Cel mai bun invertor de sudura ESAB

Am modificat articolul ultima data pe: 18.04.21

Acest site web este sustinut de catre cititori. Cand cumparati un produs prin linkurile de pe site-ul nostru, putem castiga un mic comision de afiliere. Verificati aici mai multe informatii despre noi..

 

Cum aleg cele mai bune invertoare de sudura ESAB

 

Sudura a devenit o operatiune mai simpla si curata, odata cu introducerea invertoarelor. Dispozitivele compacte, portabile si avansate tehnologic au permis accesul la aceasta operatiune chiar si amatorilor. Toate aceste avantaje vin, insa, cu un pret considerabil mai mare si cu o sensibilitate mai crescuta a pieselor fine.

Una dintre firmele reputate in domeniul sculelor si uneltelor electrice este si ESAB, cu o istorie de peste un secol. Sunt reputati pentru dezvoltarea primului electrod pentru sudura si gama sa de produse este centrata pe operatiuni de taiere si sudare. Daca veti citi pareri despre cele mai bune invertoare de sudura, ESAB va fi cu siguranta un nume mentionat; asadar, va oferim o descriere succinta a caracteristicilor acestor produse, pentru a-l selecta pe cel potrivit.

Orice invertor poate suda in cel putin doua feluri: folosind electrozi inveliti(metoda MMA), cu diametru variabil, si cu ajutorul electrozilor din tungsten, in mediu protejat de un gaz inert – argon (metoda TIG/ WIG).

Prima metoda este si cea mai comun utilizata, necesitand in plus doar electrozii. Diametrul acestora (uzual intre 1 si 5 mm) este selectat in functie de grosimea piesei ce va fi sudata, fapt care va necesita si o anumita intensitate a curentului. De aceea, plaja de amperaj disponibila, care poate atinge un maxim de 90 A pentru produsele semi-profesioniste entry-level si 250 A pentru cele de top, este o caracteristica importanta. Intensitatea obtinuta efectiv va fi, insa,  ceva mai scazuta, randamentul variind intre dispozitive.

Daca preferi TIG/WIG, ai nevoie de o torta suplimentar achizitionata si de un rezervor de gaz. Se utilizeaza acest procedeu pentru operatiuni ce necesita precizie maxima de sudare si suturi cat mai fine.

Un alt aspect important se refera la ciclul de lucru (“duty cicle”). Acesta inseamna perioada de timp in care poti utiliza aparatul incontinuu, la un anume amperaj, inainte de a fi necesara racorirea sa, cuantificandu-se ca un procentaj de lucru activ dintr-un interval de 10 minute. Dispozitivele care ating intensitati mari vor avea si cicluri de 100% atunci cand le folosesti la jumatate din amperajul maxim.

Functiile suplimentare care iti vor usura munca includ: HotStart, care creste intensitatea curentului la inceputul operatiunii, pentru a preveni “lipirea” electrodului sau ArcForce, care stabilizeaza lungimea arcului in ciuda variatiilor de tensiune. Fiind un dispozitiv portabil, probabil te va interesa si greutatea, variabila intre 5 si 11 kg pentru invertoarele ESAB.

Daca te intrebi “unde gasesc invertor de sudura ESAB la un pret bun?”, te avertizam din start ca aceste dispozitive avansate tehnologic sunt de 6-10 ori mai scumpe decat predecesorul sau, aparatul clasic de sudura. Totusi, preturile cele mai bune sunt in mediul online si iti prezentam si cateva exemple de produse performante.

 

 

Modele recomandate in 2021

 

 

ESAB Caddy Arc 251i 

 

Multi utilizatori considera acest model drept cel mai bun invertor cu sudura ESAB pentru profesionisti, iar specificatiile de baza si functiile suplimentare vor vorbi de la sine.

Sudeaza in modurile MMA si TIG, fiind utilizabil atat pentru piese fine, reparatii si mentenanta in gospodarii, cat si pentru santiere, conducte si magistrale. Poate fi utilizat cu electrozi de 1,6 – 5 mm, acoperind toata gama de duritate a materialului. Intensitatea maxima a curentului este de 250 A. La aceasta valoare, ciclul de lucru este de 30%, dar probabil ca nici nu vei avea nevoie de un timp atat de lung de sudare continua. La 150 A, se poate lucra aproape incontinuu.

Incorporarea noului regulator ArcPlus II este modificarea responsabila de cresterea considerabila a amperajului fata de modelele anterioare, dar si de o stabilitate mai mare a arcului generat; tot in acest scop se utilizeaza functia Arc force reglabila. Hot start, si ea reglabila, creste intensitatea curentului cu 50% la inceperea procedeului, pentru a evita gaurirea piesei sau lipirea electrodului. Se alimenteaza la priza sau generator. Cablul de alimentare inclus este de 3m, dar suporta unul cu o lungime de maxim 100m. Greutatea este de 10,5 kg, destul de crescuta dar de asteptat la aceste performante.

 

 

 

 

 

ESAB Caddy Arc 151i 

 

Un invertor semi-profesionist, dar cu un pret mai accesibil decat modelul varf-de-gama prezentat anterior, este Caddy Arc 151i. Acesta sudeaza la intensitati cuprinse intre 90 si 150 A si este compatibil cu modurile MMA si TIG.

La intensitate maxima, timpul activ este de 25%, valoare care creste la 60% pentru 100 A. Aceste specificatii il fac perfect pentru proiecte relativ mici, non-industriale, in care vei suda frecvent si pentru un timp scurt. Acest lucru este sugerat si de compatibilitatea cu electrozi de maxim 3.25 mm.

Functiile Hot Start si Arc force sunt controlate automat, usurand considerabil sudura, mai ales cand este vorba despre detalii fine. Se alimenteaza de la priza sau generator, cablul de alimentare cu fisa 230 V/ 16 A si lungime de 3 m fiind inclus. Greutatea este acceptabila, cele 7.9 kg facandu-l usor de transportat in masina sau in curte.

 

 

 

 

 

ESAB Buddy Arc 180 

 

Daca totusi esti in cautarea unui invertor de sudura ESAB ieftin si bun si nu esti inca specializat in domeniu, iti recomandam acest model semi-profesional, dar entry-level. Desi nu este destinat profesionistilor, capabilitatile sale nu sunt de neglijat.

Intensitatea este reglabila, atingand pana la 180 A, valoare la care ciclul de lucru este de 30%. La 130 A, vei putea lucra incontinuu, teoretic, 60% dintr-un interval de 10 minute. Este compatibil cu electrozi de 1.6 pana la 4 mm. Functiile Arc Force si Hot start sunt incorporate in capabilitati, dar se activeaza automat, nefiind posibila definirea unor valori de catre utilizator.

Poate fi alimentat de la un generator sau de la priza, inclusiv cu un cablu prelungit, cel inclus in pachet masurand 3 metri. Greutatea este foarte redusa, de doar 6 kg, motiv pentru care include, pe langa manerul standard, si bretele pentru transport mai facil. 

 

 

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status