Cele mai bune prese de struguri

Am modificat articolul ultima data pe: 06.06.20

 

Cea mai buna presa de struguri – Recomandarile noastre pentru 2020

 

Obtinut din struguri proaspeti, culesi din propria vie sau cumparati de la producatori, mustul sau vinul facut in casa este cel mai sanatos si adesea, daca este prelucrat corect, semnificativ mai bun decat multe dintre variantele din magazine. Pentru a-l aduce la forma sa finala, ai insa nevoie de cateva echipamente speciale, printre care se numara si presa, care are rolul de a stoarce tot lichidul pretios din boabe, pastrand in acelasi timp gustul si aroma. Piata iti ofera o varietate de modele dintre care poti alege folosind informatiile din acest ghid sau optand rapid pentru una din cele doua versiuni care au intrat in topul produselor evaluate de echipa noastra. Iti place sa fii implicat trup si suflet in obtinerea vinului? Daca ai de procesat o cantitate mica de struguri, te vei intelege foarte bine cu modelul Fratelli Marchisio TR50, cu presare blanda, care nu distruge agresiv pielitele, prevenind astfel eliberarea de tanini si ofera o capacitate medie de lucru, de 130kg/h. Pentru cei care doresc o versiune mai accesibila la pret, recomandam Mecord PST30.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Fratelli Marchisio TR50
Click aici pentru pret!

Model de presa de stors struguri de tip manual, cu sistem de lucru pe baza de clichet si ax cu filet elicoidal, recomandat pentru gospodarii mici si cantitati reduse de vin. Include cuva spatioasa din lemn rezistent de fag impermeabilizat, suport rezistent din otel, cu profil de scurgere sub forma de palnie si ofera o capacitate de prelucrare de 130kg pe ora.

Pentru ca se pune in miscare prin rotirea manuala a clichetului, implica efort fizic semnificativ si o durata destul de mare de procesare completa.

Solutie de presare a boabelor de poama, potrivita pentru cei care apreciaza finetea vinului obtinut prin prelucrare lenta.

A 2-A OPTIUNE!

Mecord PST30
Click aici pentru pret!

Solutie manuala pentru presarea boabelor de strugure zdrobite, potrivita pentru uz casnic si cantitati reduse de materie prima. Ofera cos cu volum mediu, de 30litri, suport rezistent cu trei picioare, vopsit in camp electrostatic, si sistem cu clichet, ax cu filet si disc de presare, care asigura extragerea eficienta si delicata a lichidului din fructe.

Fiind o versiune manuala, necesita prezenta permanenta in timpul functionarii si actionarea prin utilizarea fortei fizice.

Este un model recomandat pentru procesarea mecanica a vitei de vie in scopul obtinerii de suc sau must, in cazul cantitatilor reduse de materie prima.

A 3-a Optiune!

Szentkiraly SZP-08
Click aici pentru pret!

Presa de tip clichet, cu actionare manuala, mecanica, si cos din lemn rezistent, cu volum redus de depozitare, potrivita pentru uz casnic si produsele pentru folosinta proprie, in cantitati mici. Are dimensiuni reduse, fiind usor de transportat, depozitat si curatat si este livrata impreuna cu accesoriile specifice acestui tip de dispozitiv, care ajuta la imprimarea presiunii dorite.

Capacitate de 80kg/h este suficienta pentru productia anuala la nivel de gospodarie familiala, dar mai putin potrivita pentru cei care doresc sa proceseze cantitati mari de struguri.

Versiune eficienta pentru presarea de volume reduse de bobite zdrobite, usor de montat si utilizat.

 

 

Cum alegi o presa de struguri buna

 

Ghidul cumparatorului

Presele de struguri sau fructe sunt in general formate dintr-un recipient (cos/cuva sau tanc), in care sunt introduse bobitele, un sistem de aplicare a presiunii, un suport care permite amplasarea pe sol si un mecanism de scurgere a lichidului ce asigura colectarea eficienta. Sunt disponibile in numeroase forme care difera atat ca volum, cat si ca mod de functionare, eficienta si efect asupra vinului obtinut.

Rolul acestui ghid este acela de a te ajuta sa gasesti cea mai buna presa de struguri, tinand cont de cantitatea pe care trebuie sa o procesezi, timpul pe care il ai la dispozitie si alte criterii relevante pentru acest produs.

 

 

Procesare continua sau in transe: In timpul cautarilor online sau la magazinele traditionale specializate, ai observat cu siguranta aceasta clasificare.

Versiunile discontinue sau in transe sunt de departe cele mai populare in cazul cumparatorilor individuali, care doresc sa isi pregateasca propriul vin in gospodarie si nu au de prelucrat cantitati semnificative. Sunt mai accesibile ca pret si ofera, potrivit multor pareri despre cele mai bune prese de struguri, cea mai buna tehnica de presare si anume lenta si blanda, fara a agresa excesiv pielitele. Au insa dezavantajul de a necesita golirea resturilor dupa fiecare transa de prelucrare, adaugand actiuni consumatoare de timp.

Pe de alta parte, optiunile continue proceseaza volume semnificativ mai mari intr-un timp scurt si elimina timpii morti implicati de eliminarea resturilor, care in acest caz se face automat. Le vei recunoaste dupa formatele de tip tanc si cele doua cai de acces care permit incarcarea materiei prime si evacuarea continua a deseurilor. Principalul lor dezavantaj este insa unul calitativ, presarea mai agresiva venind insotita de riscul extragerii fortate de tanini si potasiu (modifica pH-ul) din cojile bobitelor, care face textura vinului putin mai aspra. Sunt de asemenea si mai scumpe, motiv pentru care sunt destinate in particular firmelor de vinificatie si mai putin micilor producatori.

 

Manuala sau automata: Aceasta caracteristica face referire la modul de creare a presiunii asupra strugurilor.

Versiunile manuale de prese de struguri, la preturi bune, sunt recomandate pentru ferme mici si gospodarii si, in functie de modul de actionare, se impart in doua categorii: cu clichet si hidraulice.

Primele creeaza presiune prin impingerea bazei de presa in jos cu ajutorul clichetului care se roteste in jurul filetului, mecanism cunoscut si sub denumirea de insurubare. Prelucreaza cantitati mici, necesita efort fizic si aplica presiune inegala, care poata determina un randament mai scazut in comparatie cu alte modele, dar nu afecteaza in mod agresiv pielita, oferind un rezultat foarte bun din punct de vedere calitativ.

Variantele hidraulice au in plus un manometru care poate crea presiuni de pana la 400atm, aplicate asupra bazei de presare cu ajutorul unui levier, sistemul reducand in mod semnificativ forta umana necesara pentru punerea in miscare. Ambele optiuni au de regula cosul confectionat din lemn impermeabilizat, desi vei gasi si mini presa de struguri cu pereti compacti din inox.

In categoria preselor automate vei identifica modele pneumatice (cu membrana) si versiuni hidraulice cu motor. Primele au cuva realizata din inox, cu orificii prin care iese mustul, iar in centru o membrana din cauciuc natural, care se umple treptat cu aer sau apa si exercita presiune, din interior catre exterior, asupra bobitelor. Include un sistem de control al presiunii, este mai usor de folosit decat cele mecanice, aplica o forta uniforma asupra fructelor si pe o suprafata mai mare, permite mentinerea rece mustului prin folosire de apa la temperaturi scazute, dar se curata greu si prezinta de asemenea riscul expunerii prelungite la oxigen.

Versiunile hidraulice cu motor functioneaza de regula pe sistem mixt: hidraulic la coborare si pneumatic la urcare si nu necesita aproape deloc interventia personala in afara etapelor de incarcare si curatare. Exemplarele din aceasta categorie sunt disponibile in modele cu tehnologii usor diferite, oferind mai multa sau mai putina eficienta in obtinerea rapida a mustului, fara a schimba gustul prin zdrobirea prea agresiva. Sunt concepute pentru prelucrarea industriala a strugurilor.

 

Capacitate de lucru si volum: In general, din cantitatea de bobite adaugate, o mare parte se va scurge sub forma de lichid in etapa de zdrobire si in primele minute de presare si vei ramane cu aproximativ 30 – 35% materie prima solida cu care sa lucrezi, la care face de fapt referire volumul presei, care in cadrul optiunilor manuale poate varia de 8 la 550l. Pentru a prelucra 100kg de fructe inseamna asadar ca vei avea de presat in final aproximativ 35kg masa struguri pe care o poti trece de obicei, intr-o singura transa, printr-un model presa de struguri, la un pret bun, cu volum de 40l.

Capacitatea de procesare variaza in aceasta categorie in general intre 80 si 200kg/h, in timp ce in cazul optiunilor automate discontinue se ajunge si pana la 500kg/h. Avand in vedere fluxul permanent de materie prima prin dispozitiv, modelele cu functionare continua sunt caracterizate mai bine de capacitatea de lucru care se incadreaza 500 – 600kg/h si respectiv 2000 – 4000kg/h, randamentul oferit care fiind intre 60 si 75%.

 

Accesorii: Optiunile care functioneaza pe baza de ax cu filet elicoidal, indiferent ca sunt simple sau cu sistem hidraulic, se comercializeaza de regula impreuna cu cateva accesorii de lemn (de regula doua jumatati de disc si 2 sau trei randuri de dulapi) care ajuta la imprimarea presiunii in adancime. Toate modelele sunt prevazute cu cadru suport pentru amplasare pe sol si unele promotii includ in pachet si un model de zdrobitor, de care ai nevoie in etapa premergatoare presarii.

 

 

Materiale: Cosurile sunt in general confectionate din lemn masiv de fag impermeabilizat sau inox 304 – categoria conforma cu uzul alimentar. In cazul optiunilor pneumatice este de asemenea important ca membrana de cauciuc sa respecte standardele folosirii in industria alimentara.

Desi sunt produse agricole, cele mai numeroase si bune oferte de presa struguri electrica sau manuala vei gasi in shopurile online. Pentru a face o investitie corecta, este important sa alegi un model potrivit cu necesitatile tale de procesare, motiv pentru care te invitam sa te familiarizezi cu versiunile disponibile, consultand cateva exemple reprezentative prezentate mai jos.

 

 

Modele recomandate 2020

 

 

Fratelli Marchisio TR50 

 

Daca vrei un astfel de dispozitiv pentru propria gospodarie si nu procesezi cantitati foarte mari, iti recomandam ca solutie versiunea TR50 de la Fratelli Marchisio, cu capacitatea de 130kg/transa, care se numara printre cele mai bune prese de struguri pentru cei care sunt dispusi sa depuna efort manual pentru a obtine un vin de buna calitate.

Este formata din cos din lemn, realizat din scanduri de fag, cu tratament pentru impermeabilizare si sistem de fixare cu cercuri metalice si suruburi realizate din inox alimentar. Se deschide in doi semicilindri, pe verticala, pentru a permite curatarea usoara si se inchide in sase puncte pentru etansare sigura. Este sprijinit pe un suport cu zona de colectare cu margini inalte, care inconjoara cuva, profil de golire sub forma de palnie ce faciliteaza descarcarea in diverse recipiente si trei picioare de sustinere, toate confectionate din otel rezistent. Cosul are dimensiunile de 60 x 50cm si functioneaza manual, pe baza de clichet cu ax cu filet, actionat prin rotire mecanica.

La categoria accesorii vei primi in pachetul de livrare cateva piese care te vor ajuta sa presezi masa de bobite pana la cel putin doua treimi din inaltimea totala a cuvei si anume: doua semidiscuri din lemn si trei perechi de dulapi pentru asezare deasupra bazei de presiune. Iti atragem atentia ca in calculul timpului de lucru trebuie sa iei in considerare si perioada necesara golirii si curatarii, acesta fiind un model cu lucru in transe si ca aceasta metoda de procesare implica expunerea directa si indelungata a mustului la aer.

Avantaje

Versiune cu procesare lenta, care nu bruscheaza pielita, prevenind degajarea de tanini si potasiu.

Ofera capacitate buna de lucru, de 130kg/h, potrivita pentru obtinerea vinului in gospodarii.

Cosul se desface in doua, pentru manevrare facila.

Include accesorii din lemn pentru imprimarea presiunii pe cat mai mult din inaltimea cuvei.

Dezavantaje

Presa de struguri manuala, din categoria optiunilor cu clichet, cu actionare mecanica, care inseamna efort fizic semnificativ si timp mai mare de procesare.

button 1

 

 

 

 

Mecord PST30 

 

Pentru pasionatii de produse naturale, obtinute in casa, care doresc sa achizitioneze o presa de struguri, la un pret bun, pentru a putea fabrica propriul must sau vin, am inclus in lista noastra de produse recomandate si acest model clasic, manual, de la Mecord. Este o versiune cu clichet si cuva din lemn de fag supus tratamentului de impermeabilizare pentru a putea sustine materia prima in cele mai bune conditii si ofera un volum de 30l (mediu), suficient pentru gospodarii sau proprietati agricole cu vii de mici dimensiuni.

Se actioneaza manual, prin intermediul placii de presiune cu rulment, prin rotirea manerului clichetului pentru apasarea suprafetei bazei de presare peste boabele introduse in cos. Cuva are inaltimea de 108cm si diametrul de 55cm, dimensiuni reduse care iti permit sa il amplasezi oriunde in curte, atat timp cat este pe o suprafata plana. Sustinerea este asigurata de suport si picioare din otel rezistent, vopsite in camp electrostatic pentru a-si pastra proprietatile mai mult timp.

Scandurile de fag care formeaza cosul sunt prinse cu ajutorul a doua inele metalice care le confera rezistenta si stabilitate in fata presiunii exercitate in interior. Iti atragem totodata atentia asupra faptului ca este un sistem de presare care expune materia prima in mod considerabil la aer, nepotrivit pentru cei interesati de productia in mod anaerob, insa iti va oferi un vin cu gust placut, fara asprimea generata de zdrobirea excesiva a bobitelor care are loc in versiuni cu presiune mai mare de lucru. Nu uita ca actionarea necesita efort fizic si ca pe langa umplerea cuvei si stoarcerea sucului, va trebui sa acorzi timp si pentru curatarea reziduurilor si spalare.

Avantaje

Optiune cu cuva durabila, din lemn de fag impermeabilizat.

Include suport din otel, vopsit in camp electrostatic pentru rezistenta mai buna in fata factorilor de mediu.

Model de calitate, la pret accesibil, potrivit pentru uz casnic.

Este prevazut cu cos cu volum de 30 litri (mediu).

Dezavantaje

Necesita efort fizic pentru imprimarea presiunii de care este nevoie pentru procesarea bobitelor.

button 1

 

 

 

 

Szentkiraly SZP-08 

 

Daca nu vrei sa investesti mult intr-un astfel de dispozitiv, dar sa ai totusi la indemana un model eficient si de calitate, cu care sa iti faci treaba, te sfatuim sa ai in vedere si aceasta presa de struguri, ieftina si buna, din categoria optiunilor manuale, cu actionare mecanica, pentru un vin aromat si cu textura fina. Se numara printre cele mai potrivite solutii daca ai la dispozitie doar cateva zeci sau sute de kilograme de struguri pe care vrei sa le procesezi pentru consum propriu.

Cosul are dimensiunile de 20 x 25cm, aparatul atingand 59cm inaltime cu tot cu suportul metalic rezistenta, cu trei picioare, care ii asigura stabilitatea pe sol. Aceste caracteristici ii ofera mobilitate ridicata si il fac usor de transportat si depozitat. Are un volum de 8l si o capacitate de lucru de 80kg/h, ceea ce inseamna ca pentru a trece 200kg prin sistem ai nevoie de 3 – 4 ore, luand in considerare si timpii de curatare si evacuare/incarcare.

Este o versiune manuala, deci va fi nevoie sa iti folosesti forta bratelor pentru a crea presiunea necesara stoarcerii fructelor. Iti aducem aminte ca boabele se introduc in cuva gata zdrobite. Pachetul de livrare include cosul, suportul cu picioare integrate, axul cu filet, baza de presare, chiletul si accesorii din lemn (doua semidiscuri si patru dulapi) pentru a transmite mai bine presiunea catre materia prima.

Avantaje

Varianta de presa, de dimensiuni reduse, potrivita pentru fabricarea vinului in familie.

Se transporta si se depoziteaza usor.

Asigura o capacitate de procesare de pana la 80kg/h.

Se livreaza impreuna cu accesoriile din lemn necesare utilizarii eficiente.

Dezavantaje

Mai putin potrivita pentru persoanele care obisnuiesc sa pregateasca o cantitate mare de vin.

button 1

 

 

 

 

MetaloChimice MET1390 

 

Vita de vie a dat in parg si cauti cea mai buna solutie tehnica pentru a prepara suc, must sau vin, dupa reteta proprie? Incearca si aceasta versiune manuala, cu ax filetat realizat din otel rezistent si clichet, pentru actionarea eficienta asupra discului de presare. Modelul include cos confectionat din sipci de lemn, fixate cu arcuri din metal si suruburi durabile, se poate deschide pentru a permite indepartarea rapida a reziduurilor si se blocheaza cu zavor.

Cuva are diametrul de 34.5cm si inaltimea de 45cm si ofera un volum de depozitare de 40l, confortabil pentru persoanele care au cateva randuri de vita de vie sau cumpara cantitati medii de la producatori. Pentru ca presarea se realizeaza lent, vei obtine un lichid clar, fara multe reziduuri care sa necesite decantare si fara riscul extractiei de tanini si potasiu prin zdrobirea agresiva a pielitelor.

Suportul este confectionat din tabla ambutisata, cu picioare integrate, care nu necesita montare, si asigura o stabilitate buna pe sol, precum si profilul necesar colectarii si scurgerii sucului, in urma presarii in interior. Pentru a obtine rezultate optime in timp scurt, iti reamintim ca bobitele trebuie zdrobite inainte de a fi introduse in presa.

Avantaje

Versiune manuala cu presare lenta, care nu expune lichidul riscului de acumulare de tanini in cantitati prea mari.

Cosul este realizat din lemn rezistent, prins cu inele metalice.

Suportul este din tabla ambutisata si asigura sustinere stabila pe suprafata de sprijin.

Cuva cu volum mediu, de 40l, ideala pentru utilizare in gospodarie.

Dezavantaje

Model cu actionare manuala, care necesita efort fizic si ofera o eficienta mai redusa decat a celor automate.

button 1

 

 

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status