Cel mai bun aparat de sudura TIG

Am modificat articolul ultima data pe: 21.06.18

 

Cum aleg cele mai bune aparate de sudura TIG

 

Sudura TIG(Tungsten Inert Gas) este cunoscuta ca fiind o metoda cu productivitate relativ scazuta, insa luata mai mereu in considerare in cazul aplicatiilor unde se necesita suturi de mare finete(reparatii, sculptura, imbinari pentru obiecte decorative metalice). Asta inseamna ca aspectul final al obiectelor astfel prelucrate va fi unul mai cizelat, iar metalele topite pot fi subtiri, asigurandu-se un mai eficient control de temperatura, datorita protectiei in mediu gazos – cu argon. Spre deosebire de un aparat de sudura MMA, care intrebuinteaza electrozi pentru a-i topi in baia de sudura, un dispozitiv TIG nu introduce material de adaos, ci sustine numai un arc electric ce topeste acest material, care va fi adaugat de sudor.

Recomandam metoda TIG cand sudezi cadre si esapamente tip moto, pentru cadrele de la biciclete sau in lucrul cu recipienti sub presiune, scazand astfel riscul la exploatare. Totodata, se poate alege aceasta alternativa atunci cand vrei sa prelucrezi aluminiu sau piese metalice foarte subtiri. Pentru potentialii utilizatori care incearca sa descopere unde gasesc aparat de sudura TIG la un pret bun, avem mai multe recomandari, utile intr-o selectie eficienta a dispozitivului perfect.

A.1-Aparat-de-sudura-TIG

Tipologia: Exista doua variante principale de aparate de sudura: tip transformator si tip invertor.

Transformatoarele sunt mai voluminoase si mai grele, dar se comercializeaza mai ieftin. De asemenea, consumul energetic este mai mare pentru un model cu transformator, aceasta varianta mai fiind cunoscuta si ca aparat de sudura clasic, traditional. Cu o durabilitate mare si o oferta rezonabila de cost, ai spune ca aceasta poate fi alegerea perfecta. Totusi, arcul electric obtinut nu are stabilitate, drept pentru care si productivitatea sau randamentul sunt moderate sau scazute.

Invertoarele sunt mai costisitoare, dar continua sa fie laudate pentru un arc electric stabil, functionand la aproape orice voltaj. De asemenea, sunt portabile, fiind compacte si usoare, deci se preteaza mai usor pentru munca pe teren. Nu in ultimul rand, invertoarele permit un consum energetic moderat si chiar scazut, deci sub aspect de performante sunt superioare transformatoarelor.

 

Sudura AC si DC: Atunci cand vrei sa poti suda mai mult decat otel, aparatul ales trebuie sa ofere deopotriva curent alternativ(AC) si curent direct(DC). Cel alternativ se utilizeaza pentru aluminiu si magneziu, iar cel direct pentru cupru si otel. Cu alte cuvinte, daca te intereseaza cat mai multa adaptabilitate in privinta materialelor prelucrate, vei alege un aparat de sudura AC/DC.

 

Plaja de amperaj: Trebuie sa cumperi aparatul cu cea mai extinsa plaja de amperaj la pretul cel mai convenabil posibil. Daca valorile oferite sunt restranse, atunci si numarul de materiale prelucrabile va fi limitat. De cealalta parte, la un dispozitiv cu plaja de amperaj de 5 – 200 amperi, ai parte de o flexibilitate excelenta. Daca te intereseaza un aparat pentru uz conventional si in general pentru incepatori, consideram ca 10 – 130A este indicatorul perfect pentru aceste circumstante.

Centralizand aceste pareri despre cele mai bune aparate de sudura TIG, am descoperit si mai multe oferte de pret convenabile. Pentru ca majoritatea sunt disponibile spre comanda de pe Internet, iti recomandam si tie aceasta modalitate de cumparare. Cele mai bune si interesante alternative pe care le-am gasit sunt trecute si in urmatoarea lista cu sugestii:

 

 

Modele recomandate in 2018

 

 

Solter Cott 175SE

 

2.Solter Cott 175SE

Persoanele care-si doresc sa detina un aparat de sudura TIG ieftin si bun, pot verifica niste caracteristici ale acestui invertor Solter. Practic, dispozitivul iti permite nu numai sudura cu protectie in mediu gasos, ci si pe cea MMA, adica cea care utilizeaza electrod.

Il vei cumpara pentru lucrari specifice de mentenanta in constructii si industrie, nu nu mai pentru ca este eficient in economia de energie, ci si pentru ca are o portabilitate superioara, datorata designului compact si unei greutati mici(3.9Kg). Plaja de amperaj este de 10 – 160A, ceea ce inseamna performante optime cu mai multe tipuri de metale ce pot fi sudate. In plus, protectia IP23S si sistemul de ventilare fortata pentru racire iti garanteaza ca piesa respectiva va avea o functionare cat mai fiabila.

Pentru metoda MMA, va accepta electrozi cu diametrul de 1.6 – 4mm, iar in cazul TIG utilizeaza curent continuu, specific in aplicatiile pentru lucrul cu metale dificil de topit. Cu un pret de cumparare ce poate fi accesibil multor utilizatori si cu performante optime, acest model isi consolideaza pozitia in clasament.

 

button 1

 

 

 

 

Decaweld MOS 170 GEN

 

3.Decaweld MOS 170 GENDecaweld este unul dintre producatorii de aparate de sudura foarte apreciati de catre mesterii sudori din Romania. De aceea, am decis sa ne orientam sa gasim o oferta deopotriva accesibila ca investitie si optima din punct de vedere al randamentului. Castigatorul selectiei noastre a fost MOS 170 GEN, un aparat de sudura tip invertor in curent continuu.

Se va utiliza deopotriva cu electrozi inveliti si pentru metoda cu protectie gazoasa, demonstrand adaptabilitate la capitolul exploatare. Materialele ce vor putea fi prelucrate optim sunt: nichel, cupru, otel si otel inoxidabil. Curentul de sudura va fi reglabil in intervalul 5  -160A, niste valori optime pentru utilizare hobby si semi-profesionala. Consumul va fi scazut, cu 3.5kW putere absorbita, asta si pentru ca face parte din categoria invertoarelor.

Modelul va putea lucra si insotit de generator de curent, anuland eficient fluctuatii de tensiune de pana la 30% in plus sau in minus. In pachet primesti si clestii de conecare, alaturi de cablurile necesare si de accesoriile indispensabile: valiza de transport, masca de protectie si perie pentru zgura.

 

button 2

 

 

 


Alte produse recomandate, momentan indisponibile:

 

Telwin Tecnica 151 ACX

 

1.Telwin Tecnica 151 ACXDaca insisti sa gasesti cel mai bun aparat de sudura TIG multifunctional, oferit si la un pret accesibil, noi iti propunem sa acorzi o sansa modelului 151ACX din gama Tecnica de la Telwin. Ca tipologie, dispozitivul este un invertor monofazat, care va asigura nu numai procedeul TIG, ci va permite si sudura cu electrod, MMA.

Astfel, poti spune ca beneficiezi de un produs multifunctional, daca il alegi. La fluctuatii de tensiune, se va observa o stabilitate excelenta a arcului electric. Pentru metoda TIG, se lucreaza doar in curent continuu, permitandu-se amorsarea arcului electric prin contact. Asta inseamna ca se foloseste mai mult pentru metale mai rezistente si mai dificil de prelucrat.

Cu o plaja de amperaj de 10 – 130A, consideram acest aparat ca fiind sugestia perfecta pentru cei aflati la inceput in domeniul sudurii si pentru utilizare semi-profesionala. Mai multe functii de siguranta, cu protectie la supratensiune si termostatica, iti demonstreaza o exploatare foarte fiabila. Daca te gandesti ca e si foarte mic, cantareste numai 6.5Kg si are si maner pentru transport, iti dai seamna cat de portabil va fi.

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...