Cele mai bune menghine

Am modificat articolul ultima data pe: 29.10.20

 

Cea mai buna menghina – Recomandarile noastre pentru 2020

 

Sa cumperi o menghina nu este atat de usor pe cat pare la prima vedere. Daca aveti nevoie urgenta de asa ceva, si nu dispuneti de timpul necesar pentru a parcurge intregul ghid, putem mentiona de la inceput care sunt cele mai cautate doua modele pe care le putem recomanda: prima este menghina rotativa Kronus M16-125, proiectata pentru sarcini heavy-duty de atelier. Este un model masiv, greu, din fier, rezistent atat la socuri, cat si la coroziune. Fixarea pe banc se face cu 3 suruburi, iar menghina se poate roti, ceea ce va permite sa lucrati din orice unghi. Are o deschidere maxima de 125 milimetri, si o latime a bacurilor de 125 mm! Al doilea model pe care il recomandam este STanley 1-83-066, o unealta mare, si solida, pentru lucrari in metal ce necesita o priza puternica, iar forta maxima de strangere este impresionanta: 1800 kilograme.

 

 

Cum alegi o menghina buna

 

Ghidul cumparatorului

Aceste unelte permit prinderea diverselor piese intr-un mod ferm, intre falci, pentru ca utilizatorul sa poata lucra la piesa respectiva fara ca aceasta sa se deplaseze. Se pot efectua lucrari de polizare, gaurire, cizelare, daltuire, sau slefuire la piesele respective, in functie de ce efectuati, si in ce domeniu lucrati (lucru in metal, bijuterii, lemn etc).

Alegerea unei menghine din vasta paleta de oferte a producatorilor este destul de dificila. Un prim punct de plecare care sa explice de poate fi greu sa va orientati printre diversele modele, este ca acestea sunt proiectate pentru scopuri variate. Mai mult, fiecare tip de menghina are diversi factori care trebuie analizati. Prin urmare, vom ordona aceste criterii in paragrafele care urmeaza, si citindu-le veti fi mult mai bine pregatiti pentru a cumpara produsul potrivit.

Tipul: exista modele heavy-duty, mari si grele, care se fixeaza cu suruburi pe masa de lucru, menghine de montaj, pentru potrivirea in loc a diverselor piese in vederea lipirii sau montarii, ori menghine de precizie, pentru lucrari fine, considerabil mai mici decat cele din prima categorie. Am decis sa acoperim toate aceste categorii in ghidul nostru, si nu ar fi corect sa pretindem ca va putem pune pe drumul cel bun, fara sa caracterizam pe scurt fiecare din tipurile de menghina enumerate.

Menghinele de banc sunt cele mai mari si mai grele. Acestea se monteaza cu ajutorul suruburilor pe bancul de lucru, si bacurile lor (falcile) sunt mari, putandu-se strange foarte puternic, strangand din manivela de tip surub. Aceste dispozitive au si o suprafata ce poate fi folosita ca nicovala. Pentru cei ce lucreaza in metal, sau cu bucati de lemn mari, acestea sunt produsele cele mai utile.

Menghinele de montaj sunt indeosebi utilizate in tamplarie. Cand este nevoie ca placile de lemn sau PAL sa fie atasate fix una de alta, in vederea uscarii adezivului, ori inaintea introducerii suruburilor, aceste produse sunt stranse la capetele lucrarii, pentru a mentine pozitia placilor sau bucatilor. Forta exercitata nu trebuie sa fie foarte mare, insa pozitia obiectului prins intre bacuri trebuie sa fie ferma, fara a deteriora materialul.

Menghinele de precizie sunt modele mai mici, cu putere mai redusa de strangere, si adesea permit rotirea cat mai ampla in jurul axului. Acestea se utilizeaza la lucrari unde finetea este esentiala (lucratul la bijuterii, traforajul etc.).

 

Deschiderea bacurilor: unul din elementele principale de selectie al oricarui tip de menghina este deschiderea bacurilor (sau a falcilor, in limbaj profan). Este esential sa aveti o idee clara asupra lucrarilor pe care doriti sa le efectuati cu obiectul respectiv: puteti cumpara cea mai buna menghina de pe piata in materie de materiale si calitatea constructiei, insa daca ea nu se va deschide suficient de mult pentru a prinde obiectele la care lucrati, va fi degeaba.

Cele mai ample deschideri sunt la modelele de montaj – acolo puteti gasi si menghine cu o deschidere maxima de 200 centimetri! Dupa cum am mentionat deja insa, ele sunt folosite mai mult in tamplarie, prin urmare este inadecvat sa le puneti pe acelasi loc cu cele de banc. La acestea din urma, deschideri maxime de 200 mm pot fi intalnite, in acest spatiu incapand foarte multe obiecte precum organele de masini sau alte piese similare.

 

Adancimea de lucru si latimea bacurilor: si acestea sunt dimensiuni importante de analizat, atunci cand va imaginati cum veti potrivi piesele in menghina dorita. Ca regula, deschiderea bacurilor ar trebui sa fie cel putin la fel de mare ca latimea bacurilor. Este bine ca adancimea sa fie, de asemenea, cat mai ampla. Daca toate aceste dimensiuni se afla in jurul acelorasi cifre, atunci produsul este bine-construit si il veti putea utiliza intr-o varietate foarte mare de scenarii.

De mentionat, insa, este ca aceste rapoarte intre dimensiuni nu se aplica si la menghinele de fixare: in cazul lor, este importanta stabilitatea (ele utilizeaza tije de metal pe care se insira piesele de trangere), iar adancimea de lucru ia un loc secund in fata distantei dintre bacuri.

 

Materialele: Multe pareri despre cele mai bune menghina tin mortis sa mentioneze si importanta materialelor din care sunt facute aceste produse – si in special bacurile trebuie discutate in aceasta privinta.

Menghinele de banc sunt adesea turnate din fonta, un material solid si rezistent, insa daca doriti un model cu adevarat puternic, va puteti orienta catre otel (cum este in cazul produsului Stanley 1-83-066). Otelul este adesea materialul de alegere si pentru uneltele de precizie, in special pentru dimensiunile lor mici (fonta la obiecte mici poate fi mai usor deteriorata).

In cazul menghinelor de prindere, puteti intalni si fierul, ca material predominant, insa unele modele au si elemente din plastic. Esential, in cazul lor, este sa fie aderente si sa aiba tije care sa prinda ferm placile de tamplarie ori ce alte materiale trebuie sa tina fixe.

Cand cautati o menghina la un pret bun, pentru lucrari grele in atelier, sau de precizie, oferiti atentie si placilor de prindere ale bancurilor. Pentru ca aceste suprafete iau contact cu obiectele prinse, si aplica forta de strangere generata de surub, ele se pot deteriora in timp. Din acest motiv, cautati sa verificati daca placile de prindere se pot schimba, pentru a le putea inlocui odata ce se uzeaza. Mai mult, la menghinele de precizie, verificati daca primiti si garnituri de cauciuc: intrucat apasarea metalului poate deteriora obiectele fine, va fi esential ca stransoarea sa fie ferma, dar sa nu deterioreze materialele, un rezultat nedorit in timpul lucrarilor cu bijuterii sau alte obiecte sensibile.

 

Forta de strangere: diverse menghine la preturi bune (de banc) mentioneaza si forta totala de strangere, atunci cand se trage la maximum de surub. Aceasta valoare este importanta cand efectuati sarcini dificile, in care loviti puternic piesele fixate in falcile obiectului – in orice caz, atunci cand este esential ca acesta sa nu se miste din pozitia in care l-ati prins. De exemplu, Stanley 1-83-066, model recomandat de noi, specifica o forta maxima de 1800 kilograme, date fiind materialele solide ale componentelor.

Tija inclusa la menghinele de montaj: exista pe piata astfel de menghine care se livreaza la pachet cu tijele de montaj, sau pentru care va trebui sa cumparati tije separate (se specifica diametrul lor in descrierea produsului). Luati aminte de acest factor, intrucat va poate scuti de niste batai de cap si timp pentru cautarea tijelor de prindere!

Acum ca v-ati familiarizat cu diversele elemente ce trebuie luate in considerare la alegerea unei menghine, veti putea aborda oferta pietei cu mai multa incredere. In cazul in care nu dispuneti de suficient timp pentru a merge personal la magazinele si supermarket-urile ce comercializeaza obiectele in cauza, puteti oricand recurge la comenzile online.

Pentru a va imboldi sa abordati aceasta metoda de cumparare, va prezentam mai jos si o lista de diverse menghine, pentru nevoi variate, ce pot fi comandate accesand butoanele pe care le punem la dispozitie:

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Kronus M16-125

 

Modelul acesta de la Kronus este o menghina rotativa de banc turnata din fonta, iar facile, axul, nicovala si manerul sunt din otel forjat. Este recomandata lucrarilor de finete. Se fixeaza pe banc cu trei suruburi, iar utilizatorul o poate roti si fixa in alta pozitie, dupa nevoile cerute de circumstante.

Produsul este proiectat pentru lucrul in metal in special, oferind o prindere ferma intre falcile sale striate. Lungimea sa este de 350 mm, diametrul bazei de 145 mm, iar latimea bacurilor tot de 125 mm, cu o deschidere maxima de 125 mm. Adancimea de lucru este de 72 de milimetri.

Placile de prindere nu sunt inlocuibile, insa otelul striat este destul de trainic in timp. Suprafata nicovalei este de 56 x 26 de milimetri, in cazul in care aveti nevoie sa bateti sau sa prelucrati piese de diferite dimensiuni pe ea.  Greutatea totala a produsului este de 8,4 kilograme, pentru cine doreste sa stie cat de rezistent ar trebui sa fie bancul care o sa o sustina.

Avantaje

Posibilitate de rotire la 360 de grade, si fixare cu surub in alte pozitii.

Falci din otel forjat, rezistente la coroziune si uzura.

Dimensiuni potrivite pentru majoritatea lucrarilor de finete cu piese de metal.

Corp vopsit si tratat impotriva coroziunii, ce-si pastreaza rezistenta in timp.

Dezavantaje

Placile de prindere nu se pot inlocui, prin urmare, daca se tocesc, priza lor poate sa scada in fermitate.

 

 

Stanley 1-83-066

 

Modelul de menghina de mana prezentat aici este proiectat pentru sarcini grele, ce necesita o prindere foarte puternica a pieselor: la 1800 de kilograme de forta, produsul Stanley 1-83-066 indeplineste cerintele pentru lucrarile heavy-duty cu brio.

Situata printre cele mai bune menghine de banc de pe piata, ustensila se va fixa pe suprafata de sustinere cu ajutorul a patru suruburi, iar utilizatorii pot sa o roteasca pe 360 de grade, si sa o fixeze in aproape orice pozitie doresc. Materialul este otelul forjat, mai dur si mai rezistent decat fonta – prin urmare produsul va avea o viata lunga, chiar daca va fi utilizat in conditii grele.

In plus, suprafetele sale sunt tratate impotriva coroziunii. Latimea bacurilor este de 125 milimetri, iar deschiderea lor maxima este de 85 milimetri. Adancimea de lucru este de 65 mm. Interiorul placilor de prindere este striat, pentru a accentua puterea prizei. Produsul este destinat lucrarilor in metal.

Avantaje

Constructia sa este foarte rezistenta, din otel forjat, protejat impotriva coroziunii.

Suruburile cromate asigura o prindere buna si sunt rezistente la rugina.

Producatorul specifica si forta maxima de prindere, la 1800 kilograme.

Fixarea in patru puncte ofera o stabilitate foarte ferma pe banc.

Dezavantaje

Chiar daca este foarte rezistenta, este mai mica ca dimensiuni decat alte menghine de banc. Unii utilizatori (de exemplu, cei care lucreaza cu piese auto mari) pot dori un dispozitiv mai mare, pentru a putea fixa piese voluminoase.

 

 

Wolfcraft 1EZH PRO

 

Aceasta este o menghina la un pret bun, destinata prinderii si sustinerii pieselor de lemn si de metal in cadrul lucrarilor de tamplarie si amenajare. Materialul din care este facut produsul este otelul – rezistent, si puternic, ceea ce garanteaza o prindere puternica de pana la 120 kilograme forta.

Strangerea produsului se efectueaza cu o singura mana, apasand pe manetele cu manere ergonomice. Este, prin urmare, o menghina rapida, gandita pentru nevoile profesionistilor. Sina pe care sunt amplasate componentele este echipata si cu distantiere, care au si rol de suport, protejand menghina.

Latimea bacurilor este de 100 de milimetri, iar deschiderea lor maxima (dictata de lungimea tijei) este de 150 de centimetri. Partile de prindere pot fi scoase in intregime de pe tija, si prinse invers, impingand in exterior – un mod de folosire indeosebi de folositor in lucrarile de renovare.

Avantaje

Sistem de prindere foarte simplu si usor, cu maneta actionabila cu o singura mana.

Material de constructie foarte rezistent (otel).

Posibilitatea de a inversa partile de prindere, pentru a impinge in exterior in loc de a strange in interior.

Distantiere ce protejeaza menghina si eficientizeaza lucrul.

Dezavantaje

Unii clienti pot dori menghine de fixare cu tije mai lungi.

 

 

Levior 23406

 

Aceasta menghina ieftina si buna de la producatorul Levior se adreseaza clientilor care au nevoie de o unealta de precizie pentru lucrari fine (de ex. traforaj, lucrari cu bijuterii si obiecte decorative etc.).

Produsul este mic, se prinde usor de un banc de lucru ori birou, si se poate roti la 360 de grade, fixandu-se in pozitia dorita printr-o strangere de surub. Articulatia de tip bila se poate bloca in doua pozitii, deci daca doriti veti putea sa o si inclinati pentru a va permite o mai buna vizibilitate si acces la obiectul la care lucrati. Bacurile sunt echipate cu caneluri orizontale si verticale, pentru a putea tine cat mai bine si obiecte cu forme neregulate.

In cazul in care exista riscul sa deteriorati obiectul datorita metalului din care sunt facute bacurile, puteti aplica pe acestea garniturile de cauciuc cu care este livrat produsul. Menghina se poate atasa pe orice suprafata de pana la 10 centimetri grosime. Latimea falcilor este de 75 de milimetri, iar deschiderea lor de 58 mm.

Avantaje

Constructie solida din otel, foarte rezistenta si greu de stricat.

Bacuri cu striatii, care se pot si acoperi cu garnituri, pentru a nu deteriora accidental obiectele la care se lucreaza.

Articulatie cu bila pentru inclinarea bacurilor in pozitia dorita.

Sistem de rotire in orice directie.

Dezavantaje

Adancime intre bacuri destul de mica (circa 20 mm).

 

 

» Gasesti aici recomandari din anii anteriori


Alte produse recomandate, momentan indisponibile:

 

Mannesmann 911

 

O menghina de tamplarie din fier, ce este constituita din doua piese ce se unesc printr-o tija, acest model este destinat prinderii pieselor de lemn in vederea fixarii ulterioare, ori pentru efectuarea a variate sarcini de amenajare in care este necesara pozitionarea ferma a unor piese.

