Cele mai bune menghine de banc

Am modificat articolul ultima data pe: 19.04.24

Cea mai buna menghina de banc – Recomandarile noastre pentru 2024

 

O menghina de calitate te ajuta sa lucrezi usor si cu precizie in atelier, aducand metalul sau lemnul la forma dorita. Ca orice instrument cu aplicare industriala, este disponibila in magazine intr-o varietate de forme si caracteristici tehnice care influenteaza performantele in utilizare si rezultatele obtinute. Daca vrei sa achizitionezi un astfel de produs si nu stii exact cu ce sa incepi iti recomandam sa arunci pentru inceput o privire modelului Kronus M16-150, prima optiune in lista exemplelor selectate pentru acest ghid. Este o versiune de tip mecanic, cu corp realizat din fonta, cu baza rotativa pentru o mai buna mobilitate si adaptabilitate si bacuri cu latime de 150mm, potrivita atat pentru lucrari de tip hobby, cat si profesionale. Pentru cei care doresc o alternativa realizata din otel, am inclus in lista optiunea Stanley 1-83-066, cu fixare in patru puncte si maner din inox, rezistent la coroziune.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Kronus M16-150

 

Pentru meseriasii care cauta un astfel de instrument de fixare pentru lucrul cu obiecte din metal, recomandam acest model cu falci cu suprafata striata, pentru o priza cat mai buna, confectionata din fonta rezistenta. Manerul este realizat din fier, iar designul este unul cu baza rotativa, care permite adaptarea facila a unghiului de lucru la obiectele care au nevoie de fixare si prelucrare.

Se numara printre cele mai bune menghine de banc de acest tip si are dimensiunile de 390 x 150mm, cu o latime a falcilor de 150mm si o deschidere tot de 150mm, valori incadratatea in limita superioara pentru aceasta categorie de modele si potrivite atat pentru uzul casnic, cat si pentru micile ateliere.

Se fixeaza de bancul de lucru prin intermediul a doua suruburi, care asigura stabilitatea in timpul folosirii si face parte din grupa menghinelor mecanice, cu activare manuala prin intermediul unui maner. Este destinata in principal pentru adaptarea la obiecte metalice cu forma dreptunghiulara, dar se poate utiliza si pentru prinderea de elemente curbate de tipul tevilor.

 

Avantaje:

Model confectionat din fonta rezistenta si silentioasa, datorita nivelului redus de vibratii preluat din efortul de prelucrare.

Versiune cu baza rotativa care ofera un nivel ridicat de adaptabilitate in timpul lucrului.

Poate fi utilizata atat pentru proiecte casnice, cat si pentru ateliere profesionale.

Falci striate cu latime de 150mm pentru prinderea stabila a obiectelor din metal.

 

Dezavantaje:

Nu face parte din categoria optiunilor modulare.

 

 

Stanley 1-83-066

 

Pentru cei care cauta un model cu fixare in patru puncte, pentru mai multa stabilitate, am inclus in lista aceasta menghina de banc, la un pret bun, cu baza rotativa si posibilitate de miscare la 360 de grade in punctul de montare. Este destinata pentru prinderea si mentinerea in pozitie de lucru a obiectelor din metal si pune la dispozitie falci cu suprafata striata, cu latimea de 115mm si deschiderea de 85mm, care o recomanda in special pentru micile ateliere si utilizarea in proiectele de renovare a casei.

Este confectionata din otel forjat, cu maner din inox, rezistent la rugina si coroziune si suruburi pentru reglare si fixare acoperite cu strat de crom. Include in plus nicovala utila pentru indreptarea cuielor indoite.

Iti pune la dispozitie o forta de strangere de 1800kg care te va ajuta sa fixezi in siguranta atat profile dreptunghiulare, cat si rotunde si sa realizezi prelucrarile necesare.

 

Avantaje:

Fixare in patru puncte pe bancul de lucru pentru stabilitate optima.

Model compact cu falci de 115mm si deschidere de 85mm potrivit pentru micile ateliere.

Falci cu suprafata striata pentru prindere sigura.

Designul include si nicovala pentru indreptarea cuielor.

 

Dezavantaje:

Este confectionata din otel, material care preia mai mult din vibratiile generate de prelucrare fiind mai zgomotoasa decat modelele din fonta.

 

 

Irwin TV175B

 

Model compact, potrivit pentru lucrari de tamplarie de mici dimensiuni si usor de folosit atat de catre amatori, in proiecte de tip hobby, cat si ca menghina de banc profesionala pentru mesteriii care lucreaza in ateliere de specialitate, Irwin TV175B pune la dispozitie o forta de strangere de 700kg, potrivita pentru lemn. Menghina este confectionata din otel si are un profil dreptunghiular, plat, usor de montat sub bancul de lucru pentru a oferi acces facil la elementele prelucrate, indiferent de operatiune.

