Cele mai bune aparate de sudura MIG MAG

Am modificat articolul ultima data pe: 18.10.17

Cum alegi un aparat de sudura MIG MAG bun

 

Ghidul cumparatorului

Aparatul de sudura este indispensabil in majoritatea industriilor, drept care il vei intalni in atelierul sau in ograda oricarei persoane care obisnuieste sa faca reparatii in gospodarie. Si pentru ca alegerea uneltei se face in functie de activitatea pe care o vei desfasura, cel mai probabil stii deja ca aceasta se preteaza lucrarilor de tinichigerie, constructiilor metalice si chiar aplicatiilor de garaj (esapamente auto), metoda de lucru pe care o presupune fiind una extrem de atractiva din punct de vedere financiar, avand in vedere ca asigura o sudare ce se deruleaza la o viteza mai mare decat in cazul altor procedee si din care rezulta foarte putin fum si zgura, consumul de material fiind, de asemenea, mai mic.

Cu toate acestea, pentru a avea garantia unui echipament fiabil si care rezista un timp indelungat, dand totodata dovada de o eficienta ridicata in realizarea de piese complexe, iti recomandam sa lecturezi ghidul de fata pentru a sti ce criterii trebuie sa urmaresti in momentul in care vrei sa achizitionezi cel mai bun aparat de sudura MIG MAG.

Tipologia: In functie de acest parametru, piesele pot fi clasificate in doua mari categorii: de tip transformator sau invertor.

Cel dintai este format dintr-un miez de fier si doua bobine, astfel explicandu-se gradul inalt de fiabilitate si durabilitatea mare-n timp care il caracterizeaza. Totodata, echipamentul de fata se numara printre cele mai ieftine de pe piata, insa este bine sa stii ca da dovada de comportare limitata la sudura, adica vei putea lucra doar cu otel, fier obisnuit sau aluminiu, caci sarmele speciale pentru otele aliate au nevoie de curent electric continuu, ceea ce aparatul cu pricina nu poate oferi (foloseste curent alternativ), si ca are o greutate mare, astfel ca transportul sau va fi unul dificil. Tocmai de aceea, este ideal pentru reparatiile facute in casa.

Altfel stau lucrurile in cazul unui invertor de sudura. Acesta este mic, compact si poate fi transportat oriunde (este de aproximativ de 10 ori mai usor decat un transformator), drept care iti ofera o mare flexibilitate in timpul programului de lucru. Se comporta placut la sudare, multumita reactiei inverse si posibilitatii de a se plia pe orice aplicate, oferindu-ti posibilitatea de a alipi otel aliat, otel inox si chiar fonta, fara a intampina nici un fel de probleme. Merita, de asemenea, mentionat ca are un consum redus de energie (poate fi introdus intr-o priza normala de 110 W), beneficiul de a utiliza mai putin curent presupunand, implicit, costuri reduse la facturi.

Nu in ultimul rand, invertorul accepta (atunci cand e nevoie) mai bine puterea impura de la generatoare decat modelele traditionale. Totusi, daca ai decis sa achizitionezi un asemenea echipament, pregateste-te sa scoti mai multi bani din buzunar, inclusiv pentru intretinere, deoarece costructia sa este fragila comparativ cu cea a unui transformator si, deci, se strica mai repede.

 

Tipul gazului utilizat: Este un alt aspect demn de luat in considerare, deoarece acesta vine ales in functie de materialul pe care vrei sa-l sudezi. Desi ambele proceduri se bazeaza pe argon, tehnica MIG (metal inert gas/gaz pur) este recomandata in cazul in care vrei sa lipesti metale sau aliaje precum aluminiul, cuprul sau magneziul, in timp ce procedura MAG (metal active gas, se adauga si CO2) este ideala pentru sudarea otelului, fiind bine cunoscut faptul ca reactiile provocate de fiecare material sunt, de regula, diferite.

Daca iti doresti insa o unealta tehnologica mult mai productiva si mai eficienta, numeroase pareri despre cele mai bune aparate de sudura MIG MAG recomanda un model care poate utiliza ambele tipuri de gaz (MIG MAG Tandem), caci, multumita celor doua surse de lipire sincronizate electronic, ofera un randament de depunere ridicat si permite marirea de cateva ori a vitezei de lucru, indiferent daca vorbim de sudarea tablelor subtiri, medii sau groase.

 

Intensitatea curentului electric: In primul rand, tinem sa specificam ca la sudarea MIG MAG se folosesc, de obicei, doar surse de curent continuu, in general cu polaritate inversa (polul “+” la sarma), avand in vedere ca se realizeaza o patrundere mai mare si un transfer mult mai fin al picaturilor.

Este recomandat ca echipamentul recent achizitionat sa permita reglarea in trepte a intensitatii energiei electrice, pentru a putea obtine un set de parametri optimi pe intreg domeniul de lucru. In cazul in care sursa de curent este una cu invertor, puterea poate fi ajustata in mod continuu cu ajutorul unui potentiometru.

In al doilea rand, trebuie sa stii ca in functie de plaja de reglaj, aparatele de sudura pot fi impartite in: modele hobby (20 – 120 A), recomandate aplicatiilor de uz domestic, si dispozitive profesionale (peste 180 – 200 A), ce pot fi folosite atat in casa si gradina, cat si in sectoarele industriale.

 

Sarma pentru sudare si dispozitivul de avans al sarmei: Avand in vedere ca aceste doua aspecte influenteaza in mod major stabilitatea procesului de sudare, tinem sa mentionam, mai inainte de toate, ca suprafata sarmei trebuie sa fie curata, adica sa nu prezinte urme de rugina sau grasimi. Dispozitivele MIG MAG folosesc doua tipuri mari de astfel de accesorii: pline (sarme trefilate din otel carbon, slab aliat, inalt aliat etc.) si tubulare (mantaua metalica se topeste, dupa care se depune).

La randul lor, cele din urma se impart in mai multe variante: cu flux, care pot fi rutilice (contin elemente ce faciliteaza ionizarea, mai exact oxid de titan/TiO2 si de siliciu/SiO2, asigurand un arc stabil, un transfer fin de picaturi si sudarea in toate pozitiile) si bazice (includ fluorura de calciu/CaF2, carbonat de calciu/CaCo2 si oxid de magneziu/MgO, in acest caz transferul fiind globular, iar punctul de topire al zgurii scazut, de unde si aglutinarea dificila a materialelor in pozitie); sarme tubulare cu pulberi metalice (fier, fiero-siliciu, fiero-mangan), cu ajutorul carora se pot obtine rate mari de depunere, multmita cantitatii mari de elemente metalice prezente in pulbere.

Daca nu esti mester de meserie si e prima oara cand pui mana pe un astfel de dispozitiv, nu te speria! Vei sti sa alegi accesoriul potrivit pentru aparatul tau, deoarece compozitia chimica a sarmei electrod depinde de cea a materialului de baza care se sudeaza si caracteristicele mecanice ale acestuia, precum si de tipul gazului utilizat.

De pilda, daca pentru procedeul de lucru MIG, aceasta va trebui sa aiba o compozitie asemanatoare cu cea a suprafetei pe care urmeaza sa lucrezi, in cazul sudarii MAG, sarma ar trebui sa fie aliata suplimentar cu elemente dezoxidante (Mn, Si, Ti). Totodata, diametrul accesoriilor se alege in functie de grosimea tablei si pozitia de sudare (ds = Ø 0.8; Ø 1; Ø 1.2 mm – in orice poziţie; ds = Ø 1.6; Ø 2; Ø 2.4 mm – numai orizontal).

In ceea ce priveste viteza de avans a sarmei, pentru un proces de sudare de calitate, este indicat ca aceasta sa fie reglabila intre 1 – 22 m/min. Totusi, pentru procedeul de lucru MAG, in cazul aparatelor profesionale, este de preferat o viteza posibila de 30 m/min.

Siguranta in utilizare: Inainte de a-ti spune unde gasesc aparate de sudura MIG MAG, la preturi bune, ceilalti gospodari, vom mai face o singura precizare: un dispozitiv fiabil va beneficia de ventilare fortata, pentru o intretinere optima a aparatului si pentru a reduce riscul deteriorarii lucrarii, dar si de protectie la scurtcircuit si suprasarcina, astfel incat sa poti evita la timp eventualele accidente. De asemenea, pentru a preveni chiar si cel mai mic incident, incearca sa porti de fiecare data echipament de protectie si sa te asiguri ca in locul in care urmeaza sa executi lucrarea nu exista materiale inflamabile, iar constructiile combustibile (grinzi si pardoseala din lemn) sunt acoperite corespunzator.

 

Daca ai ajuns cu lectura pana la final, inseamna ca acum esti pregatit sa achizitionezi unealta tehnologica potrivita nevoilor tale, astfel ca-ti putem spune unde gasesc aparat de sudura MIG MAG, la un pret bun, ceilalti utilizatori: in mediul online. Practic, cu un singur click, vei avea acces la o gama larga de produse si vei putea beneficia de cele mai bune reduceri si promotii, bunul comandat fiindu-ti livrat direct acasa.

Modele recomandate in 2017

 

Deca STARTWIN 135EVO 

 

Pentru cei care cauta un aparat de sudura MIG MAG, la un pret bun, Deca STARTWIN 135EVO se dovedeste a fi o solutie convenabila. Potrivit uzului casnic, acesta vine alimentat la o priza de 230 V si permite reglajul de amperaj in intervalul 30 – 120 A, intreg sistemul garantand o penetrare mare de lipire. Tocmai de aceea, poate fi folosit si pentru lucrarile in aer liber (minim 1.3 mm grosime).

Poate fi utilizat impreuna cu sarma din otel, otel inoxidabil si chiar aluminiu, pana la un diametru maxim de 0.8 mm, ceea ce inseamna ca permite sudarea metalelor in mai multe pozitii (4), insa avantajul major al acestui dispozitiv consta in faptul ca este prevazut cu un cablu auto-ecranat, care-ti ofera posibilitatea de a efectua reparatii in gospodarie, fara a fi necesara vreo protectie de gaz.

Este, asadar, un dispozitiv fiabil si robust, caracteristici intarite inclusiv de protectia la suprasarcina si de cablul de alimentare ce dispune de stecar Schucko.

 

Avantaje:

Este un produs orientat pe fiabilitate, caci beneficiaza de protectie la suprasarcina si cablu auto-ecranat (No Gas).

Se remarca printr-o penetrare mare de sudare, drept care poate fi utilizat si in conditii de vant sau curenti usori de aer.

Poate fi intrebuintat pentru lipirea mai mult tipuri de metale, multumita sarmelor din dotare.

Se livreaza cu torta de sudura si clema, astfel ca nu vei fi nevoit sa le achizitionezi separat.

 

Dezavantaje:

Plaja de reglaj mica (30 – 120 A) il recomanda doar constructiilor metalice usoare.

 

 

 

Telwin Telmig 250 / 2 

 

Printre cele mai bune aparate de sudura MIG MAG se numara si Telwin Telming 250 / 2, un model special conceput pentru lipirea cu fir continuu sau in puncte, in mediu protector de gaz. Acesta permite reglarea curentului in 6 trepte (35 – 260 A), fapt care-l recomanda oricarui tip de aplicatie si care-l situeaza in gama produselor profesionale.

De asemenea, datorita stabilitatii curentului de sudura, echipamentul poate fi utilizat cu succes pentru lipirea otelului, inoxului si cea a aluminiului, un plus mare reprezentandu-l, fara doar si poate, faptul ca este prevazut cu racire cu ventilator si protectie la suprasarcina cu termostat, dand dovada astfel de productivitate si fiabilitate ridicate deopotriva. Tocmai de aceea, este si recomandat atelierelor de reparatii auto.

Fiind un model greoi, acesta este echipat cu o pereche de roti, pentru un transport facil dintr-o parte intr-alta. Produsul are un pret destul de mare, insa include accesorii precum: cablu impamantare si pistol sudura.

 

Avantaje:

Este un model profesional, care sudeaza o gama mare de materiale (otel, inox, aluminiu), putand fi folosit pentru toate lucrarile de intretinere si reparatie.

Are o structura robusta, astfel ca rezista bine la conditii dure de lucru.

Ventilarea fortata si protectia la suprasarcina extind durata de viata a produsului.

Desi este voluminos, de deplaseaza usor, datorita rotilor din dotare.

 

Dezavantaje:

Pretul nu se pliaza pe buzunarul tuturor cumparatorilor.

 

 

 

Iweld PocketMIG 215 Aluflux 

 

Iata un aparat de sudura MIG MAG, destinat utilizarii profesionale! Este un model cu invertor, aspect care reprezinta avantaje majore in ceea ce priveste portabilitatea dispozitivului si consumul de energie electrica, si care, desi, in principal, este destinat procedeului de lucru cu gaz inert si activ, poate realiza fara probleme si lipire MMA cu electrozi de orice tip (bazici, rutilici, din fonta sau inox).

Plaja de amperaj de 10 – 200 A il recomanda pentru lucrari de reparatie, in santierele de constructie, in atelierele de productie generala si chiar in agricultura, aparatul fiind imbatabil cand vine vorba de sudarea otelului sau a aluminiului in mai multe pozitii (diametru sarma – 0.6 – 1.2 mm).

Daca te indoiesti de mediul in care-l poti folosi, afla ca produsul este cotat cu un coeficient de siguranta IP23.In plus, permite modificarea polaritatii (FCAW), ceea ce inseamna ca il poti utiliza si impreuna cu sarma de flux. Pachetul mai contine: pistolet IGRIP, cleste de masa si portelectrod, furtun de gaz.

 

Avantaje:

Poate fi folosit in garajele si atelierele in care se realizeaza tot felul de reparatii auto, fiind un model profesional (10 – 200 A).

Este utilizabil pentru toate tipurile de electrozi, produsul putand folosi doua metode de lucru diferite (MIG MAG si MMA) in functie de activitatea desfasurata.

Sudeaza o gama diversificata de materiale (otel aliat si nealiat, inox, fonta, aluminiu), realizand eficient lucrari diverse.

Poate fi transportat facil pe santier, datorita dimensiunilor reduse (580 x 250 x 440 mm).

 

Dezavantaje:

Pretul este pe masura caracteristicilor oferite.

 

 

 

Velt MIG MMA 180 

 

Velt MIG MMA 180 este un invertor de sudura care permite efectuarea de alipiri de calitate, cu zona influentata termic redusa, fara a exista posibilitatea deteriorarii materialului. Este recomandat pentru imbinarea otelurilor aliate, a aluminiului si a aliajelor acestora, atat prin folosirea gazului protector (cu sarma plina sau tubulara), cat si prin topirea electrozilor inveliti (rutilici, bazici, fonta, otel etc.).

Torta de sudura MIG MAG supradimensionata si amperajul maxim de 180 A garanteaza ca dispozitivul va da dovada de eficienta ridicata si va rezista bine la utilizare indelungata, chiar daca este folosit pentru aplicatii simple, de uz domestic, sau in cele pe santiere navale si constructii.

Merita mentionat, de asemenea, ca produsul beneficiaza de racire fortata, foarte utila in protectia la supraincalzire. Nu in ultimul rand, aparatul de sudura este orientat pe usurinta la utilizare, caci dispune de un panou frontal complex, dotat cu afisaje electronice care indica precis parametrii de lucru.

 

Avantaje:

Se poate folosi pentru lucrari usoare de intretinere si de tip industrial deopotriva, fiind un model profesional.

Rezista bine la regim de lucru intensive, datorita tortei de sudura MIG MAG supradimensionate.

Include ventilator pentru racire fortata, fapt care-i sporeste fiabilitatea.

Se preteaza activitatii pe care vrei sa o desfasori, oferind posibilitatea de a lucra in modul MIG MAG si MMA deopotriva.

 

Dezavantaje:

Pentru reglarea intensitatii curentului electric este necesar un potentiometru.

 

 

 

Giant MIG 195 

 

Giant MIG 195 este ceea ce utilizatorii obisnuiesc sa numeasca un aparat de sudura, ieftin si bun, iar adevarul pare sa fie de partea lor din moment ce acest invertor este ultra-portabil si capabil sa alipeasca orice tip de material (otel, otel inoxidabil, aluminiu) intr-un mediu protector. Dispozitivul acopera o plaja de reglaj de 40 – 180 A, facand parte din gama de produse hobby si fiind recomandat utilizarii in tinichigerie si domeniul constructiilor metalice usoare.

In ceea ce priveste siguranta la exploatare, aparatul de sudura beneficiaza de protectie termica cu termostat si de tehnologia No Gas, care ii permite sa lucreze cu fir auto-ecranat (spatii deschise), astfel ca riscul accidentelor este unul redus.

Vestea cu adevarat buna insa consta in faptul ca produsul vine insotit de un starter kit: pistolet MIG MAG 2 m, cleste + cablu de masa, ciocan zgura, masca de mana, sarma de 0.8 mm, pentru proba, si roti, ca sa-l poti transporta facil.

 

Avantaje:

Se livreaza impreuna cu un starter kit, prezentand un excelent raport calitate – pret.

Este un aparat robust si compact, fiind lesne de transportat dintr-un punct de lucru intr-altul.

Garanteaza o functionare fiabila, datorita protectiei termice cu termostat si tehnologiei No Gas.

Fiind un aparat de tip invertor, consuma putina energie electrica.

 

Dezavantaje:

Este recomandat doar aplicatiilor usoare, curentul maxim de sudura fiind de 180 A.

 

 

 

Reply here

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...