Cele mai bune lacuri pentru lemn

Am modificat articolul ultima data pe: 28.03.24

 

Cel mai bun lac pentru lemn – Recomandarile noastre pentru 2024

 

Cand vrei sa cumperi cel mai bun lac pentru lemn, pentru a face o achizitie cat mai buna, trebuie sa alegi dintre cele mai calitative produse. Cum piata online pune la dispozitie o gama variata, noi am pregatit pentru tine o lista in care iti propunem cele mai apreciate optiuni. In fruntea ei se afla Oskar Yacht 3 in 1 Stejar. Acest lac este recomandat, in primul rand, pentru proprietatile pe care le are, el fiind rezistent la putregai, raze UV si umiditate, apoi pentru ca lasa in urma un strat lucios, maro, care isi va pastra calitatile pentru circa 10 ani. Daca vrei o cantitate mai mica de solutie de acest fel, locul 2 e ocupat de Oskar Aqua Lac, o varianta ce are caracteristici la fel de bune.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Oskar Yacht 3 in 1 Stejar
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Reprezinta un lac pentru lemn care are o serie de avantaje care il fac sa fie potrivit pentru a fi aplicat la exterior, fiind rezistent la apa, raze ultraviolete si putregai. Urma lasata de el va fi una lucioasa si maro, iar aplicarea se poate face prin pulverizare sau cu ajutorul trafaletului/pensulei.

Cantitatea din cutie e de 2.5 litri, ceea ce poate fi destul de putin, mai ales luand in calcul faptul ca trebuie date doua straturi.

E un lac calitativ, rezistent, potrivit pentru a fi aplicat la exterior, in doua straturi, pentru suprafete de cel mult 30 mp.

A 2-A OPTIUNE!

Oskar Aqua Lac
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Deoarece are costuri de comercializare convenabile si ofera protectie impotriva microorganismelor (indeosebi mucegai si ciuperca albastra), a actiunii apei (formula contine si ceara pentru a consolida hidrofobia materialului) si a radiatiilor UV, aceasta optiune ramane valabila atunci cand trebuie sa reconditionezi mobilier sau chiar piese din lemn la exterior.

Se comercializeaza in cantitati reduse; daca ai de vopsit suprafete la exterior, faptul ca e incolor nu te incurajeaza ca va proteja pe termen lung de radiatiile UV.

Cand vrei sa iti minimizezi bugetul si, in acelai timp, sa alegi inclusiv ceva de calitate pentru reconditionarea lemnului, optiunea de fata ramane una valabila.

A 3-a Optiune!

Danke 2 in 1 Trandafir
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Solutia de fata contribuie la formarea unei pelicule fine si omogene, capabila sa confere o protectie pe termen lung impotriva ciupercilor si intemperiilor ce distrug lemnul, astfel ca prin folosirea acesteia vei putea sa-i redai si sa-i pastrezi cat mai mult timp aspectul initial, adica sa-i prelungesti frumusetea naturala.

Aplicarea trebuie facuta cu mare grija din moment ce timpul necesar uscarii este de 24 de h, altfel risti sa se depuna praf pe suprafata finisata.

Culoarea trandafirie si protectia optima pe care o ofera elementelor exterioare de constructive din lemn fac din acest lac unul apreciat.

 

 

Formule recomandate in 2024

 

 

Oskar Yacht 3 in 1 Stejar

 

Acest lac pentru lemn este la mare cautare in randul celor care vor sa vopseasca garduri, grinzi, ambarcatiuni, mobila si multe astfel de suprafete, el fiind apreciat pentru rezistenta pe care o are la umiditate, raze ultraviolete si putregai. Dupa ce e aplicat, obiectul asupra caruia se actioneaza va ramane lucios, iar culoarea va fi maro.

Solutia din interiorul acestei cutii este recomandata pentru a fi utilizata pentru suprafete exterioare, iar pentru o eficienta maxima, trebuie sa aplici doua straturi. Asadar, va trebui sa astepti sa se usuce bine primul (conform instructiunilor de pe ambalaj), dupa care sa il dai pe ultimul. Consumul este de 0.07 l/strat.

Aceasta cutie cu lac are in interior o cantitate de 2.5 litri, care va fi suficienta pentru 30 mp. Ea se poate aplica printr-un sistem modern ce foloseste pulverizarea sau in mod clasic, cu pensula sau trafaletul. Producatorul promite o rezistenta de pana in 10 ani, in momentul in care e dat pe suprafetele dorite.

 

Avantaje:

Este un lac de calitate, recomandat pentru exterior, deoarece e rezistent la umiditate, soare si putregai.

Lasa in urma lui un strat maro, lucios.

Consumul e de doar 0.07 litri pe un strat.

Se poate aplica atat prin pulverizare, cat si clasic.

Rezistenta in timp e de pana la 10 ani.

 

Dezavantaje:

Cantitatea de doar 2.5 litri e una destul de mica, mai ales avand in vedere faptul ca sunt necesare a fi aplicate 2 straturi.

 

 

Oskar Aqua Lac

 

5.Lac pe baza de apa Oskar Aqua Incolor 0.75lAqua este un lac pentru lemn, pe baza de apa, la un pret bun, care va fi pe placul tuturor cumparatorilor care vor sa-si protejeze mobilierul cu o solutie ce detine un grad redus de toxicitate. Formula poate fi aplicata si la exterior, iar suprafetele vor fi protejate fungi, mucegai si de formarea ciupercii albastre, care se dezvolta in locurile cu umiditate ridicata.

De asemenea, acest lac de lemn pentru exterior si interior va rezista la contactul cu razele solare si cu ploaia, peretii sau corpurile mentinand un aspect lucios si fin. Il vei putea intinde usor si cu spor, intrucat se usuca rapid si nu are un miros intepator. E nevoie de cel putin 4 ore pentru a se usca suficient cat sa poti aplica un al doilea strat de lac pe baza de apa pentru lemn. De asemenea, cu un litru de solutie, vei putea acoperi pana la 13 mp.

Acesta este un lac incolor care va reusi sa intensifice nuanta naturala a lemnului si sa ii ofere protectia necesara la expunerea in fata conditiilor meteo.

 

Avantaje:

Este un lac pe baza de apa, cu aplicare la exterior si interior.

Asigura protectie impotriva mucegaiului si ciupercii albastre.

Dispune de uscare rapida, ideala pentru un finisaj optim.

Formula are rezistenta crescuta la contactul cu apa si razele UV.

 

Dezavantaje:

Se comercializeaza la o cantitate de 0, 75 l, fiind necesar sa investesti in mai multe cutii, daca vrei sa acoperi suprafete extinse, precum peretii casei sau gardurile.

 

 

Danke 2 in 1 Trandafir

 

4.Lac colorat pentru lemn Danke 2 in 1 Trandafir 2.5lAcesta este un model de lac care poate fi aplicat cu succes pe portiunile de lemn dispuse in afara, fie ca vorbim de un gard sau de terase, casute, grinzi, usi, mese si alte corpuri confectionate din acest material. Solutia va forma o pelicula fina si omogena, care va rezista la razele solare, la detergenti sau saruri slabe.

De asemenea, acest lac de lemn nu se va exfolia in timp, iar suprafetele isi vor mentine culoarea trandafirie pentru o perioada indelungata. Recipientul are o cantitate de 2, 5 l, iar la fiecare strat aplicat, cu un singur litru vei reusi sa acoperi o portiune de pana la 13 mp. Va fi nevoie sa astepti aproximativ 24 de ore pentru o uscare completa, iar pentru a lucra in conditii optime, e necesar sa te asiguri ca temperatura exterioara e de minimum 5 grade.

Daca iti doresti ca peretii casutei tale din lemn sa capete o nuanta intunecata si trandafirie, atunci produsul scos pe piata de Danke e potrivit pentru tine.

 

Avantaje:

Este un lac potrivit pentru aplicari la interior si la exterior.

Ajuta la formarea unei pelicule protectoare impotriva ciupercilor si intemperiilor.

Va conferi o culoare trandafirie lemnului, foarte aspectuoasa.

Vine cu o oferta de pret potrivita pentru toate bugetele.

 

Dezavantaje:

Timpul de uscare e mare, necesitand mai multa atentie in timpul aplicarii, pentru a impiedica instalarea de praf, fire si alte particule.

 

 

Kober Ecolasure Extra

 

Aceasta lazura consistenta, pe baza de apa, ar putea fi solutia pe care o alegi atunci cand vrei sa izolezi bine si corespunzator garaje, banci, elemente din lemn pentru acoperis sau chiar pereti ai cabanelor, magaziilor de gradina si baracilor. Formula de lac pentru lemn, ieftin si bun, rezista bine la intemperii (contine ceara ce consolideaza hidrofobia lemnului de rasinoase) si chiar la expunerea prelungita la radiatii UV (are filtru UV inclus), protejand totodata microbiologic, pentru a preveni formarea ciupercii albastre si a mucegaiului. Lemnul va fi bine izolat si impotriva atacurilor insectelor.

Doua substante stau la baza eficientei acestui sortiment, fiind vorba despre un impregnant, alaturi de un protector, sistemul oferind protectie pana la o perioada de 8 ani, in functie de conditiile de aplicare, de suprafata si de expunere la factorii externi. Pentru exterior, se recomanda aplicarea a 3 straturi, ultimul neaparat color, pentru a evita astfel actiunea radiatiilor UV.

Acest lac pentru lemn exterior Kober la pret bun se poate folosi pe glafuri, pereti din lemn, tocuri de ferestre la exterior sau chiar in interior, unde vor fi necesare doar 2 straturi aplicate. Sunt necesare intre 2 si 3 ore ca timp de asteptare intre aplicari, puterea de acoperire fiind moderata: 1l/12mp/strat. Pe langa faptul ca va valorifica eficient frumusetea naturala a fibrei lemnoase, acest produs confera o pelicula lucioasa, satinata.

 

Avantaje:

Utilizabil atat in interior, cat si in exterior, pentru protectia eficienta a elementelor facute din lemn.

Include filtru UV, asigurand protectia impotriva radiatiilor si o rezistenta buna la uzura in timp.

Protejeaza de insecte si mucegai, datorita formulei cu protector si impregnant.

Include ceara, asigurand hidrofobia lemnului.

Finisajul matasos confera un aspect interesant materialului vopsit.

Timpul total de uscare este de 24h, fiind necesare cam 3 ore timp de asteptare intre straturi.

 

Dezavantaje:

Se poate aplica doar prin pensulatie sau pulverizare.

 

 

Helios Bori Brad

 

Helios Bori Brad este un lac ce protejeaza cu 30% mai mult lemnul de orice esenta, exploatat la exterior, oferindu-i acestuia o suprafata durabila, care ajuta la prevenirea deteriorarii sale si mentinerea in stare buna. Este o glazura groasa, cu protectie UV si ceara de albine in compozitie, care se asigura ca fibrele lemnoase din structura ferestrelor, a usilor, a obloanelor, gardurilor etc. nu se vor dilata sau contracta sub influenta umiditatii si a variatiilor de temperatura.

Are o cantitate de 2.5 l, un singur litru fiind suficient pentru acoperirea a 16 – 20 m2 intr-un singur strat. Timpul de uscare necesar este de 24 de ore, iar finisajul lucios va sublinia perfect calitatile si aspectele estetice ale structurilor lemnoase.

Pelicula protectoare nu crapa si nu se exfoliaza, insa pentru a obtine rezultatele dorite, se recomanda aplicarea a 2 straturi de lac doar dupa ce suprafata de lucru a fost grunduita si degresata in prealabil.

 

Avantaje:

Coloreaza si protejeaza lemnul folosit la exterior, conferindu-i rezistenta la patare, murdarie, uzura si intemperii.

Este lesne de aplicat, drept care timpul de lucru va fi redus.

Continutul de ceara de albine contribuie la pastrarea stabilitatii dimensionale a structurilor din lemn, caci mareste rezistenta la apa a peliculei.

Finisajul lucios ofera un efect decorativ deosebit suprafetelor lacuite.

 

Dezavantaje:

Cantitatea de 2.5 l se va dovedi insuficienta pentru utilizatorii care au de lacuit suprafete extinse, mai ales ca produsul necesita aplicarea in 2 straturi.

