Cele mai bune detectoare de gaz

Am modificat articolul ultima data pe: 19.10.17

 

Cum alegi un detector de gaz bun

 

Ghidul cumparatorului

Oricine va fi de acord ca siguranta personala si cea a familiei este o problema de interes prioritar in orice situatie. Din acest motiv, in ultima vreme, o categorie de dispozitive foarte des cautate si cumparate au ajuns sa fie modelele tip detector de gaze pentru apartament. E foarte evident ca nu conteaza unde locuiesti, pentru a sti ca emanatiile accidentale de gaze pot provoca explozii, punand nu numai locatarii in pericol, ci si integritatea structurala a constructiei.

Cei care vor sa se stie in siguranta si sa determine unde gasesc detectoare de gaz la preturi bune sunt sfatuiti sa-si calculeze mai multi parametri, inainte de a hotari ce model este mai bun pentru casa lor. Numai tinand cont de niste criterii presatabilite de selectie, poti alege pe cont propriu un aparat de calitate, in care sa ai toata increderea, fara sa cheltui o suma extravaganta. Iata, asadar, ce reguli e sugerat sa respecti:

A.1 Detector gaz

Utilitatea: In functie de aceasta vei sti daca iti trebuie un dispozitiv clasic(simplu) sau un detector de gaz si monoxid de carbon. Cea mai importanta functie a modelelor conventionale este de a sesiza daca intr-un anumit spatiu sunt prezente emanatii de gaze naturale(in general metan) si eventual de a semnala acest fapt sau a constitui un detector de gaz preventiv, ce opreste alimentarea locuintei cu respectivul combustibil. Si aceste modele se pot imparti in subcategorii, dupa cum vei putea observa tot in acest articol, insa se recomanda achizitionarea in cazul in care aerul poate fi contaminat numai cu gaz, dar nu si cu alte noxe rezultate din ardere.

Pentru cei care utilizeaza un sistem de incalzire cu gaz sau au alte dispozitive in cazul carora exista riscul de a fi eliminat monoxid de carbon in incapere, a doua varianta este cea recomandata. Fie ca optezi pentru un detector de gaze pentru centrala termica, sau te intereseaza doar sa fii sigur ca fumul nu poate ajunge nedepistat in spatiul locuit, e vital sa verifici functia suplimentara a dispozitivului si daca senzorul poate fi setat pentru monoxid de carbon.

 

Portabilitatea: doua categorii principale notam pentru acest indicator: detector de gaz portabil sau cu electrovalva. In prima categorie gasesti aparate cu cel mai inalt coeficient de portabilitate, intrucat sunt alimentate cu energie de la baterii sau pe baza unui acumulator intern. In acest mod de functionare wireless, poti lua cu tine oriunde dispozitivul, masurand personal calitatea aerului.

Pentru categoria detector de gaz cu electrovalva, montajul se face intr-o pozitie fixa, intotdeauna la o distanta maxima de circa 3m de conducta furnizoare de gaz. De asemeni, este recomandata plasarea aproape de tavan, la numai 30cm mai jos de acesta. Electrovalva inclusa este principala metoda de siguranta garantata, mai ales persoanelor care parasesc des locuinta, intrucat in momentul in care aparatul depisteaza scurgerea de gaze, electrovalva montata pe conducta va opri in mod automat furnizarea de gaze.

Singura complicatie notabila pentru aceasta alternativa este faptul ca la montaj ai nevoie obligatorie de ajutorul unei persoane specializate, cu autorizatie ANRE(Autoritatea Nationala de reglementare in domeniul Energiei). Categoria poate fi repartizata in modele cu fir sau unitati wireless, mod pe baza caruia senzorul de gaz este conectat la electrovalva.

 

Senzorul: O majoritate categorica de pareri despre cele mai bune detectoare de gaz iti va confirma ca trebuie sa cumperi un dispozitiv cu senzor ce are sensibilitatea reglabila. Indicele limitei de explozie este o valoare standard calculata, in functie de care tu va trebui sa setezi un procentaj de reactivitate. Asta inseamna ca poti determina aparatul sa dea alarma atunci cand in aer se atinge un procent de 15%, 10% sau chiar 5% din cantitatea considerata minima pentru explozie.

In mod firesc, cu cat este mai mic procentul detectabil, cu atat mai mare se considera sensibilitatea aparatului. E recomandat sa o tii mereu la 5%, desi, daca are si electrovalva, pericolul unei explozii sau de incendiu si intoxicare este foarte scazut. De cealalta parte, la o sensibilitate prea drastic setata, alarma se poate activa si atunci cand gatesti sau folosesti spray pentru mobila, intrucat chiar si o cantitate mica de aerosoli poate stimula senzorul. Foarte important de notat pentru senzor este durata de viata, aceasta fiind limitata la un numar de ani sau luni de functionare. Verifica aceasta perioada cand iti cumperi aparatul sau vrei sa il inlocuiesti pe cel vechi.

 

Numarul de unitati necesare: In functie de cate dispozitive consumatoare de gaz ai in locuinta, tot atatea detectoare trebuie sa setezi. Unul separat este obligatoriu pentru aragaz, iar pentru o centrala termica va fi necesar un model suplimentar. Daca utilizezi o aeroterma pe gaz sau un convector care foloseste acest material pe post de combustibil, un alt treilea detector va trebui instalat si asa mai departe.

A.2 Detector gaz

Functiile suplimentare: Cele mai importante doua optiuni de care trebuie sa tii cont sunt alarma sonora si sistemul de avertizare vizuala. Prima trebuie sa poata oferi o intensitate acustica perceptibila ca ton de alerta, aceasta fiind unanim acceptata la valoarea de minim 70dB. Functia de avertizare luminoasa te va anunta nu numai ca exista o emanatie de gaze in incapere, ci si in cazul in care electrovalva ti-a blocat accesul la metanul din conducta si trebuie sa resetezi parametrii de lucru pentru a beneficia din nou de combustibil.

Daca observi ca alarma e declansata si de emanatiile de monoxid de carbon rezultate in timp ce prepari mancare la aragaz, e util sa ai o functie cu activare si dezactivare rapida. Din moment ce dispozitivul e situat aproape de tavan, va fi o adevarata corvada sa il pornesti sau opresti manual, mai ales daca nu il poti scoate din priza.

 

Pentru persoanele care nu au intuit deja unde gasesc detector de gaz la un pret bun, solutia comenzii de pe Internet ramane cea mai viabila. Gasesti modele si in magazinele fizice, dar nu la fel de ieftin comercializate si nici macar foarte diversificate ca design si functionalitate. Tinand cont ca primesti garantie si in magazinele virtuale, iar livrarea se face direct la adresa dorita, nu consideram ca ai motive de ezitare la achizitia online. Ofertele se gasesc frecvent, cum o va demonstra si clasamentul nostru urmator.

 

 

Modele recomandate in 2017

 

 

Primatech SECOR 1000

 

1.Primatech SECOR 1000Daca preferi sa stii ca ai cumparat cel mai bun detector de gaz si de monoxid de carbon cu o asftel de functie dubla, ai toate sansele sa consideri ca fiind o optiune inspirata acest model Primatech. Dispozitivul a fost special proiectat pentru a permite depistarea nivelelor periculoase ale emanatiilor de metan sa de monixid de carbon. Instalarea va fi una simpla, putand fi plasat pe perete, aproape de plafon sau chiar pe tavan, in functie de posibilitati.

Face parte din categoria clasica de detectoare, oferind numai detectie si alarma, dar nu si oprire de combustibil prin electrovalva. Pentru o administrare eficienta, piesa incorporeaza un senzor semiconductor cu o durata de viata de 5 ani, care iti va garanta operare eficienta pentru o indelungata perioada de timp. Se alimenteaza cu baterii si rezista bine la orice conditii, functionand optim in intervalul de temperatura de -10 si +50 de grade Celsius, implicit la umiditate de pana la 90%, dar fara condens.

Un microprocesor incorporat permite gestionarea eficienta a functiilor, iar sensibilitatea senzorului variaza intre 3 si 20% pentru monoxid de carbon si de maxim 212mg/mc la metan(300 parti per milion). Trei LED-uri de culori diferite ofera si avertizare vizuala, iar alarma acustica este si aceasta prezenta.

Cand vrei o optiune fiabila si simpla de detectie de gaze pentru locuinta, poti apela cu incredere la solutia acestui aparat, pentru care nu ai nevoie de ajutor specializat la montaj.

 

Avantaje:

Detector gaze 2 in 1, si pentru monoxid de carbon

Se alimenteaza cu baterii, fiind usor de montat aproape sau pe tavan

Include un senzor eficient cu durata de viata de pana la 5 ani

Ofera deopotriva alarma acustica si vizuala

Nivelul de sensibilitate asigurat corespunde standardelor inalte de detectie acceptate.

 

Dezavantaje:

Nu poate opri alimentarea cu metan de la conducta, deoarece nu include electrovalva

button 1

 

 

 

 

PNI GD-01

 

2.PNI GD-01Acest kit detector gaz de la PNI se numara printre cele mai populare oferte din perspectiva utilizatorilor si a potentialilor cumparatori, in general. Pachetul iti furnizeaza sistemul de detectie gata de instalare, iar tu mai ai nevoie doar de ajutor specializat, care sa iti monteze corect electrovalva inclusa.

Nu detecteaza numai gazul metan, ci si combinatiile de gaze naturale sau emanatiile de monoxid de carbon. In acest mod, indiferent de problema pe care vrei s-o previi, multifunctionalitatea aparatului confirma oricum alegerea sa. Alimentarea se va face prin fir, la o tensiune de 220V, deci necesitand conectarea la o priza cat mai apropiata.

Nu consuma foarte mult, doar 2.5W, si incorporeaza un senzor foarte eficient, sensibilitatea fiind calibrata in limitele LEL(Lower Explosive Limit)pana la un maxim de 25%, care se considera o concentratie prea rarefiata pentru combustie. Doua functii de alerta sunt prezente, cea prin indicator vizual, cu LED, si cea acustica, pe baza unui semnal cu o intensitate de peste 80dB, usor perceptibil.

Pe langa un rating foarte bun si o garantie valabila doi ani, poti beneficia de un cost de cumparare pe care il consideram scazut, mai ales in raport cu performantele testate ale dispozitivului.

Deoarece se numara printre cele mai bune detectoare de gaz, kitul PNI cu aparat de detectie si electrovalva merita sa faca parte din topul pe care il oferim, motiv pentru care il recomandam cu incredere cititorilor nostri.

 

Avantaje:

Detecteaza nu numai gazele naturale, ci si monoxidul de carbon

Ofera nu numai functie de alarma, ci si blocare a accesului la conducta de gaz, prevenind acumularea unui volum periculos in incaperea supravegheata

Are 2 functii de semnalizare, acustica si vizuala

Ofera sensibilitate de detectie buna, in limitele inferioare – cu risc minim de combustie sau explozie – 25% LEL

Detector de gaz ieftin si bun

 

Dezavantaje:

Fiind prevazut cu electrovalva, necesita ajutor profesional la montare

button 2

 

 

 

 

Jablotron JA-180G

 

3.Jablotron JA-180GIata un detector de gaz wireless oferit de Jablotron, proiectat specific pentru a depista scurgerile de gaz sau emanatiile de fum. Piesa este calibrata ca sa sesizeze o multitudine de substante, printre care amintim gazele naturale combinate, metanul, propanul, butanul sau acetilena.

In acelasi timp, include un releu de iesire, ce are rolul de a bloca alimentarea cu gaz din conducta. O supapa electrica indeplineste prompt aceasta operatie, iar analiza aerului se efectueaza automat si in mod regulat. Se alimenteaza la 230V, iar frecventa de transmisie este de 868 MHz, avand o raza de comunicare de pana la 200m in spatiu deschis si de 50 de metri patrati in spatiile inchise. Ofera trei niveluri de detectie, avand un senzor bine configurat.

In primul caz, valorile afisate sunt normale si semnalizate cu un LED verde. Pentru primul nivel de alerta, concentratii de 3 – 10% de metan si 3 – 18% propan vor fi avertizate. Pentru concentratii mai ridicate se activeaza al doilea nivel de detectie.

Poti seta raspuns optional in functie de indicii primiti. Alarma sonora se da printr-un beep cu 94dB intensitate, ceea ce o face usor de depistat si de catre vecini. Timpul de raspuns scurt, de numai 10s, si metoda de citire prin combusite catalitica demonstreaza niste performante aparte si garanteaza siguranta utilizatorilor.

 

Daca te intereseaza un detector foarte versatil, capabil sa recunoasca diferite tipuri de gaze naturale si sa raspunda la stimuli conform instructiunilor tale, atunci Jablotron JA-180G e aparatul pe care il cautai.

 

Avantaje:

Poate detecta multiple tipuri de substante, inclusiv acetilena si butan, avand deci o gama larga de intrebuintari

Lucreaza cu senzor cu sensibilitate separata pentru fiecare gaz si doua niveluri de alerta, preferential setabile

Ofera semnal wireless si o raza de actiune pana la electrovalva de 50mp in spatii inchise

Sistemul cu supapa electrica opreste preventiv alimentarea cu gaz a locuintei, in caz de pericol

 

Dezavantaje:

Alarma cu intensitate de 94dB poate fi destul de deranjanta

button 1

 

 

 

 

Smanos GD8800

 

4.Smanos GD8800Cand cauti un detector de gaz metan la un pret bun, poate ca modelul Smanos aici descris va constitui alegerea cea mai potrivita. Functioneaza in regim wireless si va asigura protectie completa pe parcursul intregii zile. Il poti instala pentru casa, apartament sau o institutie publica, mai ales pentru ca te poate avertiza si prin telefon de eventualitatea unor scurgeri de gaze, daca il combini cu o unitate Smanos compatibila.

Detecteaza gazele naturale si GPL, oferind raza wireless de actiune pana la 80m in camp deschis. Este o piesa rezistenta, putand efectua masuratori optime in conditii de temperatura variabile, intre -10 grade si +50 de grade Celsius. Alarma este deopotriva acustica si luminoasa, tonul de alerta avand in jur de 75dB.

Poate fi calibrat sa se alimenteze fie cu baterii, fie la 240V, iar puterea consumata va fi de numai 3W. Se livreaza cu un manual de utilizare, ce iti permite sa-i stapanesti rapid toate tainele. Avand in vedere ca nu costa excesiv sa il cumperi, consideram ca-ti poti permite aceasta achizitie, indiferent de buget.

Cu performante de detectie bune si posibilitati optime de intrebuintare, acest dispozitiv Smanos garanteaza o gestionare sigura a spatiului si ofera performante de transmisie wireless de laudat.

 

Avantaje:

Lucreaza wireless, putand fi alimentat cu simpli acumulatori

Detecteaza gazele naturale, dar si GPL, avand utilitate crescuta si in alte spatii decat cele locuite

Avertizeaza in doua moduri diferite, vizual si acustic

Costa mai putin decat alte piese din acest top

 

Dezavantaje:

Nu lucreaza cu electrovalva, ci are rol doar de a semnaliza scurgerile, nu si de a le opri

button 2

 

 

 

 

PNI BX170

 

5.PNI BX170Ca exemplu profesional de detector portabil, aceasta piesa PNI constituie o alegere performanta si cotata cu unul dintre cele mai bune rating-uri de pe piata. Va intra cel mai bine in dotarea expertilor si a lucratorilor din mine sau care analizeaza starea conductelor din subsoluri.

Se poarta facil, la curea, iar alimentarea se realizeaza prin acumulatori incorporati, ce pot fi incarcati in baza unui alimentator specific. Detecteaza atat GPL, cat si gaze naturale, fiind echipat si cu un foarte util ecran LCD. Alarma oferita are trei niveluri de stimulare, actionand cu alerta vizuala, acustica si prin vibratii. Se livreaza cu o surubelnita, un suport de prindere si un transformator pentru alimentare, kit complet util in intretinerea si folosirea dispozitivului.

Un panou de control simplu permite efectuarea rapida si facila a setarilor. Desi are un cost mai ridicat decat alte unitati din gama celor fixe, acest item merita investitia necesara.

Cel mai potrivit dispozitiv pentru profesionistii care trebuie sa analizeze mereu posibilitatile de acumulare ale gazelor in subteran sau in subsol este aceasta oferta PNI, pe care o apreciam si prin prisma portabilitatii crescute.

 

Avantaje:

Este un model portabil, fiind usor de integrat in trusa unui profesionist ce lucreaza in subsoluri sau in mina

Detecteaza la fel de eficient scurgeri de gaze naturale sau de GPL

Include un ecran digital pentru intrebuintare facila

Se livreaza cu mai multe accesorii utile

 

Dezavantaje:

Costul poate fi considerat adecvat performantelor ridicate

button 1

 

 

 

 

Reply here

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 4.75 out of 5)
Loading...