fbpx

Cel mai bun cleste ampermetric

Am modificat articolul ultima data pe: 23.10.19

 

Cum aleg cei mai buni clesti ampermetrici

 

Ghidul cumparatorului

Un cleste ampermetric, la un pret bun, nu este foarte greu de ales. Pe scurt, factorii la care trebuie sa va uitati in analiza acestor instrumente tin de diversele aspecte de masurat in ceea ce priveste curentul electric – voltaje, amperaje, rezistenta si capacitate. Le vom lua pe fiecare si le vom descrie in randurile ce urmeaza, ca sa stiti mai bine ce valori sunt specifice unui produs de calitate ridicata, in comparatie cu cele de buget:

In ceea ce priveste voltajul masurat, pentru toti clestii de pe piata, veti avea doua randuri de valori la fiecare unitate de masura, cea pentru curent continuu si cea pentru curent alternativ.

In primul caz, valorile de pornire vor fi de la cele de ordinul milivoltilor (200 mV), mergand pana la ordinul sutelor de volti (de exemplu 600V), iar la cele curent alternativ, se va porni de la ordinul voltilor (cum ar fi 2 Volti), pana la sutele de volti. Cele mai multe modele se opresc la 600 de Volti.

In privinta amperajului, se vor masura de la ordinul Amperilor (de exemplu, 2 Amperi) pana la ordinul sutelor de Amperi. La acest capitol, exista ceva variatie intre produse, unele dintre ele fiind limitate la 100 A (vezi UNI-T UT210E), pe cand altele pot merge pana la 400A (cum este cazul produsului Velleman DCM330AC). A se nota ca produsul din urma se axeaza pe curent alternativ, in cazul acestor masuratori.

Cand vine vorba de rezistenta, aceasta se masoara de la ordinul sutelor de Ohmi pana la ordinul mega-Ohmilor, selectabile pe o scara de trepte, pentru a beneficia de masuratori cat mai precise. In aceasta privinta, nu exista multa variatie la modelele de pe piata, cele mai multe avand aceeasi plaja de rezistente masurabile.

La fiecare produs, sunt specificate si functiile speciale oferite, iar multe pareri despre cei mai buni clesti ampermetrici le utilizeaza ca mod de diferentiere intre ofertele de pe piata. De exemplu, oprirea automata dupa cateva minute va economisi bateria, iar afisajul iluminat va permite utilizarea aparatului pe intuneric.

Descrieri mai pe larg a catorva astfel de dispozitive urmeaza in paragrafele de mai jos, pastrand formatul articolelor noastre. Incurajam cititorii sa utilizeze si butoanele de comanda ce sunt alaturate fiecarui produs, daca doresc ca modelul selectat sa le fie livrat direct acasa, fara drumuri anevoioase la magazinele de specialitate:

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

UNI-T UT210E 

 

Livrat cu bateriile incluse (doua de tip AAA), sonde de masurare si certificat de garantie, clestele ampermetru prezentat aici este foarte util pentru electricientii profesionisti. Masoara, in total, noua valori, selectabile prin rotirea butonului circular principal.

Acestea sunt: capacitatea (de la 2 nF la 20 mF), rezistenta (de la 200 Ohmi la 20 Mega-Ohmi), tensiunea pentru curent AC (2 Volti pana la 600 de Volti) si DC (200 milivolti pana la 600 de Volti), dioda (aprox 3 Volti), curentul AC (2 pana la 100 Amperi) sau DC (tot 2 pana la 100 Amperi), ori chiar si masurarea campului electric, fara contact cu vreun fir.

Include un afisaj digital cu display iluminat, iar pentru a economisi bateria, pe langa indicatorul de descarcare, include si o functie de oprire automata dupa 15 minute de la ultima folosire. Impedanta sa de intrare este de 10 Mega-Ohmi.

 

 

 

 

 

Velleman DCM330 AC 

 

Acest model de cleste ampermetric poate masura patru valori: tensiunea AC (de la 200 milivolti la 600 de volti), precum si cea pentru DC (200 milivolti pana la 600 de Volti), curentul AC (intre 2 si 400 de Amperi) si rezistenta (de la 200 de Ohmi la 20 de Mega-Ohmi).

Chiar daca, comparativ cu alte modele, are putine valori masurate, produsul acesta atrage prin prezentare, fiind livrat cu husa, testere, manual de utilizare si baterii de tip AAA, prin urmare va putea fi utilizat imediat si transportat in maxima siguranta cu dumneavoastra. Pe ecranul cu cristale lichide pe care il ofera, cifrele sunt lesne lizibile, iar functia de iluminare a display-ului este foarte utila, atunci cand lucrati in intunericul punctelor de transformare, ori in alte situatii cu lumina proasta.

In plus, poate memora valorile masurate, iar dupa 15 minute, display-ul se inchide, pentru a prelungi durata de viata a celor doua baterii care il pun in functiune.

      

 

 

 

 

Axiomet AX-200 

 

Acest cleste ampermetric, ieftin si bun, se adreseaza amatorilor care nu au foarte multe exigente in ceea ce priveste paleta de functii si masuratori a instrumentelor pe care le utilizeaza.

Se poate prinde de cabluri de maximum 21 de milimetri in diametru, iar la curentul AC poate masura intre 2 si 200 de Amperi, la tensiunea DC intre 200 milivolti si 600 de Volti (la fel ca la AC), iar la rezistenta, intre 200 de Ohmi si 20 de Mega-Ohmi. Este un instrument de masurare foarte mic, masurand doar 13 centimetri, pe cand multe alte clampmetre masoarea mai bine de 20 centimetri.

Nu include cele trei baterii de tip LR03 (AAA) necesare punerii sale in functiune, prin urmare va trebui ca acestea sa fie achizitionate separat. Poate testa si continuitatea unui circuit si anunta atunci cand intervalul de masurare este depasit, precum si atunci cand bateriile sunt consumate. Functia de oprire autoomata si testul de dioda sunt, si ele, prezente la acest model.

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status