Falcile au latimea de 175cm, suprafata neteda si ofera posibilitatea de instalare de bacuri din lemn pentru a evita deteriorarea materialului cu care se lucreaza prin aplicarea unei forte prea mari de strangere. Este un model de tip mecanic, cu maner cu parghie si permite fixarea de scanduri cu grosimea de pana la 165cm, cat este deschiderea maxima a falcilor.

Este usor de instalat si utilizat si ofera sustinerea necesara realizarii prelucrarilor pe materiale lemnoase care necesita stabilitate in pozitie fixa pentru mai mult timp.

 

Avantaje:

Profil dreptunghiular, cu corp plan, care permite fixarea usoara sub bancul de lucru.

Falci cu latimea de 175cm (mare), dimensiune potrivita atat pentru proiectele de tip hobby, cat si pentru lucrari profesionale de mici dimensiuni.

Permite adaugarea de suprafete din lemn pe fata interioara a falcilor pentru a preveni deterioararea materialului de lucru.

Usor de instalat si utilizat.

 

Dezavantaje:

Nu este eficienta pentru utilizare pe obiecte din metal pentru care nu poate asigura o priza optima.

 

 

Unior 621564

 

Este un model de mici dimensiuni conceput pentru utilizare pe obiecte din metal, profilul de prindere permitand fixarea sigura atat a materialelor dreptunghiulare, plane, cat si a celor cu forma circulara, de tip teava, cu diametrul cuprins in intervalul 11 – 35mm. Confectionata din otel turnat, cu maner de metal, aceasta versiune este recomandata pentru operatiuni realizate in mici ateliere si lucrari simple realizate de amatori.

Falcile au o latime de 80mm si o deschidere maxima de 100mm, fiind dotate cu bacuri (suprafete de contact si prindere) realizate din otel carbon, cu protectie impotriva coroziunii pentru o rezistenta mai buna in timp. Axul beneficiaza de asemenea de protectie impotriva deteriorarii, iar glisierele sunt concepute pentru a asigura o miscare uniforma si controlata a partii mobile in timpul fixarii.

Are o lungime de 215mm si este o versiune mecanica, cu activare prin maner cu parghie, care permit controlul destul de precis al fortei imprimate. Include baza fixa, dar poate fi combinata cu un suport rotitor, daca specificul lucrarilor realizate necesita aceasta completare.

 

Avantaje:

Permite fixarea de obiecte din metal cu suprafata plana si circulara (tevi).

Este un model compact pentru atelierele mici si lucrari de tip hobby.

Include bacuri din otel carbon cu strat protector anticoroziune.

Poate fi combinat cu un suport rotativ pentru a asigura mai multa mobilitate.

 

Dezavantaje:

Model de dimensiuni reduse care ofera stabilitate precara la fixarea suprafetelor metalice mari.

 

 

Cum alegi o menghina de banc buna

 

Ghidul cumparatorului

Permitand mentinerea fixa a obiectelor din lemn sau metal in timpul prelucrarii, menghina se numara printre uneltele care nu pot lipsi din atelierului nici unui mester care se respecta. Desi sistemul de functionare este relativ simplu si nu s-a modificat foarte mult in ultimii ani, daca nu esti familiarizat cu acest instrument, e posibil ca alegerea si achizitionarea unui model potrivit sa te puna in dificultate.

Recomandarile incluse in acest ghid au rolul de a te ajuta sa-ti formezi o imagine cat mai clara asupra diferentelor care exista intre aceste produse ca tip de mecanism, dimensiuni, modalitati de prindere si materiale din care sunt confectionate, pentru a putea lua cea mai buna decizie.Dimensiuni: Chiar si cea mai buna menghina de banc iti poate face probleme, daca nu o alegi in conformitate cu masa de lucru si obiectele pe care o vei folosi. O dimensiune prea mica poate duce la strambarea si ruperea elementelor, iar una prea mare nu va putea fi montata corect, va avea o stabilitate precara si va deterioara suprafata suportului de care este prinsa.

Obiectul pe care doresti sa il pastrezi nemiscat este prins intre doua componente ale menghinei numite falci. Latimea acestora variaza in general intre 70 si 200mm si influenteaza stabilitatea prinderii (cu cat este mai mare, cu atat prinderea se face mai sigur). Distanta maxima la care pot fi indepartate cele doua brate, indicata sub denumirea de “deschidere a falcilor”, determina grosimea materialului pe care il poti fixa (lemn, tevi) si este cuprinsa pentru cele mai multe modele intre 80 si 150mm. Ca regula de orientare generala, pentru proiectele de renovare a casei si lucrarile de tip hobby, o latime 100 – 120mm este suficienta, versiunile mai mari fiind de regula recomandate pentru atelierele profesionale.

