultura: modelul este destinat utilizarii prin atasarea la tractoare ultra-usoare, usoare si medii, paleta de puteri recomandata fiind intre 15 si 35 de cai putere.

Cantareste 106 kilograme, iar cu accesoriile precum contragreutatile, puteti sa depasiti 150 de kilograme, arand astfel eficient solul la adancimi de pana la 25 de centimetri. Astfel, puteti efectua atat araturi superficiale (15-20 centimetri), cat si normale (20-25 centimetri) cu acest plus, in functie de nevoile culturii pe care o veti planta.

Printre alte accesorii, se mai poate instala o roata de control a adancimii de lucru, antetrupite si cutite verticale, toate utile pentru agricultorii cu nevoi diverse. Ca eventuale dezavantaje, putem cita pretul acestui produs, care este printre cele mai mari la categoria respectiva de pluguri.

Avantaje

I se pot atasa contragreutati, cutite verticale, antetrupite si roata pentru controlul adancimii.

Sparge cu usurinta si solurile intarite.

Se potriveste cu tractoare de la 15 la 35 de cai-putere.

Sistemul de intoarcere, cu maneta, este usor de utilizat si foarte ferm.

Dezavantaje

Este relativ scump, in categoria sa de produse.

 

 

 

Majar RM309 

 

Acesta este un model de plug reversibil pentru tractoare ultrausoare, in special atractiv pentru viticultori. Ca adancime de arat, valoarea maxima este de 23 de centimetri, prin urmare efectueaza araturi superficiale.

Pentru o utilizare optima, vehiculul care o sa il tracteze ar trebui sa aiba circa 70 de centimetri intre roti, iar puterea sa fie intre 11 si 15 cai putere, in functie de sol si de adancimea la care doriti sa arati. Latimea cormanei este de 25 de centimetri, iar ca accesorii aditionale, cumparate separat, puteti opta pentru roata speciala de control a adancimii, antetrupite, cutite drepte si contragreutati pentru rasucirea plugului.  

Plugul cantareste 55 de kilograme si este destinat tractoarelor, sistemul de prindere fiind cel standard, in trei puncte. Permite dezaxare de pana la 11 centimetri, iar ca pret este destul de accesibil.

Avantaje

Este special creat pentru viticultori, prin cerintele sale de motorizare (12-15 cai putere).

I se pot atasa contragreutati, cutite drepte, antetrupite si roata pentru controlul adancimii.

Permite dezaxare de pana la 11 centimetri.

Este destul de usor, la 55 de kilograme, ceea ce inseamna putina povara pe tractor.

Dezavantaje

Are o adancime de lucru maxima ceva mai mica decat alte modele din aceeasi categorie (23 fata de 25 centimetri).

 

 

Majar RM30YE9 

 

Plugul Majar RM30YE9 este un alt model de plug care se preteaza foarte bine nevoilor viticultorilor ce dispun de tractoare ultra-usoare, insa face fata cu eficienta si altor sarcini asemanatoare. Cere motorizari slabe, de 12-15 cai putere, data fiind greutatea sa redusa, de 56 de kilograme.

Adancimea la care intoarce brazda este de 23 de centimetri, iar dezaxarea maxima este de 11 centimetri. Pentru eficienta optima, tractorul la care il veti atasa ar trebui sa aiba circa 70 de centimetri distanta intre rotile din spate. Ca si in cazul multor altor produse de la compania Majar, exista in comert o serie de accesorii cu care puteti imbunatati modul in care va opera plugul prezentat aici.

Putem mentiona, in aceasta privinta, antetrupitele, ce intorc brazda complet, cutitele verticale, eficiente pentru spargerea pamantului intarit, roata pentru controlul adancimii de lucru si contragreutatile ce permit intoarcerea rapida a plugului.

Avantaje

Cere doar 12-15 cai-putere ca sa fie pus in functiune.

Este proiectat pentru viticultura, dar si pentru agricultura.

I se pot atasa accesorii (cutite drepte, antetrupite, contragreutati si roata pentru controlul adancimii).

Cantareste relativ putin, 56 de kilograme, prin urmare nu va incarca mult tractoarele.

Dezavantaje

Adancimea maxima de arat este de 23 centimetri, putin mai mica decat la alte modele Majar (25 centimetri).

 

 

BSR LY 

 

Daca cautati un plug reversibil, ieftin si bun, pentru motosape, includem in lista noastra de recomandari si produsul BSR LY. Pe langa pretul foarte convenabil, putem spune ca modul in care este construit produsul este simplu, brazda fiind taiata rapid si eficient la adancimi de pana la 20 de centimetri.

Este un produs destinat agriculturii hobby, pe scara mica, in gradini si parcele din jurul gospodariilor. Materialul din care este construit este fierul lacuit, ceea ce poate fi considerat un dezavantaj pe termen lung, daca intervine coroziunea.

Ca putere a motorului, producatorul specifica 6,5 cai-putere de la motocultorul sau motosapa la care va fi conectat. Este un produs de buget, iar ca greutate cantareste circa 11 kilograme.

Avantaje

Se comercializeaza la un pret foarte redus.

Necesita doar 6,5 cai putere de la vehiculul care il tracteaza.

Se poate utiliza si cu motocultoare, dar si cu motosape.

Este proiectat pentru agricultura hobby.

Dezavantaje

Poate fi atacat de coroziune, pe termen lung.

 

» Ascunde recomandarile anterioare

 

Lasa un comentariu

0 COMMENTS

DMCA.com Protection Status