Cel mai bun ciocan rotopercutor

Am modificat articolul ultima data pe: 19.03.24

 

Ciocane rotopercutoare – Opinii si recenzii in 2024

 

Pentru mesterii ce lucreaza in constructii si amenajari, avantajele unui ciocan rotopercutor sunt cunoscute: el sparge, gaureste, demoleaza si chiar si sculpteaza, in mainile cuiva priceput. Insa si calitatea sculei conteaza, iar pentru anul curent, am selectat doua recomandari care s-ar putea sa fie cele mai bune optiuni: prima este Bosch GBH 2-24/240 DRE, un model profesional de 790 de wati, care poate genera 930 de rotatii si 4200 de percutii pe minut, incingandu-se greu in orice situatie si avand si un pret accesibil. Daca nu va place acest model si doriti unul usor mai accesibil, tot de calitate, noi va recomandam Makita HR2470, care face fata oricarui material, de la otel la beton si lemn, prin cei 780 de Wati ai motorului sau.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Bosch GBH 2-24/240DRE
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Se incinge greu, fiind creat pentru munca in regim profesional. Motorul sau electric genereaza 930 de rotatii si 4200 de percutii pe minut, fiind util in orice material. Este suficient de puternic pentru a lucra chiar si fara percutii in caramida.

Cutia de transport cu care se livreaza acest ciocan rotopercutor este un minus, ea fiind de o calitate indoielnica, spre deosebire de scula in sine.

Noi putem spune ca este una din cele mai bune recomandari pentru toti cei care cauta calitate si putere, pentru un regim de lucru intens, zilnic. Chiar daca pretul sau nu este printre cele mai mici, nu este nici pe departe descurajant.

A 2-A OPTIUNE!

Makita HR2470
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Atinge o turatie destul de mare, la 1100 de rotatii pe minut, prin motorul sau de 780 de Wati. Pentru semiprofesionisti, este un model foarte recomandabil, indiferent de materialul in care se va lucra. 

Are o usoara tendinta pentru supraincalzire, asa ca, daca doriti un ciocan rotopercutor pentru lucru intens, mai bine v-ati orienta catre un alt model.

Aflat la mijloc intre sistemele profesionale heavy duty si cele de hobby, pentru utilizari ocazionale acasa, acest aparat ia ce este mai bun din ambele categorii si le imbina la un pret atractiv. 

A 3-a Optiune!

Stern RH26G+
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este unul din cele mai bune modele de ciocan rotopercutor pentru lucrari ocazionale, acasa, adica de regim hobby, in orice material. Poate genera chiar si 5100 de percutii pe minut, o valoare deosebit de mare.

Se incinge destul de usor, ceea ce inseamna ca va trebui sa ii oferiti pauze dese pentru a lasa motorul sa se raceasca. La urma urmei, aceasta este specificatia uneltelor hobby.

Daca sunteti incepator si doriti sa va completati setul de scule de acasa, nu ezitati sa luati in calcul acest model. Pentru o gospodarie, poate sa fie optiunea cea mai potrivita!

 

 

Pareri despre cele mai bune ciocane rotopercutoare

Sau, mai bine decat pareri, putem sa spunem recenzii pe baza unor pareri, dar si pe baza analizei performantelor fiecarui model. Iata care sunt cele mai fiabile ciocane de acest tip, din oferta anului curent:

 

 

Ciocan rotopercutor Bosch:

 

Bosch GBH 2-24/240 DRE 

 

Prezentam aici un ciocan rotopercutor Bosch ce face parte din categoria de unelte profesionale. Este alimentat la retea si destinat lucrarilor heavy-duty in lemn, beton, zidarie si plastic. Mandrina pe care o utilizeaza este de tip SDS+. In ceea ce priveste specificatiile motorului sau, acesta are o putere 790 de Wati, activand burghiul cu turatii de pana la 930 de rotatii pe minut. 

Numarul maxim de percutii generate, in 60 de secunde, este de 4200. Ca avantaje speciale, putem sa ii laudam capacitatea de a rula eficient fara pauze prea frecvente pentru racirea motorului. In plus, i-a fost laudata si puterea de gaurire, in unele cazuri nefiind necesar modul de percutie pentru a da gauri in caramizi! 

Ca dezavantaje, cumparatorii au spus ca nu prea le-a placut calitatea cutiei speciale de transport, cu care este livrata acest ciocan rotopercutor. In ceea ce priveste pretul, acesta este un model de mijloc, accesibil inca celor mai multe buzunare.

 

Bosch GBH 2-28 DFV Professional 

 

Includem in lista noastra inca un ciocan rotopercutor Bosch GBH 2-28 DFV Professional ce este inclus in categoria de scule profesionale. Se alimenteaza la retea prin fir, iar producatorul specifica ca material de preferat betonul, zidaria, lemnul si otelul. Tipul de mandrina utilizata este SDS+. Ca particularitati ale motorului sau, el are o putere de 880 de Wati, cu turatia maxima de pana la 900 de rotatii pe minut. 

Pe modul de percutie, poate genera 4000 de miscari pe minut. Producatorul sau specifica si gaurile maxime de gaurire: pentru beton, 28 milimetri, pentru lemn 30 de milimetri, iar pentru otel, cel mult 13 milimetri. In recenzii, i-a fost laudata eficienta si faptul ca se incalzeste destul de greu. 

Ca dezavantaje, putem spune ca este unul din cele mai scumpe ciocane rocopercutoare de pe piata, din modelele cu cablu. Per total, putem sa il recomandam profesionistilor exigenti, care tin la produse de calitate ce se strica greu chiar si in conditii intense de utilizare.

 

 

Ciocan rotopercutor Makita:

 

Makita HR2470 

 

Pentru cei care doresc un ciocan rotopercutor Makita, made in Romania, noi am inclus modelul acesta, din sectiunea de masinarii semi-profesionale pentru amenajari si constructii. 

Este alimentat la 220 de Volti, prin fir, si proiectat pentru dat gauri in lemn, metal si beton. Mandrina sa este model SDS+, iar specificatiile motorului cu care este echipat ciocanul sunt urmatoarele: acesta genereaza o putere de 780 de Wati, ceea ce garanteaza turatii de pana la 1100 de rotatii pe minut, o valoare foarte ridicata pentru aceste aparate, in timp ce miscarea de spargere ofera 4500 de percutari. 

Pentru a mentiona alte avantaje speciale, putem sa spunem ca Makita HR2470 este foarte usor de apucat si de manevrat, iar tendinta de incalzire a sa este medie. Ca dezavantaje, multi cumparatori au spus ca nu face fata prea bine lucrarilor intense, pentru profesionisti si ca nu este livrata cu accesorii, in afara de o cutie. Ca pret, acesta este un aparat de mijloc, relativ accesibil.

 

 

Ciocan rotopercutor Stern:

 

Stern RH26G+  

 

Am selectat in lista si un ciocan rotopercutor Stern care este adresat cumparatorilor ce cauta unelte de tip hobby. Utilizeaza alimentarea la retea prin fir, iar ca materiale, este bine echipat pentru aproape orice (lemn, metal, zidarie, piatra, beton), cu conditia ca regimul de functionare sa nu fie intens, ci doar de lucrari ocazionale. 

Utilizeaza o mandrina de tip SDS+. Motorul cu care este echipat genereaza o putere 800 de Wati, iar burghiul sau poate atinge 1100 de rotatii si 5100 de percutii, ambele intr-un minut. Per total, putem spune ca acest ciocan rotopercutor nu este deloc slab, pentru o unealta hobby! 

Ca dezavantaje, se incinge usor, prin urmare nu se adreseaza sarcinilor grele, indelungate, iar nivelul de zgomot generat este destul de ridicat, de 104 decibeli. Include si un set de 5 burghie in pachet.

 

 

Ciocan rotopercutor Einhell:

 

Einhell TH-RH 800 

 

Prezentam aici un ciocan rotopercutor Einhell, care face parte din categoria de unelte semi-profesionale si de hobby. Este proiectat in special pentru beton, suportand gauri de pana la 26 de milimetri in acest material. 

Mandrina sa este de tip SDS+ iar in ceea ce priveste motorul, el genereaza 800 de Wati ca putere, ceea ce rezulta este o miscare a burghiului de pana la 1000 de rotatii pe minut si 5180 de percutii pe minut. Include si patru moduri diferite de folosire: ciocan rotopercutor, pickhammer, pickhammer cu rotire libera si gaurire, fara percutare. 

Are o eficienta destul de buna, fiind chiar si potrivit pentru profesionisti, iar ca dezavantaje, este putin cam greu, comparativ cu alte modele (are 3,3 kilograme), ceea ce inseamna ca veti obosi relativ repede, utilizandu-l. Insa, si ca pret este destul de avantajos, mai ales data fiind rezistenta sa la supraincalzire.

 

 

Ciocan rotopercutor 1500W:

 

Steinhaus PRO-RH1500 

 

Unii dintre dumneavoastra ar putea cauta un ciocan rotopercutor, ieftin si bun,  iar noi le recomandam acest model, de la Steinhaus. Ca sistem de prindere, are mandrina SDS+, iar ca regim de lucru, se potriveste cu nevoile hobby, in lemn, metal, zidarie si beton. 

Motorul sau se face remarcat prin puterea sa ridicata, de 1500 de Wati, aproape dublu fata de alte modele, iar burghiul se poate roti cu pana 860 de rotatii si 4250 de percutii, intr-un minut. Ca sa discutam despre dezavantajele sale, greutatea este un mare minus, cele 5,6 kilograme fiind destul de greu de manevrat. 

Pretul sau, insa, este avantajos, pentru un ciocan rotopercutor 1500W, iar sansele de supraincalzire sunt destul de mici, pentru un aparat hobby. Per total, este un aparat puternic, insa si dumneavoastra veti avea nevoie de forta pentru a-l manevra eficient.

 

 

Ciocan rotopercutor cu acumulator:

 

DeWalt DCH273P2T-QW 

 

Un ciocan rotopercutor cu acumulator, ca acesta, este optiunea potrivita pentru cine cauta mobilitate maxima in spatiul de lucru, fara a fi incurcat/a de vreun fir. Cu bateria incarcata la full, aparatul asigura circa 80-100 de gauri, intre 4 si 26 de milimetri in diametru. 

Ca putere, motorul sau are 400 de Wati, fiind printre cele mai slabe din gama, iar materialele recomandate sunt lemnul, betonul si metalul. Mandrina utilizata este de tip SDS+, viteza maxima este de 1100 de rotatii pe minut, cu 4600 de percutii per 60 de secunde. In pachet, mai primiti o valiza speciala, agatatoarea pentru perete si doi acumulatori de litiu-ion. 

Greutatea sculei este medie, de 3,1 kilograme, iar tensiunea la care lucreaza este de 18 Volti. Per total, putem spune ca este un ciocan rotopercutor DeWalt destul de slab, din cauza alimentarii cu baterie, iar pretul sau este ridicat, prin urmare doar o mica nisa de cumparatori vor fi interesati de achizitia sa, date fiind performantele modelelor cu cablu.

 

 

Ciocan rotopercutor Steinhaus:

 

Steinhaus PRO-RH1600 

 

Includem in prezentarea de produse si acest ciocan rotopercutor Steinhaus cu un motor destul de puternic, de 1600 de Wati, ce asigura 560 de rotatii pe minut cu 3530 percutii, la acelasi interval de timp. 

Asta inseamna ca acest aparat semiprofesional va da gauri fara probleme in beton, piatra si zidarie, insa o sa aveti nevoie si de multa forta pentru a-l manevra, el cantarind 7,5 kilograme, de aproape trei ori mai mult decat cele mai multe modele. Este totodata si un ciocan rotopercutor SDS max ieftin, iar asta inseamna ca poate da gauri si de pana la 40 de milimetri in beton, mai mult decat modelele mai mici. 

Pe scurt, este una din cele mai puternice scule, pentru sarcini grele, insa va avea nevoie de timpi de racire, in cazul in care il utilizati intens, din pricina motorului de 1,6 kiloWati, care se incinge destul de repede.

 

 

Bosch GBH 2-26 DFR

 

Acest ciocan rotopercutor profesional Bosch a fost conceput pentru utilizare fiabila si eficienta in regim de lucru zilnic. Piesa are alimentare electrica si un motor cu 800W putere nominala, reusind sa dezvolte pana la 4000 de percutii pe minut, iar asta la turatie nominala de 900rpm.

Asigura avansul facil si rapid la gaurire, intrucat ofera o energie de percutie de 2.7J si permite selectarea regimului de lucru cu sau fara percutie, in functie de materialul ce trebuie prelucrat. Mandrina este din gama celor rapide, de tip SDS-plus, permitand schimbarea fara cheie a tuturor accesoriilor.

Turatia de lucru poate fi reglata, insa fara trepte distincte de viteza, iar sensul de functionare poate fi si in dreapta, si in stanga. In lemn va obtine un diametru maxim de 30mm la gaurire, iar pentru otel, o valoare de 13mm este cea posibila. Pentru beton poate utiliza burghie cu percutie intre 8 si 16mm, dar si burghie carota, pana la un diametru de 68mm.

Include functie de cuplaj la suprasarcina si are 2 manere, ambele captusite cu material anti-derapant. Ciocanul se manevreaza cu usurinta, caci are doar 2.90Kg.

 

 

 

Bosch Uneo

 

Iata un ciocan rotopercutor cu acumulator si percutie pneumatica, oferit tot de respectata companie Bosch. Pana si costul achizitiei demonstreaza ca este unul dintre acele ciocane rotopercutoare la preturi ieftine. Configuratia produsului indica o utilizare de tip semi-profesional, caracterizata prin manevrabilitate si portabilitate extinsa.

Include un acumulator Li-Ion de 10,8 V, care ofera suficienta energie pentru a asigura pana la 900rpm si 4800 de percutii, astea sustinute cu o forta de impact de 0.5J.

Durata de incarcare este de maxim 90minute, iar ca performante de lucru va putea da aproximativ 31 de gauri in beton, 72 in lemn si sa insurubeze 88 de suruburi, pana la epuizarea bateriei. Ca functii, poate gauri in ambele moduri(percutie/fara) si poate insuruba.

O mandrina cu tehnologie SDS-quick brevetata de Bosch permite inlocuirea facila si rapida a accesoriilor. Se livreaza cu tot cu acumulator, incarcator, burghie si capete de surubelnita, toate stocate intr-o valiza rezistenta. Greutatea de numai 1.20Kg il face si usor de manuit.

 

 

 

Skil 1034AE

 

Pentru cumparatorii interesati de un ciocan rotopercutor Skil ieftin si bun, recomandam modelul 1034AE. Este un produs semi-profesional fabricat pentru intrebuintare de frecventa moderata si care are trei functii principale: gaurit, gaurit cu percutie si rotopercutor.

Cei 600W oferiti de motorul electric sunt suficienti pentru a asigura 1100rpm si 5800 de percutii, impreuna cu o energie de perforare de 1.3J, toate cifrele indicand capabilitati optime si rezistenta buna la uzaj.

Percutia pneumatica si mandrina automata SDS-plus garanteaza lucru rapid si prelucrarea eficienta de beton, zidarie, lemn sau chiar metal. Un limitator de adancime iti acorda sansa sa perforezi cu mare precizie, numai pana la adancimile dorite.

Cele doua manere sunt confectionate ergonomic, avand captuseala soft grip. Se livreaza cu tot cu cateva burghie si cu o servieta de stocare. Faptul ca are numai 2Kg in greutate nu poate fi decat un atu in plus.

 

 

 

Einhell RT-RH 32

 

Daca e sa dam un exemplu de produs pentru gama hobby, putem considera ca acest ciocan Einhell isi va face bine treaba pentru care a fost proiectat. Avand in vedere ca nu este destinat uzurii frecvente, va putea fi utilizat strict ocazional si in limitele impuse de capabilitati.

Motorul se alimenteaza electric si are un consum destul de mare, specificat la valoarea de 1250W de catre producator, iar de aceea aparatul si cantareste foarte mult(peste 6Kg). In ciuda acesteia, viteza maxima atinsa va fi de numai 800rpm, alaturi de 4300 de percutii.

Sistemul pneumatic asigura o forta la impact de 3.5J si 4 functii: rotopercutor, gaurit in 2 moduri si daltuire. Este recomandat doar pentru a da gauri in zidarie, iar asta pana la un diametru maxim de 32mm. Pentru ergonomie, incorporeaza un maner anti-vibratii si sitemul de reglare electronica a functiilor.

Mandrina rapida(SDS-plus) si manerul secundar sunt componente care ii sporesc facilitatea de utilizare. Oferta include cutie, limitator la adancime, spit, dalta, cateva burghie si o aparatoare de praf.

 

 

 

 

Ghid de cumparare

Sa explicam, pe scurt, principalii factori de alegere pentru selectia modelelor de ciocane rotopercutoare, la preturi bune, din oferta pietei. O sa le prezentam pe fiecare in parte, cu cele mai importante la inceput.

Totusi, dupa ce veti afla care sunt pasii, veti fi mai siguri pe abilitatea dumneavoastra de a opta pentru cel mai performant si adecvat ciocan, in conformitate cu nevoile pe care le aveti. 

 

Categorie produs: conform unor pareri despre cele  mai bune ciocane rotopercutoare, putem imparti aparatele in categoriile de scule profesionale, de hobby, dar si semiprofesionale. Dupa cum probabil va dati seama, primele sunt create pentru utilizare intensa, zilnica, in timp ce modelele din a doua categorie sunt facute pentru lucrari usoare, ocazionale. 

Multe ciocane care se afla la mijloc, ca performante, pot fi considerate semiprofesionale. Vom exemplifica plajele de puteri, turatii si alte capacitati mai jos, insa in descrierea de produse, specificam si categoria din care face parte fiecare scula, conform mentionarilor oferite de brandul producator.

 

 

Putere: pentru modelele profesionale, dar si pentru cele semiprofesionale sau hobby, putem intalni adesea intre 600 si 1000 de Wati. De fapt, aici nu valoarea puterii in sine face distinctia intre cele trei categorii, ci cat de rezistent este aparatul la utilizare constanta, chiar si modelele de ciocane rotopercutoare, la un pret bun, destinate sarcinilor de hobby, fiind usor de incins. 

Asadar, o sa intalniti motoare puternice la toate produsele, intrucat ele vor trebui sa dea gauri in materiale solide, insa diferenta este in cat randament si rezistenta ofera motorul lor in efectuarea sarcinilor respective.

 

Viteza: aceasta se exprima in turatii pe minut si, impreuna cu numarul de percutii pe minut, determina eficienta unui aparat. Cel mai bun ciocan rotopercutor ar trebui, teoretic, sa ofere valori ridicate pentru aceste specificatii, iar in comert puteti intalni modele ce ofera de la circa 500 pana la peste 1100 de rotatii pe minut, valori maxime ce pot fi selectate din panoul de control al aparatului. 

Insa, asta nu inseamna ca un model mai incet este mai prost, intrucat trebuie luat in calcul si materialul pe care doriti sa il puneti la treaba, dupa cum explicam mai jos:

 

Materiale recomandate: fiecare producator a proiectat sculele sale cu anumite aplicatii in vedere. De exemplu, puteti gasi anumite modele care pot fi cele mai bune ciocane rotopercutoare pentru lemn, insa acestea sa dea un randament mai putin decat satisfacator in beton si piatra. 

Modelele de performanta, profesionale, se vor descurca eficient cu aproape orice suprafata, de la materiale lemnoase, la beton, zidarie, caramida si chiar si metal, in timp ce aparatura mai slaba nu va fi recomandata in suprafete foarte dure (beton gros sau otel). Nu recomandam sa fortati niciun ciocan rotopercutor pe materiale pentru care nu a fost recomandat, intrucat s-ar putea sa il stricati sau sa ii scurtati durata de viata, el defectandu-se prematur astfel.

 

Nr. percutii pe minut: aceasta specificatie se refera la cat de des se misca burghiul inainte si inapoi, o miscare care ii sporeste avansarea in materialul in care da gaura. Modelele foarte performante pot genera si peste 5000 de percutii intr-un minut, in timp ce un ciocan rotopercutor, la pret bun, de tip hobby, va genera cel mult 3700 de percutii in acelasi interval de 60 de secunde. Fireste, ca si turatia, si numarul de percutii depinde de puterea motorului electric al sculei in cauza.

