Cele mai bune masini de rindeluit

Am modificat articolul ultima data pe: 29.10.20

 

Cea mai buna masina de rindeluit – Recomandarile noastre pentru 2020

 

Masinile de rindeluit sunt utilizate la prelucrarea bucatilor de lemn pentru a le indrepta sau subtia, la diverse unghiuri si pozitii. Cei care lucreaza cu aceste materiale au de ales din multe modele de pe oferta pietei, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale. Analizand un numar mare de astfel de masini, in vederea stabilirii celor mai recomandabile produse, am ajuns la concluzia ca Proma HP-309L/400 ramane cea mai potrivita unealta pentru nevoile mesterilor care lucreaza in lemn, din oferta anului curent. Este de capacitate medie, cu performante ridicate, datorate motorului de 2,2 kW si a celor trei cutite diferite, iar pretul sau nu este exagerat de mare. Daca mai doriti o a doua recomandare si cautati un model mai mic, de capacitate redusa, masina de rindeluit Fervi 0686/200 o sa va para atractiva, fiind si mult mai ieftina decat multe alte modele din comert.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Proma HP-309L/400
Click aici pentru pret!

Are un motor puternic, de 2200 Wati, ce ii permite sa lucreze pe latimi de 310 milimetri si grosimi maxime de 18 centimetri a bucatilor de lemn. Viteza de avans de 4,8 metri pe minut este potrivita pentru nevoi profesionale.

Lucreaza la o tensiune de retea de 400 de Volti. Daca atelierul dumneavoastra nu beneficiaza de acces la asemenea voltaje, o masina de rindeluit ce opereaza la 230V va fi de preferat in locul acesteia.

Pretul echilibrat, capacitatea ridicata de lucru si calitatea constructiei si a mecanismelor sunt motivele pentru care recomandam acest model pentru profesionisti, cu conditia sa dispuna de voltajul necesar la atelierul de lucru.

A 2-A OPTIUNE!

Fervi 0686/200
Click aici pentru pret!

Pretul acestui model este considerabil mai mic decat la alte masini, intrucat se adreseaza nevoilor ocazionale, de tip hobby. La 27 kilograme si o inaltime de pana la 36 centimetri, poate fi asezata si pe o banca de lucru.

Nu face fata nevoilor profesionale de rindeluit, intrucat are dimensiuni mici (737 x 210 mm ) si doar 1,25 kilowati ca putere a motorului.

Pentru cei care lucreaza in lemn din pasiune, si au nevoie de o masina pentru procesarea materialului acasa, modelul prezentat aici este mai mult decat potrivit.

A 3-a Optiune!

Proma HP-250-3/230
Click aici pentru pret!

Ofera o capacitate de lucru si performante pentru atelierele profesionale, fara insa a necesita conectarea la o retea de 380 de Volti, ca alte modele. Opereaza la 230 V, si puterea motorului de 2 kW este optima pentru un lucru eficient.

Latimea de rindeluire de 250 milimetri poate fi considerata un inconvenient, existand modele in categoria sa care permit latimi mai mari la piesele cu care lucrati.

Echilibrul pret - putere - performante va situa acest model de masina de rindeluit printre cele mai bune din categoria sa, putand satisface orice cerinte din atelier..

 

 

Cum alegi o masina de rindeluit buna

 

Ghidul cumparatorului

Cand cautati o masina de rindeluit, la un pret bun, este important in primul rand sa cunoasteti nevoile proprii in ceea ce priveste nivelul la care lucrati (daca efectuati lucrari rareori, ocazional, sau in regim full time, profesionist), cat si tipul de piese si dimensiunile bucatilor pe care le veti procesa. Exista destul de multe elemente de performanta la modelele de pe piata, iar pentru a va ajuta sa va dati seama care specificatii vor satisface cel mai bine nevoile de lucru pe care le aveti, in randurile ce urmeaza vom descrie ce importanta are fiecare dintre acestea.

Pe baza acestor explicatii, veti fi mai bine pregatiti pentru a efectua o achizitie optima din masinile de rindeluit prezente pe oferta pietei.

Categoria: aparatura de rindeluit din comert se poate imparti in cateva categorii, pe baza capacitatii si a sectorului de nevoi la care raspund. Astfel, putem grupa aceste masini in cele pentru sarcini hobby (ocazionale, de capacitate mica, pentru pasionatii lucratului in lemn), semi-profesionale (capacitati medii, pentru ateliere), profesionale (pentru lucrari frecvente, cu motoare mai puternice decat in cazul masinilor semi-profesionale) si industriale (masini deosebit de performante, destinate fabricilor).

Nu doar puterea motorului ori voltajul la care opereaza acesta determina impartirea in aceste categorii, ci si tipul de lucrari, grosimile si latimile materialelor, viteza cu care efectueaza sarcinile respective si, implicit, dimensiunile, marimea si greutatea modelelor din fiecare grupa fiind din ce in ce mai mari.

