Cel mai bun aparat de sudura portabil

Am modificat articolul ultima data pe: 01.10.20

 

Cum aleg cele mai bune aparate de sudura portabile

 

Ghidul cumparatorului

Sudura nu e o meserie foarte usoara, iar pentru a ajunge la un inalt grad de profesionalism si a obtine cele mai fine suturi iti trebuie nu numai ani de exercitiu, ci si un aparat de sudura pe masura. Daca nu vrei sa fii conditionat de locul unde iti amenajezi atelierul si se pune problema sa lucrezi mult pe teren, ca de pilda in cazul santierelor de constructii, nu mai ramane urma de indoiala ca trebuie sa te interesezi si tu unde gasesc aparat de sudura portabil la un pret bun ceilalti mesteri.

“Portabil” poate insemna multe, iar ca sa restrangem aria cautarilor la o categorie cu adevarat usor de transportat, am stabilit ca greutatea maxima a celor mai portabile dispozitive sa ramana 10 – 15Kg. In continuare iti vom prezenta si cateva criterii de diferentiere pe care le poti lua ca reper in cautarile tale:

A.1 Aparat de sudura portabil

Tipologia aparatului: Exista transformatoare si invertoare. Din pacate pentru cei care prefera sudura cu un transformator, aceste dispozitive sunt mai greoaie si, desi sunt echipate cu roti pentru transport si curele sau manere speciale, se incadreaza mai greu in gama de modele vizate. Asadar, atat ghidul nostru, cat si lista de recomandari pe care o vom oferi se vor rezuma in mare parte la modele de invertoare – mai economice, mult mai usoare si mai performante, pentru ca ofera si un arc electric de sutura stabil. Daca transformatoarele sunt mai rezistente in timp si mai ieftine, invertoarele se vand ceva mai scump, dar permit si curent de sudura de doua tipuri: alternativ si direct. In concluzie, daca vrei sa alegi chiar cel mai usor de transportat item, te sfatuim sa mergi pe varianta invertor.

 

Metoda se sudura: Desi exista si alternativa flacarii oxiacetilenice, cele mai importante de mentionat pentru portabilitate raman metodele MMA, TIG-WIG sau MIG-MAG.

Recomandam alternativa MMA pentru productivitatea sa crescuta, permitand rapiditate in lucru si executarea de suturi de amploare. Totusi, avand in vedere ca imbinarile nu sunt foarte fine si baia de metal topit e mai greu de controlat, nu vei putea utiliza MMA la metale mai moi, ca de exemplu aluminiul. Pentru aceasta metoda te sfatuim sa verifici si tipologiile de electrozi cu care lucreaza aparatul(afli ce metale poti suda) sau grosimea acestora(afli cat material de adaos poti aplica rapid).

Recomandam MIG-MAG pentru lucrari de garaj si mai putin pentru constructii, deoarece productivitatea acestei metode este mai scazuta. Se foloseste o torta cu fir metalic pe mijloc, ce este topit in mediu protector gazos. De aceea rezulta suturi fine, cu aspect mai cizelat.

TIG/WIG raman rezervate sudarii cu caracter estetic, mai mult decat functional. Metoda lucreaza cu mediu protector de argon, iar operatorul adauga separat material de adaos, caci incalzirea partilor se face doar prin arcul electric produs. De aceea productivitatea este minima, dar baia de metal se va controla cel mai bine. Aceasta alternativa e des recomandata de profesionisti in cazul sudurii in cupru si aluminiu.

 

Functii, reglaje si accesorii: Primul lucru la care trebuie sa te uiti e plaja de reglaj pentru intensitatea curentului folosit. Cu cat este mai mare, cu atat mai rapid se topeste metalul/electrodul si mai eficient. Modelele hobby ofera plaje restranse, de 20 – 160A(amperi), cele semi-profesionale se pot extinde pana la 180A, iar cele profesionale acopera si valori de 200A sau mai mari. Pentru utilizare indelungata fara pauza, un sistem de ventilare fortata sau de racire trebuie sa fie neaparat integrat dispozitivului. Mai mult, cauta sa apreciezi produsele livrate cu tot cu echipament de protectie, pe langa cablurile si clestii de conexiune obligatorii. Daca vrei sa practici MIG/MAG, dispozitivul trebuie sa fie livrat cu tot cu pistol special de distribuire a sarmei de adaos. Nu in ultimul rand, din moment ce spuneam ca greutatea este foarte importanta, tine cont ca cele mai usoare exemple pot avea chiar si 5 – 7Kg.

Am inclus in ghidul nostru doar idei ce reflecta intr-adevar pareri despre cele mai bune aparate de sudura portabile, iar daca vrei si exemple, te invitam sa le analizezi, citind urmatoarele paragrafe. Pentru ca diversitatea de produse e mare pe Internet, te sfatuim sa alegi un model potrivit online.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Telwin Force 125 ACX

 

1.Telwin Force 125 ACXDaca intr-adevar esti gata sa alegi cel mai bun aparat de sudura portabil de la Telwin, care sa aiba si un raport foarte bun pret/calitate, atunci pregateste-te sa cumperi modelul Force 125 ACX. Dispozitivul nu cantareste mai mult de 3.70Kg, fiind ultra-portabil, iar asta datorita sistemului invertor pe care este configurat. Lucreaza monofazat si doar in curent continuu, fiind indicat pentru practicarea sudurii MMA, adica cea cu electrod topit.

Materialul de adaos va putea fi optim controlat la transfer, iar electrozii cu care e capabil sa lucreze vor fi de orice tip, bazici, rutilici, din fonta sau chiar inox. Curentul obtinut si implicit arcul electric se caracterizeaza printr-o stabilitate avansata, dispozitivul avand o plaja de reglaj de la 5, la 80A, semn ca se recomanda in special utilizatorilor hobby.

Diamentrul electrozilor ce vor putea fi topiti variaza intre 1.6mm si 2.5mm, asigurand o productivitate moderata in lucru. Pentru siguranta, functia de protectie la suprasarcina si supratensiune nu lispeste. Kitul mai include cablurile de conexiune cu tot cu clestii de prindere, masca de protectie si un compartiment de transport din carton.

 

button 2

 

 

 

 

Proweld MMA-250PI

 

2.Proweld MINI140PiDupa ce vei analiza metodele de sudura abordate cu ajutorul acestui dispozitiv, vei sti ca ai gasit un aparat de sudura portabil ieftin si bun. In acest caz este vorba despre un invertor care cantareste numai 7Kg, ceea ce inseamna ca e foarte usor de transportat si utilizat pe santier.

Asta se datoreaza tehnologiei Insulated Gate Bipolar Transistor, care miscroreaza circuitele interne in asa fel incat sa ofere un randament ridicat, insa totul inchis intr-o carcasa de dimensiuni reduse. Produsul lucreaza eficient cu metodele MMA si TIG/WIG, insa kitul specific sudurii cu argon nu este inclus in pachetul oferta si trebuie procurat separat. In orice caz, pentru MMA se lucreaza eficient cu toate tipurile de electrozi, iar curentul de sudura se regleaza facil intre 20 si 250A, ceea ce indica o plaja foarte extinsa.

Un ansamblu de protectie termica si racire integrat garanteaza o durata de folosinta indelungata si pauze de numai 2 minute intre sesiunile de sudura(maxim 8 minute). Pachetul contine cablurile, clestii, masca de protectie si peria cu ciocanel de zgura, toate accesorii indispensabile unei utilizari optime.

 

button 2

 

 

 

 

Proweld MMA 250 XI

 

3.Proweld MMA 250 XIIata un invertor Proweld de care orice mic meserias va fi multumit, intrucat a fost recomandat pentru utilizare pe orice santier de constructii, in ateliere de productie si chiar in reparatii pentru utilaje din agricultura. Lucreaza in curent direct si ofera posibilitatea abordarii metodei de sudura MMA, folosind electrozi din orice categorie: rutilici, bazici sau din inox.

Vei putea lipi piese din otel(fie acesta aliat sau nealiat), inox, fonta, cupru si chiar aluminiu. Are o constructie fiabila, cu niste componente electronice de mare putere si radiatoare de racire din aluminiu foarte eficiente. Tehnologia Insulated  Gate Bipolar Transistor ii permite un gabarit restrans, de numai 7Kg greutate, insa pastreaza din eficienta aparatelor mari, cu o plaja de reglaj de intensitate extinsa a curentului electric: 20 – 250A.

Pauzele de racire necesare sunt de numai 2 minute pentru fiecare 8 minute de activitate, ceea ce optimizeaza bine timpul de lucru. E putin mai costisitor din aceste motive, insa isi va face cu o mare eficienta treaba, iar pentru asta consideram ca merita investitia.

 

button 2

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status