Cele mai bune ciocane de dulgher

Am modificat articolul ultima data pe: 17.03.24

Cel mai bun ciocan de dulgher – Recomandarile noastre pentru 2024

 

Daca vrei sa lucrezi cu lemn (tamplarie, dulgherie, acoperisuri, sindrila, constructii, mobila), una din uneltele esentiale de care vei avea nevoie este ciocanul de dulgher. Acesta insa poate fi de mai multe tipuri sau fabricat din diferite materiale, realizat urmand designuri clasice sau moderne, cu lungimi, curburi si greutati variabile. Pentru a te ajuta sa-ti scurtezi timpul de cautare, iti sugeram ca prima optiune Richmann Exclusive C2238, o unealta profesionala, care este realizata din otel inoxidabil (material rezistent, ce nu va fi afectat de coroziune), are cap magnetic, cu sant pentru cuie, care permite utilizarea cu o singura mana (util atunci cand te afli pe acoperis), un maner care absoarbe socurile, scutind articulatiile de oboseala, o structura speciala a cozii, cu greutate mica ce asigura o buna manevrabilitate, fanta pentru scos cuie si cioc lung pentru sarma. Daca acest produs ti se pare prea costisitor, pe locul doi iti propunem un model asemanator, Stanley 1-51-037.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Richmann Exclusive C2238
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este un ciocan de dulgher, de dimensiuni mici (360 mm), cu un cap cu fata de tip gofra, care nu va aluneca de pe cuie, cu sant prevazut cu magnet pentru fixarea cuielor, maner de tip modular, cu greutate redusa, care iti va permite sa il manevrezi cu usurinta, fara sa obosesti.

Dat fiind faptul ca s-a lucrat mult pentru obtinerea unui design ergonomic, acest ciocan are si un pret pe masura, destul de marisor.

Daca lucrezi in domeniul dulgheritului sau montezi acoperisuri, atunci cu siguranta vei aprecia acest ciocan usor (965 grame), care iti va permite sa te descurci inclusiv cu o singura mana sau in spatii inguste.

A 2-A OPTIUNE!

Stanley 1-51-037
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Acesta este un ciocan profesional de dulgher, realizat integrat din otel inoxidabil, cu o greutate de 600 de grame, lungime de 325 mm, cap magnetic, cu fata de tip gofra, prevazuta cu striatii antialunecare, maner cu invelis din cauciuc, fanta de scos cuie si cioc lung pentru fier.

Capul este aproape drept si nu prezinta o curbura mai pronuntata care sa faciliteze miscarea de scos sau de batut cuie.

Daca ai nevoie de o unealta rezistenta si durabila, care sa te ajute sa realizezi si sa repari acoperisuri, sa faci lucrari de dulgherit sau care sa poata fi folosita si in constructii, atunci acest ciocan din otel poate fi ceea ce cauti.

A 3-a Optiune!

Richmann Exclusive C2228
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este un ciocan de dulgher bine echilibrat, construit in intregime din otel inoxidabil, cu maner cu capat evazat si invelis antialunecare din cauciuc, cap magnetic ce permite utilizarea cu o singura mana, fata striata de tip gofra, fanta de scos cuie si cioc lung pentru sarma si fier.

Pentru ca lucrul cu o astfel de unealta sa fie mai putin obositor, ar fi fost de preferat un maner din lemn sau fibra de carbon.

Daca iti doresti un ciocan practic si accesibil, care sa poata fi transportat usor (330 mm, 1 kg) si cu care sa poti lucra in mai multe tipuri de situatii (tamplarie, dulgherie, acoperisuri, constructii), atunci iti sugeram acest model.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Richmann Exclusive C2238

 

Acesta poate fi considerat unul dintre cele mai bune ciocane de dulgher, avand in vedere faptul ca este destinat pentru uz profesional (muncitori din constructii si cei care monteaza acoperisuri). Lungimea totala este de 360 mm, iar capul metalic (din otel inoxidabil de cea mai buna calitate) este de 180 mm. Aceste caracteristici, impreuna cu greutatea de 965 g vor contribui la obtinerea unei forte de lovire destul de mare, fara sa-ti solicite insa prea mult articulatiile (incheietura mainii, cot).

Manerul are un design deosebit datorat structurii sale modulare. Aceasta nu are un rol exclusiv estetic, ci si functional, permitand o foarte buna manevrabilitate. La aceasta contribuie si gripul sau ergonomic cu un finisaj deosebit. Desi manerul este metalic, economia de material din structura sa determina o greutate mult redusa comparativ cu capul ciocanului (cu fata in stil gofra), rezultatul fiind o unealta foarte bine echilibrata, ceea ce se traduce printr-o forta necesara mai mica pentru acelasi rezultat in comparatie cu un ciocan obisnuit cu greutate comparabila.