Unul din cele doua elemente de prindere (cel cu manivela) se strange prin insurubare, iar celalalt este echipat cu o clapeta pentru prindere rapida (declansator de inchidere/deschidere separat). Ambele piese se aliniaza prin inserarea in ambele a unei tije (tub filetat) de metal cu grosimea de ¾ toli (1,905 cm), care din nefericire nu este inclusa in pachetul cu care este livrat produsul.

Latimea falcilor este de 47 de milimetri, iar deschiderea maxima la care acestea isi pastreaza priza eficienta este de 200 centimetri (cu alte cuvinte, tija de unire nu trebuie sa depaseasca aceasta lungime).

 

Avantaje:

Deschiderea maxima a falcilor specificata de producator este destul de mare (2 metri).

Produsul este foarte usor de manevrat (are doar 1 kilogram).

Declansatorul de prindere se actioneaza usor, cu o maneta manuala.

Bacurile cu suprafata plata nu deterioreaza lemnul.

 

Dezavantaje:

Tubul filetat de unire trebuie cumparat separat, nefiind inclus in pachetul de livrare al menghinei.

 

 

 

Cum aleg cele mai bune menghine de mana

 

Ghidul cumparatorului

Menghina este unul dintre instrumentele cele mai simple si mai importante din atelierul unui mester. Este creata special pentru a realiza o singura sarcina, si anume pentru a pastra nemiscat un obiect prelucrat, indiferent ca este vorba despre un segment de sarma, o fasie de tabla, o teava sau o bucata de lemn. Pentru ca nu se regaseste intotdeauna pe lista uneltelor de baza prezente in orice gospodarie, variantele in care este disponibila sunt mai putin cunoscute si ceva mai dificil de evaluat.

 

Daca ai nevoie de acest produs, parcurge ghidul de mai jos si afla de ce caracteristici tehnice este bine sa tii cont la cumparare.

Din punct de vedere constructiv menghinele se impart in modele de strangere si departare, cu capete pivotante si versiuni folosite doar pentru fixare. Ambele categorii includ falci mobile, care se deplaseaza pe o tija, a carei lungime determina deschiderea maxima.

In cazul variantelor de strangere/departare, in forma de pistol, deplasarea capetelor se face prin apasarea pe un tragaci, pozitionat langa manerul care permite sustinerea instrumentului si care asigura in acelasi timp si blocarea in pozitia la care s-a ajuns. Sunt cel mai usor de folosit, motiv pentru care numeroase pareri despre cele mai bune menghine de mana le recomanda ca prima optiune. Nu necesita doua maini pentru utilizare si se pot folosi pentru a indeparta doua segmente prin simpla scoate si intoarcere a falcilor cu capatul de contact catre exterior.

Optiunile simple, cu design in forma de L, sunt putin mai greu de utilizat, fixarea realizandu-se prin intermediul unui filet cu tampon care se misca prin infiletare, toata operatiunea implicand ambele maini si necesitand ceva mai mult timp decat in cazul versiunilor prezentate anterior.

Majoritatea modelelor sunt confectionate dintr-o combinatie de otel si rasina ranforsata sau nailon cu fibra de sticla. Optiunile concepute pentru metal au suprafata de contact striata, pentru a asigura o priza mai buna pe suprafata lucioasa si tare si pe profile cilindrice (tevi), in timp de versiunile pentru tamplarie au capetele netede pentru a evita deteriorarea suprafetei lemnoase.

Iti recomandam sa alegi versiuni cu manere ergonomice, acoperite cu strat de plastic sau cauciuc care asigura confortul mainii in timpul utilizarii.

In ceea ce priveste dimensiunile, o menghina de mana, la un pret bun, va fi de obieci evaluata in functie de deschidere falcilor, care influenteaza direct marimea obiectelor care pot fi prinse si fixate cu ajutorul ei. Optiunile variaza foarte mult, de la versiuni mini, ale caror capete ajung pana la distanta maxima de 5mm si pana la modele de 1500mm, cele mai utilizate fiind insa versiunile cuprinse in intervalul 100 – 250mm.

Pentru a te familiariza mai bine cu toate optiunile disponibile si a-ti forma o imagine mai clara asupra variantei de care ai nevoie, te sfatuim sa profiti de ofertele magazinelor online, care includ o varietate de modele, o gama laga de preturi si informatii suficiente pentru o evaluare rapida. Poti incepe cu exemplele incluse in urmatoarea parte a acestui ghid.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Irwin Quick-Grip T5412EL7

 

Este un model de tip pistol cu tija din otel durabil si maner si falci din rasina ranforsata pentru rezistenta sporita, acest tip de suprafata de contact recomandand-o in principal pentru proiectele care presupun lucrul cu materiale din lemn, desi poate fi utilizata si pentru metal.

Permite fixarea obiectelor cu o singura mana, pentru rezolvarea rapida a taskurilor simple de lipire, imobilizare pentru prelucrare (sectionare, gaurire etc.) sau amplasare corecta alaturi de alte elemente, in lucrari de mici dimensiuni. Adancimea falcilor este de 62mm, reprezentand latimea maxima pe care o poate acoperi dintr-un obiect.

Deschiderea falcilor se face prin translarea pe tija cu eliberarea piedicii, pana la o distanta maxima de 300mm care permite o varietate de operatiuni, de la fixarea unui maner de usa pentru slefuire si pana la prinderea unei scanduri de bancul de lucru. Inchiderea pe dimensiunile obiectului se face apasand in mod repetat tragaciul, care asigura atat inaintarea, cat si fixarea pe pozitie.

 

 

 

Strend Pro 212258

 

Modelul Strend Pro face parte din categoria menghinelor de dimensiuni medii, cu deschidere de 250mm, potrivita pentru lucrari de tamplarie care nu necesita o forta mai mare de fixare, caracteristica unei optiuni montate permanent pe bancul de lucru.

Este confectionata din otel rezistent si are format de pistol cu tragaci, care permite apropierea pas cu pas a celor doua falci pe suprafata tijei, pana la distanta necesara blocarii obiectului cu care se lucreaza. Are o adancime de 60cm (medie) si capetele de contact acoperite cu plastic neted pentru a evita deteriorarea suprafetei lemnoase pe care se fixeaza.

Eliberarea capatului mobil se realizeaza prin intermediul unui buton care este pozitionat in dreptul manerului, astfel incat toate gesturile necesare pot fi realizate cu o singura mana, cealalta fiind disponibila pentru alte operatiuni, precum prelucrarea obiectului fixat (slefuire, sectionare, etc.). Este recomandata atat pentru uz profesional, cat si pentru mesterii amatori care au nevoie de o modalitate eficienta de a imobiliza diverse elemente care au nevoie de reparatii sau imbunatatiri.

 

 

 

Pansam 1232

 

Acest model face parte din categoria versiunilor mobile, cu rulare pe tija si este o menghina de mana, ieftina si buna, conceputa pentru ateliere de tamplarie si in general, fixarea de obiecte din lemn. Este confectionata din plastic rezistent, care asigura prinderea intre capetele falcilor fara a deterioara suprafata elementelor supuse imbinarilor sau prelucrarilor specifice.

Este un model de dimensiuni reduse, tija permitand dechiderea falcilor doar pana la nivelul maxim de 150mm. Acest lucru se realizeaza prin mentinerea apasata a butonului de eliberare. Pentru a reduce distanta dintre cele doua capete de prindere si a fixa diverse elemente cu profil plan sau curb, se apasa in mod repetat tragaciul pozitionat imediat in fata manerului.

Sistem de lucru necesita folosirea unei singure maini, lasand celalalt brat liber pentru a indeplini alte operatiuni. Avand in vedere adancima falcilor (40mm), acest instrument se poate utiliza doar cu obiecte de dimensiuni reduse.

 

 

» Ascunde recomandarile anterioare

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status