n n
n
n
▷ Pluguri reversibile - Ghid, Clasament si Recenzii

Cele mai bune pluguri reversibile

Am modificat articolul ultima data pe: 14.12.19

 

Cel mai bun plug reversibil – Recomandarile noastre pentru 2019

 

Plugurile reversibile sunt de preferat, intrucat ele se pot muta de pe o parte a tractorului sau motocultorului pe alta (stau tot in spate, insa ara si pe dreapta, si pe stanga, alternativ). Avantajul acestei posibilitati este ca permite efectuarea cat mai eficienta a araturii, fara a cheltui mult efort pentru orientarea tractorului, astfel incat randurile sa fie unele langa altele. Ghidul nostru, pe care il cititi acum, o sa diferentieze intre modelele de pluguri reversibile de pe piata, instruindu-va in alegerea dispozitivului potrivit. Mai intai, insa, pentru cei care se pricep la pluguri si doar doresc recomandarea noastra, putem spune ca Majar RM32YE10 este un model adecvat pentru toate nevoile, arand la o adancime maxima de 25 centimetri si potrivindu-se cu tractoare intre 16 si 35 de cai-putere. Este de o foarte buna calitate si permite dezaxare de pana la 13 centimetri. O a doua recomandare pe care o facem, pentru tractoare intre 15 si 35 de cai-putere, este plugul Majar RM3510.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Majar RM32YE10
Click aici pentru pret!

Nu numai ca este un plug pentru marea majoritate a nevoilor agricultorilor mici si medii, prin nevoia de putere rezonabila (16-35 cai putere) si adancime (25 centimetri), ci i se si pot atasa multiple accesorii aditionale, de la roata pentru controlul adancimii si antetrupite, la cutite si contragreutati.

La 101 kilograme, este mult prea greu pentru a fi utilizat cu motocultoare, fiind exclusiv pentru tractoare usoare si medii.

Cu o calitate foarte buna a componentelor, recomandam cu caldura acest plug. Daca sunteti dispusi sa cheltuiti si niste bani in plus pe accesorii, veti avea parte de unul din cele mai bune si complete echipamente de arat de pe piata.

A 2-A OPTIUNE!

Majar RM3510
Click aici pentru pret!

Plugul acesta fara eleron permite o aratura adanca, de pana 25 de centimetri, pentru orice vehicul cu distanta dintre roti de circa 76 centimetri, cu motorizari recomandate intre 15 si 35 cai putere. Permite si atasarea antetrupitelor, cutitelor aditionale, contragreutatilor si rotii pentru controlul adancimii.

Nu se poate utiliza cu motocultoare, fiind exclusiv proiectat pentru tractoare.

Optand pentru plugul reversibil pe care il prezentam aici, primiti una din cele mai eficiente ustensile agricole pentru fermele mici si medii. Posibilitatea de aditie a accesoriilor este, de asemenea, un alt factor de atractivitate pentru model.

Este un plug exclusiv pentru motocultoare, iar pretul la care se comercializeaza este greu de combatut. Avand nevoie de un minimum de 6.5 cai-putere pentru a fi operat, poate lucra cu marea majoritate a motocultoarelor de pe piata.

Nu se potriveste decat nevoilor de agricultura la scara mica, ori hobby (gradini si parcele de sub 1-3 hectare), data fiind viteza redusa de lucru a motocultoarelor.

E un model pentru agricultorii si agronomii cu cerinte de nivel hobby. Cand bugetul va este redus, iar nevoile fara exigenta, un astfel de plug se va mula cu eficienta sarcinii aratului in gradini si pe parcelele urbane.  

 

 

Cum alegi un plug reversibil bun

 

Ghidul cumparatorului

Aratul este una din primele lucrari ale solului inventate de catre omenire. Totodata, este una dintre sarcinile principale pentru pregatirea solului la orice parcela. Intorcand brazdele, se aeriseste solul si astfel se vor spori sansele de germinare si dezvoltare a semintelor si micilor plante. Ca si in cazul multor alte echipamente agricole, plugurile, cu care se efectueaza aratul, difera in marime, capacitate si functionalitate. Descriem, prin urmare, mai jos elementele de evaluat, atunci cand cautati un plug reversibil potrivit bugetului si nevoilor dumneavoastra. Le explicam in ordinea importantei, de la cele esentiale la cele care pot fi uneori neglijate, ori in orice caz lasate la urma.