Materiale: Majoritatea versiunilor de pe piata sunt confectionate din fonta sau otel. Cand vine vorba despre acest aspect, cele mai multe pareri despre cele mai bune menghine de banc recomanda alegerea modelelor confectionate din fonta, care are o rigiditate mai buna decat otelul, o rezistenta mai ridicata la coroziune si rugina si este mai silentioasa pentru ca preia mai putin din vibratiile produse in timpul operatiunilor de prelucrare. Fonta este insa si mai casanta, motiv pentru care iti recomandam sa nu folosesti cuie si ciocan atunci cand o fixezi si sa o feresti de impact direct.

Otelul rugineste mai repede si mai profund, si din aceasta cauza este important sa alegi doar versiuni cu suprafata acoperita cu strat de protectie, daca optezi pentru o astfel de varianta. Tine cont de asemenea si de faptul ca va fi si ceva mai zgomotoasa. Pe de alta parte, otelul este recomandat cu caldura pentru confectionarea surubului, piesa din componenta dispozitivului care ajuta la fixare si este gandit pentru a ceda primul in caz de suprasolicitare, pentru ca este cel mai usor de inlocuit.

Placutele care acopera falcile (bacuri) pot fi realizate dintr-o varietate mai mare de materiale precum lemn, otel, aluminiu, cupru, PVC sau policarbonat. Nu vor fi insa facute din fonta datorita riscului ridicat de spargere.

 

Scopul: In functie de activitatea pe care o desfasori si obiectele cu care lucrezi, poti alege o menghina pentru banc de tamplarie sau una pentru metale. Diferentele intre cele doua fac referire printre altele modul de pozitionare, cele pentru lemn fiind de regula fixate sub masa de lucru, pentru a permite taierea cu fierastraul si alte operatiuni specifice, in timp ce optiunile pentru metal se monteaza deasupra.

Modelele pentru prelucrarea lemnului au falcile mai lungi si cu suprafata neteda pentru a nu afecta suprafata moale si poroasa, in timp ce optiunile pentru metal sunt mai inguste si au striatii care permit prinderea sigura a metalului. Gatul pe care ruleaza latura mobila in timpul strangerii materialului are de asemenea, in cazul versiunilor pentru tamplarie, mai multe striatii pentru a permite un control mai bun si a evita fortarea neintentionata a suprafetei.

O alta diferentiere se face in ceea ce priveste forma obiectelor fixate. Exista variante concepute pentru metale cu suprafata dreapta, pentru tevi, cu profil rotund si modele combo care lucreaza cu ambele tipuri. Alegerea se face in acest caz in functie de specificul activitatii pe care o desfasori si tipul de materiale cu care lucrezi cel mai des.

 

Mecanism: Majoritatea modelelor utilizate in proiecte casnice si ateliere mestesugaresti sunt versiuni mecanice, activate prin rotirea unui maner cu parghie care apropie falca mobila de cea fixa, prin intermediul unei bare cu filet (gat). Sunt de asemenea cele mai accesibile la pret.

Variantele hidraulice sunt ceva mai scumpe, au aceeasi forma cu cele mecanice, dar necesita un dispozitiv special pentru alimentare. Au de asemenea o strangere mai puternica si pot deteriora obiectul cu care lucreaza, pana la sfarmare, daca nu sunt setate corespunzator.

 

 

Optiuni suplimentare si accesorii: Daca vrei sa investesti intr-un astfel de produs, iti recomandam sa iei in considerare o menghina de banc, la un pret bun, conceputa pe sistem modular, care permite inlocuirea facila a partilor deteriorate, fara a fi nevoie sa schimbi intreg dispozitivul. Verifica totodata daca produsul include sistem de autolubrifiere, care asigura o durata de viata mai lunga si daca permite rotirea la 180 sau 360oC fata de planul de fixare pentru a-ti oferi mai multa adaptabilitate la materialul de lucru.

Printre accesoriile pe care le poti primi impreuna cu aceste dispozitive se numara placute de schimb pentru falci, piese pentru maner, vaselina, garnitura pentru camera de lubrifiere sau piston de ridicare.

Daca te intrebi unde ai putea gasi modele de calitate de menghine de banc, la preturi bune, iti putem spune ca ai sanse foarte mari sa identifici exact solutia de care ai nevoie, cautand in oferta magazinelor online. Poti incepe prin a evalua cateva dintre exemplele incluse in acest ghid si prezentate mai jos impreuna cu detaliile tehnice relevante.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu