fbpx

Cele mai bune ciocane pneumatice

Am modificat articolul ultima data pe: 19.10.19

 

Cel mai bun ciocan pneumatic – Recomandarile noastre pentru 2019

 

Daca te-ai saturat ca ciocanul obisnuit sa iti consume prea multa forta fizica, ori ca prea multe cuie sa fie stramb batute si iesite in afara si esti in cautarea unui ciocan pneumatic care sa iti usureze munca, noi iti propunem sa vezi care sunt primele noastre recomandari la aceasta categorie. Daca esti interesat de achizitionarea unui ciocan pneumatic, cu care sa iti finalizezi treaba cu rapiditate, dar care sa iti ofere si exactitate in realizarea sarcinilor, noi ti-l recomandam, in principal, pe cel Makita AN943K. Acesta este un model de finisare, deoarece foloseste diametre si lungimi mari ale cuielor, 5-9 cm lungime si 2,9-3,3 mm grosime, capabile sa tina fix si lemnul cel mai gros. Daca doresti o capacitate mai mare de incarcare decat 66-84 bucati, atunci modelul More CN29.70 este cel potrivit. Acesta vine cu o posibilitatea de umplere cu  225-300 cuie, dispuse in rola sau bobina.

 

 

Cum alegi un ciocan pneumatic bun

 

Ghidul cumparatorului

Un ciocan pneumatic functioneaza propulsat pe baza de aer, comprimat sub diferite presiuni. Acesta este cel ce impinge cuiele in structura lemnului, daltele in structura betonului si niturile in metal. Asadar, aceste dispozitive necesita conectarea la un compresor care sa le ofere o presiune de lucru adecvata.

In acelasi timp, pentru prelucrarea lemnului, piesele necesare sunt fie capse subtiri, fie cuie obisnuite, insa dispuse neaparat in role sau benzi, asa ca va trebui sa te interesezi periodic de rezerve compatibile

Necesitatea detinerii unui asemenea instrument vine din faptul ca vei termina treaba foarte repede, cuiele vor fi batute uniform, aproape nesesizabile, si nu depui efort pentru lovirea cu putere a pieselor mari ori pentru baterea lor in tavan. Tototodata, materialele rigide vor fi prelucrate doar acolo unde ai nevoie, evitandu-se indoirile, pocniturile, craparile, zgarierile inutile. Daca ti-am trezit interesul, vezi mai jos care sunt principalele caracteristici pe care trebuie sa le indeplineasca ciocanele pneumatice la preturi bune.

 

 

Tipologia: e primul aspect care se stabileste, cand stii cu ce vei lucra mai exact.

Ciocanele penumatice pentru batut cuie sunt ustensile folosite atat in ateliere, cat si pe santier sau pentru reparatii simple prin gospodarie. Te ajuta sa lucrezi  in principal cu lemn si te scutesc de eforturi cand trebuie bature cuie la distante egale sau cand lucrezi cu piese de dimensiuni mari. Se numara printre dispozitivele pe care si utilizatorii casnici le detin, alegand deseori modele hobby.

Masinile de nituit pneumatice sunt utile pentru a lucra cu metal. Folosesc nituri pe care le “impusca” in material, pentru a prinde doua piese impreuna si se utilizeaza mai mult pe linii de asamblare si in regim de lucru industrial sau pe santiere. Cele mai mici si usor manevrabile sunt denumite ciocane de nituit.

Pistoalele pneumatice de filetat se mai gasesc uneori si sub denumirea de masini de insurubat cu impact, fiind folosite in ateliere ce necesita viteze mari de lucru si chiar in service-uri auto. Pot lucra cu piulite sau suruburi.

Dispozitivele pentru daltuit materiale dure, cum ar fi piatra sau beton, lucreaza cu diverse dalti interschimbabile si sunt utile in constructii si la demolari. Desi reprezinta o categorie diferita de cele prezentate pana acum, pentru ca nu foloseste consumabile, aceasta gama include aparate ce pot fi intalnite sub denumirea de ciocane pneumatice si propulsate uneori tot pe baza de compresor.

 

Presiunea aerului: Pentru o functionare eficienta al unui astfel de dispozitiv si un raport convenabil dintre calitate si pret, presiunea minima ar trebui sa fie de 5 bari. Aceasta asigura introducerea in lemn a cuielor subtiri, de 1,25 mm.

Pentru cele mai groase, de 2-3 mm, presiunea optima este de 6-7 bari. Cel mai bun ciocan pneumatic, pentru lemn, functioneaza la o presiune de maxim 8 bari ( 0,8 Mpa ) si asigura introducerea totala in lemn a cuielor de 3,5- 5 mm.

Depasirea acestei limite impune utilizarea reglatoarelor de presiune, pentru a se evita ranirea persoanelor din jur prin descarcari accidentale ale cuielor. De asemenea si presiunea de functionare mai mica de 5 bari este un dezavantaj, deoarece dispozitivul nu are efectiv putere sa strabata lemnul.

Conducta de aer este si ea importanta, una scurta si groasa asigura o batere continua. Frecventa de introducere a cuielor este in general de 60 intr-un minut, la o presiune de 7 bari. Pentru introducerea daltelor in beton, presiunea de lucru optima va fi cea de 7 bari. Ciocanul pneumatic pentru forjari functioneaza bine cu 6 bari.

 

Dimensiunea pieselor inserate: Desi esti in cautarea unui ciocan pneumatic, la un pret bun, ar trebui sa iei in considerare la ce anume doresti sa il folosesti. Daca ai nevoie de el pentru piese subtiri, lemn scump si sensibil la crapare, atunci, potrivit iti este dispozitivul ce foloseste cuie cu diametru ingust si scurte.

Acestea pot fi utilizate pentru piese de mobilier delicate, in care nu doresti urme si care nu permit slefuirea ulterioara. Totodata, ele nu mentin lemnul fixat, fiind potrivite, mai degraba, pentru confectionarea decoratiunilor sau pentru tapiterii. Dimensiunile acestora sunt de 1- 1,25 mm in diametru si 1-2,5 cm lungime.

Ciocanele sub presiune conventionale, pentru lemn, permit utilizare cuielor de 2,5-5 cm lungime, respectiv 2,5- 5 mm diametru. Cele profesionale, sunt si mai costisitoare, insa fac posibila fixarea lemnului gros, a grinzilor, dimensiunea cuielor fiind de 5-9 cm lungime.

Pentru finisarea betonului, prin introducerea daltilor in acesta, dimensiunile lor pot fi de pana la 11 cm diametru. Pentru industria automobilelor, poti folosi piulite de maxim 52 mm, in functie de tipul de capat utilizat.

 

Incarcarea: Tipul de incarcare la un dispozitiv utilizat  pentru baterea cuielor in lemn poate fi in benzi cu marginile perfect orizontale, in benzi, insa cu o inclinare de 34 grade sau in role/ bobine. Pentru celelalte materiale, beton, metal, daltile si suruburile se fixeaza de capul instrumentului in mod individual.

Atunci cand consulti pareri despre cele mai bune ciocane pneumatice, pentru lemn, vei observa ca acestea au si capacitatea de incarcare mare, pentru a evita pierderea de timp prin umpleri dese si fara randament. Astfel, cele ce necesita dispunerea in benzi, accepta pana la 100 de cuie, iar cele cu dispunerea in role, chiar si  300 la o singura incarcare.

Piesele pentru prelucrarea betonului si metalului vin la pachet, in general, in numar de 4, iar pentru ciocanul de insurubare, produsul trebuie sa contina capete de chei tubulare de impact, in functie de dimensiuni si forma: hexagonala, patrata sau rotunda.

 

Usurinta de manevrare si transport: Dimensiunile, in special greutatea, sunt importante pentru a sti daca poti sa il manevrezi cu o singura mana, daca o sa iti provoace dureri dupa utilizarea indelungata si mai ales daca poate fi portabil.

Dispozitivile pneumatice, folosesc fie un compresor, fie butelii de aer comprimat(mai mari sau mai mici, in functie de volumul de munca). De aceea, produsele din prima categorie nu fac parte din grupa celor portabile la distante mari, fiind intotdeauna conditionate de furtunul de alimentare cu aer.

Modelele cu capsule gazoase au manevrabilitate sporita si sunt portabile, insa recipientele cu aer sub presiune sunt costisitoare si se gasesc numai la producator(trebuie inlocuite dupa un anumit numar de utilizari). In acelasi timp, greutatea produselor, incepand cu 2 kg si continuand pana la 5 kg, impune manevrarea cu ambele maini, atat din cauza gramajului, dar si pentru a asigura precizia rezultatelor.

Ciocanele pneumatice pot avea recul, atunci cand dau de o suprafata cu noduri, de un alt cui, de o piatra tare, de aceea trebuie sa tii strans in mana aparatul, pentru a nu-l scapa, astfel incat acesta iti poate provoca dureri. De asemenea, lucrul cu dalta in beton sau metal se realizeaza prin vibratii ce sunt transmise de aparat catre brat. Din acest considerent, lucrul cu astfel de dispozitive ar trebui sa nu se faca pe durata mai mare de 4 ore.

 

 

Alte accesorii: Pentru protectia contra zgarierii, ciobirii si spargelor suprafetelor, majoritatea produselor vin dotate cu varf de cauciuc. Acesta asigura contactul direct dintre ciocan si suprafata de lucru, pentru precizie ridicata. Atunci cand montezi aceasta aparatoare, este necesar sa deconectezi dispozitivul de la alimentarea cu aer, pentru a nu risca o descarcare accidentala in degetele tale.

Alt element complementar este reglatorul de adancime de lucru. Pentru baterea cuielor la o adancime mai mare, acest lucru se face prin setarea adancimei in sine, cu ajutorul cuiului de reglare, si nu prin marirea presiunii, care ar deteriora, in timp, ciocanul.

Pentru o frecventa constanta de lucru si marimea conductei de alimentare cu aer este importanta(la dispozitivele folosite impreuna cu un compresor). Cea mai potrivita trebuie sa fie scurta si groasa, pentru a putea permite ca volumul de aer sa ajunga brusc, in cantitate mare si cu rapiditate catre dispozitiv. Spre exemplu, la o presiune de 5 bari, conducta este necesar sa aiba diametrul de 7 mm.

Cel din urma accesoriu, insa la fel de important, il reprezinta ochelarii de protectie. Avand in vedere ca se lucreaza cu presiuni foarte mari, cuiele, daltile, suruburile pot produce scantei, ce iti afecteaza ochii. Din pacate, nu toti producatorii ofera ca bonus acest tip de echipament, asa ca deseori va trebui sa il procuri din surse diferite

Daca ai nevoie de un ciocan pneumatic in gospodaria ta, indiferent ca e pentru baterea cuielor, pentru prelucrarea metalului si a betonului, iti recomandam sa incepi cautarea in mediul online. Aici vei gasi ofertele potrivite in functie de necesitati si de accesibilitatea pretului. Vezi mai jos cateva exemple cu scop pur orientativ.

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

More CN29.70

 

Acesta ar putea fi unul dintre cele mai bune ciocane pneumatice, pentru batut cuie, care sa aiba si o capacitate mare de incarcare. Rezerva cu care va lucra va avea 225 – 300 cuie, sudate pe sarma, dispuse in rola, asigurand reincarcari destul de rare. Lungimea permisa a cuielor este de 5- 7 cm si grosimea de 2,3-2,9 mm, de aceea produsul este potrivit pentru fabricarea paletilor din lemn, gardurilor, teraselor etc. Este un aparat profesional, conceput pentru utilizarea la scara industriala sau comerciala, deci va da dovada de durabilitate pe termen lung.

Presiunea de lucru este de 8 Bari, fiind din acest punct de vedere considerata mare, fapt ce determina lucrul eficient cu piese mai lungi si cu materiale dure. Greutatea este de 3,6 kilograme, permitand o manevrare moderata ca dificultate(materialul de fabricatie al carcasei e metal, de aceea instrumentul poate fi greoi).

Racordul catre sursa de aer comprimat se face printr-o piulita de ¼ inchi, acesta fiind standardul de calitate, si usor de inlocuit in caz de scapari de presiune.

 

Avantaje:

Capacitatea de incarcare cu 300 de cuie iti ofera un volum de lucru continuu.

Lucreaza la presiune maxima, de 8 Bari, de aceea impinge la adancimea potrivita cuiele.

Racordul este indeajuns de mare, pentru a obtine presiune maxima de lucru.

Poate fi utilizat la scara industriala, fiind un model profesional.

 

Dezavantaje:

Cuiele in role sunt costisitoare, una singura de 420 grame, depasind 200 ron.

 

 

Unior 617691

 

Acest produs este un ciocan pneumatic reversibil, cu rolul de strangere si desfacere a piulitelor groase. Functioneaza asemanator cu cel ce iti desface suruburile de la rotile masini, doar ca, terminatia nu este hexagonala, ci in forma patrata. Poate fi utilizat in diferite scopuri, primul ar fi pentru industria automobilelor. Mai este utilizat in producerea echipamentelor grele agricole, mecanice, navale, fiind un instrument profesional.

Functioneaza optim la o presiune de 6,2 bari, racordul din camera de aer fiind de ½ inch. O presiune mai mare, in raport cu acest diametru al furtunului de aer, ar face ca racordul sa se desprinda de ciocan, oricat de bine ar fi strans. Rasucirea este controlata si are un sunet caracteristic atunci cand a fost efectuata la maxim.

Capul dispozitivului este prestabilit din fabrica, fiind de sectiune patrata, in grosime de 1-1,2 inch, adica 2,54- 3 cm. Diametrul maxim al piulitelor insurubate/desurubate este de tipul M52.

 

Avantaje:

Ofera o insurubare si defiletare rapida, in mai putin de 1 secunda, datorita rotatiilor de 3000 intr-un minut.

Ai control al rasucirii filetului, pentru a evita craparea piulitelor prin strangere exagerata.

Poate fi utilizat la scara larga, fiind profesional.

Este rezistent, fiind confectionat in totalitate din metal.

 

Dezavantaje:

Pretul nu este accesibil unui utilizator conventional.

 

 

Chicago Pneumatic RediPower RP9850

 

Acest ciocan pneumatic ieftin si bun, reprezinta de fapt, o masina de nituit, ce functioneaza pe baza de aer sub presiune. Este utilizat pentru imbinarea nedemontabila a 2 profile, indiferent de material. Acest ciocan de nituit are aplicabilitate in industria nautica, construirea podurilor, avioanelor, acolo unde constructiile sunt supuse directiilor de exploatare variate. Dispozitivul ofera rezultate net superioare fata de metoda sudurii, din privinta calitatii si rezistentei imbinarilor.

Modelul functioneaza la o presiune optima de 6,3 bari si are cursa maxima de 15 mm, fiind astfel considerat un dispozitiv profesional. Zgomotul produs este de 66 dB, de aceea nu este deranjant sau obositor. Produce vibratii de 3,2 m/s2, insa nu sunt foarte mari, deci nu obosesc mana. Greutatea redusa, de 1,6 kg si dimensiunile 30 x 30 cm, il fac usor de manevrat cu o singura mana.

Niturile utilizate sunt de circumferinta ¼ inch(6,4 mm), 7/32 inch(5,6 mm) si 3/16 inch(4,8 mm).

 

Avantaje:

Este un instrument profesional, putand fi folosit in industriile ce necesita maximum de siguranta.

Are reglator de presiune, pentru a se evita suprasolicitarea.

Este usor de manevrat cu o singura mana, avand greutate scazuta, de 1.6 Kg.

Foloseste nituri de diferite marimi, in functie de necesitate.

 

Dezavantaje:

Niturile nu sunt incluse in pachet.

 

 

Rodcraft RC5195K-C

 

Din perspectiva unor cumparatori, acest instrument reprezinta un ciocan pneumatic, la un pret bun, utilizat pentru daltuirea betonului si a pietrei. Totodata, acest produs mai are aplicatii foarte practice in gospodarie, precum: indepartarea tencuileii si a murdariei, indepartare resturi beton de pe cofraje, inlatura placile de gresie si faianta fara a le sparge.

Are incluse in cutie 4 dalte specifice acestor materiale, cu prindere hexagonala, de 11 mm. Acestea se schimba foarte usor si au o prindere fixa si sigura.

Functioneaza la o presiune de 6,3 bari, oferindu-ti suficienta putere dar si putere de manuire pentru lucrari fine. Vibratiile emise sunt de 11,9 m/s2, insa manerul ergonomic, cauciucat, atenueaza impactul si transmite mai putine unde catre brat. Zgomotul este de 102 dB, de aceea, ai neaparata nevoie de protectie a urechilor. Ofera 2100 de batai pe minut, asa ca timpii de asteptare pana la finalizarea lucrarii vor fi redusi. Greutatea de doar 2 kg ofera manevrabilitate buna.

 

Avantaje:

Setul contine 4 dalte pentru beton si piatra.

Ciocanul poate fi utilizat la daltuire si chiar demolare, atat in propria gospodarie, cat si pe santier.

Are un design ergonomic, permitand confort in executarea lucrarilor.

Este usor – 2 Kg, iar presiunea generata e atenuata – nu se resimte in brate.

 

Dezavantaje:

Produce zgomot de 102 dB, deci trebuie sa porti obligatoriu casti de protectie fonica la utilizare.

 

 

 


Alte produse recomandate, momentan indisponibile:

 

Makita AN943K

 

Acest ciocan pneumatic de la Makita, este un model profesional, ce permite baterea cuielor in lemn, intr-un timp foarte scurt, deoarece capacitatea de incarcare este de 66-84 bucati dintr-o singura umplere. Marimea acceptata a cuielor este de 50- 90 mm lungime si cu diametru de 2,9- 3,3 mm, potrivite pentru asamblarea pieselor din lemn chiar si in atelier sau pe santier. In cazul rezervelor achizitionate ulterior, acestea vor trebui sa fie dispuse in benzi de hartie si sa detina o inclinare potrivita.

Presiunea de lucru este de 8 Bari, iar “combustibilul” permis este doar aerul comprimat. Hidrogenul, oxigenul, dioxidul de carbon pot provoca explozii. Totodata, si o presiune prea mare poate cauza accidente grave, precum descarcari nedorite ale cuielor. Adancimea de lucru poate fi reglata, in 3 trepte, asigurandu-te ca obtii un raport bun dintre aceasta si presiune. O adancime prea mica setata nu se compenseaza printr-o presiune mare, si invers.

Nivelul de zgomot produs este de 105 dB, limita de percepere a unui sunet ca fiind stresant ori obositor fiind de 70 dB. Din acest motiv, ai nevoie de echipament de protectie pentru urechi si de o izolare buna a incaperii de lucru. Trepidatiile sunt de intensitate moderata –  de 3,5 m/s2, ceea ce indica faptul ca pot fi tolerate destul de bine de utilizator. Aceasta caracteristica ofera posibilitatea de folosire pe perioada lunga de timp, fara ca mainile sa fie afectate. Ca accesorii complementare, vine la pachet cu un cap de cauciuc pentru protectia lemnului de zgariere si cu o clama retractabila pentru mentinerea corespunzatoare in stare de repaus. De asemenea, in cutie mai regasesti ochelari de protectie contra aschiilor si ulei pentru lubrifierea camerei de aer, pentru un bun randament al masinariei.

 

Avantaje:

Utilizeaza cuie lungi, de la 5 la 9 cm, utile pentru fixarea lemnului mai gros.

Capul din cauciuc previne alunecarea ciocanului sau zgarierea suprafetei de lucru.

Vibratiile scazute nu iti provoaca dureri de brat.

Lucreaza la presiunea maxima admisa de aer comprimat, 8 Bari, de aceea are un bun randament.

 

Dezavantaje:

Nivelul de zgomot(105 dB) depaseste limita de confort.

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status