Cel mai bun aparat de sudura pentru aluminiu

Am modificat articolul ultima data pe: 19.03.18

 

Cum aleg cele mai bune aparate de sudura pentru aluminiu

 

Cand ti-ai propus sa identifici un dispozitiv cat mai adecvat pentru efectuarea suturilor in aluminiu, probabil va trebui sa te documentezi ceva timp, inainte sa stii ce sa alegi. Metalul respectiv e acoperit de un strat de oxid, al carui punct de topire este cu 1500 grade(Celsius) mai ridicat decat al aluminiului in sine, ceea ce duce la topirea brusca a materialului, odata ce oxidul a fost incalzit.

Daca esti sudor incepator sau daca abia ai deprins ca amator tainele acestui procedeu, nu va fi lesne de identificat o piesa care sa ofere energia necesara topirii acestui metal, dar sa nu afecteze prea mult baia de material topit. In continuare, daca exista amatori ce doresc sa inteleaga unde gasesc aparat de sudura pentru aluminiu la un pret bun, propunem un ghid concis de achizitie.

Aparat de sudura pentru aluminiu

Tipul dispozitivului: Trebuie sa te decizi intre transformator si invertor.

Transformatoarele sunt aparatele clasice, al caror pret poate fi considerat cel mai scazut. Multi experti recomanda solutia unui astfel de item pentru utilizare hobby, la domiciliu. Daca ai in plan sa folosesti cel mult de 2, 3 ori pe luna produsul, se considera ca nu are rost sa cheltui o suma importanta.  In acelasi timp, transformatoarele performante, cu sistem de ventilare fortata, se recomanda pentru lucrari extensive de santier, avand o durabilitate mai buna in timp(mai rezistente). Ca aparate de sudura pentru aluminiu profesionale, transformatoarele sunt foarte voluminoase si grele, deci mai dificil de transportat  pe teren.

Invertoarele sunt considerate mai economice(consum energetic), mai eficiente si utile in cazul prelucrarii aluminiului, pentru ca favorizeaza o baie de metal topit mai stabila. In acelasi timp, costa mai mult. Un mare avantaj al pieselor tip invertor il reprezinta faptul ca sunt mici si ultra-portabile, multe dintre ele nedepasind dimensiunile unei baterii de masina si fiind prevazute cu maner pentru transport. Ca performante, le apreciem mai mult, intrucat nu afecteaza consumul electric pe aceeasi faza pe care sunt conectate, lucrand de multe ori si in curent alternativ, si un curent continuu. Calitatea suturilor obtinute si aspectul acestora vor fi net superioare.

 

Metoda utilizata: Cele mai recomandate pentru aluminiu sunt procedeele MIG(Metal inert Gas), WIG(Wolfram Inert Gas) si TIG(Tungsten Inert Gas). Toate presupun protectia baii de metal prin utilizarea unui mediu gazos(Argon). Varianta MIG include un pistol cu sarma pe mijloc, folosita ca material de adaos, motiv pentru care energia degajata de arcul electric se concentreaza pe zone mici, mai eficient in lucrul cu Aluminiul. Alternativa e mai populara in lucrari la esapamente, tinichigerie si in general pentru garaje.

TIG si WIG sunt metode ce folosesc doar arc electric pentru topirea metalului, iar in cazul WIG, sudorul introduce si material de adaos dintr-o sursa externa. Se adopta aceasta solutie cand se doreste obtinerea unor suturi fine, sub aspect estetic, intrucat productivitatea de lucru este net inferioara fata de a altor procedee.

 

Functionalitatea: Intereseaza-te mai intai de plaja de reglaj a intensitatii de lucru in Amperi(ca sa poti lucra cu mai multe valori) si daca aparatul mai permite alte procedee(MMA, MAG ), intrucat astfel ai ocazia sa sudezi si alte metale pe langa aluminiu, ca de exemplu otel. La produsele ce vor fi utilizate ore in sir, asigura-te ca un ventilator integrat raceste fortat dispozitivul. Cumpara intotdeauna un item in concordanta cu necesitatile si capabilitatile tale, hobby, semi-profesional sau profesional. Daca alegi un produs cu utilizare generala, citeste detaliile de prezentare si asigura-te ca se livreaza cu un kit de utilizare in regim TIG/WIG(pentru aluminiu).

 

Tot mai multe pareri despre cele mai bune aparate de sudura pentru aluminiu sunt de acord ca o comanda de pe Internet este mai rentabila, decat daca pierzi timp prin magazine, incercand sa identifici dispozitivul perfect. Multe oferte din mediul virtual pot fi mai avantajoase, iar diversitatea modelelor este una mare. Te vei convinge de aceste aspecte, citind lista de mai jos.

 

 

Modele recomandate in 2018

 

 

Telwin Tecnica 151 ACX

 

1.Telwin Tecnica 151 ACXCel mai bun aparat de sudura pentru aluminiu cu buget de achizitie redus poate fi considerat acest item Telwin. Este un invertor care se vinde relativ convenabil, lucreaza in regim monofazat si efectueaza atat sudura MMA(cu electrod), cat si TIG, in curent continuu. Asadar, utilizatorul beneficiaza de control mai bun asupra metalului topit si poate lucra si cu alte materiale decat aluminiu. Pentru acestea, produsul va accepta multe alte tipuri de electrozi(inox, fonta etc). Ca sisteme de siguranta, observam includerea unui ventilator pentru racire asistata si protectia la scurtcircuit si suprasarcina, elemente care iti demonstreaza ca produsul este si unul durabil, nu numai sigur de intrebuintat. Are o plaja de reglaj de 10 – 130 A, valori specifice aparatelor semi-profesionale si hobby, deci iti sugeram sa-l cumperi pentru exploatare moderata. Un intreg kit de utilizare il insoteste, iar pe langa cablurile si accesoriile care fac sudarea posibila, primesti si echipament de protectie.

 

button 2

 

 

 

Proweld MMA 180PI

 

2.Proweld MMA 180PIDaca nu ai destui bani si cauti un aparat de sudura pentru aluminiu ieftin si bun, iti prezentam ca exemplu acest invertor configurat pentru sudura cu electrod, dar care se vinde insotit de un kit WIG/TIG, ce-ti va permite sa prelucrezi si aluminiu. Asadar, piesa este una multifunctionala, pentru procedeul MMA putand intrebuinta orice tip de electrozi, iar pentru cel cu mediu gazos protector efectuand amorsarea arcului electric doar prin contact. In acest sens, foloseste butelie cu gaz, robinet si reductor de presiune. Este un dispozitiv destinat lucrarilor conventionale, avand o plaja de reglaj intre 20 si 180A, deci se recomanda pentru incepatori si amatori. Este usor de transportat, caci are o curea de umar, cantareste numai 8Kg si masoara 39 X 12.5 X 24cm. Se livreaza cu toate accesoriile de trebuinta pentru exploatare facila, iar pentru fiabilitate are ventilator si functii de protectie la suprasolicitare.

 

button 2

 

 

 

Telwin Superior 245

 

3.Telwin Superior 245Acest aparat de sudura pentru aliminiu profesional oferit de Telwin se recomanda mestesugarilor pasionati, deoarece va putea lucra si in regim MMA, si TIG, permitand suturi in mai multe tipuri de metale. Accepta orice varianta de electrozi, pentru MMA, iar arcul electric pentru TIG va fi amorsat prin functie LIFT, obtinandu-se curent electric de valori reduse pentru inceput, ce poate fi reglat ulterior dupa bunul plac, astfel incat aluminiul sa fie perfect topit. In caz de functionare periculoasa(scurtcircuit, supraincalzire, suprasarcina), dispozitivul este special configurat sa se opreasca automat, pentru a preveni deteriorarea sau eventuale accidente. Utilizatorul il poate transporta facil, pe baza manerului atasat si a unei greutati de 11Kg. Se regleaza ca intensitate de lucru intre 5 si 220A, ceea ce indica multe optiuni de sudare. Desi usor costisitor, fiind si integrat in gama modelelor profesionale, consideram ca pentru cei mai pretentiosi, aceasta este solutia perfecta.

 

button 2

 

 

 

Leave a Reply

2 Comments on "Cel mai bun aparat de sudura pentru aluminiu"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
nicu
Guest

Buna,daca pe aparat nu scrie AC…. nu are rost sa da-ti bani.
Un aparat de acest gen care sa poate executa suduri in aluminiu e scump chiar daca e fabricat in China.
Trebuie sa aiba o multime de setari (curent pulsat-frecventa pulsului,balans) ptr a putea executa o sudura de calitate.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (25 votes, average: 4.64 out of 5)
Loading...