Mai intai, insa, sa explicam putin ce este un plug reversibil. Principala caracteristica de design la aceste pluguri este ca lamele (cormanele) sale, care intorc brazda, sunt grupate cate doua, una spre stranga si una pe dreapta. La sfarsitul fiecarui drum, plugul se va intoarce, fie automat, fie manual (in functie de model si de greutatea sa), ceea ce va permite ca urmatoarea brazda, trasa din sens opus, sa aiba loc exact langa predecesoarea sa. In caz contrar, cu un plug ne-reversibil, va exista o distanta prea mare intre brazde, ceea ce inseamna ca terenul nu va putea fi valorificat eficient.

Tipul de vehicul: puteti gasi un plug reversibil, la un pret bun, fie pentru motocultoare, fie pentru tractoare de diverse marimi.

Motocultoarele sunt destinate sarcinilor usoare, iar prin asta ne referim in special la suprafetele care vor trebui arate. Avand in vedere ca vehiculele respective sunt slabe ca motorizare (sub 15 cai putere) si sunt si usoare (sub 2-300 de cai-putere), va fi greu sa se are eficient o suprafata mare in timp util.

Tractoarele sunt mult mai eficiente, prin urmare vor putea duce pluguri mai mari cu viteze ridicate, arand la adancimi mai profunde. De regula, plugurile pentru motocultor cantaresc sub 15-20 de kilograme, pe cand cele pentru tractor variaza de la cateva zeci de kilograme la peste o mie, daca vorbim de modelele destinate aratului pe scara larga, cu vehicule de sute de cai putere.

In articolul nostru, ne vom axa pe modelele pentru nevoi mici si medii, adica atat destinate agriculturii hobby, cu motocultorul, cat si pentru cei ce au mici afaceri, la care utilizeaza tractoare usoare si medii.

 

Adancimea de lucru: aratura se poate efectua la diverse adancimi, iar multe pareri despre cele mai bune pluguri reversibile spun ca adancimea tine atat de tipul de sol, cat si de ce cultura intentionati sa cresteti pe parcela respectiva.

Aratura superficiala are loc intre 15 si 20 centimetri adanci,  cea normala, intre 20 si 25 centimetri, iar ce trece de 25 centimetri este aratura adanca. Intrucat ustensilele pentru adancime mare trebuie sa fie extrem de grele, doar agricultorii ce dispun de vehicule puternice (peste 200 de cai putere) le pot utiliza.

In cazul celor mai multe nevoi, insa, araturile superficiale si normale sunt de ajuns, prin urmare marea majoritate a modelelor de pluguri pe care ne vom axa nu vor trece de adancimea de 25 de centimetri.

 

Puterea optima: din moment ce plugurile variaza in greutate, dupa cum am specificat deja, ele necesita vehicule mai puternice sau mai slabe pentru a fi utilizate. Un plug mai greu va lucra, de regula, la adancimi mai mari, intrucat va exercita o presiune ridicata pe sol. In descrierea multor pluguri reversibile, la preturi bune, analizati si puterea minima necesara.

Pentru motocultoare, aceasta este de 5-8 cai-putere, de regula, iar pentru tractoare, in functie de produs, poate fi specificata o plaja intre 15-25 cai-putere, sau 20-50 de cai-putere, de exemplu. Observati ca estimarea variaza, acest fapt fiind explicat prin faptul ca un sol tare si uscat va avea nevoie de mai multa putere de tractiune decat unul afanat si moale.

In plus, daca un model de plug specifica intre 15 si 25 de cai-putere, iar dumneavoastra aveti un tractor de 60 de cai-putere, fireste ca il veti putea folosi cu eficienta – insa, in acest caz, s-ar putea sa iesiti mai bine cu un plug mai greu si mai eficient.