 

 

Cum alegi un lac bun pentru lemn

 

Ghidul cumparatorului

Lacul are rolul de a conferi rezistenta lemnului, protejandu-l atunci cand intra in contact cu soarele, apa, substantele chimice din agentii de curatare ori alcoolul, precum si de unele abraziuni si accidente. Nu doar ca mobilierul si podelele din casa ta vor deveni mai durabile, insa vor capata un aspect mai placut, intrucat culoarea naturala va deveni mai intensa.

Daca te numeri printre persoanele care se ocupa cu prelucrarea lemnului sau lucreaza in restaurare ori constructii, cel mai probabil cunosti de ce tipuri de solutii ai nevoie pentru diferite aplicatii. Daca esti pasionat de a-ti intretine singur casa si de mici proiecte, sigur stii cat sunt de utile instrumente ca ciocanul rotopercutor Einhell sau masina de gaurit si insurubat cu acumulator Makita. Insa, daca este pentru prima data cand vrei sa initiezi propriul proiect de infrumusetare a scaunelor sau dulapurilor din casa, ori ai podele noi si vrei sa identifici cel mai indicat lac pentru parchet cu uscare rapida, afla ca urmatorul ghid de cumparaturi este special conceput pentru tine. Din el vei descoperi atat ce tipuri de produse exista, la ce le poti utiliza, ce finisaj poti obtine, cum sa le aplici pentru a avea rezultate optime si care sunt costurile la care trebuie sa te astepti. De asemenea, textul va raspunde si celor care se intreaba unde gasesc lac pentru lemn, la preturi bune.

 

 

Tipologii: Produsele se impart in cele nitrocelulozice, poliuretanice si pe baza de apa. Cele mai indicate pareri despre cele mai bune lacuri pentru lemn recomanda ca diferitele compozitii sa fie alese in functie de proprietatile lor, intrucat au grade diferite de uscare, de acoperire si de durabilitate.

Lacurile nitrocelulozice sunt pe baza de solventi, iar in momentul aplicarii, se vor usca pe masura ce solventii sunt evaporati. Asadar, daca doresti un lac de lemn cu uscare rapida, le vei aprecia. Procesul, insa, este reversibil, in sensul ca solutia poate fi spalata cu diluant. Avantajul e ca, in felul acesta, vei putea remedia portiunile cu pete, praf acumulat ori fire, permitand refacerea finisajului de lac protector pentru lemn. In acelasi timp, rezistenta e mai redusa, nefiind potrivite pentru mobilierul supus la uz intens sau la umiditate crescuta. Sunt, totusi, ideale cand vrei sa intensifici nuanta sau sa reconditionezi diferite obiecte de mobilier sau modele mai vechi de usi de intrare in apartament. In plus, sunt tipuri de lac de lemn ieftin comparativ cu alte optiuni.

Lacurile poliuretanice, precum emailul sau rasina epoxidica, sunt formate din doua componente, lac + catalizator, si sunt cele mai durabile, intrucat au rezistenta la zgarieturi, la razele UV, la apa, precum si la contactul cu substantele chimice. Vor incepe sa se solidifice de cum sunt aplicate, datorita intaritorului adaugat in compozitie si a curentilor de aer din jur, iar procesul e ireversibil, potrivit informatiilor despre lac pentru lemn de exterior pe forum si site-uri dedicate. Ritmul de intarire e diferit la fiecare tip de amestec, iar cele doua componente au o durata de viata scurta dupa desfacere (pot-life).

Lacurile au proprietati anti-bacteriene, fiind recomandate pentru suprafete utilizate des, precum masa din bucatarie, podele, scari, etc. Emailul are cea mai crescuta durabilitate, protejand de apa, caldura si pete. Acest tip de lac pentru lemn la pret accesibil se intinde usor, insa procesul e mai complicat, intrucat necesita un timp mai indelungat pentru uscare, ceea ce permite instalarea particulelor de praf. In timp, culoarea va capata o tenta galbuie, fiind potrivit pentru lemnul patat sau mai inchis la culoare. Rasina epoxidica lasa in urma o suprafata dura si lucioasa, fiind un bun lac pentru parchet laminat, dar si pentru mobilierul rustic.

Lacurile pe baza de apa devin din ce in ce mai cautate, datorita proprietatilor bio. Sunt mai putin toxice, ceea ce le recomanda pentru jucariile si mobilierul copiilor. Aceste lacuri pentru lemn, ieftine si bune, pot fi la fel de eficiente precum solutiile traditionale, sunt mai greu inflamabile, iar in timpul aplicarii vor fi eliminati mai putin vapori, astfel ca nu va trebui sa suporti mirosul intepator care apare la celelalte sortimente.

Totodata, lacul pe baza de apa e mai greu de intins si necesita mai multa indemanare, altminteri exista riscul sa lasi urme de pensula. E indicat pentru proiecte de hobby, care implica si imprimarea a diferite modele pe mobilier, iar daca te numeri printre cumparatorii care doresc un lac pentru parchet, pe baza de apa, e recomandat sa folosesti si un strat de intarire, pentru rezistenta sporita. De asemenea, pot contine uleiuri si alte ingrediente menite sa opreasca formarea mucegaiului si a putregaiului, gasindu-se la Dedeman lac de lemn pe baza de apa ce poate fi comandat online.

 

Finisajul: Poate varia de la un efect superlucios, semilucios, satinat, mat sau opac (potrivit pentru pereti). Aspectul glossy a fost considerat pentru multa vreme ca fiind elegant, insa lacul pentru lemn mat capata din ce in ce mai multa atentie. De asemenea, daca doresti ca mobilierul sa aiba un finisaj cat mai apropiat de nuanta naturala, iti recomandam sa optezi pentru un lac incolor mat pentru lemn.

Totodata, tine cont ca unele solutii, precum cele de tip shellac, rasina epoxidica sau cele pe baza de ulei, tind sa intre adanc in pori si sa inchida suprafata. Acestea, in timp ce vor intensifica nuanta naturala, pe un material mai delicat ar putea avea, mai degraba, un efect de murdarire. Daca vrei sa pastrezi nuanta deschisa, apeleaza la lac incolor pentru lemn sau la solutii pe baza de apa, care penetreaza doar la suprafata si confera chiar si luminozitate.

Aplicarea: Instrumentul folosit, spatiul in care lucrezi si temperatura ambientala sunt toate aspecte care influenteaza rezultatul final cand dai cu lac mat de lemn. Poti lucra cu pensula, cu trafaletele sau cu spray-ul (mai scump si mai greu de manevrat), in functie de nivelul de experienta si de buget. In timp ce trafaletele poate fi adaptat la toate tipurile de vopsea, in cazul pensulei, cauta una din fire naturale, pentru solutii pe baza de ulei, si sintetice, pentru latex, acrilice si pe baza de apa. De asemenea, aplica la inceput un strat mai subtire, pentru a evita aparitia bulelor.

Temperatura, umezeala din locuinta sau atelier si praful vor afecta rapiditatea cu care se va usca lacul. Produsele pe baza de ulei vor necesita mai mult timp pentru a se intari, daca inauntru este rece si umed, ceea ce permite firelor de praf sa se aseze si sa se imprime. In acelasi timp, emailul nu e afectat de gradele scazute, iar desi e un lac care se usuca repede, umiditatea poate intarzia acest aspect. In acest caz, il poti trata cu aditivi de intarire.

 

Costul: Oferta de pret a produsului este unul dintre indicii calitatii acestuia, de aceea, daca doresti ca lacul sa reziste pe mobilier, e cazul sa nu te zgarcesti in aceasta privinta. Alte aspecte care influenteaza investitia sunt cantitatea necesara pentru suprafata lemnoasa, numarul de straturi aplicate, capacitatea de absorbtie a materialului, etc. Indiferent de nevoile tale de lacuire, noi te sfatuim sa apelezi la unul dintre producatorii recunoscuti din domeniul, precum Savana, Kober sau Renner.

Dupa o scurta cautare online vei descoperi si unde gasesc lac pentru lemn, la un pret bun, persoanele care au mai multa experienta cu aceasta indeletnicire. Vei observa ca magazinele online au oferte mai bogate, atat in modele, cat si in preturi, fiindu-ti mai simplu si mai accesibil sa investesti in cantitatea necesara.

 

 

Cum se foloseste un lac pentru lemn

 

Lacul pentru lemn poate fi folosit atat pentru proteja o suprafata lemnoasa impotriva factorilor de mediu ce pot duce la deteriorarea sa (cum ar fi praful, umezeala sau actiunea razelor UV) sau pentru a reda culoarea naturala a pieselor de mobilier, a usilor sau a ferestrelor. E drept, nu vei putea reconditiona piese ciobite, facute din alte materiale (obiecte decorative, blaturi, chiuvete de bucatarie, piese din rasina sau ceramica etc.), insa cand vine vorba de obiecte din lemn, ai pe ce sa te bazezi. Pentru a obtine un rezultat bun, cu un aspect estetic placut si care sa ofere o buna rezistenta in timp, exista cateva puncte cheie pe care ar trebui sa le urmaresti.

Alege produsul potrivit

Poti alege lacul pe care il vei folosi in functie de culoarea si nivelul de protectie pe care ti le doresti. Produsele destinate aplicarii pe suprafete exterioare vor putea oferi un nivel de protectie mai ridicat impotriva actiunii razelor ultraviolete sau a umezelii, in timp ce variantele utilizate pentru piesele de mobilier pot reda aspectul de nou al lemnului, accentuand culorile si asigurand o buna acoperire a semnelor de uzura.

 

Pregatirea suprafetei

Indiferent ca este vorba de o piesa de mobilier sau de o suprafata extinsa, asa cum este podeaua, aceasta trebuie pregatita prin slefuire, inainte de aplicarea lacului. Astfel, se va asigura o aderenta optima a primului strat, fie de lac sau de primer (sau amorsa), prin reducerea denivelarilor care pot duce la formarea bulelor de aer. Acestea trebuie evitate, deoarece pot reduce nivelul de rezistenta in timp a stratului aplicat si creste riscul aparitiei fisurilor sau ciobiturilor.

Operatiunea de slefuire poate fi realizata in doua etape, atunci cand lemnul prezinta semne de uzura puternic vizibile sau cand au aparut aschii la suprafata. Prima etapa poate fi realizata utilizand o pila sau o foaie de glaspapir cu granulatie mare, care va reduce gradul de denivelare al suprafetei. A doua etapa asigura obtinerea unei suprafete netede si fine, care va asigura o buna aderenta in timpul procesului de lacuire. Inainte de aplicarea primului strat, insa, va fi necesar sa te asiguri ca tot praful rezultat in urma slefuirii este indepartat, cu un burete moale si uscat.

 

Zona de lucru

Ideal, zona ta de lucru ar trebui sa fie in aer liber sau o camera foarte bine ventilata, deoarece lacul emana vapori cu un miros puternic si care pot avea efecte nocive asupra organismului. Daca vei lucra afara, va trebui sa eviti zilele cu vant puternic, deoarece particulele de praf se pot depune foarte usor pe suprafata proaspat finisata, oferindu-i un aspect rugos neplacut.

Aplicarea lacului pe suprafetele lemnoase

Pentru a evita contactul direct cu lacul, poti purta manusi de menaj sau de tip chirurgical, care ofera un grad bun de protectie, asigurand simultan si o priza ferma asupra pensonului. Pentru a obtine un finisaj de calitate, poti utiliza o pensula realizata cu peri naturali, lungi si cu textura moale. Astfel, vei obtine un grad de incarcare bun care sa nu necesite intreruperi dese in timpul aplicarii.

Ideal, lacul ar trebui aplicat in linii realizate dintr-o singura miscare, cu presiune constanta, dintr-un capat in altul al suprafetei de finisat, si fara intreruperi pentru a nu forma zone de denivelare. Primul instinct dupa aplicarea primului strat va fi sa revii si sa adaugi un surplus de lac pe zonele ce par denivelate, dar acest lucru va influenta in mod negativ aspectul final.

Daca vei dori sa aplici mai multe straturi de lac, este necesara alocarea unui timp suficient de uscare pentru fiecare strat – in functie de tipul de produs selectat, acest interval poate varia intre 4 si 48 de ore pentru o uscare completa. Unii mesteri pot alege sa slefuiasca suprafata ultimului nivel de lac inainte de aplicarea urmatorului, pentru a reduce sansele formarii bulelor de aer si a fisurilor si pentru a obtine un finisaj cu o culoare mai inchisa.

Dupa uscarea completa a finisajului, suprafata poate fi slefuita cu o carpa mai aspra sau poate fi aplicat un strat de ceara pentru lemn, pentru a obtine un luciu mai intens.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu