Cei mai buni clesti de sertizat

Am modificat articolul ultima data pe: 29.10.20

 

Cel mai bun cleste de sertizat – Recomandarile noastre pentru 2020

 

Va aflati in situatia in care cautati clesti de sertizat pentru diverse nevoi, insa sunteti nehotarati cu privire la ce unelte sa alegeti din oferta pietei? In ghidul nostru nu numai ca vi se va explica cum sa faceti alegerea potrivita, insa vi se vor si oferi doua modele care au pretentii la titlul de cel mai eficient cleste de sertizat al momentului, si le puteti cumpara, daca nu aveti timp de citit restul ghidului. Primul din cele doua produse este OEM HCT Tronic 77268, selectat pentru constructia foarte solida si usurinta cu care poate dezveli firele de  tip RCA, precum si rapiditatea cu care le mufeaza, prin cateva  miscari simple. Al doilea este Edma 066855, un produs nu atat de accesibil ca pret, insa foarte fiabil, din metal solid, cu care se pot sertiza profile metalice de gips carton de grosimi de maximum 1+1 milimetri (cate 1 mm pentru fiecare parte). Avantajul acestui produs este ca poate fi folosit cu un minimum de forta, si cu o singura mana, ceea ce il face superior multor alti clesti pentru rigips-carton.

 

 

Cum alegi un cleste de sertizat bun

 

Ghidul cumparatorului

Cei dintre dumneavoastra care nu sunt foarte familiari cu acest tip de unelte si cu felurile de sarcini pe care ele le pot indeplini vor gasi urmatoarea sectiune a ghidului foarte folositoare. In ea, vom prezenta o serie de criterii de alegere a modelelor de clesti de sertizat de pe piata, iar pe baza lor, va veti da seama mai usor care tip de clesti de sertizat la preturi bune sunt cei mai utili pentru dumneavoastra.

Astfel de unelte sunt folosite pentru variate operatiuni de conectica: ele pot taia cabluri intr-o maniera curata, pentru a le pregati pentru introducerea in conectori. Totodata, se pot folosi si la dezbracarea eficienta de teaca de cauciuc, fara a taia firele de cupru prin care circula curentul. Iar introducerea in mufe si conectori se face eficient, prin sisteme ce aplica presiune suficienta pentru a asigura o fixare corecta.

Iata de ce sa tineti cont, inainte de a va orienta asupra unui produs:Sarcina pentru care este proiectat produsul: primul – si cel mai important – pas in alegerea unui cleste pentru sertizat cabluri este tipul de cablu (sau, eventual, de mufe) pentru care este proiectat.

Nu toate aceste unelte ofera posibilitatea de a efectua orice operatiune cu orice tip de cablu: de exemplu, puteti intalni clesti de sertizat cablu internet, dar si clesti de sertizat mufe TV – iar procedeele prin care se lucreaza cu cele doua feluri de cabluri difera, si nu puteti utiliza unul din produse decat pe elementele de conectica pentru care a fost proiectat.

Pe de alta parte, puteti opta si pentru clesti de sertizat profile rigips, ori chiar pentru teava de cupru – aceste ustensile se pot utiliza in cadrul diverselor operatiuni de renovare si amenajare in casa ori pe santiere.

Prin urmare, este bine sa incepeti de la premiza ca piata are de oferit unelte pentru orice tip de nevoie in care trebuie sa dezgoliti sau sa mufati cabluri, ori sa efectuati altfel de actiuni asemanatoare. Din acest motiv, mai intai de toate verificati scopul produsului, intrucat o alegere gresita nu va va ajuta in efectuarea sarcinilor dumneavoastra.  

 

Dimensiuni de cablu si tipuri de mufe: dupa ce v-ati hotarat asupra catorva modele pentru sarcina pe care doriti sa o efectuati, va trebui sa analizati si dimensiunile de cabluri sau de mufe pentru care este proiectat produsul, cu alte cuvinte, daca poate opera cu mai multe diametre de cabluri si cu mai multe tipuri de mufe.

Sa luam urmatorul scenariu: aveti de amenajat retele cu cabluri de retea sau telefon, cu patru, sase sau opt pini. Aveti doua optiuni: ori cumparati mai multi clesti, fiecare pentru cate un tip de cablu si un tip de mufa, fie va orientati catre un cleste sertizat UTP care sa se poata folosi pentru mai multe marimi si tipuri de fire, precum este Topex 32D409.

La fel si in cazul clestilor de sertizat cabluri cu un singur conductor, precum este modelul Unior 427/4CG. Acesta poate dezbraca si mufa cabluri de genul celor pentru terminale auto ignifuge, ori pentru terminale izolate sau neizolate, cu diametre intre 8 si 30 pe scara AWG (ntre 0.05 si 8 milimetri). Ajustarea acestui cleste se face cu ajutorul unui buton pivotant, iar dumneavoastra va trebui doar sa verificati daca dimensiunile de cabluri cu care trebuie sa lucrati se potrivesc cu cele listate in descrierea produsului respectiv.

 

Falci schimbabile: exista si modele de clesti de sertizat cu falci schimbabile. La acestea, elementele pentru operatiunile precum mufarea prin compresie se pot inlocui, pentru ca produsul sa se preteze pe cat mai multe tipuri de cabluri si mufe. Fireste, acest avantaj se reflecta in pret, intrucat sunt incluse mai multe componente in kitul produsului, iar designul va fi mai elaborat si mai complex.  

 

Mecanism de auto-deblocare: verificati si prezenta sistemelor ce va permit deblocarea falcilor, in cazul in care acestea raman fixate pe cablul in care lucrati. Un cleste de sertizat la un pret bun ar trebui sa va permita sa eliberati capatul de cablu cat mai sigur si usor, fara a compromite mufa sau calitatea conexiunii. Astfel, veti lucra mai eficient si mai curat (intrucat nu va trebui sa dezveliti inca o data cablul in multe cazuri), iar aceste avantaje sunt foarte importante atunci cand sunteti un profesionist care tine la calitatea muncii sale, si la viteza cu care lucreaza.

 

 

Sistemele de siguranta: foarte multe pareri despre cei mai buni clesti de sertizat subliniaza cat de important este ca aceste unelte sa aiba macar un element de siguranta, care sa previna accidentarile. Acest lucru este indeosebi important la uneltele care contin lame foarte ascutite, ce sunt folosite la dezgolirea cablurilor.

Apasand butonul de siguranta, falcile clestelui vor ramane in pozitia inchisa, iar riscul de a atinge taisul lamelor accidental (sa spune, de exemplu cand cautati clestele in cutia cu scule) este redus.

Cu atat mai importanta este prezenta sistemelor de siguranta atunci cand aveti copii, care din curiozitate s-ar aventura in cutia dumneavoastra cu scule pentru a se juca cu ce gasesc inauntru.

Cunoscand toti acesti factori si rolul lor in functionarea uneltelor respective, consideram ca puteti incepe sa analizati oferta pietei ca sa cumparati cel mai bun cleste de sertizat pe care il puteti gasi. Pe langa optiunea de a merge personal la magazine pentru a testa diverse tipuri de clesti, mai exista si optiunea de a recurge la mediul online pentru a evalua produsele respective. De fapt, intrucat magazinele online ofera adesea reduceri si pachete promotionale pentru unelte, noi le recomandam cu caldura.

Mai mult decat atat, in randurile ce urmeaza, va oferim si o lista cu cateva modele de diferite performante si costuri, si le puteti comanda prin linkurile de cumparare care le acompaniaza:

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

OEM HCT TRONIC 77268

 

Iata unul dintre cei mai buni clesti de sertizat pentru cablurile coaxiale cu mufe de tipul F-, IEC-, BNC-, pentru cablu RCA. Conectarea la mufe a cablului se efectueaza prin compresie, apasarea puternica a manerelor aplicand forta pe capatul mufei care va strange cablul.

Cu ajutorul elementelor dintre cele doua manere, se pot efectua operatiuni precum dezvelirea cablului ori taierea eficienta a acestora, pe langa mufarea in sine. Designul produsului previne accesul accidental la taisul lamei, prin urmare nu va trebui sa va faceti griji in privinta taieri accidentale la degete in timpul manevrarii.

In pachet, primiti trei fitinguri care vor trebui schimbate in functie de tipul de mufa cu care lucrati, iar tipurile de cabluri pentru care este proiectat acest cleste de sertizat cablu coaxial sunt RG59 si RG6. Manerul este din plastic, bine izolat, pentru o apucare ferma si sigura. Intregul produs este solid, bine construit, prin urmare nu se deterioreaza, fiind gandit pentru nevoile profesionistilor.

Avantaje

Are trei fitinguri interschimbabile pentru mufe de tip F-, IEC-, BNC- pentru -RCA.

Lama de taiere este protejata impotriva atingerii accidentale.

Manerul este din plastic izolat, ceea ce inseamna un control foarte eficient si evitarea riscului accidentelor.

Constructia solida ii asigura o viata lunga de operare.

Dezavantaje

Pretul este mai ridicat, intrucat aparatul este recomandat profesionistilor.

 

 

Edma 066855

 

Modelul Edma prezentat aici este un cleste de sertizat profile rigips si gips-carton. Asta inseamna ca cei ce lucreaza in domeniul constructiilor si amenajarilor sunt publicul tinta al produsului. Principiul de functionare este simplu: sertizarea se efectueaza prin trecerea elementului de gaurire in profilurile de rigips pe care doriti sa le conectati.

Elementul de gaurire este actionat prin apasarea repetata a manerelor de tip tragaci, iar sistemul de la interior, brevetat de Edma, asigura fixari cu 60 la suta mai puternice, in timp ce efortul necesar sertizarii este redus cu circa 30 de procente, fata de alte modele de clesti de sertizat profile gips-carton de pe piata.

Capacitatea maxima a sa (adica grosimea maxima celor doua placi de rigips ce pot fi sertizate) este de 1 + 1 milimetri. Produsul se foloseste cu o singura mana, iar sistemul de eliberare previne blocarea elementului de gaurire in suprafetele de lucru.

Avantaje

Se utilizeaza cu o singura mana, actionabil ca un pistol cu tragaci.

Sistemul de punere in functiune reduce considerabil forta de apasare.

Forma elementului de gaurire produce fixari cu 60% mai puternice decat alte produse.

Sistemul de eliberare previne blocarea elementului de gaurire in placile de gips-carton.

Dezavantaje

Unii utilizatori pot dori clesti de sertizat profile gips-carton care pot fi utilizati pentru grosimi mai mari de materiale.

 

 

Unior 427/4CG

 

Produsul prezentat aici este un cleste de sertizat la un pret bun, proiectat pentru nevoile celor care lucreaza cu cabluri ce se conecteaza cu papuci electrici. Falcile sale sunt special gandite pentru a prinde cablul cat se poate de ferm in procesul de dezvelire, iar taierea este foarte sigura, riscul de accidente prin accesul la lama fiind minim.

Butonul pivotant este utilizat pentru a adapta falcile la diametre diverse ale firelor: de la 30 AWG (sau 0,05 milimetri) la peste 8 AWG (intre 1,5 pana la 6,0 milimetri). Lista de diametre este urmatoarea: pentru terminale izolate si neizolate: intre 10 si 22 WG (echivalentul a de la 1.5 la 6 milimetri), iar in cazul terminalelor auto ignifuge, poate lucra cu diametre de la 7 la 8 milimetri.

Constructia sa este solida, manerele sunt din plastic, izolate, si lungi, iar per total acesta este unul din cei mai buni clesti de sertizat pentru acest tip de cabluri.

Avantaje

Reglabil pentru cabluri de diverse diametre.

Foarte sigur in folosire, lamele fiind greu de atins accidental.

Dezvelirea si taierea sunt foarte eficiente, datorita designului.

Pretul este foarte bun pentru un produs atat de flexibil.

Dezavantaje

Poate opera cu un singur tip de conector.

 

 

Topex 32D409

 

Pentru cei ce cauta un cleste sertizat rj45 profesional, modelul acesta de la Topex este o alegere foarte inteleapta. Cablurile rj45 sunt cele cu 8 pini standard pentru retelele de calculatoare, insa cu ajutorul produsului prezentat aici se pot efectua fara dificultati si operatiuni cu cabluri de 6 sau 4 pini, precum cele utilizate in liniile de telefonie fixa.

Mufarea se face recurgand la cele trei gauri pentru conectori, aflate la capatul clestelui, iar lama de la baza manerelor este destinata dezgolirii cablurilor. Manerele sunt din plastic solid, trainic, pentru o buna izolare si pentru o apucare ferma.

Faptul ca poate fi utilizat pentru cablurile si conectorii cu 4, 6 sau 8 pini justifica alegerea noastra a acestui produs printre cele doua cele mai bune recomandari catre cumparatori. Mai mult, recenziile ii lauda constructia solida, ceea ce ii cimenteaza destul de bine reputatia pe piata.

Avantaje

Se preteaza pe 3 tipuri de cabluri de retelistica, cu 8, 6 sau 4 pini.

Constructia sa este solida si usor de folosit.

Pretul este foarte accesibil, pentru un produs foarte bun.

Dimensiuni compacte (0.33 kg si 195 mm in lungime).

Dezavantaje

Lama de dezgolire a cablului este putin cam expusa, si poate fi atinsa accidental cu degetele.

 

 

Value 22.99.8791-5

 

Pentru cei ce cauta un cleste de sertizare, ieftin si bun, care sa ii ajute sa amenajeze retelele de cabluri de tipul RJ 45 (cu 8 conectori), produsul prezentati aici, de la compania Value, poate fi una din cele mai potrivite alegeri de pe piata.

Cu ajutorul lamei mici, aflata in apropierea manerelor de plastic izolat, veti putea dezveli fara probleme cablurile, iar lama de la extremitatea cealalta poate taia foarte bine profilul de cablu. Cu ajutorul elementului de mijloc, in care se introduce conectorul, cablul va fi plasat in mod optim in mufa.

Elementul de blocare a falcilor previne deschiderea acestora, si prin urmare limiteaza accesul la taisul lamelor – acest avantaj este deosebit de important mai ales daca aveti copii care pot lua clestele pentru a se juca cu el, si se pot rani la degete din neatentie. Per total, produsul se preteaza foarte bine pe lucrarile la retelele de internet cu fir, iar pretul sau foarte accesibil ii accentueaza atractivitatea.

Avantaje

Efectueaza operatiuni multiple: taieri, dezveliri si mufari in mod foarte usor si simplu.

Pret sau este foarte accesibil.

Sistemul de blocare a falcilor asigura un plus de protectie impotriva atingerii accidentale a lamelor.

Materiale bune si constructie solida, prin urmare produsul este rezistent si trainic.

Dezavantaje

Poate fi folosit doar cu cablurile de conectica UTP cu 8 pini, de tip RJ45.

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status