Cel mai bun tablou electric ieftin

Am modificat articolul ultima data pe: 24.01.20

 

Cum aleg cele mai bune tablouri electrice ieftine

 

Ghidul cumparatorului

E important sa iti mentii locuinta la standarde actuale, iar asta inseamna ca pana si cand alegi tabloul electric nou, vei incerca sa mizezi pe o piesa cu sigurante moderne. In ciuda a ceea ce ar crede multi, inca mai sunt multe apartamente si case in care acest obiect include sigurante fuzibile, deci toate acestea trebuie schimbate.

Poate un cititor avizat nu considera ca e prea dificil sa cumpere ceva de calitate, dar cand faci parte dintre cei care nu prea stiu ce sa aleaga, cu atat mai putin, unde gasesc tablou electric ieftin (la un pret bun), iata ce sfaturi putem oferi, la o simpa analiza a articolelor de specialitate de pe Internet:

 

 

Regula de baza spune ca, in functie de numarul de sigurante de care disune locuinta, alegi si tabloul electric, pentru a fi sigur ca ai la dispozitie suficient spatiu, Nu te limita la un model care iti ofera strictul necesar, ci opteaza pentru unul care asigura cu minim 2 locuri in plus(pentru ale 2 sigurante suplimentare).

Aceasta regula nu am stabilit-o noi, ci o vei intalni in cadrul celor mai multe pareri despre cele mai bune tablouri electrice ieftine. Ulterior vei include poate un nou circuit pentru aer conditionat, pentru prize suplimentare sau chair in cazul centralei termice.

Nu stii cate sigurante are locuinta? – Pentru orice eventualitate, amintim ca fiecare circuit electric din spatiul respectiv va fi administrat de cate 2 sigurante. Altfel spus – 2 circuite, egal 4 sigurante; un apartament cu suprafata extinsa are in jur de 3 circuite – 6 sigurante si asa mai departe.

De interior sau exterior, rezidential sau pentru cladiri de birouri? –  E firesc sa iti doresti cel mai bun tablou electric ieftin, in functie si de destinatia sa.

Modelele de exterior sunt mai rezistente la intemperii, fiind configurate sa dureze in timp, indiferent de conditii – ger, caldura excesiva, precipitatii etc. Cand locuiesti la apartament, acest aspect nu prea constituie o dilema, intrucat piesa respectiva va fi montata mereu in interior.

In schimb, cand vorbim despre un tablou pentru un numar foarte mare de sigurante, atunci respectivul produs va fi plasat in exterior. In mod obligatoriu va avea un grad de protectie ridicat si se va putea securiza – astfel ai garantia ca accesul la piesele interne nu este posibil decat pentru persoanele autorizate.

Din perspectiva gradului de protectie, iarasi ai de luat decizii importante, caci acest indice este de fapt un cod, pe care trebuie sa stii cum sa-l interpretezi. Ai literele “IP”, urmate de cate 2 cifre, fiecare reprezentand un nivel distinct.

Prima indica gradul de protectie asigurat impotriva impuritatilor si corpurilor solide straine, iar cea de-a doua se refera la lichide. Valorile de 0 confirma lipsa oricarei protectii, iar indicele poate creste pana la 6 (etans la praf) si 8(protejat la scufundarea in apa).

Ca sa simplificam procesul decizional, iti spunem din start ca, pentru un model ce urmeaza a fi montat in exteror, e nevoie de un indice minim IP56, adica etans la praf si protejat impotriva jeturilor de apa(cifra 5). In interior, poti alege modele cu minim IP40 – protejat la particule cu diametrul egal sau mai mare de 1mm si neprotejat la apa – evident, nu are de ce sa intre in contact cu apa cand e sigur plasat pe perete in apartament/casa.

O sa tii cont si de ce sigurante alegi. Electricienii cu experienta le recomanda pe cele bipolare, automate, de 10 Amperi pentru lumina si de 20 Amperi pentru prize. In orice caz, pentru ca nu ai sa te apuci sa montezi singur obiectul, vei consulta un electrician care iti va insera sigurantele, acestea trebuind a fi selectate si cumparate separat.

Daca tot vorbeam despre montaj, afla ca acesta poate fi aparent sau ingropat. In functie de preferinte, poti selecta alternativa care ti se pare mai interesanta din punct de vedere estetic, insa pentru modelele de exterior, sunt clar recomandate solutiile de montaj incastrat.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Gewiss 2 x 12 

 

De la brandul Gewiss, poti alege acest tablou electric decorativ, al carui montaj incastrat iti va permite si economie de spatiu, fara a se profila in mod inestetic pe perete. Este un produs destinat incadrarii in locuinte(rezidential), fapt ce poate fi lesne dedus din indicatorul de protectie, dar si pe baza numarului maxim de sigurante acceptate.

Iti permite sa gestionezi multiple circuite, avand 2 randuri si un numar de 24 de module disponibile, ceea ce inseamna ca poti lucra cu suficient de multe circuite electrice pentru apartament si chiar in eventualitatea in care mai faci ulterior modificari, adaugand centrala termica, aer conditionat si un set nou de prize pentru consumatori suplimentari.

Clasa de protectie este IP 40, ceea ce inseamna ca nu prezinta deloc protectie la apa, motiv pentru care sfatul nostru ar fi sa nu incerci sa il montezi in exterior. Va fi potrivit in interuiorul caldirii, unde va proteja eficient sigurantele, limitand infiltratea particulelor solide cu diametrul mai mare de 1mm. Printr-o usa transparenta poti observa cum sunt ordonate intern sigurantele, un avantaj suplimentar.

 

 

 

 

 

Viko VL-CS24.A 

 

Pentru ca poti utiliza acest model atat pentru apartamente, cat si in locuinte ceva mai extinse ca suprafata, il dam ca exemplu pentru proprietarii de case si vile, mai ales ca este un model rezidential. Sigurantele vor fi dispuse pe 2 randuri, iar spatiul disponibil in interior permite inserarea a 24 module. Altfel spus, poti beneficia de un numar suficient de circuite electrice separate in locuinta, chiar si cu modificari si amenajari ulterioare.

Prezinta protectie IP40 – desi rezistent la infiltratii de materiale solide, in particule de peste 1mm diametru, nu opreste lichidele sa ajunga la sigurante, ceea ce propune ca obligatoriu sa-l montezi in interior. Tot pentru siguranta, prezinta nivel II de protectie la soc electric, acesta respectand prevederile pentru astfel de componente. Mai mult, include terminali de impamantare si cateva accesorii utile la montaj.

Se mai mentioneaza o rezistenta la foc pana la temperaturi de 650 de grade Celsius si rezistenta mare la socuri mecanice(sina din otel galvanizat integrata) – toate confirmandu-i fiabilitatea. Montajul va fi aparent, deci poate unii vor considera ca nu este indeajuns de bine mascat in perete. Cu toate acestea, capacul transparent, prin care poti vizualiza interiorul, are deopotriva rol practic si estetic(ii confera un aspect modern).

 

 

 

 

 

Viko VL-CS8.A 

 

Viko by Panasonic iti propune spre analiza, in acest caz, un tablou electric ieftin si bun. Va fi util in spatiile rezidentiale cu suprafata restransa, cel mai bine integrandu-se in apartamente cu 2 camere, unde planuiesti sa mai adaugi circuite electrice, caci ofera un singur rand de montaj, pe care incap 8 module in total.

Oferta include atat accesoriile de montaj, cat si terminalii de impamantare, mai putin sigurantele, pe care va trebui sa le cumperi din alte surse. Daca ne gandim la fiabilitate, argumentele care o confirma sunt clare: nivelul de protectie la soc electric este unul reglementar(II), cel la impuritati solide si lichide propune montajul in interiorul locuintei, fiind IP40, iar in caz de incendiu, rezistenta la foc e indicata pana la 650 grade Celsius.

Se monteaza aparent, deci va fi destul de vizibil. Are si un capac transparent, care se poate deschide si inchide facil. Nu in ultimul rand, amintim ca echipamentul de inchidere se poate monta chiar si rotit la 180 de grade.

 

 

 

 

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status