 

Distanta intre roti: am discutat despre proprietatea reversibilitatii si cum asta inseamna ca brazdele vor fi intoarse fara irosirea de teren pe parcela. Insa, pentru a avea parte de eficienta, trebuie ca si distanta dintre rotile tractorului sau motocultorului sa aiba o anumita valoare, altfel va exista spatiu intre brazde, chiar daca plugul este reversibil.

Din acest motiv, distante orientative sunt oferite de producatori. Majar RM32YE10, de exemplu, specifica 76 centimetri intre rotile vehiculului. Puteti avea mai mult sau mai putin fata de aceasta valoare, insa nu cu mult, daca tineti la eficienta echipamentului respectiv.

 

Accesorii: cele mai bune pluguri reversibile pe care le puteti gasi pe piata ar trebui sa permita utilizarea imediata dupa cumparare.Nu toate produsele sunt asa, dar partea buna este ca multe modele permit atasarea diverselor accesorii care sa le imbunatateasca eficienta.

Majar RM32YE10 are o serie de astfel de elemente, cumparabile separat: antetrupite, pentru rasturnarea completa a brazdei, cutite aditionale, roata pentru controlul adancimii in functie de dorinta utilizatorului, precum si contra-greutati care sporesc forta de apasare a plugului, utile in cazul solurilor tari si uscate.Dezaxare: dezaxarea este mutarea cormanelor pe ax catre stanga ori dreapta, pentru a controla spatiul in care efectueaza aratura. Avand in vedere ca plugurile lucreaza in linie dreapta, dezaxarea la aceste echipamente este mica – circa 12 pana la 20 de centimetri. La alte ustensile agricole, precum frezele, care lucreaza pe latime, dezaxarea poate sa fie chiar si de peste 40 de centimetri.

Cu acestea fiind spuse, incepem mai jos partea a doua a ghidului de cumparaturi, in care prezentam cu mai multe detalii cele mai cautate modele de pluguri reversibile de pe piata, in acest moment. Puteti plasa cu usurinta comenzile dorite, daca gasiti un produs potrivit, iar in aceasta privinta includem, dupa cum ne este obiceiul, butoanele care trimit direct la paginile site-urilor care le comercializeaza. Nu uitati ca actualizam periodic ofertele noastre – prin urmare, ar fi o idee buna sa revizitati aceasta pagina, daca va intereseaza parerea noastra despre produsele noi care apar pe piata.

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

Majar RM32YE10

 

Pentru principalele noastre recomandari referitoare la oferta anului curent, am cautat cateva din cele mai bune pluguri reversibile pentru tractoare usoare si medii, iar modelul pe care il descriem aici se adreseaza posesorilor de tractoare cu puteri intre 16 si 35 de cai-putere, orientativ.

Adancimea la care poate intoarce brazda este de 25 de centimetri maximum, corespunzatoare araturilor normale. Daca ii veti cumpara si roti pentru reglarea adancimii, veti putea efectua cu usurinta si araturi superficiale.

Dezaxarea oferita este de pana la 13 centimetri, iar pentru o eficienta optima in lucrarea de arat, distanta dintre rotile vehiculului care il poarta (in cazul nostru, tractorul) ar trebui sa fie cat mai apropiata de 76 centimetri. Prinderea se face prin sistemul standard, in trei puncte, iar greutatea sa este de 101 kilograme.

Avantaje

Poate efectua araturi superficiale si normale (pana in 25 centimetri adancime).

Poate fi utilizat cu tractoare ultrausoare, usoare si medii (16-35 cai putere).

Permite dezaxare de pana la 13 centimetri.

I se pot atasa atetrupite, cutite aditionale, contra-greutati si roata pentru controlul adancimii, toate cumparate separat.

Dezavantaje

Se foloseste exclusiv cu tractoare, fiind destul de mare si greu (101 kilograme).

 

 

 

 

Majar RM3510

 

In ceea ce priveste acest model de la Majar, el seamana destul de mult cu altele din gama producatorului, adresate posesorilor de tractoare ultra-usoare, usoare si medii. Analizand plaja de puteri recomandate de catre producator, observam ca sunt suficiente motorizari de la 15 la peste 35 de cai-putere pentru a-l opera cu eficienta.

