Cele mai bune masti de gaze

Am modificat articolul ultima data pe: 29.03.24

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Climax ADR Cargoparts

 

Cauti o masca de gaze ieftina si buna? Climax ADR Cargoparts este perfecta pentru tine, daca lucrezi in domeniul transporturilor de marfuri periculoase. Este un model care protejeaza doar nasul si gura si contine filtre de protectie in medii organice si solutii cu punctul de fierbere la -65°C, anorganice si antiacide, dar si in zonele in care se folosesc amoniacul si derivate ale acestuia. Altfel spus, include un cartus de tip P, garantand o retentie de 80% a particulelor nocive.

Nu este suficient insa ca masca sa protejeze doar caile respiratorii, intrucat acestea nu sunt singurele parti ale corpului expuse pericolului. Tocmai de aceea, inspirat ar fi sa achizitionezi si o pereche de ochelari de protectie impermeabili, anti-ceata si anti-praf, cu o caracteristica optica ridicata, in asa fel incat sa poti urmari cu atentie ce se intampla in jurul tau, fara ca vederea sa-ti fie afectata in vreun fel.

Bineinteles aceasta este recomandata doar in zonele in care exista o cantitate suficienta de oxigen si unde poluantii iau forma particulelor si a pulberilor nocive, masca nefacand fata substantelor chimice periculoase si agresive, precum gaze, vapori sau stropi, mai ales ca produsul nu acopera fata integral. Fixarea se face cu ajutorul curelelor din dotare.

 

Avantaje:

Este dotata cu un fitru P, retinand pana la 80% din particulele nocive.

Ofera o fixare optima, datorita bretelelor cu care este prevazuta.

Garanteaza o vizibilitate buna, avand in vedere ca este o semi-masca.

Pretul este accesibil oricui.

 

Dezavantaje:

Protejeaza caile respiratorii doar de substantele anorganice si antiacide.

 

 

Cum alegi o masca de gaze buna

 

Ghidul cumparatorului

Prima masca de gaze a fost brevetata in 1877 pentru ca, 100 de ani mai tarziu, cel dintai model functional sa apara pe piata cu scopul de a proteja minerii de substantele toxice din subteran. De atunci si pana-n prezent, acestea au evoluat, cunoscand diverse designuri, si putand fi utilizate si-n alte medii decat cel minier.

 

 

Cu alte cuvinte, fie ca vorbim despre virusi, azbest, praf vulcanic sau prafuri chimice rezultate in urma unui incendiu, muncii pe santier sau a unui atac terorist, o masca de gaze este mai mult decat binevenita, intrucat aceasta nu permite particulelor de combustie sa fie inhalate. Pentru a avea garantia ca modelul pe care doresti sa-l achizitionezi iti ofer protectia dorita, citeste ghidul nostru si afla care sunt cei mai importanti parametrii de selectie.

 

Tipologia: cele doua tipuri principale sunt: masti de protectie respiratorie pentru purificarea aerului (APR) si modele cu aductiune de aer (SAR).

Primele fie filtreaza particulele de praf, fum de metal, vapori s.a.m.d., fie curata aerul adsorbind substantele toxice (ex. gazele) pe un material de acest tip, adica noxele ajung sa se depuna pe suprafata cu pricina, fixata intr-un cartus sau canistra. In categoria acestora intra mastile cu supape, semi-mastile (acopera doar nasul si gura) si modelele complete (protejeaza toata fata). Plusul lor consta in fixarea foarte buna pe care o ofera.

Mastile cu aductiune de aer se cupleaza, de regula, la o sursa de aer comprimat aflata pe un suport transportabil, deci independenta de mediul de lucru contaminat, si se folosesc in zone poluate, unde aerul este extrem de viciat. Majoritatea modelelor de acest tip sunt certificate ca echipamente individuale de protectie (EIP), conform legislatiei in vigoare.

 

Designul: in functie de acest parametru, poti disocia intre doua mari categorii de masti: integrale (pot fi si tip cagula) si semi-masti.

Cele dintai sunt realizate, de regula, dintr-un polimer elastic prevazut cu mai multe curele ajustabile si sunt concepute in asa fel incat sa ofere protectie cailor respiratorii, ochilor si fetei purtatorului de actiunea substantelor chimice sub orice forma (gaze, vapori, stropi, pulberi).

Totodata, acestea vin insotite de un furtun flexibil, conectat la un filtru aflat in apropierea gurii utilizatorului, pentru o mai buna rezistenta respiratorie atat la inspiratie, cat si la expiratie.

Semi-mastile acopera doar jumatatea de jos a fetei (gura si nasul) si vin fixate tot cu ajutorul unor curele. Practic, acestea protejeaza caile respiratorii ale utilizatorului de gaze, in cazul in care se foloseste impreuna cu aparatul izolant sau filtrul potrivit noxei, dar si ale persoanei care lucreaza in medii cu degajari de particule aflate in suspensie si intr-o atmosfera fara deficit de oxigen. In functie de filtru care poate fi schimbat sau nu, ele sunt de unica folosinta sau refolosibile.

 

Materialul: corpul mastii trebuie sa fie realizat dintr-un material durabil si prietenos cu pielea, ba mai mult este indicat sa beneficieze si de un strat de etansare pentru fata si pentru margini, pentru o fixare sigura si confortabila pe orice chip uman.

De pilda, cele mai cautate modele sunt confectionate din cauciuc si silicon (foarte flexibil), astfel ca sunt foarte fiabile si confortabile, dar in acelasi timp sigure si rezistente. O idee buna o reprezinta indubitabil mastile fabricate din materiale antialergice (ex. silicon non alergenic).

 

 

Fixarea: se face cu ajutorul hamului, care poate fi cu 6, 5 sau 4 puncte de prindere, care garanteaza ca masca se va aplica usor si rapid, dar si ca va fi suficient de larga pentru a evita aparitia punctelor de presiune pe capul purtatorului.

Sfatul multor specialisti este acela de a achizitiona o piesa care confera o fixare corecta in 6 puncte de corpul rigid al mastii si nu de garnitura faciala, in asa fel incat sa beneficiezi de siguranta maxima si un confort sporit pe toata durata interventiei.

 

Filtrul: avand in vedere ca majoritatea mastilor de gaze contin un filtru pentru purificarea sau inlocuirea aerului, ca sa indeparteze contaminatii aeropurtati cu potential nociv asupra utilizatorului, trebuie sa tii cont de tipurile de cartuse cu care acestea sunt prevazute, daca vrei sa te protejezi corespunzator de o amenintare specifica.

In alta ordine de idei, orienteaza-te catre cel care se potriveste cel mai bine situatiei tale si mediilor in care activezi: AX (impotriva compusilor organici cu punct de fierbere mai mic de 65°C), A (utilizat contra anumitor gaze si vapori organici cu fierbere ridicata – mai mult de 65°C), B (impotriva substantelor anorganice, precum hidrogenul sulfurat, acidul cianhidric sau clorul, exceptie facand monoxidul de carbon), E (gaze acidic ca, de pilda, dioxidul de sulf), K (amoniacul), CO (monoxidul de carbon), Hg (mercur), Reactor (substante radioactive) si P (contra particulelor).

Numeroase pareri despre cele mai bune masti de gaze recomanda insa achizitionarea unui model care contine combinatii de filtre (ex: ABEK, ABEK –Hg3 s.a.), deoarece posibilitatea de a fi expus mai multor substante periculoase este destul de mare, mai ales ca se intampla adesea ca acestea sa ia forma aburilor.

Totodata, in functie de capacitate, cartusele pot face parte din clasa 1 (scazuta), 2 (medie) si cea cu numarul 3 (mare). Nu uita sa inlocuiesti filtrele in conformitate cu instructiunile producatorului sau chiar mai devreme, daca depistezi vreun pericol, pentru o ventilatie optima.

 

Campul vizual: in cazul in care optezi pentru o masca completa, adica pentru una care acopera toata fata, campul vizual joaca un rol foarte important, astfel incat sa poti observa pe unde mergi si sa beneficiezi de siguranta maxima in utilizarea produsului.

Ca atare, exista modele cu doua vizoare, respectiv masti cu unul singur (panoramic), insa ceea ce te intereseaza pe tine este ca acestea sa fie protejate impotriva aburirii si tratate contra zgarieturilor si acizilor, iar vizibilitatea oferita sa fie fara distorsionari. Totusi, vizorul panoramic garanteaza o vedere mai buna si un camp vizual mai mare.

 

 

Mentenanta: stim ca esti nerabdator sa afli unde gasesc masti de gaze la preturi bune ceilalti utilizatori, insa un alt detaliu care primeaza in fata acestei informatii se refera la intretinerea corecta a produsului.

Altfel spus, pentru a limita expunerea la inhalare, verifica urmatoarele aspecte: daca masca de fata prezinta fisuri, intepaturi sau alte defecte; cusatura (trebuie sa fie ferma); supapele (sa nu aiba zgarieturi, dar sa fie mobile si fixate bine) si filtrele (sa fie atasate in mod corespunzator si sa nu fie deteriorate). Se recomanda ca masca sa fie depozitata intr-o cutie curata de metal sau intr-o punga din polietilena.

Daca inca te intrebi “Unde gasesc masca de gaze la un pret bun?”, noi iti recomandam sa folosesti Internetul, deoarece nu numai ca vei gasi o varietate de modele, dar posibilitatea sa le poti prinde la reducere sau la promotie este mult mai mare.

 

 

 

 

Lasa un comentariu

1 Comentariu

Nae Gheorghe

April 11, 2022 at 7:27 pm

As dori și eu ,2,buc măști ce mi recomandati

Répondre