Cel mai bun ciocan rotopercutor Makita

Am modificat articolul ultima data pe: 11.07.20

 

Cum aleg cele mai bune ciocane rotopercutoare Makita

 

Ghidul cumparatorului

Un ciocan rotopercutor, in functie de accesoriile cu care este compatibil, iti poate oferi, pe rand, posibilitatea de a-l folosi pentru a da gauri prin lemn si metal, pentru a perfora prin straturi de zidarie, beton si caramida, pentru a indeparta placile de faianta sau ceramica de pe pereti, iar in unele cazuri, sa il folosesti ca pe un dispozitiv demolator.

 

 

Printre cei mai apreciati producatori, furnizori de astfel de unelte pe piata romaneasca, vom identifica si Makita. Acest brand a fost fondat in 1915, iar sediul il are in Japonia. In prezent, fabricile companiei se extind din America de Nord, Centrala si de Sud, pana in Europa(Romania) si Asia, confirmandu-i succesul.

La origini, Makita producea transformatoare, echipamente pentru iluminat si motoare, insa acum si-a extins domeniul de activitate, oferind multiple categorii de unelte: surubelnite electrice, bormasini, ciocane rotopercutoare, masini de tuns iarba, masini de spalat cu presiune, atomizoare, motoferastraie, motocoase, suflante, pompe submersibile etc.

Daca te intereseaza cateva pareri despre cele mai bune ciocane rotopercutoare Makita, iti propunem sa citesti mai multe informatii utile despre aceste dispozitive, in cele ce urmeaza:

Un parametru major ca importanta pentru selectie il reprezinta modul de alimentare, Makita producand deopotriva piese conectatbile prin fir, sau aparate alimentate cu acumulatori. In prima categorie se integreaza cele mai eficiente, intrucat reusesc sa mentina o putere de gaurire constanta, avand motoare fiabile incorporate. De aici putem exemplifica prin produse ca: HR2630, HR4002 sau HR5212C.

Despre cele cu baterie putem spune ca sunt cele mai facil manevrabile, intrucat nu depind de o conexiune in retea, deci poti fi utilixate in zone izolate. In ceea ce priveste performantele, ofera in jur de 1000rpm si au capacitati de 3.0Ah pentru acumulator. Ca pret, se vand ceva mai scump decat modelele conectate la priza care obtin rezultate similare ca diametre de percutie.

Modurile de lucru puse la dispozitie de ofertele Makita sunt in principal 3: gaurire simpla(suplinind functiile unei bormasini), gaurire cu percutie(pentru mesterii ce doresc sa efectueze gauri in beton sau caramizi) si percutie simpla(utila cand se doreste demolarea unor portiuni din tencuiala sau eliminarea pieselor aplicate pe pereti).

Ca sa evaluezi eficienta fiecarui model,  vei lua in considerare puterea motorului, forta de percutie(masurata in jouli), turatia la mersul in gol(rpm) si numarul de percutii la turatia nominala(percutii pe minut).

Pentru utilizare casnica, modelele de 700 – 800W sunt suficient de bine selectate, iar de aici putem exemplifica prin M8701 sau M8700. Vitezele asigurate ating 4000 – 4500 percutii la circa 1000rpm – fiind utile atat in lucrari hobby, cat si in cele semiprofesionale de anvergura restransa. Nu in ultimul rand, energia de impact e situata in jurul valorilor de 2J.

Pentru lucrari mai complexe, semiprofesionale, vei alege modele cu puteri de peste 800W, energie de impact de 2.3 – 2.5J si 1100rpm, cu circa 4500 percutii pe minut.

Daca te intereseaza exclusiv piese Makita pentru utilizare profesionala heavy duty, atunci vei cheltui ceva mai multe fonduri pe aparate cu motoare de circa 800 – 1000W si energie de impact de peste 5J. Vitezele de perforare si percutie pot fi aceleasi mentionate anterior sau chiar mai reduse, variind pentru fiecare model in parte.

Bineinteles, chiar mai inainte de a se orienta unde gasesc ciocan rotopercutor Makita la un pret bun, mesterii cu experienta verifica si diametrele maxime ale gaurilor ce pot fi obtinute. Multi sunt de acord ca pentru beton, un diametru maxim de gaurire de 32 – 40mm este suficient in constructii(lucrari profesionale). Pentru utilizare la domiciliu, te poti multumi si cu 20 – 30mm diametru de gaurire in beton.

Chiar si dupa ce ai analizat toate aceste coordonate de functionare, va fi greu  sa stii care este cel mai bun ciocan rotopercutor Makita pentru tine, iar daca te intereseaza aspecte mai practice, vei verifica greutatea maxima a dispozitivului, lungimea firului de conexiune, nivelul de zgomot dezvoltat si cantitatea de vibratii emise.

Aproape toate ofertele companiei sunt construite confrom normelor de siguranta, oferind manere suplimentare si incorporand optiune de oprire automata in eventualitatea in care burghiul intalneste armatura(limitator de cuplu).

Este de preferat o mandrina SDS, uneia cu cheie, la fel cum e mai indicat sa analizezi si kitul de accesorii cu care se livreaza aparatul. Dalta, spitul si burghiele de diferite dimensiuni pot fi incluse in oferta, insa trebuie sa verifcii prealabil aceste aspecte.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Makita HR4002 

 

Acest ciocan rotopercutor profesional Makita se adreseaza tuturor profesionistilor care doresc sa achizitioneze o unealta fiabila si performanta. Face parte din seria cu motoare de mare putere, dezvoltand 1050W si o energie de impact de 6.1J, demonstrand astfel ca reuseste sa gaureasca cu percutie si sa daltuiasca fara probleme, chiar si in conditii de uzura relativ intensa.

Pentru o excelenta manevrabilitate, dalta se poate regla in 12 pozitii diferite, in ciuda faptului ca alimentarea de face in retea, iar asta limiteaza mult din portabilitate. Se obtin turatii de 680rpm, cu un numar de circa 2500 de percutii, iar diametrul maxim de gaurire pentru beton este unul extins, de 40mm.

Ca masuri fiabile, periile de carbon cu autoblocare, cuplajul antialunecare(limiteaza socurile produse la functionare) si sistemul de atasare al accesoriilor SDS Max demonstreaza ca beneficiezi de cele mai importante optiuni de siguranta. Produsul este destul de voluminos si de greu, caci are 6.20Kg, iar asta inseamna ca poate fi uneori obositor de manevrat.

 

 

 

 

 

Makita HR2470T 

 

Fiind comercializat cu in pret moderat si oferind toate avantajele unui rotopercutor profesional, modelul HR2470T poate fi integrat la fel de usor in trusa unui constructor de meserie, cat si a unui utilizator casnic. Motorul electric ofera o putere de 780W, iar aparatul se foloseste alimentat in retea, ceea ce ii limiteaza din portabilitate, insa ii confera o forta constanta de lucru, estimata printr-o energie de impact buna, de 2.4J.

Pe baza acestei coordonate, dar si a turatiei de 1100rpm, dublate de un numar de 4500 de percutii pe minut la mersul in gol, putem intui performante moderate in ceea ce priveste perforarea cu percutie si daltuirea. Asadar, se poate utiliza pentru a obtine gauri cu diametrul maxim de 24mm in beton, de 32mm pentru lemn si de 13mm in metal.

Vei putea elimina placute de faianta de pe pereti, cand faci renovari, sau sa lucrezi cu diverse materiale si procedee simple de bricolaj. Dispozitivul este fiabil si ergonomic, caci include motor cu perii de carbon si sistem de ghidaj al mandrinei(schimbi facil burghiele), iar ca greutate, nu depaseste 3Kg.

 

 

 

 

 

Makita MT M8700 

 

Ai nevoie de un ciocan rotopercutor Makita, ieftin si bun, deci pe care sa-l procuri cu minimum de investitie? – Comparand mai multe preturi, am ajuns la concluzia ca acest dispozitiv se integreaza printre cele mai putin costisitoare oferte. Principalele moduri de utilizare sunt 2 din cele standard: rotatie fara percutie si rotopercutie, indeplinind sarcinile pe care le are un rotopercutor semiprofesional sau unul hobby.

E lesne de inteles, ca il poti intrebuinta pentru a da gauri in beton, insa nu si pentru a demola anumite portiuni sau a elimina faianta. Un limitator de cuplu integrat va opri automat aparatul, daca burghiul ia contact cu armatura. Amintim ca motorul integrat ofera 710W putere si reuseste sa elibereze energia de percutie de 1.9J – performante mici spre moderate, adica mai cu seama recomandate in utilizare casnica.

Se vor obtine gauri cu diametrul maxim de 32mm in lemn, 13mm in otel si 22mm in beton. Vitezele de lucru sunt, de asemenea, bune, generandu-se 1100rpm, fata de 4350 de percutii in acelasi interval, o combinatie apreciata de catre orice utilizator care a mai folosit un astfel de dispozitiv. Deoarece are doar 2.5Kg, se manevreaza relativ usor; mai putin ar fi considerat portabil, caci se alimenteaza exclusiv in retea.

 

 

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status