Cea mai buna nivela laser rotativa

Am modificat articolul ultima data pe: 19.04.21

Acest site web este sustinut de catre cititori. Cand cumparati un produs prin linkurile de pe site-ul nostru, putem castiga un mic comision de afiliere. Verificati aici mai multe informatii despre noi..

 

Cum aleg cele mai bune nivele laser rotative

 

Ghidul cumparatorului

Cand renovezi, instalezi mobila sau un sistem de tevi, te gandesti sa o faci bine din start, stiind ca rezultatul final va persista in timp. Unul din lucrurile cele mai iritante de privit este o piesa de mobilier instalata stramb, mai ales daca vrei ca lucrurile puse pe ea sa aiba stabilitate. Daca te gandesti la segmentul de renovare si constructii, stii cat de important este ca totul sa fie cat se poate de drept si echilibrat.

Un instrument care iti poate fi de ajutor este nivela laser, care ajuta la stabilirea unor linii orizontale perfecte, la masurarea distantelor dintre diferite obiecte sau suprafete si permite identificarea punctelor de simetrie – absolut necesare cand instalezi un sistem de tevi. O varianta rotativa a acestui dispozitiv iti permite sa rotesti fasciculul intr-un unghi de 360 de grade, reducand din timpul pierdut mutand fizic aparatul, pentru a putea lucra cu o suprafata aflata in unghiul mort.

Insa, ca sa gasesti cea mai buna nivela laser rotativa pentru ceea ce ai planuit sa construiesti, trebuie sa stii ca exista cateva diferente intre modelele aflate momentan pe piata.

Exista variante cu un singur fascicul orizontal, ce realizeaza masuratori doar pe plan orizontal circumscris, sau cu fascicul dublu ce masoara si distanta verticala simultan. A doua varianta este mai recomandata, daca vrei sa poti obtine informatii mai detaliate printr-o singura evaluare.

Daca stii ca urmeaza sa realizezi renovari mai ample, atunci poti sa cauti unde gasesc nivela rotativa laser,  la un pret bun, constructorii, pentru a vedea care sunt modelele cu specificatie pentru uz profesional. Exista si variante pentru uz semiprofesional sau incadrate in categoria hobby, dar raza de actiune si precizia vor fi ceva mai reduse, corelate bineinteles cu pretul de achizitie, care va fi si el mai mic.

Raza de actiune descrie distanta, masurata in metri, pana unde poate ajunge raza laser, in asa fel incat masuratorile sa fie precise. Dincolo de acest prag, rata de eroare incepe sa creasca proportional. Pentru nivelele de tip hobby, raza de actiune poate ajunge pana la 7 metri. In cazul suprafetelor mai extinse, poti opta pentru modele semiprofesionale ce ajung pana la 9 metri, iar pentru manopere ce intra in sfera profesionala, variantele dintre care poti alege dispun de o bataie de cateva sute de metri.

Precizia reflecta eroarea la masurare care nu poate fi eliminata, dar poate fi redusa. Aceasta poate fi de 0.6 – 0.7 mm in cazul nivelelor hobby, 0.3 – 0.2 mm pentru cele semiprofesionale si maxim 0.1 mm in cazul variantelor destinate uzului profesional.

Mai ales in cazul variantelor profesionale, e bine sa te informezi, inainte de a face o achizitie, daca aparatul dispune si de alte functii suplimentare, in afara de cea de nivelare si masurare a distantelor. Astfel, unele modele pot oferi optiunea ajustarii vitezei de rotatie a laserului sau emit semnale de avertizare, in momentul in care aparatul inregistreaza socuri sau vibratii care ii pot afecta functionalitatea si precizia. Acest din urma element a fost mentionat in multe pareri despre cele mai bune nivele rotative laser de pe forumurile de specialitate ca fiind unul important, reducand riscul inregistrarii valorilor eronate, datorate vibratiilor existente pe santier.

Este posibila achizitionarea acestor dispozitive si din magazinele online, beneficiul acestei variante fiind reprezentat de faptul ca, uneori, poti gasi oferte mai avantajoase, iar livrarea este destul de simpla. Mai jos, iti prezentam cateva produse ce s-ar putea potrivi planurilor tale si te invitam sa arunci o privire peste ele.

 

 

Modele recomandate in 2021

 

 

Bosch Professional GRL 400 H 

 

Bosch Professional GRL 400 H este o nivela rotativa, laser,  ieftina si buna, produsa de o companie cu traditie in domeniu. Este un dispozitiv usor de manevrat, dispunand de indicatoare explicite. Fasciculul laser are o raza mare de actiune, ce poate atinge pana la 400 metri si ajunge la o viteza de rotatie de pana la 600 de rotatii pe minut.

Precizia de nivelare este crescuta, valoarea erorii posibile fiind de doar 0.08 mm/m in plus sau in minus. Sistemul automat de avertizare emite un semnal sonor in momentul inregistrarii socurilor mecanice sau a vibratiilor care ar putea produce erori de nivelare.

Este un dispozitiv de tip profesional, ce da rezultate bune la utilizarea in incaperi medii si mari, cat si in spatii deschise, in cazul lucrarilor de amenajare a gradinilor. Carcasa robusta si protectia impotriva prafului si stropilor de apa asigura posibilitatea utilizarii in aer liber.

 

 

 

 

 

 


Alte modele recomandate, momentan indisponibile:

 

Makita SKR200Z

 

Makita propune modelul SKR200Z de nivela rotativa laser, pentru lucrarile de constructie din spectrul profesional, ce includ si instalarea peretilor de gips-carton sau a tavanelor suspendate. Gradul de inclinare a razei poate fi ajustat manual, aspect ce faciliteaza utilizarea acestui dispozitiv si in zone cu teren denivelat.

Viteza de rotatie poate fi modificata, dispunand de 3 trepte – 300, 450 si 600 rotatii/minut, asigurand posibilitatea unei scanari cu risc de eroare redus. Distanta de masurare este mare, raza rotativa ajungand pana la un diametru de 200 de metri, iar raza orizontala are o bataie de 30 de metri, suficient pentru a utiliza acest aparat atat in lucrari de constructie sau renovare, cat si in cadrul procedurilor de amenajare a spatiilor verzi.

Rata de eroare este de 1 milimetru in plus sau minus pentru distante de peste 10 metri. Sistemul de avertizare Hi emite un semnal sonor la inregistrarea vibratiilor sau socurilor mecanice, ce ar putea modifica traiectoria razei laser producand, implicit, erori de masurare.

 

 

CST / Berger Algrd 

 

CST / Berger Algrd este o nivela laser rotativa, de tip semiprofesional, ce se remarca prin calitatea deosebita. 

Fasciculul laser este de tip dublu, compus din o raza verticala, emisa la 90 de grade fata de planul solului si o a doua raza cu nivelare electronica. Unghiul liniilor poate fi ajustat, datorita posibilitatii de inclinare orizontale si verticale, pe doua axe, pentru o ajustare mai buna a inaltimii de masurare.

Este un dispozitiv ce poate fi utilizat atat in montarea peretilor sau a tavanelor, cat si in constructii civile, industriale si subterane. Raza mare de actiune, ce poate ajunge pana la 425 de metri cu utilizarea unui receptor, face din acest aparat unul util si in amenajarea gradinilor sau pentru alte lucrari de peisagistica.

Precizia este ridicata, eroarea preconizata fiind de doar 0.05mm/ metru orizontal si 0.1 mm pe axa verticala. Display-ul permite ajustarea vitezei de rotatie a diodei emitatoare, ce poate ajunge pana la 1000 de turatii pe minut.

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status