Cele mai bune menghine de lemn

Am modificat articolul ultima data pe: 20.04.24

Cea mai buna menghina de lemn – Recomandarile noastre pentru 2024

 

Cand vrei sa te apuci de tamplarie, fie ca mester sau doar ca amator, una dintre uneltele strict necesare este menghina de lemn. Daca nu ai timp sa cauti la nesfarsit un model, noi iti recomandam ca prima optiune Irwin TV175B. Este o varianta fixa, ce trebuie insurubata in bancul de lucru, fabricata din otel vopsit pentru protectie impotriva coroziunii. Are o latime a falcilor de 175 mm (17,5 cm), suficienta pentru a prinde stabil si obiecte mai mari (scanduri, placi PAL, lemne incleiate) si o deschidere maxima de 165 mm (16,5 cm). Aceasta este destul de mica, dar optima pentru lucrarile de precizie, cum ar fi slefuire, decupare, incleiere sau pentru piese inguste (jucarii, leaturi, dulapi). Fixarea va fi sigura si stabila, datorita fortei de strangere de pana la de 700 kg ce poate fi aplicata. Daca nu te incanta acest model, ca varianta secundara iti propunem o menghina mobila, Mannesmann 911.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Irwin TV175B

 

Fie ca ai de facut lucrari de tamplarie sau si de alt tip, vei descoperi rapid ca acest produs se regaseste printre cele mai bune menghine de lemn. Este fabricat din otel, ceea ce inseamna ca va avea rezistenta necesara pentru a fixa in mod sigur si precis proiectele tale. La suprafata are aplicata o vopsea pentru protectie impotriva coroziunii.

Fixarea la bancul de lucru se face prin doua suruburi, iar sistemul de inchidere/deschidere are la baza o teava filetata si o manivela actionata manual. Latimea falcilor este 175 mm si iti va permite sa prinzi chiar si placi mai mari de lemn, fara riscul ca acestea sa alunece sau sa nu ramana stabile in pozitia initiala.

Deschiderea maxima, de 165 mm, te va ajuta atunci cand lucrezi cu obiecte groase sau cand vrei sa unesti prin incleiere mai multe piese. Avand o forta de prindere de maxim 700 kg, acest produs iti va fi util si atunci cand vrei sa indoi ceva ce trebuie sa ramana fix, indiferent de lucrarile aplicate. Deoarece falcile nu au striatii, nu vei gasi urme inestetice sau aschieri pe piesele din lemn.

 

Avantaje:

Are o latime mare a falcilor (175 mm) potrivita pentru fixarea stabila a unor placi late de lemn.

Are o deschidere de 165 mm, utila pentru a fixa proiecte medii (leaturi, grinzi, scanduri).

Este fabricata din otel, tratat pentru a rezista la degradare.

Falcile nu au striatii ce pot strica aspectul lemnului.

 

Dezavantaje:

Nu e portabila, nu poate fi rotita si nu permite fixarea pieselor in unghi.

 

 

Mannesmann 911

 

Aceasta este o menghina pentru tamplarie, mobila, ce poate fi utilizata impreuna cu o tija filetata de ¾ inch (1.9 cm), care insa va trebui sa fie achizitionata separat. Inchiderea si deschiderea se realizeaza prin declansatoare separate, ceea ce creste riscul de erori pe de-o parte, dar imbunatateste si maniera de lucru.

Piesa este realizata din fier vopsit pentru a nu fi supus fenomenelor de coroziune si este compusa din doua parti. Ambele vor glisa pe tija, pana la o deschidere maxima de 200 cm, ceea ce o face potrivita inclusiv pentru proiecte de mari dimensiuni.

Latimea falcilor este totusi mica, de doar 47 mm si va fi utila pentru fixarea marginilor unui obiect mai mare (scandura) sau pentru incleierea unor bucati de lemn mai mici. Deoarece este mobila, vei putea sa o iei cu tine oriunde ai de lucru, dar nu te vei putea baza pe ea atunci cand vei dori sa lucrezi pe o bucata de lemn stabila.

 

Avantaje:

Este mobila si poate fi purtata in geanta cu scule.

Are o deschidere mare a falcilor (200 cm) cu care vei putea fixa inclusiv picioarele unui taburet.

Este rezistenta, fiind fabricata din fier.

Este vopsita, pentru a nu se coroda.

 

Dezavantaje:

Necesita o investitie suplimentara intr-o bara filetata de ¾ inch.