Bineinteles, si preturile cresc, pe masura ce mergem de la produsele pentru utilizari hobby catre cele profesionale si industriale. Unii dintre dumneavoastra poate nu au o idee destul de clara asupra categoriei de produse care va raspunde cel mai bine nevoilor dumneavoastra. Din acest motiv, cand vom descrie modelele pe care le recomandam, vom mentiona categoria, exemplificand si specificatiile sale.

 

Voltaj/putere: Motorul este unul din elementele principale care definesc categoriile. La modelele hobby, puteri intre cateva sute de Wati si 1,5 kiloWati sunt adesea intalnite. Un exemplu este Fervi 0686/200, ce are o putere de 1250W. Pentru Proma HP-250-3/230, motorul are 200 de Wati, ceea ce o situeaza in categoria de produse semi-profesionale.

In ceea ce priveste categoriile de unelte profesionale si industriale, un numar mare de pareri despre cele mai bune masini de rindeluit citeaza nu doar puterea ca factor specific acestora, ci si voltajul la care lucreaza. Tensiuni de 380 – 400 de Volti sunt adesea utilizate de uneltele de capacitate mare, iar din acest motiv utilizatorii ocazionali, ce nu au acces la astfel de retele, vor prefera sa se limiteze la primele doua categorii de produse.

 

Dimensiuni rindeluire: marimea maxima a bucatilor de lemn care vor putea fi procesate de catre fiecare aparat variaza in functie de dimensiunile mesei de lucru si a cutitului pentru rindeluit. De exemplu, Proma HP-250-3/230 accepta latimi de maximum 25 de centimetri pentru placile de lemn, iar adancimea maxima de rindeluire este de 5 milimetri (stratul de rindeluit, nu grosimea placii).

Grosimea maxima a materialului pentru acest model trebuie sa fie de 180 milimetri. Exemplele oferite sunt doar pentru acest model, iar valorile vor varia, produsele mai mici fiind destinate bucatilor de lemn reduse ca dimensiuni, iar cele industriale sunt potrivite pentru segmente mai mari de material, amplitudinea lucrarilor fiind pe masura.

 

Aschiere, aspirare: in descrierea modelelor, veti intalni specificata si marimea aschiilor pentru procedurile de brosare si rindeluire, precum si diametrul gatului de aspirare. Aceste date permit sa alegeti ce sistem de evacuare al aschiilor veti conecta la masina de rindeluit aleasa, intrucat acest gen de instalatii va permite un mediu de lucru mai curat si mai sigur, prin eliminarea reziduurilor create in urma operatiunilor pe care le veti efectua.

 

Turatia maxima: in ceea ce priveste aceast parametru, regula este ca numarul de rotatii pe minut sa fie invers proportional cu puterea motorului, pentru a determina eficienta de taiere a cutitelor sale.

Daca un motor este mai puternic (de ex. 2500W), atunci poate avea o turatie maxima mai redusa (de ex. 3000 rotatii pe minut) si taierea sa fie eficienta. Modelele mai mici, de sub 1500W in putere, au de multe ori turatii maxime de peste 6000 rpm, mergand uneori si pana la 9000 rpm, cum este in cazul Proma HP-200. Astfel, raportul de transmisie este gandit pentru a garanta suficienta energie lamei pentru a taia si in bucatile de lemn de esenta tare.

 

Unghi de lucru: trei operatii principale sunt efectuate de masinile de rindeluit, slefuirea suprafetei de cherestea, netezeirea acesteia, si sculptarea ambelor parti ale unei scanduri astfel incat sa fie paralele. La unele modele, se ofera si posibilitatea de a lucra la unghiuri oblice, de pana la 45 de grade (putem mentiona Proma HP-309L/400 si Proma HP-250-3/230 in aceasta privinta).

 

Viteza de avans: cand cautati masini de rindeluit la preturi bune, si intentionati sa utilizati sculele respective in regim full-time, veti fi interesati si de aceasta specificatie tehnica.

Viteza de avans se refera la ce lungime de placa de cherestea va fi parcursa prin sistemul de cutite in vederea prelucrarii, intr-o unitate de timp data. De exemplu, Proma HP-250-3/230 poate lucra cu viteza de 4 metri pe minut, iar modelele industriale precum Holtzmann VS 20 PRO pot prelucra chiar si pana la 12 metri de cherestea in 60 de secunde.  

In afara de puterea motorului, conteaza si latimea placilor de material ori adancimea de lucru, ca factori determinanti ai vitezei de avans. Astfel, nu este neaparat necesar ca o masina de indreptat si rindeluit de sarcini hobby sa fie mai inceata decat una de tip semi-profesional.

 

 

Dimensiuni: nu strica sa luati in calcul si marimea produsului, cand cautati cea mai buna masina de rindeluit. Desi acesta nu este un element de maxima importanta, este bine sa stiti ca, mai ales la modelele de capacitate mica si medie, exista doua tipuri de produse: cele mici, de amplasat pe banci de lucru, si cele mari, care se asaza pe podea.

De regula, acestea din urma sunt mai mult semi-profesionale ori profesionale, iar primele sunt pentru sarcini hobby/semi-profesionale. Pe langa marime, difera si greutatea, modelele de capacitate mica putand cantari sub 30 de kilograme, iar cele de podea depasesc adesea 150 de kilograme.

Mai jos, am ales cateva modele de masini-unelte pentru indreptat si rindeluit, din categorii diferite, fiecare cu capacitatile sale. Le vom prezenta in detaliu, pentru ca dumneavoastra sa concluzionati care dintre produse sunt optime pentru efectuarea sarcinilor pe care le intalniti.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Proma HP-309L/400

 

Modelul semi-profesional de la Proma pe care il prezentam aici imbina performantele ridicate cu tehnica de calitate, toate la un pret destul de bine calibrat pentru o masina de rindeluit din categoria sa.

Motorul sau are 2200 kilowati, insa opereaza la o tensiune de 400 de Volti, ceea ce va descuraja clientii care nu dispun de astfel de curent acasa sau la atelier. Turatia axului este de maximum 4000 de rotatii pe minut, destul de redusa, dar compensata de puterea relativ ridicata. In ceea ce priveste dimensiunile placilor ce pot fi procesate, latimea maxima nu trebuie sa depaseasca 310 mm, iar grosimea maxima va fi de 180 mm.

Adancimea maxima de rindeluire este de 5 milimetri, iar unghiul de lucru poate varia de la 0 la 45 de grade. Viteza de avans a angrenajului este de 4,8 metri pe minut si beneficiati si de un stut pentru aspiratie, cu diametrul de 100 milimetri, la care puteti conecta sistem de evacuare a rumegusului.

Avantaje

Este una din cele mai bune masini de rindeluit, date fiind dimensiunile de placi suportate (31 cm latime, 18 latime), si parametrii motorului (2,2 kW si 4000 rpm).

Permite si operarea la unghiuri de lucru de pana la 45 de grade.

Este echipata cu stut de aspiratie, pentru evacuarea eficienta a rumegusului.

Are dimensiuni de 1350 x 590 x 950 milimetri, prin urmare nu aveti nevoie de o banca de lucru pe care sa o asezati.

Dezavantaje

Opereaza la 400 de volti si exista utilizatori ce nu beneficiaza de astfel de retea in ateliere.

button 2

 

 

 

 

Fervi 0686/200 

 

Aceasta masina de rindeluit combinata de la Fervi se adreseaza utilizatorilor hobby, sau celor care lucreaza in ateliere mici. Pusa in functiune de un motor de 1,25 kiloWati, ea trebuie sa compenseze prin turatie pentru a fi eficienta, prin urmare cutitul i se poate invarti chiar si cu 8000 de rotatii pe minut, asigurand precizia lucrarilor.

Include doua cutite, iar capacitatea de rindeluire este de 204 x 2 milimetri (latime x adancime).  Opereaza la tensiunea standard din retelele de casa (230 V), iar ca dimensiuni masoara 770 x 430 x 450 milimetri. Greutatea sa este de 27 kilograme.

Fiind atat de mica, va putea fi utilizata de pe un banc de lucru, pentru ca utilizatorul sa poate opera de la o inaltime acceptabila bucatile de cherestea care necesita prelucrare. Include si buton pentru oprire de urgenta, pentru o utilizare cat mai sigura, si este echipata si cu duza de 10 cm pentru atasarea unor sisteme de evacuare a rumegusului.

Avantaje

Motorul are putere redusa, pentru mai putin consum, iar capacitatea de taiere este compensata prin turatia de pana la 8000 rotatii pe minut.

Include duza pentru evacuarea rumegusului produs.

La 770 x 430 x 450 milimetri si 27 de kilograme, este unul din cele mai mici modele de rindea electrica, si poate sa incapa si in ateliere reduse ca dimensiuni.

Ofera un echilibru pret-calitate foarte atractiv, pentru dispozitivele din categoria hobby.

Dezavantaje

Are doar doua cutite de rindeluit, iar capacitatea sa este redusa, potrivita sarcinilor hobby, cel mult semi-profesionale.

button 2

 

 

 

 

Proma HP-250-3/230

 

Modelul acesta de la Proma este potrivit pentru cei ce cauta o masina de rindeluit, la un pret bun, pentru sarcini profesionale, in ateliere ce dispun de retea standard de 220 de Volti.

Include 3 cutite, iar latimea maxima de rindeluire este de 250 milimetri, adancimea fiind de cel mult 5 milimetri. Grosimea maxima de brosare este de 190 mm. La brosare, produce aschii de 1 milimetri, si maximum 5 milimetri pentru rindeluire, iar duza de evacuare masoara 10 cm in diametru. Ofera si posibilitatea de a lucra la unghiuri inclinate de pana la 45 de grade.

Ca viteza de operare, variaza intre 4 si 6 metri pe minut, in functie de lucrarea efectuata. Motorul sau are 2000 de Wati si turatia maxima este de 4000 de rotatii pe minut. Dimensiunile mesei sunt 600 x 250 milimetri, iar ale masinii luate cu totul, 1150 x 530 x 950 milimetri si 191 kilograme.

Avantaje

Ofera performante profesionale, fara a necesita retea de 400 de Volti (utilizeaza curent de 220 de Volti din retelele de casa).

Garanteaza viteze de procesare potrivite majoritatii nevoilor clientilor, fiind un produs foarte util in atelierele profesionale.

Permite si lucrul in plan inclinat, de pana la 45 de grada fata de orizontala.

Include duza pentru atasarea sistemelor de aspirare a rumegusului.

Dezavantaje

Inaltimea de 1150 milimetri pentru un model de amplasat pe podea poate fi prea mica pentru utilizatorii mai inalti.

button 2

 

 

 

 

 


Alte produse recomandate, momentan indisponibile:

 

Proma HP-200

 

Aceasta masina de rindeluit, ieftina si buna, de la Proma, ofera posibilitatea procesarii bucatilor de lemn de pana la 200 milimetri latime si 120 milimetri grosime, adancimea maxima de rindeluire fiind de 3 milimetri.

Motorul sau este de 1500 de Wati, iar acest factor, combinat cu turatia de 9000 de rotatii pe minut, permite executarea de lucrari foarte precise, cu o putere de taiere ridicata. Ca si la alte modele de rindele marca Proma, vi se permite sa operati si la unghiuri oblice, de pana la 45 de grade fata de orizontala.

Viteza de avans la care puteti rula bucatile de cherestea este de 6 metri pe minut. Ca dimensiuni si greutate, masoara 540 x 204 x 350 milimetri, cantarind 27,5 kilograme. Prin urmare, se amplaseaza pe bancurile de lucru, ca sa ajunga la o inaltime potrivita operarii din picioare. Include si duza pentru aspiratoarele de rumegus.

 

Avantaje:

Se lucreaza la unul din cele mai mici preturi de pe piata.

Asigura o prelucrare eficienta prin cele peste 9000 de rotatii pe minut ale cutitului conectat la motorul de 1500 de Wati.

Viteza de lucru de 6 metri pe minut este ridicata, pentru o unealta hobby.

Permite si prelucrarea la unghiuri de pana la 45 de grade fata de orizontala.

 

Dezavantaje:

Este unul din cele mai slab dotate modele de pe piata in ceea ce priveste latimea maxima suportata pentru bucatile de cherestea (200 milimetri).

 

 

Holtzmann VS20 PRO

 

Pentru nevoile industriale, masina de rindeluit pe 4 fete de la Holtzmann, prezentata aici, va oferi performante ridicate si precizie exceptionala, acestea reflectandu-se, dupa cum era de asteptat, si in pretul destul de mare.

Motorul de 17.000 de Wati este de cateva ori mai puternic decat cel al modelelor semi-profesionale si hobby, iar turatia de 6000 de rotatii pe minut rezulta intr-o putere de taiere foarte mare. Lungimea minima pentru piesele de cherestea introduse este de 35 centimetri, iar latimea minima este de 25 milimetri, cea maxima fiind de 180 milimetri.

Ustensila lucreaza pe patru laturi, lungimea de lucru a axurilor fiind de 190 milimetri (vertical) si 120 milimetri (orizontal). Ca viteze de avans, si aici se observa valori impresionante, de 12 metri pe minut, pentru a face fata unor sarcini de nivel industrial. Produsul este deosebit de greu (990 de kilograme) si este pus in functiune prin conectarea la retele de 400 de Volti.

 

Avantaje:

Are o putere foarte mare (17,1 kW) si o viteza de avans de 12 metri pe minut, prin urmare este un model de capacitate industriala.

Poate lucra pe toate cele patru fete ale bucatilor de cherestea introduse.

Toti parametrii de operare pot fi controlati foarte usor de la panoul de control.

Include sistem de evacuare a rumegusului.

 

Dezavantaje:

Capacitatea mare, greutatea ridicata si pretul o fac neatractiva pentru cei care au sarcini mai usoare de indeplinit, in ateliere de dimensiuni mici si medii.

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status