Cele mai bune motopompe pentru irigatii

Am modificat articolul ultima data pe: 24.10.20

 

Cea mai buna motopompa pentru irigatii – Recomandarile noastre pentru 2020

 

Vrei sa ai siguranta ca suprafetele cultivate se vor dezvolta optim si vor oferi o productie pe masura, insa nu dispui de timpul necesar pentru a consulta gama larga de modele de motopompe pentru irigatii de pe piata? Ei bine, pentru a veni in ajutorul persoanelor aflate mereu pe fuga, noi am comparat ofertele producatorilor, opiniile cunoscatorilor si impresiile utilizatorilor, si am ajuns la concluzia ca pe pozitia intai se plaseaza Makita EW2051H. Se inscrie in categoria motopompelor profesionale, asa ca este simplu de dedus faptul ca promite un randament ridicat. Ofera un debit maxim de 42000 l/h, ceea ce inseamna ca se utilizeaza in mod eficient pe terenurile agricole medii si mari, sursa de apa folosita la irigare putand fi orice iaz din apropierea suprafetei cultivate, pentru ca lucreaza chiar si cu apele foarte murdare, care prezinta impuritati de cel mult 26 mm in diametru. In plus, detine un motor puternic, de 5.7 CP, pe benzina, pompand apa de la o adancime de cel mult 8 m si ridicand-o la 23 m inaltime, fapt care iti garanteaza ca uda optim culturile. De asemenea, eficienta din punct de vedere al performantelor este si motopompa pentru irigat AGT WPT 20 HX.

 

 

Cum alegi o motopompa pentru irigatii buna

 

Ghidul cumparatorului

Atunci cand vine vorba de intretinerea corecta a suprafetelor cultivate, unul dintre cele mai importante aspecte demne de luat in considerare se refera la umiditatea solului, lucru de care depinde intr-o mare masura productivitatea terenului. Astfel, pentru a asigura o dezvoltare optima si sanatoasa a plantelor, multi agricultori din zilelele noastre prefera sa isi achizitioneze din timp o motopompa pentru irigatii, utila pentru a oferi cantitatea necesara de apa rapid si fara a depune un efort considerabil, precum si in perioadele secetoase ale anului.

 

 

Totusi, alegerea unui asemenea produs trebuie facuta avand in vizor unele caracteristici esentiale, precum tipologia, calitatea apei, debitul maxim, presiunea, alimentarea si diametrul furtunului, pe care le gasesti explicitate in ghidul de mai jos.

 

Tipologia: Fiind, in general, modele de suprafata, caci variantele submersibile se preteaza sarcinilor de lucru de mica amploare, adica pentru uzul casnic (caz in care nu este nevoie de un volum ridicat de apa), motopompele pentru irigatii se impart in doua mari categorii.

Pe de o parte, exista produse centrifugale, care se folosesc de presiunea atmosferica pentru a ridica lichidul. Acestea au o adancime maxima de suctiune de pana in 7 – 8 metri, fiind asadar inzestrate cu suficienta putere pentru a extrage cantitatea necesara din puturile de dimensiuni mici si medii.

Pe de alta parte, amintim motopompele cu ejector, special concepute pentru situatiile in care sursa de apa este situata la o mare adancime (de peste 15 metri). Se deosebesc de modelele centrifugale prin faptul ca vin dotate cu un tub Venturi, ce se amplaseaza in put, facilitand astfel urcarea lichidului pe tevi.

 

Calitatea apei: trebuie, de asemenea, luata in considerare atunci cand achizitionezi o motopompa pentru irigat, caci caracteristicile lichidului conditioneaza alegerea unui anumit model.

De pilda, daca stii ca vei folosi pentru culturile agricole apa din iazurile sau baltile din apropierea terenului, atunci ar fi bine sa optezi pentru un model capabil sa functioneze cu astfel de lichide cu impuritati. Acesta prezinta, de regula, materiale de calitate si, in unele cazuri, chiar un tocator, astfel incat particulele sa fie maruntite, reducand in acest mod riscul de infundare a furtunului sau de deteriorare a aparatului.

De obicei, in descrierea produsului vei intalni specificata granulometria maxima, numeroase pareri despre cele mai bune motopompe pentru irigatii recomandand pentru ape foarte murdare o valoare de peste 27 mm.

Daca sursa pentru udarea plantelor este insa un put sau o fantana, atunci te poti opri asupra unui model pentru apa curata, rezistent la coroziune. Tine cont insa ca acesta se poate strica lesne in cazul in care lichidul prezinta impuritati. Totusi, pentru un plus de siguranta, iti recomandam sa achizitionezi un produs ce poate fi utilizat in ambele situatii, mai ales ca, in opinia a numerosi cumparatori, cea mai buna motopompa pentru irigatii este cea mixta.

 

Debitul maxim: se exprima in litri sau metri cubi(1 mc este echivalentul a 1000 l) pe ora si iti indica ce cantitate de apa poate aspira o motopompa intr-un interval de 60 de minute, drept care este extrem de important sa cunosti acest parametru de selectie si sa il raportezi corect la suprafata ce trebuie irigata.

Spre exemplu, daca trebuie sa uzi un teren de 1 hectar, cultivat cu cartofi (leguma ce necesita circa 300 – 400 mc/ha), ar fi bine sa achizitionezi un produs care ofera un volum de 100000 l/h, astfel incat sa termini treaba rapid.

Pentru aceeasi suprafata de 100 de ari, cu soia de aceasta data (care are nevoie de 500 – 800 mc/ha), specialistii recomanda motopompe capabile sa asigure un debit mai generos, si anume de circa 200000 l/h, ca sa duci la bun sfarsit sarcinile de lucru in cateva ore. In cazul unor terenuri agricole mai mici, poti opta insa pentru produse ce promit o cantitate de apa de pana in 50000 – 75000 l/h.

 

Presiunea: se calculeaza in bari si poate fi dedusa cu usurinta din inaltimea maxima de livrare printr-o sectiune data, specificata, de obicei, in descrierea produsului. Mai exact, pentru a ridica o coloana de apa la 10 m, este necesar, conform calculelor, de o presiune de circa 1 bar. Altfel spus, daca modelul pe care ai pus ochii pompeaza lichidul la 25 de metri, atunci inseamna ca acesta livreaza aproximativ 2.5 bar.

De altfel, presiunea iti poate indica si distanta maxima de actiune, regula de baza fiind urmatoarea: 1 bar poate trimite, pe orizontala, o coloana de apa pana la 100 m, desi in punctul cel mai indepartat debitul este redus extrem de mult, ajungand chiar la valoarea 0.

 

Alimentarea: referitor la acest aspect, tinem sa mentionam faptul ca ai posibilitatea de a alege intre electropompe si motopompe cu motor termic care, la randul lor, pot fi pe benzina sau diesel. Cele dintai se conecteaza fie la reteaua de energie a locuintei, fie la un generator de curent, si ofera o putere scazuta comparativ cu modelele pe baza de combustibil, astfel explicandu-se de ce sunt destinate ingrijirii suprafetelor mici si a peluzelor. Cu toate acestea, sunt considerate ca fiind niste motopompe pentru irigatii la preturi bune, fiind potrivite pentru gospodarii cu un buget redus.

Variantele pe benzina sunt mai costisitoare decat electropompele, insa fac fata cu succes unor sarcini mari de lucru. Sunt destul de silentioase la exploatare si necesita o ingrijire atenta. Mai eficiente decat cele pe benzina, motopompele diesel sunt preferate de agricultorii profesionisti chiar daca au o masa ridicata, produc destul de mult zgomot si necesita curatare frecventa.

 

 

Diametrul furtunului: este precizat in manualul tehnic al oricarui produs si trebuie respectat cu strictete, mai ales ca variaza de la un model la altul. Cu alte cuvinte, ar fi bine sa montezi niste tevi/ tuburi care sa prezinte aceleasi dimensiuni ca filetul de conectare, in caz contrar randamentul motopompei avand de suferit. Printre cele mai intalnite valori se numara: 2ʺ (5.08 cm), 3ʺ (7.62 cm), 4ʺ (10.16 cm).

Luand in seama aspectele prezentate mai sus, iti va fi mult mai usor sa deosebesti un model calitativ de unul mai putin eficient, dar si sa te decizi asupra unui model de pe piata, care sa se potriveasca nevoilor tale. Totusi, mai ramane sa afli de unde pot achizitiona motopompa pentru irigatii, la un pret bun, toti ceilalti utilizatori, drept care iti recomandam sa alegi ca mijloc de cumparaturi Internetul, intrucat gama de produse este una vasta, costurile sunt competitive, iar garantiile generoase.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Makita EW2051H

 

Una dintre cele mai bune motopompe pentru irigatii este, in opinia utilizatorilor, modelul acesta de la Makita. Se inscrie in categoria produselor profesionale, putand fi folosit in cazul apelor murdare ce prezinta impuritati de cel mult 26 mm, astfel ca ai posibilitatea de a uda solul direct cu apa din iazul din apropierea terenului agricol.

Promite un debit de 42000 l/h, suficient pentru a iriga corespunzator si rapid suprafete medii si mari. Se alimenteaza cu benzina, motorul de 5.7 CP fiind in 4 timpi si functionand destul de silentios, pentru ca tu sa te bucuri de eficienta si confort pe durata utilizarii.

Aspira la o adancime maxima de 8 m si poate trimite apa la inaltimi de 23 m, drept care este ideal pentru lucrarile agricole deja mentionate. Pentru a beneficia de o operare optima, se recomanda montarea unui furtun cu diametrul de 2 inch. Raportul calitate – pret este convenabil, iar produsul beneficiaza de garantie.

 

Avantaje:
Prezinta un motor puternic, ce livreaza o cantitate de apa de 700 l/min.

Se utilizeaza si se transporta cu usurinta, multumita pornirii electronice si cadrului rezistent.

Este o motopompa pentru irigatii construita pentru a lucra cu apa murdara, deci poti folosi un iaz sau o balta ca sursa pentru udarea solului.

Vei sti intotdeauna cand trebuie sa ii adaugi ulei, caci este dotata cu un senzor special.

 

Dezavantaje:
Necesita o intretinere atenta, intrucat este un model pe benzina.

 

 

Senci SCWT-100E

 

Iata o motopompa de irigat care se remarca prin materialele calitative din care este fabricata (fonta si aliaj de aluminiu), dar si prin utilitatea extinsa de care da dovada, folosindu-se deopotriva pentru gradinarit si udarea terenurilor agricole. Astfel, te poti baza pe ea intr-o multime de situatii si pentru o perioada indelungata de timp.

De asemenea, dispune de un debit maxim mai mult decat generos, de aproximativ 100000 l/h, pretandu-se chiar si in cazul suprafetelor ce masoara mai mult de 1 ha. Aceasta performanta se datoreaza in mare parte motorului puternic, de 13 CP, pe benzina fara plumb.

Tinem sa amintim si ca este destinata pomparii apei murdare, din iazuri si balti, de la o adancime de cel mult 8 m, la o inaltime de 28 m, asadar ai certitudinea unei eficiente sporite. Se comercializeaza la pachet cu un sorb, cu garnituri, coliere si chei, la un pret avantajos si insotita de o garantie pe 24 de luni.

 

Avantaje:
Incorporeaza un senzor ce iti indica lipsa uleiului, motorul oprindu-se automat pentru a evita deteriorarea.

Motopompa este orientata pe durabilitate, materialele de fabricare avand o rezistenta crescuta.

Este un model capabil sa livreze cantitati mari de apa, potrivindu-se terenurilor agricole intinse.

Include unele accesorii necesare montarii, iar diametrul de aspiratie/ refulare este unul generos (4 inch).

 

Dezavantaje:
Transportul nu este gratuit, deci trebuie sa il achiti separat.

 

 

MTW2 S’mart & Fast

 

Daca iti doresti sa achizitionezi o motopompa pentru irigatii, ieftina si buna, atunci modelul de fata ar putea fi exact echipamentul de care ai nevoie, dat fiind faptul ca prezinta, pe langa pretul accesibil si garantia pe 12 luni, niste performante demne de apreciat.

Spre exemplu, incorporeaza un motor de 7 CP, in 4 timpi, ce asigura un debit maxim de 36000 l/h, putand uda eficient si rapid suprafete agricole de dimensiuni medii, si dezvolta o presiune de 2.6 bari, care promite ridicarea coloanei de lichid la o inaltime de 26 de metri, astfel incat plantele sa fie irigate optim.

Ba mai mult, lucreaza cu apa ce prezinta impuritati de cel mult 25 mm in diametru, asa ca ai posibilitatea de a folosi ca sursa orice iaz sau balta din apropiere, cu atat mai mult cu cat motopompa are o adancime de absorbtie de 8 m. De remarcat si ca produsul vine insotit de cateva accesorii necesare la instalare.

 

Avantaje:
Incorporeaza un motor puternic ce ofera eficienta si rapiditate in executarea muncilor.

Pachetul include un sorb, 2 piulite cu stut si coliere, asadar o vei monta lesne.

Lucreaza cu ape destul de murdare, intrucat accepta impuritati de maxim 25 mm.

Este un model fiabil si usor de transportat, multumita cadrului metalic cu care este inzestrat.

 

Dezavantaje:
Necesita o intretinere atenta, intrucat este un model pe benzina.

 

 

 


Alte produse recomandate, momentan indisponibile:

 

RURIS PP80

 

Cei care nu dispun de un buget foarte mare, pot opta pentru modelul Ruris PP80, considerat de utilizatori drept o motopompa pentru irigatii, la un pret bun. Aceasta este special conceputa pentru a face fata cu succes lucrarilor agricole pe suprafete medii si mari, caci asigura un debit maxim de 66000 l/h.

Prezinta un motor termic (pe benzina fara plumb), de 6.5 CP, in 4 timpi, astfel ca nu este de mirare ca poate livra un asemenea volum de apa. Totodata, mentionam ca trage lichid de la o adancime de 8 m, refuland-l la circa 30 m pe verticala si 200 m pe orizontala, garantand astfel o irigare eficace.

Intr-o alta ordine de idei, merita amintit faptul ca incorporeaza un sistem de amortizare, ca sa beneficiezi de confort cand o utilizezi. Dispune si de un avertizor ce opreste automat motorul atunci cand nivelul de ulei este unul scazut, iar materialele de fabricare promit o durata de viata ridicata.

 

Avantaje:
Nu vei depune eforturi considerabile la instalare, intrucat este o motopompa autoamorsabila.

Are un motor puternic ce consuma doar 1.1 l/h, drept care nu vei suporta cheltuieli prea mari in ceea ce priveste combustibilul.

Rezista bine la uzura, multumita materialelor calitative (Dur Aluminiu si fonta nodulara).

Raportata la costurile de achizitie, ofera un debit foarte mare (1100 l/min), deci te bucuri de eficienta la un pret accesibil.

 

Dezavantaje:
Necesita o intretinere atenta, intrucat este un model pe benzina.

 

 

AGT WPT 20 HX

 

Celor care doresc sa achizitioneze un produs de calitate, le recomandam aceasta motopompa pentru irigatii, cu motor Honda, de 5.5 CP, capabila sa ofere un volum de apa de aproximativ 25000 l/h. Altfel spus, se va dovedi extrem de utila in cazul lucrarilor agricole pe suprafete medii, ajutandu-te sa realizezi sarcinile intr-un timp cat mai scurt cu putinta.

Este un model destinat functionarii cu apa murdara, acceptand particule cu un diametru maxim de 15 mm, si aspira la o adancime de cel mult 7 m, prin urmare nu vei intampina probleme la gasirea unei surse de lichid pentru irigare. Inaltimea de refulare este de 25 de metri, ceea ce inseamna ca livreaza o presiune de circa 2.5 bari, acest aspect confirmand inca o data eficienta ce-l caracterizeaza.

Se infatiseaza celor interesati cu un sorb metalic de 2 inch, cu o garnitura ce rezista bine la uzura, cu un senzor ce iti indica lipsa uleiului, dar si cu filtru de aer dual, pentru performante exceptionale.

 

Avantaje:
Este o motopompa dotata cu un motor in 4 timpi, oferind performante ridicate si un debit pe masura.

Se alimenteaza cu benzina fara plumb, nivelul de zgomot produs fiind unul scazut.

Are o durata mare de viata, datorata componentelor metalice, rezistente la coroziune.

Vine cu o garantie pe 24 de luni, drept care te bucuri de asistenta gratuita in cazul unei defectiuni.

 

Dezavantaje:
Produsul se comercializeaza la un pret care nu se preteaza buzunarului oricarui client.

 

 

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
2 Comments
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
Bogdan
Bogdan
March 16, 2020 2:27 pm

Buna ziua.
Foarte utile informatiile. Ce recomandati pentru o motopompa benzina 3,5 bar , adancime maxima absorbtie 8m, putere 7 cai diametru furtun absobtie 80mm, debit maxim 48000 l/h. Problema este ca luciul apei din put este la 8-9 metri.Putul are 13 m adancime in total.
Multumesc.

DMCA.com Protection Status