n n
n
n
▷ Clesti pentru dezizolat. Analiza comparativa

Cel mai bun cleste de dezizolat

Am modificat articolul ultima data pe: 11.12.19

 

Cum aleg cei mai buni clesti de dezizolat

 

Ghidul cumparatorului

Dezizolarea cablului nu are trebui facuta cu orice unealta (de ex. cu un foarfece), intrucat asta poate duce la taierea metalului conductor, ceea ce compromite transmiterea electricitatii, in unele cazuri ducand la scurtcircuite. Utilizati un cleste special pentru aceasta sarcina, iar in functie de nevoi si dorinte, puteti recurge la utilizarea mai multor modele diferite disponibile in comert. Alegerea trebuie facuta precum urmeaza:

 

 

Primul pas este sa va evaluati nevoile: ce tip de cabluri trebuie sa sectionati? Aici ne gandim in principal la diametre. Veti observa ca fiecare cleste de dezizolat, la un pret bun, specifica o grosime (sau o suprafata de sectiune) maxima dincolo de care eficienta sa va fi mai slaba, sau clestele va fi nefolosibil. De exemplu, Topex 32D407 specifica grosimi de la 0,5 la 5 milimetri patrati, ca sectiune a diametrului. Daca aveti nevoie, puteti cumpara produse gen Knipex 1263180, care se descurca si cu sectiuni de pana la 6.0 mm2.

Tot in ceea ce priveste capacitatea de taiere, ati putea fi interesati si de posibilitatea taierii eficiente a conductoarelor de cupru ori aluminiu. Modelul Knipex 1263180 este proiectat pentru a sectiona astfel de profile, cu conditia ca diametrul lor sa fie de maximum 2,5 milimetri patrati. Astfel, veti beneficia de un singur instrument pentru aceasta sarcina si pentru dezizolare, in loc sa aveti doua instrumente separate.

Opritoarele reglabile pot controla lungimea pe care veti efectua dezgolirea. Glisandu-le, puteti selecta cati milimetri veti dezizola, in functie de lucrarea dorita. De exemplu, la Knipex 1263180, puteti dezgoli lungimi intre 6 si 18 milimetri la capetele firelor, pentru a le potrivi in conectori de diverse tipuri.

Daca tot discutam despre tipuri aditionale de reglaje la produsele acestea, multe pareri despre cei mai buni clesti de dezizolat vor recomanda si posibilitatea de sertizare inclusa in produs. Cu aceasta, veti putea introduce capetele de cablu dezgolit in conectori, eficient si usor. MRG 0121 este un exemplu de astfel de cleste, ce utilizeaza papuci electrici.

Prezentam mai multe date despre cateva modele, in paragrafele ce urmeaza. Le puteti comanda online pe oricare din acestea, daca decideti ca specificatiile lor sunt ceea ce cautati la un produs din categoria clesti de dezizolat:

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

Topex 32D407 

 

Topex 32D407 este un model de cleste de dezizolat, ieftin si bun, cu un design simplu si un principiu de functionare usor de inteles. Cablul se insereaza intre falci, pe lungimea lor, iar surubul se strange pentru fixa mai bune capatul inainte ca dezgolirea sa aiba loc, prin tragerea in exterior, dupa inchiderea clestelui.

Manerele curbate si arcul asigura o functionare usoara a produsului, cu o priza ferma si confortabila. Pentru un instrument atat de accesibil ca pret, materialele sunt de calitate (otel crom-vanadiu pentru falci, si cauciuc aderent pentru manere).

Lungimea totala a sa este de 160 de milimetri, prin urmare nu va ocupa foarte mult loc in buzunar ori in cutia de scule. In ceea ce priveste suprafetele sectiunilor cablurilor la care poate fi folosit, acestea sunt intre 0,5 si 5 milimetri patrati (echivalentul diametrelor de 0,8 – 2.5 centimetri).

 

 

 

Knipex 1262180 

 

Unealta aceasta de la Knipex poate fi pusa la treaba in mod eficient pentru dezizolarea si taierea cablurilor. Introducand conductori metalici din cupru sau aluminiu (cu suprafete de sectiune pana la 2,5 mm2, echivalentul unui diametru de 1,8 mm) in gaura mica de deasupra clestelui, ii veti putea sectiona curat si usor prin strangerea celor doua manere, ca la un foarfece de vie.

In ceea ce priveste dezizolarea, intre falcile produsului se afla o componenta din metal cu un element de reglare al lungimii. Cablul va fi introdus din fata, falcile se vor inchide, iar prin tragerea inapoi afara se va elimina stratul invelitor din cauciuc. Glisand elementul de reglare, veti putea decide cat de mult cauciuc veti scoate, de la 6 la 18 milimetri de pe capatul cablurilor.

Grosimile cu care puteti opera variaza intre 0,2 si 6,0 milimetri patrati (adica diametre intre 0,3 si 2,7 milimetri). Se poate adapta singur la diferitele dimensiuni, pentru ca partea conductoare din metal sa nu fie deteriorata in urma dezgolirii.

 

 

 

MRG 0121 

 

Cu acest cleste, veti putea nu doar dezizola, ci si taia si crimpa (sertiza) cabluri cu unul sau chiar si cu mai multe fire (cabluri plate). Dezgolirea se face cu introducerea firului, perpendicular, in gaurile dintre manere, de marimi diferite, dupa care se utilizeaza lama de taiere.

Pentru cabluri rotunde (cu un fir), este compatibil cu sectiuni intre 0,3 si 6 milimetri patrati (diametre intre 0,3 si 2,7 milimetri), iar pentru cele plate, intre 1,5 si 2,5 mm patrati. Butonul de reglare permite ajustarea foarte eficienta la diversele grosimi, iar ca sertizare, poate fi utilizat pentru inserarea cablurilor in papuci electrici, fie izolati, fie neizolati, cu diametre de prindere pana la 8 milimetri.

Ca materiale, falcile sunt din otel carbon, iar manerele din cauciuc si plastic. Per total, aceasta unealta este una din cele mai potrivite optiuni pentru cei dintre dumneavoastra care cauta sa limiteze numarul de ustensile prin cumpararea unora care se pot ocupa de mai multe sarcini.

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status