 

Mandrina: tipul de mandrina este o element important, el specificand cum se vor schimba piesele cu care se dau gauri (burghiele). 

Putem intalni, la ciocanele de pe piata, sistemul SDS, dar si SDS Max ori SDS+, fiecare avand un diametru de prindere propriu, care difera de diametrul de dat gauri al burghiului. Cu alte cuvinte, puteti monta foarte multe burghie de diametre diferte, la un ciocan rotopercutor, insa toate acestea vor trebui sa aiba diametrul de mandrina identic.

 

Diametre burghie compatibile: in descrierea unora din modelele de scule pe care le vom include, veti da si peste diametrele de burghiu pe care le puteti utiliza, in functie de materialul in care lucrati. 

De exemplu, la Steinhaus PRO-RH1500, sunt specificate urmatoarele: pentru gauri in beton, cel mai mare burghiu va fi de 32 de milimetri, in timp ce in lemn, dimensiunea poate fi de pana la 42 de milimetri. 

In cazul otelului, producatorul specifica gauri de maximum 13 milimetri, datorita duritatii ridicate a acestui metal.

 

Brand: pentru multi mesteri, un brand renumit este sinonim cu calitatea, iar acest factor poate determina alegerea unui model, in defavoarea altora cu specificatii similare. Noi putem doar sa va oferim, aici, o lista cu cele mai renumite firme ce produc ciocane rotopercutoare, precum Bosch, Makita, Steinhaus, Einhell sau DeWalt.

 

 

Fir sau acumulator: cele mai multe ciocane rotopercutoare, ieftine si bune, se vor alimenta de la reteaua de 220 de Volti a prizelor, printr-un cablu cu stecher. Exista, insa, si modele cu acumulator, care poate fi folosit fara fir. DeWalt DCH273P2T-QW este un exemplu, iar pretul sau este destul de ridicat, intrucat este nevoie de o baterie foarte performanta pentru a-i asigura puterea necesara, pe langa portabilitate.

Gata, putem spune ca am trecut prin suficiente criterii de alegere ca sa va instruim destul de bine in legatura cu aceste aparate. Mai dorim sa va uram doar spor la shopping, iar daca se intampla sa mai doriti informatii, va recomandam si sectiile ce incep mai jos:

 

 

 

Intrebari frecvente

 

E mai rentabil un ciocan rotopercutor second hand sau mai bine cumpar unul nou?

Ca si in alte cazuri, aici putem spune ca totul depinde de niste riscuri sau, mai degraba, de respectarea unor masuri de siguranta. Orice aparat uzat s-ar putea sa nu dea un randament la fel de bun ca unul nou, sau sa lucreze bine si sa se strice deodata. Daca aceste riscuri sunt acceptabile pentru dumneavoastra, atunci nu putem sa va zicem ca nu merita sa recurgeti la piata second hand!

 

 

Are rost sa mai fac reparatii la ciocanul rotopercutor sau iau altul?

Depinde de model. Dupa parerea noastra, daca, de exemplu, aveti un ciocan rotopercutor Makita ieftin si acesta s-a stricat zdravan, atunci mai bine veti cumpara unul nou. In schimb, la alte modele mai scumpe, cum este, sa zicem, un ciocan rotopercutor Bosch GBH 2-28, s-ar putea sa merite sa investiti intr-o reparatie, chiar daca aceasta va ajunge la 2-300 de RON bune. 

Acum, depinde si cat de rau s-a stricat aparatul dumneavoastra. In unele cazuri, motorul li se poate arde de tot, iar schimbarea sa s-ar putea sa echivaleze, ca pret, cu cat ati platit pentru ciocanul nou-nout. Cel mai bine este sa mergeti la un mester priceput, insa merita sa contactati si reprezentanta de unde ati cumparat scula. 

De exemplu, pentru ciocan rotopercutor Steinhaus, intrati pe www.steinhaus.com si trimiteti un formular de contact, pentru a sti daca livreaza piesa respectiva. Cu toate acestea, daca nu stiti o limba internationala, cel mai bine va duceti la magazinul de unde ati cumparat ciocanul.

 

Se gasesc piese de schimb pentru ciocan rotopercutor Einhell?

Desigur. Noi va recomandam sa intrati pe site-ul lor oficial, einhell.ro, unde aveti un numar de telefon pentru suport clienti. Acolo veti afla cum puteti comanda piesele si produsele de care aveti nevoie.

 

 

 

Scurte instructiuni de demontare mandrina SDS la ciocanul rotopercutor

 

Fiecare model de ciocan are cate un anumit tip de mandrina. De exemplu, acest ciocan rotopercutor Makita HR2470 are mandina SDS+, in timp ce Einhell TE-RH 38 E are mandrina SDS Max, iar modelele heavy-duty, de demolare, cum este Makita MT M8600, au mandrina HEX. 

Acest element dicteaza ce fel de burghie sunt suportate de aparat, mai precis cand vine vorba de diametrul elementului (tijei) lor de prindere. Insa, principiul de functionare este acelasi: la mandrina, indiferent de tipul sau, veti vedea o parte din plastic, care acopera elementu de prindere, din metal. 

 

 

Pentru actionarea sa, trageti in spate cu mana partea din plastic, dezgolind piesa de otel de sub aceasta. Luati cu cealalta mana burghiul dorit si introduceti-l in gaura frontala, dupa care dati drumul piesei de plastic, care va aluneca cu arc la locul initial, blocand burghiul, caruia i se va si permite sa se miste in fata si in spate. 

Mai dorim sa mai precizam si cateva informatii despre cele mai comune tipuri de mandrina: SDS (Special Drilling System) vine atat in varianta simpla, cat si in SDS+ si SDS Max. In aceeasi ordine, diametrul burghielor va creste si totodata si capacitatea aparatului de a sparge ziduri mai groase si de materiale mai dure.

Pentru materiale mai moi (plastic, lemn, tencuiala) s-ar putea sa gasiti si adaptoare de mandrina. Ele vor permite montarea de burghie mai mici, pe o mandrina mai zdravana, insa invers nu este cazul, intrucat sistemul de prindere este proportional cu capacitatea motorului de spargere, iar un burghiu SDS Max cu adaptor pentru SDS va fi ineficient, daca nu are parte de un motor pe masura.

 

 

Lasa un comentariu

5 Comentarii

Olteanu

April 5, 2020 at 7:37 am

Am spart o placa de beton zilele trecute am folosit un spit bosch dupa cam 5min era rotund in varf cu toate se intampla la fel? ce spit trebuie sa cumpar?

Répondre
Team NisteScule

April 17, 2020 at 6:15 am

Buna,

Se foloseste spit(pentru beton – furnizorul specifica asta in descrierea produsului, de regula) cu varf ascutit, in forma de stea spiralata(cu auto – ascutire) sau nespiralata.

Exemple de forma:
nespiralata
https://www.dedeman.ro/ro/spit-cu-prindere-sds-max-hikoki-750991-400-mm/p/7001729
spiralata
https://www.dedeman.ro/ro/spit-cu-autoascutire-sds-max-hikoki-751032-400-mm/p/1031548

Nu se apasa cu toata forta/greutatea pe picamer, de regula greutatea acestuia face mai mult treaba si rabdarea/gaurirea sistematica – dintr-un capat si mutand varful ciocanului.

E normal sa apara uzura, insa nu in cateva minute.

Succes!

Répondre
Olteanu

April 5, 2020 at 7:21 am

Ok am inteles faptul ca este electro-pneumatic nici asa nu ajuta prea mult

Répondre
Olteanu

April 4, 2020 at 10:33 pm

Am un ciocan rotopercutor si nu stiu ce putere are in joule pentru ca este fabricat in china si este non name

Répondre
Team NisteScule

April 5, 2020 at 7:07 am

Buna, Emil,

Daca nici macar brandul nu este inteligibil, ca sa cauti informatii online, probabil nu te putem ajuta cu aceasta informatie.

Cele bune!

Répondre