n n
n
n
▷ Menghine de mana. Analiza comparativa

Cea mai buna menghina de mana

Am modificat articolul ultima data pe: 17.11.19

 

Cum aleg cele mai bune menghine de mana

 

Ghidul cumparatorului

Menghina este unul dintre instrumentele cele mai simple si mai importante din atelierul unui mester. Este creata special pentru a realiza o singura sarcina, si anume pentru a pastra nemiscat un obiect prelucrat, indiferent ca este vorba despre un segment de sarma, o fasie de tabla, o teava sau o bucata de lemn. Pentru ca nu se regaseste intotdeauna pe lista uneltelor de baza prezente in orice gospodarie, variantele in care este disponibila sunt mai putin cunoscute si ceva mai dificil de evaluat.

 

Daca ai nevoie de acest produs, parcurge ghidul de mai jos si afla de ce caracteristici tehnice este bine sa tii cont la cumparare.

Din punct de vedere constructiv menghinele se impart in modele de strangere si departare, cu capete pivotante si versiuni folosite doar pentru fixare. Ambele categorii includ falci mobile, care se deplaseaza pe o tija, a carei lungime determina deschiderea maxima.

In cazul variantelor de strangere/departare, in forma de pistol, deplasarea capetelor se face prin apasarea pe un tragaci, pozitionat langa manerul care permite sustinerea instrumentului si care asigura in acelasi timp si blocarea in pozitia la care s-a ajuns. Sunt cel mai usor de folosit, motiv pentru care numeroase pareri despre cele mai bune menghine de mana le recomanda ca prima optiune. Nu necesita doua maini pentru utilizare si se pot folosi pentru a indeparta doua segmente prin simpla scoate si intoarcere a falcilor cu capatul de contact catre exterior.

Optiunile simple, cu design in forma de L, sunt putin mai greu de utilizat, fixarea realizandu-se prin intermediul unui filet cu tampon care se misca prin infiletare, toata operatiunea implicand ambele maini si necesitand ceva mai mult timp decat in cazul versiunilor prezentate anterior.

Majoritatea modelelor sunt confectionate dintr-o combinatie de otel si rasina ranforsata sau nailon cu fibra de sticla. Optiunile concepute pentru metal au suprafata de contact striata, pentru a asigura o priza mai buna pe suprafata lucioasa si tare si pe profile cilindrice (tevi), in timp de versiunile pentru tamplarie au capetele netede pentru a evita deteriorarea suprafetei lemnoase.

Iti recomandam sa alegi versiuni cu manere ergonomice, acoperite cu strat de plastic sau cauciuc care asigura confortul mainii in timpul utilizarii.

In ceea ce priveste dimensiunile, o menghina de mana, la un pret bun, va fi de obieci evaluata in functie de deschidere falcilor, care influenteaza direct marimea obiectelor care pot fi prinse si fixate cu ajutorul ei. Optiunile variaza foarte mult, de la versiuni mini, ale caror capete ajung pana la distanta maxima de 5mm si pana la modele de 1500mm, cele mai utilizate fiind insa versiunile cuprinse in intervalul 100 – 250mm.

Pentru a te familiariza mai bine cu toate optiunile disponibile si a-ti forma o imagine mai clara asupra variantei de care ai nevoie, te sfatuim sa profiti de ofertele magazinelor online, care includ o varietate de modele, o gama laga de preturi si informatii suficiente pentru o evaluare rapida. Poti incepe cu exemplele incluse in urmatoarea parte a acestui ghid.

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

Irwin Quick-Grip T5412EL7

 

Este un model de tip pistol cu tija din otel durabil si maner si falci din rasina ranforsata pentru rezistenta sporita, acest tip de suprafata de contact recomandand-o in principal pentru proiectele care presupun lucrul cu materiale din lemn, desi poate fi utilizata si pentru metal.

Permite fixarea obiectelor cu o singura mana, pentru rezolvarea rapida a taskurilor simple de lipire, imobilizare pentru prelucrare (sectionare, gaurire etc.) sau amplasare corecta alaturi de alte elemente, in lucrari de mici dimensiuni. Adancimea falcilor este de 62mm, reprezentand latimea maxima pe care o poate acoperi dintr-un obiect.

Deschiderea falcilor se face prin translarea pe tija cu eliberarea piedicii, pana la o distanta maxima de 300mm care permite o varietate de operatiuni, de la fixarea unui maner de usa pentru slefuire si pana la prinderea unei scanduri de bancul de lucru. Inchiderea pe dimensiunile obiectului se face apasand in mod repetat tragaciul, care asigura atat inaintarea, cat si fixarea pe pozitie.

 

 

 

Strend Pro 212258

 

Modelul Strend Pro face parte din categoria menghinelor de dimensiuni medii, cu deschidere de 250mm, potrivita pentru lucrari de tamplarie care nu necesita o forta mai mare de fixare, caracteristica unei optiuni montate permanent pe bancul de lucru.

Este confectionata din otel rezistent si are format de pistol cu tragaci, care permite apropierea pas cu pas a celor doua falci pe suprafata tijei, pana la distanta necesara blocarii obiectului cu care se lucreaza. Are o adancime de 60cm (medie) si capetele de contact acoperite cu plastic neted pentru a evita deteriorarea suprafetei lemnoase pe care se fixeaza.

Eliberarea capatului mobil se realizeaza prin intermediul unui buton care este pozitionat in dreptul manerului, astfel incat toate gesturile necesare pot fi realizate cu o singura mana, cealalta fiind disponibila pentru alte operatiuni, precum prelucrarea obiectului fixat (slefuire, sectionare, etc.). Este recomandata atat pentru uz profesional, cat si pentru mesterii amatori care au nevoie de o modalitate eficienta de a imobiliza diverse elemente care au nevoie de reparatii sau imbunatatiri.

 

 

 

Pansam 1232

 

Acest model face parte din categoria versiunilor mobile, cu rulare pe tija si este o menghina de mana, ieftina si buna, conceputa pentru ateliere de tamplarie si in general, fixarea de obiecte din lemn. Este confectionata din plastic rezistent, care asigura prinderea intre capetele falcilor fara a deterioara suprafata elementelor supuse imbinarilor sau prelucrarilor specifice.

Este un model de dimensiuni reduse, tija permitand dechiderea falcilor doar pana la nivelul maxim de 150mm. Acest lucru se realizeaza prin mentinerea apasata a butonului de eliberare. Pentru a reduce distanta dintre cele doua capete de prindere si a fixa diverse elemente cu profil plan sau curb, se apasa in mod repetat tragaciul pozitionat imediat in fata manerului.

Sistem de lucru necesita folosirea unei singure maini, lasand celalalt brat liber pentru a indeplini alte operatiuni. Avand in vedere adancima falcilor (40mm), acest instrument se poate utiliza doar cu obiecte de dimensiuni reduse.

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status