n n
n
n
▷ Freze - Ghid, Clasament si Recenzii

Cele mai bune freze

Am modificat articolul ultima data pe: 15.11.19

 

Cea mai buna freza – Recomandarile noastre pentru 2019

 

Lucrarile cu freza pregatesc solul pentru arat, eliminand vegetatia cu ajutorul unor cutite speciale. Frezele sunt printre echipamentele de agricultura mai complexe, cu multe parti in miscare, iar alegerea unui model potrivit trebuie sa fie facuta cu atentie. Analizand atat specificatiile produselor de pe piata cat si nevoile proprii, o sa puteti ajunge la freza cea mai potrivita. Din oferta anului curent, recomandarile noastre sunt, in primul rand, Majar RDM140, ce ofera o latime de lucru de 140 centimetri, o dezaxare de 7 pana la 50 centimetri si necesita puteri intre 20 si peste 35 de cai putere – toate niste performante foarte bune, la un pret destul de atractiv pentru agricultorii profesionisti. O a doua recomandare este Majar RDM125, care este putin mai ingusta, latimea sa de lucru limitandu-se la 125 centimetri, cele 24 de cutite ale sale lucrand foarte eficient mai ales cu tractoare mai puternice de 35 de cai-putere.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Majar RDM140
Click aici pentru pret!

Pricipalul sau factor atractiv este calitatea in raport cu pretul. Ca dimensiuni si performanta, face fata aproape tuturor nevoilor medii, latimea sa fiind de 140 centimetri, iar puterea necesara de 20-35 cai putere.

Pentru posesorii de terenuri mari, adica agricultorii la scara larga, frezele de categorie grea (peste 200 centimetri ca latime de lucru) ar fi preferabile, produsul de fata scazand randamentul lucrarii.

Popularitatea acestui model este ca ofera performante medii foarte bune. Prin medii, ne referim la faptul ca raspunde bine sarcinilor pe terenuri de toate felurile, mai putin la suprafete mari (ordinul a zeci de hectare). Randamentul depinde, desigur, si de tractorul folosit.

A 2-A OPTIUNE!

Majar RDM125
Click aici pentru pret!

Prin latimea sa de lucru de 125 centimetri si nevoi de putere incepand de la 15 cai-putere, modelul acesta raspunde foarte bine si cerintelor fermierilor de scara mica (cateva hectare). Calitatea constructiei este identica cu cea a utilajelor mai mari.

Chiar daca vorbim despre un model de freza pentru nevoi profesioniste, latimea sa redusa o dezavantajeaza in fata celor de mari dimensiuni, care vor reduce semnificativ consumul si drumurile necesare lucrarii suprafetelor vaste.

Posesorii de tractoare mici sunt tinta produsului respectiv, el ajutand la eficientizarea lucrului, iar lucrarea solului nu va fi sub nicio forma mai proasta, comparativ cu modelele rivale.

Este mica si usoara, prin urmare nu cere puteri mari de la motoarele tractoarelor, fiind suficienti chiar si 10 cai-putere pentru a o opera. In plus, este printre cele mai ieftine modele de pe piata.

Are doar 85 centimetri ca latime de lucru, iar asta nu o face foarte adecvata in alte situatii, in afara de viticultura si de utilizarea pe parcele mici.

Cei ce au terenuri viticole, agricole si horticole de dimensiuni mici si doresc o freza foarte bine construita si eficienta, vor fi indeosebi de incantati de modelul acesta, cu o rezistenta ridicata la sarcinile medii.

 

 

Cum alegi o freza buna

 

Ghidul cumparatorului

In cadrul lucrarilor agricole, frezele sunt utilizate pentru pregatirea unui teren in vederea aratului sau a altor lucrari. Parcelele neglijate sau cele lasate in repaus un numar de ani se vor umple de ierburi si alta vegetatie, prin urmare freza va fi folosita pentru taierea acestor plante, cu tot cu radacina (in functie de adancimea de lucru). Afanarea solului este alta sarcina importanta pentru aceste ustensile. Frezele sunt niste utilaje cu piese in miscare, prin urmare vor fi conectate la priza de putere a tractoarelor care le pun in functiune.

Dupa cum era de asteptat, puteti gasi o freza, la un pret bun, potrivita fiecarei nevoi: de la modele mici, pentru utilizari la scara mica, la freze uriase, destinate pregatirii suprafetelor mari, atasate fiind de tractoare de mare putere. Pe langa capacitate, mai exista si alti factori de alegere. Ii vom explora pe scurt, in ghidul de cumparaturi care urmeaza:   Latime de lucru: vom incepe cu aceasta particularitate, intrucat ea dicteaza viteza cu care va fi terminata lucrarea pe o suprafata data. Latimea de lucru este definita ca distanta dintre cutitele din capetele frezei, a nu se confunda cu latimea totala, care include si carcasa piesei respective de echipament.

In ceea ce priveste paleta de dimensiuni la obiectele de pe piata, minimul se invarte in jurul valorii de 100 de centimetri, iar cele mai late freze pot depasi cativa metri (nu sunt rare frezele de 3 metri latime, insa ele au nevoie de tractoare de mare putere).

O freza de 120 de centimetri va putea fi utilizata pentru a lucra o parcela de 1 hectar in de doua ori timpul necesar frezarii acestuia cu o freza de 240 centimetri latime. Desigur, asta daca luam in calcul faptul ca au fost atasate aceluiasi model de tractor. Insa, cand vine vorba de tractoare, acesta este un alt factor important de luat in calcul, dupa cum explicam mai jos:

 

Puterea vehiculului: in specificatiile celor mai multe modele de freze de pe piata, plaja de puteri cerute porneste de la 15 cai-putere si poate merge pana la peste 70 de cai putere.

In zilele noastre, tractoarele agricole pot avea si peste 300 de cai-putere, insa pentru posesorii de vehicule mici (cum sunt cele viticole, proiectate sa incapa intre randurile de vie), va fi foarte important sa aleaga o freza care sa permita un lucru eficient, fara insa a suprasolicita motorul tractorului pe care il au in posesie.

Fireste, doi factori determina nevoia de putere: greutatea si dimensiunile frezei. Un model cu o latime de lucru mare va fi automat mai greu si va necesita un tractor mai puternic, si asa mai departe. Este indicat sa folositi un tractor mult mai puternic decat este recomandat, insa invers nu este deloc preferabil.

Totodata, conteaza si genul de ierburi pe care le veti elimina. Un teren acoperit cu buruieni semi-lemnoase, salbatice, cioturoase, va fi mai greu de frezat decat unul acoperit cu lucerna, de exemplu. Freza va inainta mai incet, iar motorul tractorului ar fi indicat sa fie suficient de puternic pentru a face fata situatiei cat mai bine. Din acest motiv, plajele de puteri recomandate oscileaza (cum este cea a produsului Majar RDM140, care porneste de la 20 si se termina la 35 de cai-putere).

 

Adancimea maxima de lucru: se refera la adancimea maxima la care va lucra produsul, scotand astfel radacinile ierburilor frezate si afanand dincolo de stratul superficial al crustei. Potrivit unor pareri despre cele mai bune freze, greutatea produsului are o anumita importanta in determinarea adancimii, insa veti putea regla aceasta variabila prin ajustarea patinelor laterale ale echipamentului respectiv.

In general, veti intalni freze care opereaza de la 10 la peste 20 de centimetri adancime. Operarea la adancimi mai mari necesita mai multa putere de tractiune, iar din acest motiv este important sa puteti regla conform nevoilor patinele laterale.

 

Cutite: veti observa ca numarul de cutite variaza de la model la model, aceasta variatie fiind explicata de diferentele in latimea de lucru. Daca sunt mai multe cutite, teoretic taierea si maruntirea va fi mai eficienta, insa conteaza si calitatea lamelor in sine.

Daca un model este scump pentru dimensiunea sa, inseamna ca elementele de taiere si transmisie ofera o calitate superioara fata de alte freze – putem aminti, in aceasta privinta, modelul Majar 619.892-B35, care, la 105 centimetri in latime, este mai scump decat alte modele de 140 centimetri latime, spre exemplu.

Atentia datorata sistemului de transmisie este alt factor ce asigura o buna operare: lanturile care activeaza cutitele ar trebui sa aiba propria baie de ulei, intrucat praful de pe ogoare poate bloca in scurt timp chiar si cele mai bine unse angrenaje! Din fericire, producatorii de echipamente iau masuri impotriva prafului, ei cunoscand efectele nocive pe care le are.

 

Dezaxarea: se refera la mutarea cutitelor inspre centru, controland astfel latimea de lucru. Particularitatea aceasta este utila si atunci cand doriti sa ocoliti anumite plante in randuri. In functie de model, distanta de dezaxare maxima poate varia, unele modele avand o distanta de dezaxare mica (14 cm la Majar RFIX85), iar altele relativ mare (50 centimetri la Majar RDM140).

 

Turatia de pus in miscare: toate elementele de alegere listate pana acum in acest ghid de cumparaturi au valori de difera de la model la model. Insa, cand vin vorba de turatia necesara actionarii frezelor, aceasta valoare este standardizata, rar existand exceptii.

La marea majoritate a tractoarelor, priza de putere ofera 540 de rotatii pe minut, iar din acest motiv aproape toate frezele sunt calibrate sa opereze astfel. Exista si tractoare care pot avea prize de putere de 1000 de rotatii pe minut, in special cele mai puternice (motoare de peste 100 de cai-putere, de regula).

Unele din aceste vehicule permit, desigur, alegerea dintre cele doua turatii, ori chiar si controlul fin al turatiei printr-un sistem destinat ajustarii acesteia cu viteza vehiculului (ceea ce este numit priza sincrona).  

 

Evacuare: prin spate sau prin lateral. Resturile vegetale rezultate in urma actionarii frezei pot fi evacuate fie prin spate, ele ramanand in urma vehicului, fie lateral, desi aceasta ultima metoda este rareori intalnita, cu exceptia unora dintre modelele mai performante, industriale, de mare putere. La modelele pe care le vom prezenta aici, evacuarea va fi prin spate, intrucat ele nu contin instalatii speciale pentru adunarea resturilor si transportarea lor catre partea laterala a echipamentelor.

Greutate: acest factor poate varia de la 100 la peste cateva sute bune de kilograme. Asa cum am explicat mai sus, cea mai buna freza trebuie sa fie una potrivita puterii motorului de tractor pe care il folositi. O freza prea grea va suprasolicita motorul, iar una prea usoara va avea latimea de lucru relativ mica, impunand mai multe drumuri cu tractorul, iar asta va creste consumul. Alegeti, asadar, o freza cat mai bine calibrata nevoilor, dar si vehiculului pe care il aveti in utilizare.

Asa cum v-am obisnuit in ghidurile noastre de cumparaturi, rezervam partea a doua a paginii cu prezentarea detaliata a catorva din modelele de freze, la preturi bune, pe care le recomandam. Includem partile lor avantajoase, dar si eventualele elemente care v-ar putea hotari sa luati un alt produs, iar pentru convenabilitate in plasarea comenzilor, link-urile ce va duc direct la paginile ce le comercializeaza va vor sta alaturi de fiecare descriere!

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

Majar RDM140 

 

Am ajuns la concluzia, dupa evaluarea multor dintre cele mai bune freze ale momentului, ca modelul acesta merita un loc fruntas in topul recomandarilor noastre. Motivele pentru aceasta decizie este ca produsul in cauza se afla la mijloc intre frezele de dimensiuni mici (sub 100 centimetri ca latime de lucru) si cele mari (peste 200 centimetri), iar calitatea constructiei sale, raportata la pret, este mai mult decat atragatoare.

Putem spune, deci, ca este un model ‘one-size-fits-all’, adica potrivit nevoilor majoritatii agricultorilor mici si mijlocii, cel putin. Ca putere, lucreaza foarte bine cu motorizarile usoare, de la 20 la 35 cai-putere, avand o latime de lucru de 140 centimetri si 28 de cutite.

Dezaxarea se face manual, la distante intre 7 si 50 centimetri, una din cele mai ample dintre toate modelele. Capacul din spate este gros si rezistent, scazand efectul socurilor, iar aparatoarele laterale protejeaza rulmentii si mecanismele sensibile la praf.

Avantaje

Are o latime de lucru potrivita pentru majoritatea nevoilor (140 centimetri).

Este compatibile cu cele mai multe tractoare ultrausoare si medii (20-35 cai-putere).

Cadrul de prindere si transmisia sunt dezaxabile (pana la 50 de centimetri).

Raportul calitate-pret este printre cele mai bune de pe piata.

Dezavantaje

Posesorii de tractoare mari (peste 100 de cai putere), care au sarcini la scara larga de efectuat, ar iesi mai bine cumparand freze de peste 200-250 centimetri latime.