Latimea este mica si nu va fi potrivita pentru proiecte de anvergura.

 

 

Wolfcraft EHZ Easy

 

Aceasta menghina de lemn, ieftina si buna, permite o utilizare rapida, usoara si flexibila. Pentru a fixa o scandura de lemn la bancul de lucru sau pentru a tine doua piese unite pentru incleiere o poti folosi asa cum este, dar daca vrei sa detasezi mai usor portiuni de mobila (spatare, manere), poti schimba sensul de actiune al falcilor.

Deschiderea maxima este de 500 mm si este suficienta atat pentru a strange piese diverse pentru lipire, insurubare, cat si pentru a departa componentele unui proiect. Latimea falcilor este de 75 mm si chiar daca nu asigura o fixare stabila la obiectele mari, aceasta poate fi obtinuta prin utilizarea mai multor menghine, la capete.

Produsul este realizat dintr-o sina din otel calit (pentru duritate) si manere din plastic armat cu fibra de sticla (pentru rezistenta si flexibilitate). Mecanismul de inchidere-deschidere este actionat prin strangerea si eliberarea treptata a manerului dublu, cu design ergonomic.

 

Avantaje:

Este mobila si poate fi luata oriunde este de lucru.

Are un design ergonomic si este usor de utilizat.

Poate fi folosita atat pentru strangere, cat si pentru departare.

Are o deschidere mare, de pana la 50 cm, potrivita pentru proiecte ce includ fixarea de picioare la scaune si mese sau pentru spatare.

 

Dezavantaje:

Latimea falcilor este de doar 75 mm, insuficienta pentru fixarea stabila a proiectelor mari.

 

 

Cum alegi o menghina buna pentru lemn

 

Ghidul cumparatorului

Fie ca esti tamplar, mester sau doar iti place sa repari lucruri prin casa, vei constata ca la un moment dat vei avea nevoie de o menghina pentru lemn. Aceasta se foloseste in diferite situatii precum momentul in care trebuie sa inclei un picior la un scaun, cand trebuie sa tii doua leaturi fixe pentru a le gauri uniform, cand vrei sa insurubezi o piesa care se misca in toate partile sau cand vrei sa decupezi o bucata de scandura si ai nevoie sa o fixezi.

Totusi, pe piata exista mai multe tipuri de astfel de produse si este important sa stii sa il alegi pe cel potrivit activitatii tale, astfel incat sa iti fie util si nu doar obiect de decor.Tipul: O menghina de lemn, la un pret bun, poate fi mecanica (atunci cand o actionezi cu mana), hidraulica sau pneumatica. Primele sunt cele mai comune, dar si cele mai indicate in lucrul cu un astfel de material, deoarece poti regla foarte bine presiunea aplicata pe piesa, fara a o distruge. Cea de-a doua varianta este scumpa si necesita o instalatie de alimentare hidraulica, bineinteles la fel de costisitoare.

Chiar daca actioneaza cu o forta mai mare decat prima, investitia nu merita facuta doar pentru lucrul cu lemnul. Cele pneumatice sunt rare si necesita si ele o instalatie speciala. In general, sunt incorporate in clestii robotici care manevreaza diferite obiecte si nici costul lor nu se justifica pentru lucrarile de tamplarie.

 

Stabilitate: O astfel de unealta poate fi fixa, cand este insurubata in bancul de lucru sau mobila, cand permite doar prinderea piesei, nu si atasarea ei la o suprafata stabila. Primele sunt utile atunci cand vrei sa tai, sa slefuiesti sau sa decupezi dintr-o bucata de lemn si ai nevoie ca aceasta sa nu se miste – de obicei vor fi mai costisitoare.

Ele pot fi simple, rotative sau in unghi de 90o (pentru atasarea si decuparea unor colturi cu obtinerea de imbinari la rotund). Rotatia se poate referi la produsul in sine care poate fi invartit in jurul platformei insurubate, astfel incat sa iasa din cadrul bancului de lucru si poate fi util pentru fixarea unor obiecte lungi, in picioare. Dar aceasta caracteristica se poate referi si doar la capul de prindere, pentru fixarea obiectelor in diferite unghiuri.

Cele mobile sunt si ele de doua feluri: care pot sau nu sa fie atasate la un banc de lucru. Ele pot fi folosite pentru prinderea pieselor ce urmeaza sa fie incleiate, gaurite sau insurubate impreuna, dar si pentru decuparea dupa model.

 

Dimensiune: Marimea generala nu va fi un criteriu de selectie pentru cea mai buna menghina de lemn, dar va conta atunci cand o raportezi la dimensiunea proiectului tau sau, in cazul celor fixe, la cea a bancului de lucru. Este bine sa nu alegi un produs prea mare pe care sa il fixezi apoi pe o suprafata mica pentru ca aceasta se va rupe din cauza fortei aplicate.

Tot astfel, daca menghina este prea mica pentru obiectul care trebuie lucrat (bustean, dulap), risti sa se rupa sau sa se indoaie, fie sa cedeze zona de insurubare.

 

Material: Oricare ar fi tipul de produs ales, acesta poate fi realizat din otel sau fonta (la cele fixe) sau poate include plastic si rasini(la cele mobile). In cazul celor prinse de bancul de lucru, iti vei dori o menghina din fonta deoarece aceasta este mai dura, mai putin flexibila si dilatabila si nu va transmite vibratiile asa cum o face otelul. In plus, aceasta va fi mai putin predispusa la coroziune. Totusi, otelul este de dorit la nivelul suruburilor de prindere.

Falcile pot fi fabricate din lemn, PVC, cupru, dar nu din fonta, deoarece aceasta este casanta si nu va suporta bine socurile. La menghinele mobile vei intalni si alte componente cum sunt manerele, ce pot fi facute din plastic si rasini, simple sau ranforsate pentru rezistenta si flexibilitate sau tijele (din otel). Exista si variante din aluminiu, dar acestea nu vor fi la fel de rigide ca cele din fier si se pot indoi, in functie de forta aplicata.

 

Latimea falcilor: Acest criteriu poate determina formarea de pareri despre cele mai bune menghine de lemn, deoarece el poate influenta dimensiunea obiectelor ce pot fi prinse stabil. Pentru un proiect cu o suprafata mare (scandura) vei dori ceva situat intre 100 si 200 mm, in timp ce pentru ceva mai mic, gen picior de scaun, margine, leat, o latime de 50-100 mm va fi suficienta. Pentru lucrarile de precizie sau jucarii, exista si optiuni de 10 mm.

 

Deschiderea maxima: Aceasta caracteristica va determina grosimea piesei ce poate fi prinsa. Daca ai de incleiat mai multe bucati de lemn inguste, un produs care merge pana la 300-500 mm va fi optim, dar daca vrei sa atasezi bucati lungi (picioare de scaun, manere, spatare), este posibil sa ai nevoie de ceva care se poate deschide pana la 1500 mm.

 

Rapiditatea de manevrare: Unele menghine de lemn, la preturi bune, au inclus in mecanismul de actiune posibilitatea de a elibera rapid piesa in cazul in care aceasta s-a miscat din pozitia initiala sau a fost asezata gresit. Respectivele fie au aceasta optiune pe maner (cele mobile) sau pur si simplu acest lucru se realizeaza prin rasucirea rapida a tijei de insurubare (acesta fiind utila si pentru fixarea rapida).

 

 

Sistemul de glisare: Acesta poate fi format fie dintr-o tija filetata, fie una simpla, sau o bara in T. Primul model permite doar strangerea continua si este limitat de lungimea filetului. Al doilea poate avea o deschidere mai mare (in functie de dimensiunea tevii), iar inchiderea se face cu un filet separat.

Ultimul seamana foarte mult cu cel de-al doilea, in sensul ca permite obtinerea unui spatiu mare intre piesa fixa si cea mobila, dar este gandit in special pentru cazurile cand se aplica o forta mare (presiune de strangere de mii de kg), tocmai pentru ca va fi rezistent la torsiune si deformare.

Tot aici putem vorbi si despre unele menghine mobile ce ofera posibilitatea inversarii piesei mobile si a falcilor celei fixe, astfel incat aceasta unealta va putea fi folosita pentru impingere si nu apropiere, pentru dislocarea unor bucati de mobila incastrate sau incleiate (spatare, manere).

Cand iti trebuie o menghina de lemn in atelier, poti incepe cautarile online, deoarece aici vei gasi o mai mare varietate de modele si descrieri. Daca te intereseaza specificul catorva dintre ele, poti citi si textul ce urmeaza, unde detaliem cateva din caracteristicile esentiale ale unor produse.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu