Cel mai bun compresor de aer

Am modificat articolul ultima data pe: 28.03.24

 

Compresoare de aer – Opinii si recenzii in 2024

 

Daca activitatea pe care o desfasori presupune folosirea unui compresor de aer, un mod simplu si rapid prin care poti achiziona un astfel de produs e sa apelezi la magazinele online. Acolo vei gasi o multime de variante, pentru a o alege pe cea potrivita pentru tine. Noi ne-am gandit cum iti putem face alegerea mai simpla si am realizat o lista cu cele mai populare articole din magazinele online. Cel mai mult ne-a starnit interesul MICHELIN MB100, un compresor cu putere de 1500W, care are o capacitate de 100 litri, o presiune de 10 bari si un motor de 2 CP. Produce in timpul functionarii pana la 74 dB si are la baza roti pentru transport. Daca ceea ce cauti e un compresor mai simplu, care sa te ajute sa umfli anvelopele, vezi Cartrend 10945.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

MICHELIN MB100
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Compresorul acesta e unul pentru profesionisti, deoarece are o capacitate de 100 litri, lucreaza cu o presiune de 10 bari si o putere de 1500 W. Chiar daca are dimensiuni generoase si o greutate destul de mare, are roti si maner, ceea ce il face usor de transportat/manevrat si depozitat.

Avand in vedere performantele oferite, si costul e unul pe masura, motiv pentru care e mai scump fata de alte variante din lista.

E o buna varianta pentru persoanele care vor sa cumpere un aparat profesional, cu o capacitate mare si un motor puternic.

A 2-A OPTIUNE!

Cartrend 10945
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este un aparat bun, ca echilibru dintre calitate si pret, pentru umflarea penelor. Permite si conversia unitatilor de masura la display-ul digital si include si setarea la presiunea dorita (pana in 10 bari), cu auto-stop.

S-ar putea ca, la masinile mai lungi, cablurile si furtunul sa nu va permita sa ajungeti la rotile din spate (in total, ele masoara 3,5 metri).

Compresorul acesta este ieftin, usor de folosit si va poate scoate din incurcatura cand ramaneti cu pana in camp. Ar trebui sa faca parte din echipamentul standard prezent la bordul tuturor autoturismelor moderne.

A 3-a Optiune!

Stanley DV2
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Pentru un compresor de nivel profesional, este compact (45 de kilograme, la 80 x 67 x 35 centimetri) si ofera un debit ridicat de aer, de pana la 250 de litri pe minut. Permite verificarea uleiului fara a utiliza joja.

Rezervorul sau, de 50 de litri, este considerat relativ mic de catre multi dintre utilizatorii profesionisti.

Daca lucrati la un atelier, ori daca aveti nevoie de performante ridicate in alte situatii, insa doriti si un model de compresor mai compact, cu care sa economisiti loc, acesta este cel mai recomandabil produs pentru dumneavoastra, din oferta anului curent.

 

 

Pareri despre cele mai bune compresoare aer

Dupa cum probabil ne cunoasteti formatul, urmeaza lista cu produse analizate, iar noi am inclus atat compresoare de aer, ieftine si bune, cat si modele mai scumpe, pentru profesionisti. Ne-am ghidat si dupa recenzii, dar si dupa propria analiza, pentru a fi cat mai obiectivi cu putinta:

 

 

Compresor aer 100l:

 

MICHELIN MB100

 

Pentru cei care cauta un compresor de aer profesional, acest aparat ar putea fi o buna achizitie. El e un model electric, cu structura pe orizontala, care lucreaza cu ajutorul unui motor cu 2 cilindri, cu putere de 2 CP. Aparatul are o putere de 1500W si in timpul functionarii e destul de zgomotos, producand 74 dB.

Compresorul despre care vorbim acum are o capacitate a rezervorului foarte mare, de 100 litri. Presiunea de lucru e de 10 bari, debitul de aer aspirat e de 250 l/min si refulat de 180 l/min. Acestea sunt caracteristici care arata de ce e preferat de catre adevaratii profesionisti, chiar daca implica un cost de achizitie mai semnificativ.

Modelul acesta de compresor are dimensiuni de 83 x 110 x 49 cm si cantareste 58 kg. E insa foarte usor de mutat dintr-un loc in altul, deoarece are la baza doua roti si in partea de sus un maner.

 

 

Compresor aer auto:

 

Cartrend 10945 

 

Ne-a atras atentia si categoria de compresoare aer, la preturi bune, pentru masini, iar din acestea, modelul Cartrend 10945 s-a facut usor remarcat. Ca presiune maxima, poate genera pana la 10 bari, ceea ce este suficient chiar si pentru camioanele mari. Cu toate acestea, debitul de aer maxim este de 22 de litri pe minut, ceea ce inseamna ca un pneu mare s-ar putea sa dureze destul de mult pana este umplut cu aer. 

Alimentarea se face la reteaua de 12 Volti a masinii, iar printre alte functii, mai putem mentiona si prezenta lanternei incorporate, cu patru leduri, pentru utilizarea usoara a compresorului pe intuneric. Include si functie de auto-oprire, care inchide alimentarea cu aer cand se ajunge la presiunea dorita. 

Cablurile incluse sunt cel de alimentare, de 2,8 metri si furtunul de umflare, de 70 de centimetri. Puteti si converti unitatea de masura pentru presiune, afisata pe ecranul LCD. Ca dezavantaje, daca aveti o masina lunga, s-ar putea sa fie nevoie de prelungire pentru cablul de alimentare.

 

 

Compresor aer profesional:

 

Stanley DV2 

 

Putem spune ca acest compresor este aproape bun la orice treaba de nivel profesional. Rezervorul sau nu este printre cele mai mari – are circa 50 de litri – insa motorul este destul de puternic, de 2 cai putere, in doi cilindri de pompare. 

Asta inseamna ca poate genera un debit ridicat de aer, de 250 de litri pe minut, la o presiune maxima de 10 bari. Se alimenteaza, evident, la reteaua de priza de 220 de Volti, iar sistemul de pompare este cu ulei, ceva mai silentios decat la compresoarele fara asa ceva. In ceea ce priveste dimensiunile aparatului, el nu este foarte voluminos: masoara 80 x 67 x 35 de centimetri si cantareste 45 de kilograme. 

Ofera si posibilitatea de a vopsi cu doua pistoale, date fiind performantele sale, iar nivelul de ulei este vizibil chiar si fara a scoate joja. Per total, acest mini compresor de aer 220V este una din cele mai bune achitizii pentru atelierele de tot felul.

 

 

Compresor aer 50l:

 

Stanley DV2 

 

Prezentam aici si un model de compresor are 50L de la Steinhaus, care are un motor de 1500 de Wati, alimentabil de la priza, iar pompa sa este cu ulei. Debitul maxim de aer generat este de 206 de litri pe minut, iar presiunea este de 8 atmosfere, ceva mai joasa decat la alte modele din concurenta. 

Producatorul specifica timpii in care rezervorul va ajunge la anumite presiuni: de la 0 la 6 bari ii va lua circa 170 de secunde, iar de la 6 la 8 bari, inca 40 de secunde. Sunt incluse manometre analogice pentru verificarea presiunii, conducta pentru evacuarea condensului, dar si supape de siguranta. 

Ca dezavantaje, acest model nu se livreaza cu ulei gata bagat in rezervor. Va trebui sa il cumparati separat si sa turnati circa 600 de mililitri in gaura de alimentare. In rest, este un compresor aer, ieftin si bun, care livreaza performante suprinzatoare pentru pretul sau.

 

 

Mini compresor aer:

 

Michelin MBL6/1100 

 

Din categoria de mini compresor aer portabil 220V, am ales acest model, de la Michelin, ce dispune de un rezervor de doar 6 litri, ceea ce il face potrivit doar pentru sarcini usoare, de scurta durata, cum este umflarea cauciucurilor, a mingilor, barcilor ori a jucariilor de plaja. Ca debit, pompa sa electrica asigura pana la 160 de litri pe minut, surprinzator de mult pentru un aparat care arata ca o jucarie. 

La cei 1100 de Wati ai motorului, insa, acest lucru nu va mira. In pachet, sunt incluse si capete pentru anvelope, mingi, ori baloane. Presiunea maxima generata este de 8 bari, iar motorul sau este fara ulei. 

Dimensiunile aparatului sunt de 34 x 30 x 27 centimetri, iar greutatea sa este de 10 kilograme. Ca dezavantaje, daca doriti un aparat portabil care sa rezolve penele de la masina, acest compresor nu este pentru dumneavoastra, intrucat opereaza doar la 220 de Volti.

 

 

Compresor aer portabil:

 

Stanley DN200 

 

Acest aparat portabil face parte tot din categoria compresoarelor mici, usor de transportate, insa care se pun in functiune doar conectate la reteaua electrica de 220 de Volti. Motorul sau este rezonabil, ca putere, mai ales daca luam in calcul dimensiunile de 54 x 53 x 21 centimetri, el avand 1,5 cai putere, ori 1100 de Wati. 