In partea de sus a capului se gaseste un sant prevazut cu un mic magnet, care are rolul de a tine cuiele in timpul lucrului, permitand astfel utilizarea uneltei cu o singura mana. Caracteristica aceasta este foarte utila celor care muncesc in conditii speciale, cum ar fi pe acoperisuri, locuri unde o mana libera pentru sprijin sau agatare reprezinta o facilitate importanta.

 

Avantaje:

Forma deosebita confera sculei un echilibru foarte util, care faciliteaza manuirea.

Poate fi utilizat in conditii incomode, datorita dimensiunilor reduse (360 mm).

Gripul ergonomic nu permite ciocanului sa iti lunece din mana.

Fata in stil gofra a capului nu va aluneca de pe cuie.

 

Dezavantaje:

Pretul de achizitie este usor piperat.

 

 

Stanley 1-51-037

 

Daca iti doresti un ciocan de dulgher care sa te ajute sa iti faci treaba, indiferent de situatie, atunci iti va fi pe plac designul acestui produs realizat integral din otel inoxidabil. Materialul foarte durabil si rezistent la coroziune va face ca aceasta unealta sa iti fie alaturi timp de multi ani, fara sa isi piarda calitatile.

In plus, deoarece corpul si capul fac corp comun, nu va trebui sa iti faci griji cu privire la schimbarea periodica a manerului. Fata este de tip gofra, prevazuta cu nenumarate santulete care nu vor lasa ciocanul sa alunece de pe cuie atunci cand lovesti.

Invelisul din cauciuc va asigura o priza ferma, iar despartitura dintre ciocuri iti va permite sa scoti cu rapiditate cuiele batute gresit. In plus, ciocul mai lung te va ajuta sa rasucesti sarma in jurul lui pentru o strangere mai puternica atunci cand legi fier. Greutatea redusa (600 grame) si forma compacta iti vor garanta o manevrabilitate buna, fara aparitia precoce a semnelor de oboseala in muschi sau articulatii.

 

Avantaje:

Este rezistent datorita faptului ca este realizat integral din otel.

Fata ciocanului este de tip gofra, nepermitand alunecarea de pe cuie.

Manerul este prevazut cu un invelis de cauciuc ce asigura o priza ferma.

Are o greutate mica, de doar 600 de grame.

 

Dezavantaje:

Capul nu este foarte rotunjit si nu va permite scoaterea rapida a cuielor, dintr-o singura miscare.

 

 

Richmann Exclusive C2228

 

Daca ceea ce cauti este un ciocan de dulgher, ieftin si bun, atunci s-ar putea sa iti convina acest model mic (330 mm), dar compact, de tip monobloc, realizat din otel inoxidabil. Este un produs foarte bine echilibrat, cu un cap solid, de 160 mm, prevazut cu un magnet pentru fixarea cuielor, astfel incat vei putea lucra si cu o singura mana, cealalta folosindu-ti drept sprijin atunci cand lucrezi in locuri mai dificile (acoperisuri, zone inguste).

Fata cu care vei bate este de tip gofra, acoperita cu numeroase striatii care nu vor lasa ciocanul sa alunece de pe cui. Manerul este mai gros inspre capat si invelit intr-un strat de cauciuc mat, aderent, astfel ca nu va exista nici riscul de a scapa unealta din mana si cel al alunecarii.

In plus, vei gasi la capatul opus al capului si o fanta pentru scos cuie, dar si un cioc lung cu care vei putea strange eficient si rasuci fierul si sarma, atunci cand legi etriere sau alte piese similare.

 

Avantaje:

Este un obiect foarte rezistent si durabil, fiind confectionat din otel inoxidabil.

Are un grip sigur, invelit in cauciuc si prevazut cu un capat evazat.

Capul este echipat cu magnet pentru cuie si cu fata striata antialunecare.

Pretul este unul foarte accesibil.

 

Dezavantaje:

Pentru a absorbi mai bine socurile, ar fi fost de preferat un maner din lemn sau fibra de sticla.

 

 

XTline XT33070

 

Iata si un ciocan de dulgher, de dimensiuni mici (340 mm), practic, relativ usor (845 grame) si numai bun de luat cu tine in geanta de scule, oriunde ai avea de lucru. Acest produs este confectionat din otel inoxidabil, material care nu va fi afectat de coroziune si care va dura multi ani la rand.

Partea inferioara a manerului este realizata din cauciuc, acesta avand pe de-o parte rolul de a absorbi socurile, iar pe de alta parte de a nu permite alunecarea mainii. Tot in acest scop capatul este usor evazat, pentru a se agata de degete.

Capul are 170 mm, fiind usor arcuit pentru a facilita miscarea de lovire, iar fata este de tip gofra, prevazuta cu numeroase stratii intrepatrunse ca o retea, acestea avand rolul de a nu permite alunecarea de pe cui. Magnetul instalat pe una din laturi te va ajuta sa lucrezi cu o singura mana, iar fanta din capatul opus iti va fi utila la scos cuiele batute gresit sau indoite.

 

Avantaje:

Este micut (340 mm) si usor (845 grame), putand fi purtat in orice geanta de scule.

Este fabricat din materiale de calitate.

Manerul este special gandit pentru a absorbi socurile.

Capul magnetic permite utilizarea cu o singura mana a ciocanului.

 

Dezavantaje:

Dimensiunea nu este foarte potrivita pentru cuie mari ce necesita mai multa forta.

 

 

Pinie 52-2

 

Un ciocan de dulgher, la un pret bun este si acest model confectionat integral din lemn de fag (esenta tare care nu se ciobeste sau aschiaza cu usurinta). Are un cap cu forma paralelipipedica, cu fete drepte, ce pot fi folosite atunci cand vrei sa montezi picioare la scaune sau cand vrei sa unesti laturile unei rame.

Greutatea totala a uneltei este de un kilogram, astfel ca ciocanul va oferi suficienta forta pentru imbucarea pieselor de lemn, fara sa te oboseasca prea mult si fara sa fie dificil de carat. Manerul este usor bombat in partea mijlocie, astfel incat sa permita o priza buna in mana si sa previna alunecarea in timpul lucrului.

Lemnul a fost lustruit, astfel incat sa nu produca aschii care sa te raneasca, iar coada este suficient de lunga (650 mm) incat sa iti permita sa aplici mai multa forta daca ai nevoie (prin manevrarea de la capat) sau mai putina, prin apucarea mai aproape de cap.

 

Avantaje:

Este confectionat din lemn de esenta tare (fag).

Are o coada lunga de 650 mm care permite manevrarea dupa nevoie.

Fetele drepte sunt utile atunci cand vrei sa imbuci piese din lemn.

Este lustruit, astfel incat sa nu te ranesti in cioturi sau aschii.

 

Dezavantaje:

Are un cost de achizitie deloc de neglijat.

 

 

Cum aleg un ciocan de dulgher bun

 

Ghidul cumparatorului

Un ciocan de dulgher este util atat celor care stau la casa si au mereu nevoie sa repare sau sa mestereasca ceva in curte, dar mai ales tamplarilor, dulgherilor, constructorilor sau celor care lucreaza la acoperisuri. Totusi, daca vei intra in magazine vei vedea ca exista o gama foarte larga de produse, fabricate din materiale diverse, cu forme, dimensiuni si greutati diferite, fiecare tip fiind indicat unei anumite activitati, deoarece usureaza efortul depus pentru aceasta. Tocmai de aceea, noi ne-am propus sa trecem in revista principalele criterii de selectie de care s-ar putea sa vrei sa tii cont atunci cand cumperi.

 

Lungimea cozii: Aceasta poate sa varieze de la 30 cm, pana la 100 cm, in functie de ce fel de ciocan de dulgher, la un pret bun, veri sa iti iei. O coada mai scurta iti va permite sa lucrezi in zone stramte si sa lovesti din scurt, dar poate fi uneori solicitanta asupra incheieturilor. Una mai lunga in schimb, iti va oferi posibilitatea de a aplica mai multa forta pe baza principiului pargiilor. Astfel, capul va avea libertatea sa cada cu toata greutatea asupra tintei si nu va mai fi limitat de presiunea pe care poti tu sa o aplici.

 

Lungimea capului: Aceasta variabila poate influenta pe de-o parte greutatea (prin cantitatea suplimentara de material), fiabilitatea (prin forma care determina o anumita distribuire a fortei de batere sau tragere), portabilitatea (daca este prea lung, nu poate fi introdus in geanta de scule) si aplicabilitatea (o lungime mai mare permite inserarea unor elemente suplimentare cu functii specifice precum un cioc lung). Ea se poate situa cu aproximatie, intre valorile de 150 si 200 mm.

 

Curbura cap: Multe ciocane de dulgher, la preturi bune, au capul mai mult sau mai putin curbat. Cu cat aceasta caracteristica este mai accentuata, cu atat iti va fi mai usor sa scoti cuie sau sa desprinzi doua bucati de lemn unite. De asemenea, forma rotunjita va ajuta la directionarea fortei inspre tinta si va contribui la prevenirea ranirii in timpul balansarii. Unele ciocane au chiar fata asezata usor mai sus decat restul capului, tocmai pentru a putea profita din plin de distribuirea fortei de gravitatie pe o anumita directie.

 

Greutate: Aici, alegerea ta va depinde in mare parte de ceea ce trebuie sa lucrezi. Daca vrei doar sa bati cuie, de pana in 5 cm, atunci o unealta de 350-650 de grame iti va fi suficienta. Daca insa urmeaza sa lucrezi cu tinte mai mari, de tipul cuielor de 10-15 cm sau a scoabelor, atunci vei fi tentat sa alegi o varianta mai grea (1 kg). Totusi, trebuie sa stii ca nu atat masa, cat constructia si eficienta ei vor influenta cat de usor vei lucra.

Pentru tevi, stalpi si pari, iti recomandam un ciocan de 2000 si pana in 8000 de grame. Acestea sunt cele de tip baros, fiind destinate infingerii unor obiecte relativ ascutite la un capat, in pamant, pana la la o adancime predeterminata.

 

Fata: Unii considera ca cel mai bun ciocan de dulgher este acela cu fata de tip gofra, adica acoperita cu striatii si rizuri sub forma de patrate. Aceasta are un avantaj si anume, acela ca nu va aluneca de pe cui in momentul impactului. Totusi, multi mesteri recomanda tocirea usoara inaintea utilizarii, deoarece daca te lovesti peste degete cu acest tip de cap, leziunile vor fi mult mai severe decat in cazul celui plat.

Daca privim problema din alt punct de vedere, fata plata a unui ciocan poate fi folosita in mai multe scopuri decat cea striata si anume, pentru a bate tabla, bucati de lemn sau fier.

 

Magnet: Daca urmeaza sa lucrezi in zone greu accesibile sau care necesita un sprijin serios, asa cum se intampla atunci cand repari sau instalezi acoperisuri, atunci este bine sa alegi un ciocan care sa iti permita sa lucrezi cu o singura mana. Acestea sunt prevazute cu un magnet inserat sau lipit in cap si eventual, cu un sant.

Cuiele sunt atrase si captate de forta magnetica si apoi se fixeaza singure in adancitura, permitandu-ti sa le bati direct, fara sa mai fie nevoie sa le tii cu mana opusa. Aceste modele pot costa ceva mai mult, dar investitia se va dovedi utila.

 

Materiale: La acest capitol, vom discuta separat despre materialele folosite pentru confectionarea capului si a cozii. Pentru primul exista doua variante. Otelul inoxidabil este cea mai des intalnita materie prima si acesta poate fi tratat in diferite moduri, care sa ii sporeasca rezistenta, flexibilitatea sau duritatea. De asemenea, este si cel mai ieftin. Daca insa vrei un ciocan indestructibil, iti sugeram un model cu cap din titan, acesta fiind destul de usor, dar foarte eficient (si mai scump).

Materialele utilizate pentru coada pot influenta pe de-o parte durabilitatea produsului, iar pe de alta parte comoditatea cu care acesta poate fi folosit. In mod clasic, ciocanele au coada din lemn. Acesta absoarbe bine vibratiile si este usor, aspecte care vor contribui la mantinerea sanatatii articulatiilor tale, dar se poate rupe si aschia, necesitand inlocuirea periodica.

O optiune ceva mai scumpa, dar mai rezistenta si la fel de usoara, este fibra de sticla. Cauciucul este folosit adesea pentru finisarea manerului, prin realizarea unui invelis antialunecare. In acest mod, vei avea un grip ferm si comod.

Nu in ultimul rand, trebuie amintite si uneltele monobloc, multe pareri despre cele mai bune ciocane de dulgher considerandu-le ca fiind excelente. Acestea sunt intr-adevar solide si nu se vor uza in timp, dar pot fi grele si nu absorb foarte bine vibratiile.

 

Capat evazat: Acesta poate sa existe sau nu, poate sa fie mai mic sau mai mare, dar este de preferat un model cu maner evazat la capat deoarece acesta nu va permite uneltei sa alunece din mana, agatandu-se de degete.

Alte optiuni: Ciocul lung iti va fi util atunci cand vrei sa rasucesti strans sarma sau fierul cu care faci etrierele sau alte piese necesare in constructii. Fanta opusa fetei de batere iti va permite sa scoti cuiele batute gresit sau indoite.

Unele ciocane sunt gandite special pentru a aplica sindrile din lemn, fiind prevazute in acest sens cu un opritor care iti va permite sa bati cuiele mereu la aceeasi distanta. Alte modele sunt destinate si indoirii placilor de tabla dupa conturul acoperisului, avand in acest sens un cap metalic cu forma hemisferica.

Nu in ultimul rand, pentru muncitorii insetati exista si ciocane de dulgher echipate cu deschizator pentru sticle.

Daca vrei sa iti cauti singur varianta potrivita, iti recomandam magazinele online, atat cele specializate in bricolaj si scule, cat si supermarket-urile.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu