Cel mai bun slefuitor cu vibratii

 

Cum aleg cele mai bune slefuitoare cu vibratii

 

Ghidul cumparatorului

Pentru meseriasii care lucreaza elemente de mobilier sau tamplarie si pentru amatorii de proiecte do-it-yourself, slefuitoarele cu vibratii sunt unealta ideala pentru indepartarea straturilor de vopsea veche, indreptarea micilor imperfectiuni si denivelari si obtinerea unor suprafete impecabile. Cum alegi modelul potrivit? Afla din continutul acestui ghid.

 

Pentru inceput trebuie sa stii ca in functie de miscarea imprimata, exista trei tipuri de astfel de dispozitive: orbitale (foaia abraziva are o miscare circulara) potrivite pentru suprafete mici si  prelucrare fina, aleatoriu-orbitale sau dual circulare (traseu eliptic) – recomandate pentru finisari de detaliu si materiale de dimensiuni medii si mari (viteza superioara de lucru) si longitudinale (deplasare fata-spate) – indicate pentru lucrari de precizie, in special pe muchii si colturi, pe zone de marimi reduse.

Prima categorie este recomandata pentru incepatori, pentru ca trece atat de usor prin straturi incat este aproae imposibil sa deteriorezi grav placa de lemn daca faci o miscare gresita. Aparatele de acest tip au de obicei smirghel de forma dreptunghiulara si pot fi pentru contur – cu foi abrazive pe substrat de cauciuc, in diferite forme si dimensiuni, pentru profile, elemente sculptate si alte suprafete cu forme complicate (laturi, colturi etc.), pentru detalii – model Delta (design triunghiular pentru acces in colturi dificile) si pentru podea, cu dimensiuni mai mari.

Dispozitivele aleatoriu-orbitale lucreaza cu foaie abraziva de forma rotunda si sunt considerate cele mai utile versiuni pentru ca pot fi utilizate atat pentru indepartarea straturile de vopsea sau lemn pe suprafate mai mari, datorita miscarii specifice, cat si pentru prelucrare ultrafina a asperitatilor.

Spre deosebire de primele doua, care sunt disponibile atat in variante electrice, cat si pneumatice, optiunile cu miscare longitudinala se gasesc mai rar si de obicei in versiune pneumatica. Sunt eficiente pentru eliminarea straturilor superioare si pentru finisarea zonelor aferente colturilor, unde variantele cu miscari circulare prezinta dificultati de abordare.

In ceea ce priveste alimentarea, cele mai populare optiuni sunt cele electrice, care pot fi la randul lor cu conectare la priza, cu motoare care dezvolta intre 160 si 400W sau pe baza de acumulatori, care sustin de regula motoare de 18V. Daca ai nevoie de o versiune care sa prelucreze materiale mai dure precum betonul sau alte forme de zidarie, va trebui sa cauti optiuni cu putere mai mare, de 1200 – 1500W.

Pe langa caracteristicile motorului, performantele tehnice mai sunt indicate de viteza de lucru, masurata in rotatii pe minut, care se incadreaza intre 4.000 – 26.000 rot/min. Pentru taskuri generale de lucru se recomanda un nivel de 10.000 – 12.000 de rotatii. Indicat este sa alegi un slefuitor cu vibratii, la un pret bun, cu optiune de reglare a turatiei, caz in care vei putea opta pentru versiuni care acopera intervalul 4000 – 12.000 rpm (pentru finisare ai nevoie de 6000 – 10.000 rot/min., iar pentru lustruire de 4000 – 6000 rot./min.).

Nivelul vibratiilor (m/s2) trebuie sa fie cat mai scazut pentru a evita obosirea mainilor. Statisticele arata ca pentru o valoare de pana la 5m/s2 poti lucra pana la maxim 8 ore/zi cu un astfel de dispozitiv, la un nivel de 8m/s2 este bine sa te limitezi la 3h/zi, iar cu 11m/s2 limita este de 1h/zi.

Pentru confort si protejarea sanatatii tale in timpul slefuirii, numeroase pareri despre cele mai bune slefuitoare cu vibratii recomanda alegerea modelelor cu sistem integrat de aspirare si filtrare a prafului de pe zona de lucru sau/si racord de conectare la dispozitive externe.

Daca te intrebi unde poti gasi un astfel de aparat de calitate, te vom indruma catre magazinele online care gazduiesc cea mai variata oferta. Poti incepe analizand exemplele de mai jos care se regasesc pe lista celor mai populare modele preferate de profesionisti si amatori.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Bosch GSS 230 AVE

 

Este un model orbital cu placa de slefuire de forma dreptunghiulara (92 x 182mm) si un nivel al turatiei cuprins in intervalul 8.000 – 12.000rot./min., cu posibilitate de reglare pentru adaptarea la cerintele materialului si ale scopului propus.

Include captuseala de cauciuc si spuma poliuretanica la manere, care impreuna cu carcasa decuplata a motorului reduc nivelul resimtit al vibratiilor. Suprafata ergonomica ofera aderenta crescuta si stabilitate in utilizare, indiferent de perioada de lucru. Dispozitivul permite racordare directa la cutie de microfiltrare pentru captarea si retinerea prafului degajat in timpul lucrului, sau conectare la aspirator extern.

Se alimenteaza electric de la retea si iti pune la dispozitie o putere de 300W suficienta pentru lucrari profesionale. Conform descrierii puse la dispozitie de producator, are cel mai redus nivel al vibratiilor din categoria sa ( >2.5m/s2) si emite un 91dB, echivalentul traficului aglomerat sau al sunetului facut de un camion greu. Pentru acest nivel iti recomandam sa eviti utilizarea indelungata fara protectie (casti). Il vei primi ambalat in cutie de carton, impreuna cu maner secundar pentru mai multa precizie si cutie de microfiltrare.

 

 

 

 

 

Metabo SXE 450 Turbo Tec

 

Modelul Metabo SXE 450 Turbo Tec este o varianta cu sistem dual circular. potrivit atat pentru indepartarea profesionala a straturilor de pe suprafete mari de material, cat si pentru operatiuni de finisare. Placa abraziva are format rotund cu diametrul de 150mm si executa intre 4.200 si 11.000 turatii pe minute, cu ajutorul motorului de 350W alimentat electric, suficient pentru a executa cele mai diverse taskuri.

Include optiune de reglare a vitezei de lucru prin intermediul butonului de preselectie si functie Turbo Boost pentru proiectele care necesita mai multa forta. Precizia si confortul in manevrare sunt asigurate prin intermediul suprafetelor soft grip si a manerului secundar pe care il poti folosi la nevoie.

Pentru meninerea curata a suprafetei de lucru este prevazut cu sac de praf usor de curatat, care poate fi utilizat atunci cand nu folosestiracordul disponibil pentru conectarea la un dispozitiv de aspirare extern. Nivelul vibratiilor este indicat de producator la 7m/s2, iar cel al sunetului emis in timpul functionarii la 82dB, echivalentul unei alarme de ceas auzite de la 1m sau al unui uscator de par.

 

 

 

 

 

Skil 7338AA 

 

Pentru meseriasii care doresc sa adauge in setul de unelte un slefuitor cu vibratii, ieftin si bun, recomandam spre evaluare si modelul Skil 7338AA. Este o varianta de tip orbital, cu diametrul miscarii circulare de 2mm si suprafata abraziva de 92 x 185cm, potrivita pentru lucrari semi-profesionale de finisare rapida si neteda.

Face parte din categoria optiunilor alimentate electric si are un motor cu putere de 160W care sustine o viteza de rotatie de 24.000 rot./min., potrivita pentru finalizarea eficienta a suprafetelor mari de prelucrare. Include spatii de aspirare a prafului prin talpa si racord pentru dispozitiv extern de captare si stocare, pentru a asigura curatenia spatiului de lucru si vizibilitate perfecta.

Confortul si siguranta miscarilor sunt oferite de manerul de tip soft grip si greutatea redusa (1kg). Nivelul vibratiilor generate in timpul slefuirii este de 8.4m/s2, iar presiunea sunetului emis ajunge pana la 85dB. Pachetul de livrare include aparatul si 3 foi pentru slefuire cu granulatii de 60, 80 (pentru formare) si respectiv 120 (pentru slefuire).

 

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status