Debitul maxim de aer este de 180 de litri pe minut, iar presiunea de lucru poate atinge chiar si 8 bari, ceea ce face din acest produs o optiune de dorit pentru sarcinile ocazionale, de scurta durata: umflat barci, jucarii, ori pneuri de masina, camion sau bicicleta. Sistemul de pompare este fara ulei iar greutatea intregului compresor este de 8 kilograme. 

Ca dezavantaje, putem spune ca nu este potrivit pentru ateliere, ori pentru lucrari de amploare, intrucat poate fi utilizat circa 2,5 minute, dupa care motorul trebuie lasat sa se raceasca circa 7 minute si jumatate. In plus, nu se livreaza cu furtun.

 

 

Compresor aer Stanley:

 

Stanley STN595 

 

Compresorul de aer fara ulei, pe care il includem aici, asigura presiuni de pana la 8 bari, prin motorul sau de 1,5 cai putere (1100 de Wati). Alimentarea cu electricitate se face prin intermediul retelei de 220 de Volti de la priza, iar asta il face inadecvat pentru cei care cauta un aparat pentru umflat roti, la drum (acelea au nevoie de 12 Volti). 

Ofera un debit de pana la 180 de litri pe minut, iar presiunea maxima de lucru a sa este de 8 bari, suficienta pentru pneuri, barci, ori alte sarcini ocazionale, de scurta durata. In ceea ce priveste dimensiunile, masoara 29 x 32 x 25,5 centimetri si cantareste 6,5 kilograme, iar asta inseamna ca este unul din cele mai compacte produse din categoria sa. 

Ca dezavantaje, fiind cu sistem fara ulei, va avea nevoie de pauze de circa 8 minute dupa fiecare 1,5 minute de operare. 

 

 

Heinner VCMP002

 

Iata si un compresor de aer cu alimentare electrica (2 CP) ce poate fi utilizat pentru casa si garaj, atat pentru umflarea rotilor (de la masina, bicicleta, motocultor, carucior), cat si pentru saltele si jucarii gonflabile sau impreuna cu pistoale de vopsit si sablat (poate fi folosit pentru a curata si reconditiona mobila veche).

Poate produce o presiune de 8 bar si un debit de 224 l/m, fiind prevazut si cu o butelie proprie de 50 l care iti va sustine lucrul. Aparatul este portabil, fiind prevazut in acest sens cu roti mari in partea din spate si mici in fata, dar si cu un maner in partea superioara. De asemenea, trebuie sa tii cont de faptul ca acest motor (cu piston) necesita ulei pentru o buna lubrefiere.

Este prevazut cu manometru si supapa de siguranta (in caz de suprapresiune). Utilizatorii mentioneaza faptul ca presiunea creste incet, aspect care s-ar putea sa contribuie la asigurarea longevitatii produsului.

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Compresoarele, ori pompele de aer, sunt prezente pe piata in foarte multe marimi si capacitati. Toate, insa fac acelasi lucru: asigura un aport de aer sub presiune, pentru diverse sarcini, de la vopsire cu tehnica spray, pana la umflat anvelope auto. Cum alegeti cele mai bune compresoare de aer? Haideti sa vedem criteriile de selectie, dupa care va puteti ghida:

 

 

Tip compresor (masina, santier, atelier): mai intai, sa impartim diversele modele de aparate, in functie de scop si destinatie: modelele auto sunt mici, portabila, pentru a fi tinute in portbagaj si utilizate in cazul unei pane de motor. 

Un compresor de aer, auto, va fi calibrat pentru presiunile din anvelopele masinilor si, de regula, nu are rezervor pentru stocarea gazului comprimat. 

Modelele pentru ateliere dispun de un astfel de rezervor si pot genera presiuni ridicate, la un debit mare (chiar si peste 200 de litri de aer pe minut). Ele se utilizeaza pentru vopsire, pentru lansarea cuielor cu ajutorul pistoalelor pneumatice, ori pentru umflat anvelope mari ori alte obiecte asemanatoare. 

La fel putem spune si despre modelele de santier. Fireste, cand faceti o alegere compresor aer, capacitatile si puterile fiecarui model vor influenta si pretul sau, sa tineti minte!

 

Debit: orice compresor cu aer comprimat va pompa gazul cu un anumit debit, adica un anumit numar de litri pe minut. Aceasta este definitia debitului. Cu cat este motorul de antrenare a pompei mai puternic, cu atat va fi mai mare si debitul. 

Daca optati pentru modelele mici, portabile, ele vor putea transmite intre 10 si 30 de litri pe minut, in timp ce un compresor de aer profesional va putea pompa chiar si peste 250 de litri in aceeasi perioada de timp. Nota: debitul nu este influentat de diametrul furtunului, aceasta dimensiune influenteaza doar viteza cu care este transportat aerul. 

 

 

Presiune: instalatia de stocare si pompare a gazului va avea limitele sale in ceea ce priveste presiunea interna. Factorii care influenteaza acest aspect sunt puterea motorului (exprimata in Wati), dar si rezistenta instalatiei (proiectantii nu doresc ca aceasta sa explodeze, prin urmare nu vor echipa un compresor de aer, ieftin si bun, cu un motor excesiv de puternic). 

Presiunea se masoara fie in bari, fie in PSI (livre pe inch patrat), iar dumneavoastra trebuie sa alegeti modelul dorit in functie de sarcinile pe care trebuie sa le efectuati. Pentru pistoalele cu cuie, veti avea nevoie de 80 – 120 PSI (5-7 bari), iar pentru anvelope de camion, tot cam la fel de mult.

 

Tensiune alimentare si mod alimentare: aici nu sunt prea multe de spus, decat faptul ca produsele portabile, de tip mini compresor aer pentru masini, se vor alimenta la reteaua de 12 Volti a acestora, ori de 24 de volti pentru camioane. 

In rest, compresoarele mari de tip profesional se vor alimenta direct de la priza, pe retelele de 220 de Volti. In ceea ce priveste modul de alimentare, exista modele electrice si modele echipate cu motor pe ardere interna (cu benzina sau motorina).

 

Lubrifiere: exista doua tipuri de compresoare: cele cu ulei si cele fara ulei. Prima categorie asigura debite mai mari, dat fiind faptul ca lubrifiaza sisteme mai puternice, cu motor cu ardere interna, dar si electrice. 

Cele de capacitate mica (adica multe din cele de tip compresor aer fara ulei), despre care am vorbit si mai sus, sunt utilizabile si in spatiile interioare, intrucat nu emit gaze de ardere. In plus, exista si o diferenta de zgomot: modelele cu ulei vor face cu mult mai putin zgomot, decat cele fara.

 

Elemente incluse in pachet: in special ofertele de compresor aer portabil, pentru masini, sunt livrate cu tot felul de accesorii care le fac atractive pentru utilizatorii ocazionali. De exemplu, puteti primi ace de umflat mingea, duze pentru umflat baloane la petreceri, ori furtunuri de rezerva ori prelungire. 

 

 

Lungime furtun: sa nu uitati sa luati in calcul si lungimea furtunului, alaturi de cablul de alimentare, pentru a va da seama daca o sa puteti utiliza compresorul cum trebuie in atelier, ori cand umflati rotile din spate ale unei masini (compresoarele auto se alimenteaza de la mufa pentru bricheta, la bord). Desigur, veti putea prelungi furtunurile la nevoie, insa s-ar putea sa exista scapari de aer, prin urmare atentie cand sigilati legaturile dintre cele doua!

Acestea sunt, in mare, criteriile de selectie pentru un compresor aer profesional, ori pentru unul hobby, inclusiv. Parerea noastra este ca lucrurile sunt destul de usor de inteles, cand vine vorba de tehnlogia utilizata si de principiile de functionare. Pentru cei care inca au nelamuriri, recomandam si sub-sectiunile ce urmeaza:

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Cat costa un compresor aer second hand? Merita investit in el?

In ceea ce priveste preturile, acestea depind de conditia in care se afla produsul. Un compresor aer, la un pret bun, la mana a doua, aproape nou, s-ar putea totusi sa fie la preturi considerabil mai mici decat un produs nou (uneori chiar jumatate din pretul aparatelor noi) – iar investitia va merita, desigur. 

 

 

Partea proasta este ca nu puteti sti sigur cat de mult a fost utilizata aceasta unealta. Daca aparatul este vizibil uzat, atunci s-ar putea sa nu merite banii – insa, atunci cand semnele de uzura sunt evidente, puteti negocia pretul, ceea ce este un avantaj pentru cineva priceput la aceasta practica.

Gasesc online sa cumpar ulei pentru compresor de aer?

Desigur. Fiind o substanta consumabila, este usor sa o comandati, pentru ca nu exista riscuri in privinta calitatii acesteia.

 

Unde gasesc piese compresor aer?

Aveti mai multe optiuni: de exemplu, daca aveti un compresor aer Stanley, atunci ati putea lua legatura cu producatorul, pentru a afla daca va poate livra piesa lipsa. De asemenea, puteti investiga piata second hand, daca gasiti un aparat identic, puteti lua de la el componentele necesare. 

Ori, daca va trebuie piese simple, de exemplu un furtun compresor aer, atunci s-ar putea sa gasiti asa ceva la magazinele cu tot felul de accesorii pentru ateliere.

 

 

Ce rol are un presostat in compresorul de aer?

Un presostat are ca principiu de functionare pornirea sau oprirea unui circuit electric, cand se ajunge la o anumita presiune. Astfel, se poate opri o instalatie in cazul unei defectiuni, ori se poate administra aer doar la presiunea dorita, cand presiunile mai mari sau mai mici pot periclita o sarcina. 

Daca doriti  cel mai bun compresor aer va trebui sa luati in calcul si cumparare unui presostat, mai ales atunci cand va trebuie gaz la exact o anumita valoare de PSI sau bari. Preturile unor asemenea accesorii sunt destul de accesibile, in medie fiind in jurul valorilor de 100 – 200 de RON.

 

 

 

Instructiuni de utilizare pentru compresorul de aer

 

Un numar mare de pareri despre cele mai bune compresoare de aer insista sa sublinieze faptul ca orice aparat de genul acesta se poate defecta, in cazul in care nu este utilizat in mod corect. Pentru a asigura un regim de lucru potrivit, dar si pentru a familiariza cititorii cu normele de siguranta in utilizarea echipamentelor de tip compresor, am inclus aceasta sectiune, cu informatii folositoare din domeniu:

 

 

Verificarea inainte de utilizare

Daca dispuneti de un compresor aer portabil, de tipul celor utilizate pentru umflarea rotilor de la masina, atunci nu prea trebuie decat sa verificati daca el merge. Aceste echipamente mici nu sunt complicate, iar folosirea lor este simpla. 

In schimb, daca dispuneti de un model mare, profesional, cum ar fi un compresor aer 100L, atunci va trebui sa ii verificati uleiul, in cazul in care este lubrifiat astfel. Daca joja arata cel mult un nivel de doua treimi din cel maxim, atunci va trebui sa completati cu ulei, folosind gaura de alimentare.

Verificati daca furtunurile sunt fixate in mod sigur si ferm, strangand elementele de prindere. Daca utilizati un prelungitor pentru compresor, sa cumparati unul de calitate. Producatorii descurajeaza, totusi, utilizarea prelungitoarelor, intrucat ele cresc sansele de supraincalzire a instalatiei.

Daca compresorul a stat nefolosit mai multa vreme, atunci curatati-l de praf inainte de utilizare si verificati daca soarecii nu au ros cumva din cabluri, butoane sau furtunuri, in cazul in care piesa de echipament a fost tinuta intr-un sopron.

 

Echipamente de protectie

La acest capitol, putem recomanda ochelari de protectie de policarbonat, pentru ca jeturile de aer comprimat sa nu va ajunga la ochi in mod accidental. In special modelele de compresoare aer, ieftine si bune, fara ulei vor fi destul de zgomotoase in timpul utilizarii – va recomandam, in acest caz, sa folositi dopuri de urechi sau casti antifonice, daca stati in preajma uneltei timp indelungat.

 

Pornirea aparatului 

Apasati comutatorul de pornire, dupa ce toate conexiunile au fost verificate. Monitorizati indicatorul de presiune (manometrul) si asteptati ca rezervorul sa se presurizeze. Cand acul manometrului se opreste din tremurat, inseamna ca s-a atins presiunea dorita in interiorul rezervorului. Puteti regla presiunea, desigur, in functie de sarcina pe care o aveti de efectuat. 

Nu depasiti pragul acesta, intrucat se pot intampla accidente, precum ruperea unui furtun, stricarea unui pistol de vopsea, ori explozia unei anvelope. Daca ceva nu merge, verificati supapele, ca sa stiti ca totul este deschis, dar uitati-va si la manometre – se poate pur si simplu ca rezervorul sa ramana fara presiune, caz in care va trebui sa reporniti pompa electrica si sa asteptati ca presiunea sa creasca.

 

 

Mentenanta si pastrare

Dupa utilizare, desfaceti valva de eliberare a presiunii, pentru ca rezervorul sa nu contina aer comprimat. Dupa aceea scoateti furtunurile, deconectati aparatul de la priza si pastrati-l intr-un loc racoros, uscat, ferit de razele soarelui. 

Daca aveti un compresor cu ulei, este indicat sa completati lubrifiantul cel putin o data pe an. Pentru informatii aditionale, specifice fiecarui model, consultati manualul acestuia, livrat in pachet cu produsul la cumparare.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu