Cele mai bune programatoare irigatii

Am modificat articolul ultima data pe: 20.09.20

 

Cel mai bun programator irigatii – Recomandarile noastre pentru 2020

 

Un programator irigatii electronic te va ajuta sa automatizezi procesului de stropire a plantelor, astfel incat sa le poti mentine sanatoase, fara a investi mult timp in aceasta activitate. Configurand corect timpul de start si durata de actiune, cu un astfel de sistem nu vei mai irosi apa si vei evita irigarea ineficienta. Noi iti recomandam Hunter X-Core XC401E, un dispozitiv ce ofera control separat pentru patru zone de irigare, permitand stabilirea parametrilor in functie de nevoile fiecarei culturi. Pentru a preveni risipa si supra-irigarea in prezenta precipitatiilor, acesta este echipat si cu un senzor de ploaie. Daca vei monta panoul de control in casa, Rain Bird ESP-RZX este, de asemenea, o solutie buna. Putand fi conectat cu pana la patru statii de irigare, acesta permite setarea separata a programelor pentru parcelele cu necesar diferit de apa. In acelasi timp, el este compatibil si cu un releu de pompa.

 

 

Cum alegi un programator bun pentru irigatii

 

Ghidul cumparatorului

Programatorul pentru irigatii este un aparat ce iti permite sa configurezi orarul de stropire a gazonului, gradinii sau serei pentru cateva zile, saptamani sau chiar pentru un an. Cum functioneaza? Acesta trimite semnale catre valvele conectate la sistemul de irigare sau la releul de pompa, declansand sau oprind fluxul de apa.

Poti achizitiona un programator irigatii, la un pret bun, care sa iti permita nu doar sa stabilesti intervalul orar si zilele in care vrei sa uzi terenul, ci chiar sa setezi un procent de ajustare a acestora in functie de sezon. Cum alegi modelul potrivit?

 

 

Tipologia: Pentru a-ti usura cautarea, este bine sa stii mai intai daca vrei un dispozitiv digital sau unul mecanic.

Daca nevoile de irigare ale gradinii tale sunt foarte particulare, recomandat este sa te orientezi catre panourile de control digitale. Acestea au circuite integrate, functionand fiecare ca un mini-computer ce permite stabilirea unui calendar de irigare si chiar reglarea automata a acestuia dupa specificul fiecarui sezon, astfel incat sa nu mai porti grija cronometrului la trecerea de la un anotimp la altul. Asemenea dispozitive au preturi ceva mai mari si nu sunt intotdeauna usor de configurat, dar sunt foarte performante.

Varianta mecanica este mult mai ieftina, usor de utilizat si nu depinde de o sursa de curent, fiind vorba despre un simplu cronometru, al carui cadran se roteste manual pentru a pre-seta cate minute sau ore sa functioneze sistemul. Modelele mai complexe permit si programarea timpului de pornire sau a zilelor de irigare, insa necesita mai multa atentie pentru a seta corect toate discurile.

 

Compatibilitate: Indiferent de ce pareri despre cele mai bune programatoare irigatii gasesti, tine cont de faptul ca nu orice dispozitiv se va potrivit cu restul sistemului tau de stropire.

Daca unul mecanic se instaleaza direct pe furtunul ce alimenteaza aspersoarele, in cazul unui panou digital, debitul de irigare este controlat cu ajutorul electrovalvelor, care sunt deschise sau inchise prin impulsurile trimise din panou. Programatorul trebuie sa corespunda numarului de electrovane sau statii de irigare pe care il folosesti, dar si tipului solenoizilor, ce pot fi de 9, respectiv de 24 de volti.

In cazul in care prevezi posibilitatea de a-ti extinde culturile, poti achizitiona din start un controller conceput pentru un numar mai mare de statii, decat detii in prezent. De asemenea, daca nu folosesti colectoare, ci pompezi apa direct din sursa, asigura-te ca modelul ales poate fi conectat la un releu de pompa.

 

Numarul de programe: Vei gasi multe programatoare irigatii la preturi bune pe piata, insa modelul pe care il alegi trebuie sa corespunda nevoilor tale de stropire. Pe de o parte, nu are rost sa achizitionezi un dispozitiv complex, daca scopul tau este sa uzi periodic gazonul din fata casei, insa merita sa investesti intr-un controller inteligent, daca ai o sera sau o gradina in care cultivi diverse tipuri de legume sau flori pentru care sunt recomandate doze si intervale diferite de irigare.

Daca nu esti in cele mai bune relatii cu tehnologia, dezavantajul programatoarelor ce iti permit sa setezi durate si calendare de irigare distincte pentru arii diferite consta in faptul ca nu sunt foarte usor de utilizat. Probabil va trebui sa petreci ceva timp pentru a invata setarile si a te obisnui cu ele. Insa in cazul in care ai mai mult de o statie de irigare, merita sa investesti in dispozitive cu doua, trei sau chiar patru programe.

 

Timpul de udare: Durata maxima permisa de panoul de control pentru un program poate varia de la 60 de minute, la 6 ore. Insa timpul ideal de udare difera in functie de tipul si stadiul culturii, de sol si temperaturile exterioare, de debitul apei, dar si de metoda de irigare.

Spre exemplu, un sistem cu picuratoare instalate la distanta de 30 de centimetri unele de altele poate necesita sa irige pana la 12 ore pentru a distribui 2.5 centimetri de apa pe o suprafata plantata cu legume. Pentru a acoperi acest interval pe parcursul unei saptamani prin trei sau patru aplicari, timer-ul instalat trebuie sa permita functionarea unui program pana la trei-patru ore.

Durata de irigare, precum si numarul de porniri necesare intr-o zi se calculeaza in functie de fiecare situatie in parte. Este important, insa, sa ai o estimare corecta in acest sens pentru a alege un programator potrivit.

 

Montarea: Pentru a filtra rezultatele cautarii tale eficient, gandeste-te dinainte unde vei monta programatorul. Exista modele de exterior, dar si sisteme ce nu pot fi instalate decat in zone acoperite.

Cele de interior pot fi alimentate direct din priza, fiind prevazute cu un transformator ce ajusteaza voltajul, asadar nu vei mai avea grija bateriilor. Atu-ul principal este ca poti porni sistemul direct din casa, insa ele trebuie protejate de conditiile nefavorabile ale vremii. Pot fi montate si in garaj, intr-o magazie sau pe o terasa acoperita, dar cu conditia de a fi bine adapostite.

Programatoarele exterioare functioneaza de obicei cu baterii sau au transformatorul in interiorul carcasei, pentru a fi ferit de umiditate. Fiind construite pentru a face fata conditiilor meteo nefavorabile, acestea pot fi mai rezistente. Avantajul lor este ca le poti monta aproape de sistemul de irigare, fara a mai intinde cabluri din casa pana in gradina.

 

 

Caracteristici aditionale: Daca vrei sa gasesti cel mai bun programator irigatii pentru sera sau gradina ta, fii atent si la accesoriile suplimentare. Un panou de control inteligent poate fi dotat cu diverse optiuni menite sa creasca eficienta sistemelor si sa scada consumul de resurse, inclusiv de timp.

Un senzor de ploaie, de pilda, opreste programele de stropire la contactul cu precipitatiile si le porneste din nou dupa uscare, evitandu-se astfel supra-irigarea, dar si irosirea apei in zilele in care plantele o primesc deja in mod natural.

Memoria non-volatila este o alta caracteristica ingenioasa a unui programator irigatii electronic. Aceasta retine setarile facute de operator chiar si atunci cand nu este alimentata cu celectricitate. Astfel, nu vei fi nevoit sa refaci programele in cazul penelor de curent sau daca se termina bateriile.

Indiferent de situatia pentru care ai nevoie de el, ai cele mai mari sanse sa gasesti programatorul potrivit in magazinele on-line, ce ofera de la cele mai simple la cele mai sofisticate modele si unde vei intalni un bun raport calitate-pret.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Hunter X-Core XC401E

 

Compatibil cu un numar de patru statii, Hunter X-Core XC401E este un programator potrivit pentru culturi diversificate intrucat permit

e planificarea diferita a stropirii pentru fiecare zona. In ciuda setarilor multiple disponibile, panoul de control nu este excesiv de complicat: alegi parametrii prin invartirea acului central, dupa care, folosind butoanele plus si minus, ajustezi orele, durata (ce poate fi de maximum patru ore), zilele, dar si procentajul de irigare per anotimp.

Dispozitivul este prevazut cu un transformator intern, motiv pentru care poate fi montat in singuranta in locuri neprotejate de conditiile vremii. Astfel, nu mai este necesar sa gauresti peretii pentru cabluri, fiind posibil sa il instalezi direct in exterior.

Programatorul este prevazut si cu un senzor de precipitatii, ce te va ajuta sa economisesti apa si sa nu ineci plantele in zilele ploioase, chiar daca nu te afli in apropierea zonelor cultivate pentru a opri programul de irigare.

 

Avantaje:

Poti specifica parametri diferiti pentru patru zone, in functie de tipul culturii.

Nu necesita modificarea manuala a setarilor in fiecare anotimp, avand ajustare sezoniera.

Este rezistent, avand un sistem automat de protectie impotriva scurt-circuitelor.

Are senzor de ploaie ce opreste programele cand sunt precipitatii.

 

Dezavantaje:

Presupune o investitie financiara semnificativa, fiind electronic si incadrat in gama profesionala.

 

 

 

Rain Bird ESP-RZX

 

Oferind posibilitatea de a stabili orare de irigare distincte pentru parcelele de flori, straturile de legume, puietii din livada si gazon, dar si de a porni manual stropirea pentru una sau pentru toate ariile presetate, Rain Bird ESP-RZX este un programator de interior ideal pentru pasionatii de gradinarit.

In cazul in care irigi direct prin sistemul de pompare a apei, acesta este dispozitivul de care ai nevoie. Fiind un model ce poate fi conectat nu doar la electrovana, ci si la un releu de pompa, nu este necesar sa folosesti bazine de colectare.

Avand capacitatea de a activa programele de stropire pentru perioade de pana la patru ore, cu posibilitatea de repetare in limitele a sase porniri pe zi, acest controller asigura un volum suficient de irigare a spatiilor plantate, chiar daca presiunea si debitul apei nu sunt ridicate si inclusiv in cazul speciilor ce necesita udare abundenta si constanta.

 

Avantaje:

Modelul permite control diferentiat pe patru zone de irigare.

Poate fi folosit fara colectoare, fiind compatibil cu un releu de pompa.

Potrivit pentru stropire abundenta – permite pana la patru ore de udare.

Asigura automat udare constanta, limita fiind de sase porniri pe zi.

 

Dezavantaje:

Senzorul de precipitatii este optional, implicand costuri suplimentare.

 

 

 

Hunter NODE 100

 

Hunter NODE 100 este unul dintre cele mai bune programatoare irigatii pentru gradina: programele de irigare pot fi amanuntit particularizate, avand meniuri din care poti alege zilele si ora de start, durata de udare, precum si procentul de adaptare automata a acestora odata cu schimbarea sezonului; in acelasi timp, navigarea intre parametri si ajustarea lor este relativ simpla, efectuandu-se cu ajutorul a doua sageti, a unui buton central de selectie si a optiunilor plus-minus.

Acest model cu montare exterioara este rezistent la apa si functioneaza pe baza de baterii de
9 volti. De aceea, el poate fi utilizat pentru automatizarea sistemelor de irigare instalate pe terenuri unde nu exista constructii acoperite si nici acces la reteaua de curent electric.

Un avantaj suplimentar consta in faptul ca nu trebuie sa pierzi timpul pentru a configura din nou programele in cazul epuizarii bateriilor: parametrii nu se vor reseta intrucat dispozitivul are memorie non-volatila.

 

Avantaje:

Programatorul digital este oferit cu tot cu o electrovana, asigurand irigare eficienta si instalare facila.

Consumul de apa poate fi rationalizat in functie de sezon cu ajutorul sistemului de adaptare automata.

Poti seta programe distincte de dimineata, seara sau zi, oferind plantelor umiditatea in concordanta cu necesitatile fiecarei specii.

Nu necesita conectare la priza, functionand cu baterii.

 

Dezavantaje:

Acest model nu este destinat irigarii distincte a mai multor zone.

 

 

 

Hozelock 2214AG

 

Daca un cronometru mecanic nu raspunde nevoilor tale, dar cauti un programator irigatii ieftin si bun, Hozelock 2214AG este o solutie adecvata. Pentru a-l seta in functie de necesarul de apa al plantelor, durata programului poate fi configurata de la doua pana la 60 de minute, iar repetarea automata poate fi setata cotidian ori la intervale de cateva zile sau de o saptamana.

Dispozitivul vine cu o optiune ingenioasa de ajustare a orei de pornire, in functie de anotimp: un senzor de lumina porneste programul de irigare nu la ora fixa, ci in functie de rasaritul si apusul soarelui. Astfel, se evita stropirea plantelor la ore nepotrivite, ce ar putea determina arderea frunzelor de catre razele solare.

Acest produs este un programator electronic de exterior, alimentat cu baterii de tipul AA. Pentru a preveni intreruperea programului de irigare pe neasteptate, produsul are indicatori cu LED-uri, ce semnaleaza daca bateriile trebuie inlocuite.

 

Avantaje:

Permite stabilirea diferentiata a frecventei, in acord cu starea vremii.

Timp de udare la alegere (pana la o ora), conform necesarului de apa.

Senzorul ce porneste programul in functie de rasarit si asfintit asigura irigarea la timpul oportun.

Semnaleaza in avans cand este necesara inlocuirea bateriilor.

 

Dezavantaje:

Permite setarea unui singur program pentru intreg terenul.

 

 

 

Hozelock 2210AG

 

Un programator irigatii, la un pret bun, este regulatorul mecanic Hozelock 2210AG. Avand setarile limitate la pornire/oprire manuala, respectiv oprire automata dupa maximum doua ore, acest dispozitiv nu permite planificarea complexa a unor programe de irigatii pentru gradini si sere, dar este suficient pentru rationalizarea corecta a apei pentru gazonul si straturile de flori din curte, pe care le veti putea uda fara a pierde timpul supraveghind sistemul de stropire.

Un astfel de cronometru se monteaza direct la robinetul pentru curte si gradina, pentru a inchide automat apa dupa perioada setata, excluzand astfel riscul de supra-irigare, inundatii si consum excesiv, dar fara a mai investi intr-o electrovana sau intr-un releu de pompa.

Intrucat sistemul este unul mecanic, acesta nu necesita sa fie conectat la o priza si nici sa fie alimentat cu baterii, deci nu consuma curent si poate fi montat in exterior fara nici un fel de risc.

 

Avantaje:

Durata poate fi setata intre 15 si 120 de minute, facilitand udarea gazonului fara supraveghere.

Se instaleaza la robinet, nu necesita conectarea la o electrovana.

Fiind un dispozitiv mecanic, nu este afectat de ploaie.

Este disponibil la un pret foarte accesibil.

 

Dezavantaje:

Nu poate fi programat sa porneasca automat.

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
2 Comments
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
Sorin
Sorin
June 9, 2019 5:48 am

Bună ziua ! O întrebare pentru cei ce dețin modulul wifi LNK de la Rain Bird. Cum ați rezolvat problema cu instabilitatea conexiunii la internet ? Dețin un astfel de modul și din doua în două zile trebuie să-l reinstalez. Își pierde conexiunea la internet. Am IP static , posibil sa fie o problema ?

Team Clovis.ro
Admin
June 9, 2019 7:26 am
Reply to  Sorin

Buna, Sorin,

Speram ca vei afla curand raspunsul de la unul dintre cititorii nostri.

Pana atunci, cautam si noi informatii pe tema asta.

Cele bune,
Echipa Clovis.ro

DMCA.com Protection Status