Cea mai buna menghina rotativa

Am modificat articolul ultima data pe: 07.07.20

 

Cum aleg cele mai bune menghine rotative

 

Ghidul cumparatorului

Daca esti un mester tamplar sau fierar, atunci sigur ai nevoie si de o menghina, iar o varianta rotativa iti va permite sa lucrezi cu o mai mare diversitate de piese decat una simpla. Totusi, dincolo de acest aspect, mai exista si alte caracteristici care iti pot influenta alegerea.

Vei vedea ca majoritatea acestor unelte sunt fixe, ceea ce inseamna ca pentru a lucra cu ele este necesara insurubarea lor in 3-4 puncte, la bancul de lucru.

Insa daca esti o persoana care mai lucreaza si acasa la client sau la prieteni, atunci vei prefera o varianta mobila. Aceasta poate fi prinsa de masa printr-un filet, avand un mecanism foarte asemanator cu cel al masinilor de tocat carne. Totusi, acestea pot fi uneori instabile daca nu sunt fixate bine sau daca se aplica forte de torsiune prea mari pe piesa in lucru.

O menghina rotativa, la un pret bun, poate uneori sa ofere si posibilitatea de a regla unghiul de inclinare al capului de fixare (sistem dublu rotativ). Aceasta facilitate poate fi utila cand doresti sa prelucrezi un obiect la un anumit unghi, dar nu vrei sa stai aplecat sau in pozitii incomode pe toata durata procesului.

Latimea falcilor este si ea o variabila de care este bine sa tii cont, deoarece in functie de aceasta vei avea mai multa sau mai putina stabilitate, atunci cand fixezi piese cu suprafata mare. Ea poate fi situata, de obicei, intre 65 si 200 mm.

Cele mai inguste sunt bune pentru bare de metal, lemne incleiate si alte piese de latime redusa, in timp ce modelele mai late pot fi utilizate si pentru placi din aschii de lemn (OSB, MDF).

Deschiderea maxima este un alt criteriu important care determina tipul de proiect ce poate fi lucrat. Aceasta poate fi de 50 mm sau chiar de 230 mm. Cu primele nu vei putea lucra decat obiecte inguste, precum leaturi, stalpi de gard, fier beton, dar cu celelalte vei putea pune la incleiat si piese de mobilier (spatar de scaun) sau vei putea fixa grinzi si butuci pentru a-i sculpta si finisa.

Multe pareri despre cele mai bune menghine rotative vor depinde si de unghiul de rotatie al acestora. El poate fi situat intre 120 si 360o. Eficienta nu va depinde foarte mult de acest aspect, deoarece scopul in sine nu este invartirea bazei, ci aducerea piesei in afara bancului de lucru pentru a dispune de un spatiu mai mare pentru fixare si finisare. Totusi, o varianta care poate efectua rotatii complete poate fi mai comod de manevrat.

Nu in ultimul rand, un alt aspect important este prezenta sau absenta unor zone special gandite pentru a fixa tevi. Acestea se pot gasi imediat sub falcile normale sau in partea opusa a acestora, caz in care produsul va permite si rotirea capului, nu doar a bazei. Astfel de unelte complexe te vor ajuta sa te descurci indiferent de proiectul la care lucrezi si sa te adaptezi perfect formei piesei.

Daca te intereseaza sa afli ce oferta de menghine rotative poti gasi in mediul online, iata cateva descrieri ale unor produse selectate de noi.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Kronus M16-125 

 

Aceasta menghina rotativa are corpul fabricat din fonta, iar axul si manerul din otel forjat, tratat pentru a fi mai rezistent. Este un produs solid care trebuie fixat de bancul de lucru prin insurubare in trei puncte. Datorita materialelor folosite nu vei resimti vibratiile loviturilor aplicate asupra pieselor fixate. Pentru protectia fata de coroziune a fost aplicata o vopsea rosie la suprafata.

Baza este rotativa si poate fi fixata intr-o anumita pozitie. Ea permite prinderea obiectelor lungi, pe inaltime, in laterala suportului, oferind un spatiu de desfasurare mai mare. Latimea falcilor este de 125 mm, potrivita pentru strangerea stabila a unor piese mari precum placi de lemn pentru incleiere, leaturi, tevi.

Deschiderea maxima este tot de 12.5 cm si iti permite sa prinzi inclusiv obiecte groase cum ar fi capete de grinda sau butuci pentru sculptare si decupare, picioare de scaun sau masa. Dimensiunile nicovalei sunt de 26×56 cm. Sistemul de inchidere-deschidere este actionat manual, cu ajutorul unei manivele.

 

 

 

MAF 8172 

 

Iata o mengina de banc ce va trebui fixata in patru puncte cu ajutorul unor suruburi. Are o baza rotativa ce iti va permite sa fixezi in laterala mesei piesele lungi si inalte. Este confectionata din fonta (pentru corp) si otel (pentru ax si manivela), materiale solide care vor asigura durabilitatea.

Sistemul de deschidere este manual, iar eliberarea este lenta. Falcile au o latime de 125 mm, optima pentru prinderea stabila a unor obiecte cu o suprafata mare, asa cum sunt placile din aschii de lemn (OSB, MDF), de rigips, scandurile sau unele placaje.

Deschiderea maxima ajunge pana la 145 mm, ceea ce inseamna ca va putea fixa si piese mai groase precum leaturi, grinzi, bare de metal. In plus, imediat sub deschiderea falcilor este prevazuta o zona rombica, cu denivelari, pentru prinderea unor obiecte rotunde. Avand o forta de strangere de pana la 1500 kg, acest produs iti va asigura o imobilizare ferma, indiferent de lucrarile pe care le vei face pe piesa in lucru.

 

 

 

Levior 23407 

 

Daca vrei o menghina rotativa, ieftina si buna, o poti alege pe aceasta. Are un sistem de prindere prin filet, ceea ce o face oarecum mai portabila decat alte variante care trebuie insurubate la bancul de lucru, dar si mai instabila daca se aplica forte mari asupra pieselor.

Este fabricata din otel tratat si vopsit in albastru pentru a nu se coroda. Dimensiunile sunt mici, dar includ si o nicovala. Latimea falcilor este de 65 mm si permite fixarea stabila a unor obiecte care nu au o suprafata prea mare (scanduri, leaturi, bare de metal, profiluri).

Deschiderea de maxim 50 mm nu iti va da voie sa lucrezi insa cu piese prea groase, find mai potrivita pentru stalpi de gard, picioare de scaun, bucati de lemn incleiate. Baza rotativa poate fi fixata in pozitia dorita si iti permite sa lucrezi si inafara bancului de prindere, oferind o suprafata de desfasurare mai mare.

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status