 

 

 

 

Majar RDM125 

 

Relativ mic, in ceea ce priveste latimea de lucru (125 de centimetri), modelul acesta nu face compromisuri de la calitatea constructiei, cele 24 de cutite lucrand foarte eficient in macinarea pamantului si a resturilor vegetale ale ierburilor.

Necesita tractoare ultrausoare, cu motorizari pornind de la 15 pana la 35 de cai-putere, insa nimic nu va impiedica sa utillizati un tractor mai puternic, desi acesta ar fi potrivit echipamentelor mai grele. Cadrul si transmisia se pot dezaxa cu pana la 43 de centimetri, iar reglarea adancimii de lucru (pana la 20 de centimetri) se face operand patinele laterale.

Capacele protejeaza impotriva infiltrarii prafului si resturilor, dar si impotriva socurilor atunci cand utilizati produsul pe suprafete ne-plate. Produsul cantareste 151 de kilograme, cere o priza de putere cu o turatie standard de 540 rotatii pe minut, are evacuare prin spate si se prinde in trei puncte, precum majoritatea echipamentelor agricole.

Avantaje

Este o freza, la un pret bun, potrivita horticultorilor si agricultorilor la scara mica, cu tractoare ultrausoare.

Ofera o dezaxare de pana la 43 centimetri, foarte buna pentru cei 125 de centimetri ai latimii de lucru.

Angrenajele sunt foarte bine protejate de capacele laterale si de cel dorsal.

Cutitele sunt rezistente la pietre si socuri, iar forma lor permite o afanare eficienta.

Dezavantaje

Nu se adreseaza lucrarilor pe suprafete mai mari de 10 hectare, unde sunt mai eficiente echipamentele grele.

 

 

 

 

Majar RFIX85 

 

Desi am specificat in ghidul nostru de cumparaturi ca frezele sunt, de regula, de cel putin 100 centimetri ca latime de lucru, modelul RFIX85 de la Maiar este mai mic – are doar 85 de centimetri intre cutitele opuse de pe axul principal!

Aceasta freza ieftina si buna se adreseaza, asadar, agricultorilor la scara mica, ori viticultorilor care au spatiu foarte restrans intre randurile de vie. Dupa cum era de asteptat, fiind si foarte usoara (112 kilograme), cere tractoare cu puteri mai mult decat mici, intre 10 si 20 de cai-putere.

Priza de forta cu care este compatibila este cea standard (540 de rotatii pe minut), axul sau este echipat cu 16 cutite, iar protectia lantului, echipat cu propria baie de ulei, asigura infiltrari limitate de praf.

Avantaje

Pretul este destul de mic.

Raspunde foarte bine nevoilor viticultorilor ce au spatii restranse intre randurile de vie.

Ofera toate reglajele modelelor mai mari, operand pana la 15 centimetri adancime.

Sistemul de prindere in trei puncte este ranforsat, pentru rezistenta la socuri.

Dezavantaje

Nu este prea eficienta pentru parcele mari, fiind gandita in special pentru uzul viticol.

 

 

 

 

Majar 619.982-B35

 

Cu 105 centimetri, ca latime de lucru, aceasta freza se incadreaza tot in categoria celor optime pentru viticultura, unde se cere echipament care sa incapa pe randurile inguste de vie. 15 cai-putere sunt suficienti pentru operarea eficienta a acesteia, iar adancimea de lucru merge pana la 18 centimetri.

Rotorul merge la 231 rotatii pe minut, operate de conectarea la prizele de putere standard de 540 de rotatii pe minut. Prinderea este in trei puncte, ranforsata, pentru a face fata prafului si umezelii, iar dezaxarea merge pana la 30 centimetri.

Lantul de transmisie are baie proprie de ulei, iar cutitele au o forma elicoidala, astfel prinzand toti bulgarii in actiunea lor. Hota din spate este echipata cu un sistem de reglare prin lant, ce niveleaza solul dupa ce acesta a fost sfaramat.

Avantaje

Are o constructie de calitate ridicata, pentru un model de aceasta categorie.

Cere doar 15 cai-putere la motorizare.

Lamele au o forma speciala care eficientizeaza lucrul.

Designul elaborat duce la un randament ridicat, care in schimb va reduce consumul de combustibil.

Dezavantaje

Pentru un model de 105 centimetri, este destul de scump, pretul sau depasind pe cele ale multor modele mai mari.

 

 

 

 

Majar RLT125

 

Desi are 125 de centimetri ca latime de lucru oferita, modelul prezentat aici impresioneaza prin masivitate, afandand si macinand pana la 25 centimetri adancime, mai mult decat alte freze la fel de late.

Cere tractoare relativ puternice, plaja recomandata fiind intre 15 si 40 de cai-putere, ducandu-se astfel catre vehiculele medii ca motorizare. Ofera si posibilitate de dezaxare de pana la 43 centimetri, iar cele 24 de cutite sunt amplasate standard, scormonind solul din spate in fata, aidoma unor mici lopeti.

Este compatibila cu prizele de forta standard, ce ofera 540 de rotatii pe minut, prinderea ranforsata ofera siguranta, la cei 155 de kilograme ale produsului (o greutate destul de ridicata), iar evacuarea se face prin spate.

Avantaje

Ofera adancimi de lucru relativ mari, de 25 de centimetri adancime.

Posibilitatea de dezaxare merge pana la 43 de centimetri.

Include limitator de cuplu, cu surub de rupere.

La 155 de kilograme, este destul de grea, prin urmare sparge usor si solul intarit.

Dezavantaje

In functie de sarcina, poate necesita si puteri de pana la 40 de cai putere de la tractorul la care este conectata.

 

 

 

 

Majar 619.729-D35

 

Freza pe care o prezentam aici este un model de calitate superioara, foarte rezistent la uzura. Desi pretul la care magazinele il comercializeaza este relativ ridicat, pentru un echipament ce ofera o latime de lucru de 125 centimetri, investitia va fi atenuata pe termen lung, dat fiind faptul ca eficienta sa scade consumul tractoarelor care il folosesc.

Ajustand patinele laterale, veti putea controla adancimea de lucru, pana la 18 centimetri, iar dezaxarea se face pe partea dreapta, pana la 40 de centimetri. Transmisia are lant cu propria baie de ulei, limitand astfel efectul nociv pe care il va avea praful si resturile vegetale tocate.

In ceea ce priveste alte avantaje, se ofera sistemul de control al hotei, ce aplatizeaza solul macinat, si forma lamelor, elicoidala, care marunteste extrem de eficient.

Avantaje

Fiind de calitate superioara, va permite consumuri reduse de combustibil, pe termen lung.

Se poate dezaxa pana la 40 de centimetri, pe partea dreapta a echipamentului.

Transmisia cu baie proprie de ulei limiteaza uzura cauzata de praf si frecare.

Forma lamelor rotorului accentueaza puterea lor de macinare, maruntirea fiind foarte fina.

Dezavantaje

Pretul relativ mare, pentru un model cu o latime de lucru de 125 centimetri.

 

 

 

 

Majar 619.100-B55

 

Iata aici si o freza lata, destinata lucrului pe ogoare, mai degraba decat prin livezi si vii, intrucat latimea sa de lucru este de 205 centimetri, considerabil mai mare decat la multe din celelalte modele pe care le-am descris. In ceea ce priveste constructia, este un produs elaborat, cu o forma elicoidala a lamelor si cu un sistem de angrenaj cu lant in baie proprie.

Asta inseamna ca veti plati initial o suma destul de mare pentru ea, insa pe termen lung, eficienta sa va ajuta sa atenuati investitia prin reducerea consumului de combustibil pentru tractorul folosit.

Cere cel putin 50 de cai-putere de la motor, iar adancimea maxima de lucru este de 20 de centimetri. Priza de putere ar trebui sa aiba 540 de rotatii pe minut, iar greutatea frezei este de 350 kilograme.

Avantaje

Are o latime medie spre mare, la 205 centimetri intre cutitele din capetele axului.

Calitatea constructiei permite eficienta mare, reducand combustibilul pe termen lung.

Adancimea maxima este de 20 de centimetri, potrivita celor mai multe culturi agricole.

Sistemul de angrenaj are lantul in baie proprie de ulei, sporind durata de viata a sa, in ciuda prafului din mediul de lucru.

Dezavantaje

La latimea sa, nu se potriveste pentru lucratul in culturile viticole, in care randurile sunt destul de apropiate.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status