Asadar, chiar si tractoarele mici, de viticultura, il pot utiliza fara probleme. La 105 kilograme in greutate, poate fi utilizat fara probleme pentru a efectua araturi de pana la 25 de centimetri adancime, chiar si in soluri tari, mai ales daca ii atasati contra-greutati cumparate separat.

Pe langa acestea, ii mai puteti atasa atetrupite, pentru intoarcerea completa a brazdei, cutite aditionale si roata pentru controlul adancimii. Distanta optima intre roti este de 76 de centimetri, iar dezaxarea merge pana la 13 centimetri. Greutatea produsului este de 105 kilograme.

Avantaje

Este un plug potrivit pentru marea majoritate a nevoilor agricultorilor hobby si celor pe scara mica.

Poate efectua araturi superficiale (sub 20 centimetri adancime) si normale (pana in 25 de centimetri).

I se pot atasa contragreutati, roata pentru controlul adancimii, cutite aditionale si antetrupite.

Se potriveste cu tractoare ultra-usoare pana la medii (15-35 cai putere ca motorizare).

Dezavantaje

Nici acest model nu poate fi utilizat cu motocultoare.

 

 

 

 

BSR 2

 

Includem in lista noastra de recomandari acest plug reversibil, la un pret bun, destinat exclusiv motocultoarelor. Asadar, prin dimensiunile si specificatiile sale, obiectul va opera eficient in cadrul sarcinilor de agricultura hobby, precum gradinile, livezile si micile parcele din jurul caselor.

Se intoarce usor, printr-un sistem gradat, cu buton cu arc, prin urmare veti putea sa il reglati in orice pozitie doriti. Prinderea la motorcultor se face prin tija, iar utilizatorul poate regla si unghiul fata de orizontala al lamelor, intorcand dintr-un maner special.

In ceea ce priveste motorizarile cerute, pragul minim specificat este de 6,5 cai-putere, iar ca adancime de lucru, poate sa mearga destul de mult (chiar si 30 de centimetri), daca solul este moale si afanat. Greutatea produsului este de 13 kilograme. Per total, este unul din cele mai bune modele de pluguri reversibile pentru posesorii de motocultoare.

Avantaje

Cere doar 6,5 cai putere pentru a fi pus in functiune.

Poate efectua araturi de pana la 30 centimetri adancime.

I se poate regla unghiul fata de orizontala.

Operand din butonul cu arc si tija, puteti fixa orice unchi al cutitelor in jurul axului.

Dezavantaje

Poate fi utilizat pentru a ara maximum 1-3 hectare pe zi, fiind de capacitate mica.

 

 

 

 

Majar RM35YE10

 

Plugul reversibil prezentat aici ofera calitatea obisnuita de la Majar, in cazul produselor adresate nevoilor mici si medii ale celor ce se ocupa cu agricultura: modelul este destinat utilizarii prin atasarea la tractoare ultra-usoare, usoare si medii, paleta de puteri recomandata fiind intre 15 si 35 de cai putere.

Cantareste 106 kilograme, iar cu accesoriile precum contragreutatile, puteti sa depasiti 150 de kilograme, arand astfel eficient solul la adancimi de pana la 25 de centimetri. Astfel, puteti efectua atat araturi superficiale (15-20 centimetri), cat si normale (20-25 centimetri) cu acest plus, in functie de nevoile culturii pe care o veti planta.

Printre alte accesorii, se mai poate instala o roata de control a adancimii de lucru, antetrupite si cutite verticale, toate utile pentru agricultorii cu nevoi diverse. Ca eventuale dezavantaje, putem cita pretul acestui produs, care este printre cele mai mari la categoria respectiva de pluguri.

Avantaje

I se pot atasa contragreutati, cutite verticale, antetrupite si roata pentru controlul adancimii.

Sparge cu usurinta si solurile intarite.

Se potriveste cu tractoare de la 15 la 35 de cai-putere.

Sistemul de intoarcere, cu maneta, este usor de utilizat si foarte ferm.

Dezavantaje

Este relativ scump, in categoria sa de produse.

 

 

 

 

Majar RM309 

 

Acesta este un model de plug reversibil pentru tractoare ultrausoare, in special atractiv pentru viticultori. Ca adancime de arat, valoarea maxima este de 23 de centimetri, prin urmare efectueaza araturi superficiale.

Pentru o utilizare optima, vehiculul care o sa il tracteze ar trebui sa aiba circa 70 de centimetri intre roti, iar puterea sa fie intre 11 si 15 cai putere, in functie de sol si de adancimea la care doriti sa arati. Latimea cormanei este de 25 de centimetri, iar ca accesorii aditionale, cumparate separat, puteti opta pentru roata speciala de control a adancimii, antetrupite, cutite drepte si contragreutati pentru rasucirea plugului.  

Plugul cantareste 55 de kilograme si este destinat tractoarelor, sistemul de prindere fiind cel standard, in trei puncte. Permite dezaxare de pana la 11 centimetri, iar ca pret este destul de accesibil.

Avantaje

Este special creat pentru viticultori, prin cerintele sale de motorizare (12-15 cai putere).

I se pot atasa contragreutati, cutite drepte, antetrupite si roata pentru controlul adancimii.

Permite dezaxare de pana la 11 centimetri.

Este destul de usor, la 55 de kilograme, ceea ce inseamna putina povara pe tractor.

Dezavantaje

Are o adancime de lucru maxima ceva mai mica decat alte modele din aceeasi categorie (23 fata de 25 centimetri).

 

 

 

 

Majar RM30YE9 

 

Plugul Majar RM30YE9 este un alt model de plug care se preteaza foarte bine nevoilor viticultorilor ce dispun de tractoare ultra-usoare, insa face fata cu eficienta si altor sarcini asemanatoare. Cere motorizari slabe, de 12-15 cai putere, data fiind greutatea sa redusa, de 56 de kilograme.

Adancimea la care intoarce brazda este de 23 de centimetri, iar dezaxarea maxima este de 11 centimetri. Pentru eficienta optima, tractorul la care il veti atasa ar trebui sa aiba circa 70 de centimetri distanta intre rotile din spate. Ca si in cazul multor altor produse de la compania Majar, exista in comert o serie de accesorii cu care puteti imbunatati modul in care va opera plugul prezentat aici.

Putem mentiona, in aceasta privinta, antetrupitele, ce intorc brazda complet, cutitele verticale, eficiente pentru spargerea pamantului intarit, roata pentru controlul adancimii de lucru si contragreutatile ce permit intoarcerea rapida a plugului.

Avantaje

Cere doar 12-15 cai-putere ca sa fie pus in functiune.

Este proiectat pentru viticultura, dar si pentru agricultura.

I se pot atasa accesorii (cutite drepte, antetrupite, contragreutati si roata pentru controlul adancimii).

Cantareste relativ putin, 56 de kilograme, prin urmare nu va incarca mult tractoarele.

Dezavantaje

Adancimea maxima de arat este de 23 centimetri, putin mai mica decat la alte modele Majar (25 centimetri).

 

 

 

 

BSR LY 

 

Daca cautati un plug reversibil, ieftin si bun, pentru motosape, includem in lista noastra de recomandari si produsul BSR LY. Pe langa pretul foarte convenabil, putem spune ca modul in care este construit produsul este simplu, brazda fiind taiata rapid si eficient la adancimi de pana la 20 de centimetri.

Este un produs destinat agriculturii hobby, pe scara mica, in gradini si parcele din jurul gospodariilor. Materialul din care este construit este fierul lacuit, ceea ce poate fi considerat un dezavantaj pe termen lung, daca intervine coroziunea.

Ca putere a motorului, producatorul specifica 6,5 cai-putere de la motocultorul sau motosapa la care va fi conectat. Este un produs de buget, iar ca greutate cantareste circa 11 kilograme.

Avantaje

Se comercializeaza la un pret foarte redus.

Necesita doar 6,5 cai putere de la vehiculul care il tracteaza.

Se poate utiliza si cu motocultoare, dar si cu motosape.

Este proiectat pentru agricultura hobby.

Dezavantaje

Poate fi atacat de coroziune, pe termen lung.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status