Cel mai bun cazan tuica ieftin

Am modificat articolul ultima data pe: 22.10.20

 

Cum aleg cele mai bune cazane de tuica, ieftine

 

Ghidul cumparatorului

Inca de la 1500 (de la prima atestare a unei fabrici de tuica) romanul a preferat sa-si prepare bautura pentru uzul personal acasa. Prepararea palincii sau a tuicii este mai mult decat o distilare, face parte din traditia noastra, fiind un prilej de intalnire si socializare. Celor care practica distilarea fie ca hobby, fie pentru rotunjirea bugetului, le venim in ajutor cu acest ghid pentru a alege usor un cazan de tuica, la un pret bun, care sa corespunda nevoilor proprii.

 

 

Un prim aspect important este cantitatea de alcool pe care iti doresti sa o prepari, cazanele fiind de capacitati diferite.

Celor care fac tuica pentru placerea proprie le recomandam cazanele cu capacitate de la 10 litri la 20 de litri, care pot fi manuite usor si au dimensiuni mici.

Cei care doresc comercializarea bauturii sau pur si simplu au familie mare si multi prieteni cu care vor sa consume ce au preparat, pot achizitiona un cazan cu dimensiuni mari si capacitate de la 50 de litri la 150 de litri si chiar mai mult (cele industriale).

Acestea din urma pot fi basculante pentru a se incarca mai usor cu fructe, dar au un pret usor mai ridicat, sau fixe, care necesita mai mult efort si sunt recomandate pentru cantitati mai mici sau industriale.

Materialul din care este confectionat cazanul este de asemenea un aspect foarte important, deoarece de el depinde calitatea si aroma bauturii, dupa calitatea si felul fructelor. Cazanele sunt confectionate cel mai adesea din cupru, otel inoxidabil (inox) sau mai rar din aluminiu.

Cele din cupru sunt cele mai raspandite si se folosesc din cele mai vechi timpuri, datorita calitatilor deosebite ale materialului. Cupru alimentar cu puritate de 99,9% este un bun conductor termic, urmatorul dupa argint, si cu o putere de 9 ori mai mare decat inoxul. Aceasta proprietate duce la raspandirea temperaturii aproape instantaneu, pe toata suprafata cazanului, incluzand si peretii, in mod egal.

Un alt aspect care recomanda cuprul ca fiind cel mai folosit material pentru cazanele de tuica este rezistenta acestuia la efectul acizilor organici, avand un efect pozitiv asupra gustului si mirosului bauturii. Vasul de cupru trebuie curatat foarte bine inainte de utilizare pentru ca poate forma oxidul de cupru care este toxic.

Cele din inox nu dezvolta, din punct de vedere chimic, nici o reactie cu amestecul din cazan, doar ca procesul de incalzire este mai lent.

Si dimensiunea instalatiei este importanta, daca esti limitat de spatiu. Este bine sa alegi un cazan care sa se plieze ca si dimensiune cu locul de preparare, pentru a fi usor de manipulat si astfel sa fie evitate accidentele.

Vasul de distilare se poate incalzi la aragaz, plita electrica, ceramica sau la combustibil solid (lemne, carbune) asa ca la alegerea cazanului trebuie sa tii seama de ce aparatura ai deja sau vrei sa achizitionezi, pentru a fi compatibile.

Pentru a iti usura procesul de selectie, am analizat pareri despre cele mai bune cazane tuica ieftine si iti prezentam, in continuare, cateva oferte pe care poti sa le achizitionezi online.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Perfect Home 18

 

Daca ai multe rude si prieteni, si iti doresti sa imparti cu ei licoarea deosebita preparata de tine, iti recomandam cazanul de cupru pentru fiert tuica, de 18 litri. Are o capacitate suficienta pentru uzul personal. Peretele dublu, gros (tip sandwich) ajuta la pastrarea temperaturii ridicate pe tot parcursul procesului.

Este realizat din inox, cupru si plastic. Tot ce intra in contact cu lichidul preparat este din cupru alimentar pur, pentru a nu schimba gustul si mirosul produsului. Vasul de distilare este din inox, este mai usor de curatat si se spala cu ajutorul unei lavete moi, care sa nu zgarie, pentru a nu se deteriora vasul. Cazanul principal este prevazut cu manere din plastic, pentru a fi mai usor de manevrat. Capacitatea vasului de distilare este de 18 litri, iar a vasului de racire de 25 litri.

Nu cantareste mult (10 kg) si poate fi manuit usor de doi oameni. Din punctul de vedere al dimensiunilor, pentru utilizarea acasa, ai nevoie de o bucatarie spatioasa. Inaltimea totala cu tot cu teava de cupru este de 70 cm, iar latimea produsului asamblat este de 65 cm. Ca si sistem de incalzire a vasului pentru distilare sunt recomandate aparatele cu gaz, plitele electrice sau ceramice. Are un design frumos, iar combinatia de culori argintiu (inoxul) cu roscat (cuprul) ii confera un aer modern.

 

 

 

DES 10

 

Daca iti doresti un cazan de tuica, ieftin si bun, pentru a prepara acasa bautura preferata, dar nu ai prea mult spatiu, iti recomandam Cazan 10l DES. Este un cazan mic, cu o capacitate de 10 litri, inaltime de 53 cm si latime de 36, cu o greutate de 10 kg, care se incalzeste la aragaz sau la combustibil solid, fiind ideal pentru a-ti satisface o placere, si anume prepararea unei bauturi spirtoase cu gust aromat, exact pe gustul tau.

Vasul de racire este confectionat din tabla de staniu galvanizata (adica tabla tratata impotriva coroziunii). In rest toate piesele care vin in contact cu amestecul pregatit pentru distilat sunt din cupru alimentar cu puritate de 99,96% pentru a nu altera calitatea bauturii preparate, acesta fiind un catalizator foarte bun pentru arome.

Se recomanda curatarea atenta a vasului, inainte de prima utilizare sau daca nu se foloseste mai mult timp, pentru ca cuprul cocleste, adica isi schimba culoarea din roscat in verde, dezvoltand oxidul de cupru.

 

 

 


Alte produse recomandate, momentan indisponibile

 

Al Ambic 15

 

Alambicul este o instalatie folosita pentru distilarea alcoolului, in vederea obtinerii unor bauturi spirtoase speciale sau pentru extragerea uleiurilor din plante, cu utilizare in preparate farmaceutice sau cosmetice. Daca pe langa bauturile preferate precum palinca sau tuica, doresti sa prepari, in casa, si tincturi sau creme, atunci poti opta pentru acest cazan. Este realizat din cupru alimentar pur de 99,9%, care asigura un miros si un gust mai curate produselor distilate. Realizat de artizani din Portugalia, cu experienta transmisa de generatii, acest cazan are o capacitate de 15 litri si este recomandat pentru uz personal.

Vasul de distilare are forma sferica, care pe langa ca ii confera un aspect boieresc are si o caracteristica importanta, si anume nu permite lipirea pe fundul vasului a amestecului in timpul procesului de fierbere, datorita miscarii borhotului, deci nu mai trebuie amestecat in vas.

Se recomanda incalzirea vasului la aragaz pentru ca acesta are un reglaj fin al flacarii, dar se poate utiliza si incalzirea cu lemne. Cazanul cantareste 5 kg, la instalare are o latime de 50 de cm si o inaltime de 29 cm, deci poate fi usor manipulat de o singura persoana. Fiind din cupru se recomanda o distilare, inainte de prima utilizare sau dupa o pauza mai lunga, a unui amestec format din apa si otet, pentru a inlatura cocleala.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status