n n
n
n
▷ Hrana pentru pesti. Analiza comparativa

Cea mai buna hrana pentru pesti

Am modificat articolul ultima data pe: 05.12.19

 

Cum aleg cea mai buna hrana pentru pesti

 

Alimentatia pestilor variaza foarte mult in functie de specia si varietatea din care fac parte, de varsta lor sau greutatea corporala, ritmul de crestere, conditiile ambientale sau unele necesitati speciale. Mancarea lor poate sa inclusa elemente strict vegetale sau si insecte, larve, carne si suplimente. Iata cam care sunt principalele tipuri de hrana pentru pesti.Ne vom referi intai la pestii ornamentali obisnuiti, acestia consumand de cele mai multe ori amestecuri de purici de balta (dafnii), larve, insecte si plancton uscat (atat zooplancton, cat si fitoplacton), suplimentate cu minerale, vitamine si lipide.

Pentru acestia vei gasi multe variante cu particule de diferite tipuri (granule sau fulgi) si dimensiuni, ele fiind special gandite pentru a putea fi ingerate si consumate de anumite specii. Pentru Ciclide si Ciprinide mici, granulele vor trebui sa fie si ele reduse ca marime si usor de disociat, in timp ce pentru Carasi, Scalari sau Discus, poti alege si granule sau fulgi mai mari.

Unii indivizi au nevoie de o hrana pentru pesti, la un pret bun, care sa poata sustine unele necesitati speciale, acestea referindu-se mai ales la colorit, dar si la unele particularitati de digestie. Astfel vei gasi mancare speciala pentru Carasi, pentru crapi Koi, pentru crap de cultura, pastrav sau somon, pentru Discus sau Beta.

Deoarece varietatea cromatica este unul din principalele criterii pe baza caruia alegem un peste ornamental, este important ca aceasta sa fie pastrata si chiar dezvoltata la potentialul ei maxim printr-o mancare speciala care include elemente ce sustin sinteza si stocarea pigmentilor in piele. Ideal este sa alegi variante cat mai naturale care includ minerale, vitamine si plancton de calitate (care sa nu fie pulverizat, mucegait sau oxidat).

Daca ai pesti la care poti administra larve, krill si purici de balta, atunci este bine sa te asiguri ca acestia au fost bine uscati, ca sunt integri si nu prezinta impuritati sau alte feluri de insecte printre ei. De asemenea, poti aprecia mirosul (ar trebui sa semene cu cel de carne uscata, usor dulceag, in nici un caz acid sau de mucegai). Si aici marimea particulelor este importanta.

Pentru cei care au iazuri ornamentale exista variante de hrana speciala pentru crapii koi si alte varietati ornamentale care rezista in ape mai putin oxigenate. Aceste pot fi gasite fie in saculeti de mici dimensiuni, fie la galetuse (1-20 kg). De multe ori ele sunt concepute pentru a pluti mai mult decat alte formule, astfel incat toti pestii pot veni la suprafata pentru a se hrani, iar apa se va contamina cat mai putin.

Pentru speciile destinate consumului uman, multe pareri despre cea mai buna hrana pentru pesti sunt de parere ca aceasta ar trebui sa fie special gandita pentru o anumita varietate (crap, caras, pastrav, somon, somn) si categorie de varsta (adult, puiet, femele care depun oua) pentru a obtine rezultate optime. Vei gasi numeroase tipuri de mixuri, ambalate de multe ori la saci de cateva zeci de kg si care sunt protejate impotriva degradarii prin suplimentarea cu antioxidanti.

Iata si descrierile catorva produse de acest gen, destinate unor categorii diferite de pesti, atat ornamentali, cat si pentru consum. Vei putea gasi tipul ideal de hrana in ofertele magazinelor online specializate in produse pentru animale, dar si in supermarket-uri.

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

Tetra Phyll 

 

Fiind o hrana pentru pesti, ieftina si buna, aceasta este o varianta potrivita pentru majoritatea speciilor de acvariu (ierbivore) care nu au cerinte nutritionale deosebite, asa cum sunt Zebrele, Gupi, Neonii sau Carasi. De asemenea, este recomandata si pentru cei vivipari.

Formula reprezinta un amestec echilibrat de proteine, carbohidrati si lipide, suplimentat cu vitamine si minerale, putand fi administrata atat la pestii tineri, cat si la adulti, pentru a asigura necesarul zilnic de hrana, dar si pentru a preveni carentele diverse.

O caracteristica speciala este reprezentata de continutul in vitamina C stabilizata, care este prezenta intr-o forma optima pentru absorbtie si asimilare si care va ajuta la prevenirea unor boli datorate fie microorganismelor, fie unor variatii de temperatura si lumina. Hrana se prezinta sub forma de fulgi si permite o administrarea usoara si rapida, in cantitatea necesara, calculata in functie de numarul si dimensiunea pestilor (apreciere facuta de proprietar, dar care trebuie coroborata cu recomandarile de pe pachet), de una-doua ori/zi.

 

 

 

Sera Discus Red 

 

Daca ai pesti Discus, atunci iti recomandam aceasta hrana granulata, care va asigura atat satisfacerea necesitatilor nutritionale de baza ale acestor animale (proteine, lipide, carbohidrati, vitamine, minerale), cat si cerintele mai particulare legate de mentinerea unui colorit frumos si uniform.

Deoarece sunt varietati care ajung la dimensiuni destul de mari, de 12-15 cm, acesti pesti vor necesita multe mese bogate in nutrienti, uneori combinate cu hrana vie. Aceste granule sunt special gandite pentru indivizii care au un colorit rosu, oranj sau roz, fie ca acesta este uniform sau in dungi.

Administrarea se va face usor, iar dozajul poate fi controlat simplu. Poti alege sa imprastii intreaga cantitate necesara pentru o zi o data (nu chiar cea mai recomandata metoda) sau in mai multe prize (ideal). Cele 45 g sunt ambalate intr-un recipient din plastic care le va proteja de rasturnare, varsare, actiunea razelor solare sau umiditate. Acesta este prevazut cu un capac si orificii pentru dozare.

 

 

 

Breco  1110001220 

 

Pentru cei care vor sa isi creasca propriul peste, intr-un iaz amenajat in curte, exista numeroase formule. Noi recomandam acest amestec pentru crap care va asigura toate cerintele nutritionale legate de nivelul de proteina, lipide sau carbohidrati. In plus, este o formula care include si vitamine, minerale si amonoacizi esentiali, astfel incat dezvoltarea fiecarui individ sa fie rapida, dar armonioasa.  

Pentru a preveni degradarea ingredientelor, atat in timpul depozitarii, cat si dupa deschiderea sacului, mixul este completat cu antioxidanti. Hrana este realizata utilizand cereale (porumb), sroturi (floarea soarelui, in, rapita) si enzime.

Sacul are 20 kg si un pret avantajos, iar ratia zilnica va fi calculata in functie de greutatea corporala a pestelui, aceasta corespunzand unui procent de 3-5%. Se recomanda sa adaptezi cantitatea de hrana in functie de numarul de indivizi (la 200 kg crap se vor da aproximativ 6-10 kg furaj/zi), varsta lor, greutatea, rata de crestere dorita (se poate mari procentul pana la 7%) si temperatura apei (ideal 20-25 grade Celsius).

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status