Cele mai bune combinatoare agricole

Am modificat articolul ultima data pe: 26.09.20

 

Cum aleg un combinator agricol bun

 

Ghidul cumparatorului

Orice agricultor stie ca, pentru a obtine maximum de recolta de pe o anumita suprafata de teren, este nevoie de o prelucrare atenta si performanta a acesteia. Prin urmare, daca iti doresti sa muncesti campul dupa standarde moderne, ai nevoie de tot felul de utilaje printre care un loc de seama il ocupa combinatorul.

Cu ajutorul lui se pregateste optim suprafata ce urmeaza a fi insamantata, mai precis sunt maruntiti bulgarii de pamant ramasi in urma folosirii plugului. Astfel, obtii un pat germinativ de buna calitate, care asigura cresterea plantelor in conditii ideale, lucru care se intampla doar daca alegi modelul potrivit.

Cum poti sti insa daca un produs este eficient ori ba? Ei bine, consultand ghidul de fata, inveti sa disociezi pe baza unor criterii esentiale. Ba mai mult, afli si unde gasesc combinator agricol la un pret bun toti ceilalti fermieri, drept care iti sugeram sa il lecturezi.

 

Schema cinematica: reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le iei in calcul atunci cand te decizi sa achizitionezi un astfel de utilaj, intrucat iti indica randamentul sau. Cu alte cuvinte, da seama de numarul de organe active de care beneficiaza modelul, adica de cat de bine maruntiti vor fi bulgarii de pamant. Ca o regula generala, mai multe componente care actioneaza pe durata derularii muncilor inseamna o mai buna prelucrare a suprafetei de teren.

Pe de alta parte, schema cinematica a unui combinator trebuie sa includa elemente diverse, varietatea lor garantand o performanta sporita. In ecuatia aceasta pot intra: grape cu discuri sau cu colti (recomandate pentru araturile bolovanoase si denivelate); cutite tip sageata (utilizate pe terenurile cu multe buruieni) sau dalta (pentru simpla afanare a solului, astfel incat sa rezulte un pat germinativ superior calitativ). Fireste, pe langa aceste combinatii uzuale, exista posibilitatea de a aparea si alte organe active, de aceea ar fi bine sa cunosti ce fel de sol trebuie lucrat.

Totusi, dupa spusele specialistilor, tavalugul pare principalul element din constructia unui asemenea utilaj, dat fiind ca el este cea mai mare piesa. Asadar, randamentul este in mod direct influentat de caracteristicile sale, cu atat mai mult cu cat exista mai multe tipuri: traditional (cu bare) – are un efect clasic de sfaramare –; crosskill (pe un rand sau pe doua) – ideal pentru solul uscat si pentru zdrobirea bulgarilor –; cu lamele elicoidale – recomandate pentru toate suprafetele, fiindca asigura o spargere excelenta –; cu lame zimtate – bun pentru a rupe ierburile.

 

Parametrii de lucru: reprezinta acei indicatori standard pe baza carora oricine isi poate da seama daca un model isi merita banii.

Primul dintre ei – si cel mai important – este adancimea la care opereaza cutitele. Trebuie sa retii faptul ca aceasta nu trebuie sa fie foarte mare, altfel risti sa distrugi patul germinativ. Cele mai multe pareri despre cele mai bune combinatoare agricole conchid ca adancimea de lucru optima este cuprinsa in intervalul 2 – 15 cm, chiar daca exista modele care ajung la 30 cm. Ideal ar fi, totusi, sa optezi pentru un produs care iti permite ajustarea acestui aspect in functie de nevoile tale.

Viteza se masoara in kilometri pe ora si iti poate oferi informatii aproximative despre timpul pe care vei fi nevoit sa il dedici spre a duce la bun sfarsit muncile. Ai posibilitatea de a alege din comert intre doua variante: rapide (isi fac treaba bine atunci cand tractorul merge cu cel mult 10 km/h) si foarte rapide (ajung la circa 15 km/h, nefiind exclus sa depaseasca aceasta valoare).

Productivitatea este unul dintre principalele criterii verificate de cei interesati, avand in vedere ca exprima cate hectare sunt prelucrate in interval de o ora, lucru ce reiese in urma testelor si a calculelor specialistilor. Este un aspect pe care il gasesti specificat in fisa tehnica a combinatorului, asadar iti poti face lesne o idee asupra randamentului real al acestuia.

 

Designul: in acord cu acest parametru, cunoscatorii discuta despre modelele “wide” si cele “fine”. Diferenta dintre cele doua categorii consta, in fond, in latimea de care dispun ele, primele fiind extrem de largi, in vreme ce celelalte sunt mai inguste.

Desi performanta nu depinde de design, acesta conteaza doar daca vrei sa il poti transporta in conditii de maxima siguranta pe drumurile publice.

 

Dimensiunile: sunt doua cele care chiar conteaza atunci cand vine vorba de eficienta unui asemenea produs, si anume latimea si lungimea. Ele iti arata lesne ce arie este capabila unealta achizitionata sa prelucreze in doar cateva secunde.

Drept urmare, sugestia noastra este aceea de a te orienta asupra unui combinator care sa se prezinte cu niste marimi generoase, astfel incat tu sa poti netezi parcele cat mai extinse din suprafata de teren pe care vrei sa o cultivi, lucru care conteaza mai ales daca detii sute de hectare de pamant.

Greutatea: cele mai usoare modele cantaresc sute de kilograme, in timp ce produsele de dimensiuni mari ajung la cateva tone. Acest aspect influenteaza in mod decisiv portabilitatea, mai ales daca discutam despre un combinator agricol care nu este dotat cu roti, ceea ce inseamna ca devine mai dificil de transportat pana la locul cu pricina.

Intr-o alta ordine de idei, de greutate depinde si necesarul de putere de care trebuie sa dispuna un tractor pentru a putea trage dupa el utilajul. Mai simplu spus, cu cat mai mare este masa, cu atat mai multa forta (masurata in cai putere) este reclamata.

Din acest simplu considerent, te sfatuim sa tii cont de capabilitatile tractorului inainte de a te decide sa cumperi orice, dar si sa verifici fisa tehnica. In caz contrar, te-ai putea confrunta cu situatia in care nu ai cum sa te folosesti de combinator, din cauza ca are nevoie de prea multa forta mecanica.

Daca iei in seama (atunci cand alegi) schema cinematica, parametrii de lucru, designul, dimensiunile si greutatea, ai certitudinea ca vei intra in posesia unui model adaptat nevoilor tale. Iar pentru a raspunde si la intrebarea “unde gasesc combinatoare agricole la preturi bune toti ceilalti?”, te informam ca Internetul este locul preferat de multi datorita ofertelor si garantiilor generoase.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Mecanica Ceahlau Solaris 5 

 

Daca intrebarii „Care e cel mai bun combinator agricol?” nu i-ai gasit un raspuns, inseamna ca inca nu ai dat peste acest model. Fiind un produs tractat, echipat cu 24 de organe active, asigura prelucrarea terenului simplu si eficient, datorita diversitatii operatiunilor de lucru pe care reuseste sa le inglobeze intr-una singura.

Mai mult decat atat, dispozitivul beneficiaza de o viteza mare de lucru (15 km/h), fapt care se traduce prin mai putin timp dedicat procesului si o mai buna organizare a lucrarilor agricole.

Numarand nu mai putin de 4 tavalugi (2 de de tip Crosskill si 2 cu bare), combinatul agricol permite maruntirea bulgarilor si consolidarea solului pe toata latimea de lucru (5 m), astfel ca nu vei intampina probleme la pregatirea patului germinativ indiferent daca e vara sau toamna. Acesta va beneficia, asadar, de o nivelare optima, necesara lucrarilor de insamantare. Include si cutite tip sageata, ideale pentru terenurile cu multe buruieni.

Avantaje

Adancimea de lucru este optima, fiind cuprinsa intre 2 – 12 cm.

Este prevazut cu mecanism pentru reglarea adancimii cutitelor, in functie de propriile nevoi.

Fiind echipat cu tavalugi cu bare si Crosskill, ofera un inalt efect de maruntire al bulgarilor.

Vine insotit de un kit de toamna (cutite sageata).

Dezavantaje

Cantareste 4200 de kg, asa ca va fi cam greu de transportat.

 

 

 

 

Mecanica Ceahlau VM6 

 

Multi utilizatori ofera acestui model un loc printre cele mai bune combinatoare agricole. Echipat cu 48 de elemente vibro-elastice, prelucreaza solul pana la 12 m adancime, dupa care-l niveleaza si-l uniformizeaza. Cu alte cuvinte, realizeaza toate operatiile de discuire, combinare vibro si tavalugire a terenului arat, printr-o singura trecere, beneficiind de un sistem de reglare a adancimii de lucru prin roti de copiere.

In plus, datorita constructiei modulare, pot fi folosite atat dupa aratura de toamna, cat si dupa cea de primavara. In ceea ce priveste tavalugul, acesta este cu lame zimtate, ceea ce inseamna ca marunteste foarte eficient solul, asigurand o pregatire perfecta a patului germinativ.

Viteza de lucru (5 km/h – 8 km/h este, pe langa organele active elastice care contribuie la maruntirea si afanarea solului, un alt motiv pentru care produsul a fost propulsat in topul celor mai populare utilaje capabile sa efectueze o lucrare de calitate in orice conditii de clima.

Avantaje

Prevazut cu un tavalug cu lame zimtate, inlatura buruienile aparute dupa aratura principala si ingroapa eficient resturile vegetale ramase de la cultura anterioara.

Arcul de tractiune actioneaza asupra tavalugului, asigurand un teren perfect neted, fara compromisuri.

Nu necesita reglare in timpul lucrului.

Datorita tratamentelor termice executate asupra lor, elementele active beneficiaza de durabilitate crescuta.

Dezavantaje

Din cauza latimii (6 cm), o sa fie mai greu de transportat pe drumurile publice.

 

 

 

 

Mecanica Ceahlau Solaris 4 

 

Agricultorii care-si doresc o pregatire excelenta a brazdei, pot achizitiona acest model. Numarand 16 organe active si 4 tipuri de tavalugi (2 de tip Crosskill si 2 cu bare), realizeaza o prelucrare in adancime a terenului  nu numai la suprafata (2 – 12 cm), lasand in urma sa un pat germinativ nivelat si pregatit pentru lucrarile de insamantare.

In plus, cutitele sageata ofera un grad mai mare de maruntire, ceea ce nu permite formarea crustei dure dupa ploaie, cerinta de baza a unei culturi de succes. Vitezele operationale de lucru de pana la 15 km/h ajuta la respectarea cu usurinta a termenelor agrotehnice.

Cu alte cuvinte, semanarea legumelor nu va mai fi considerata o operatiune foarte solicitanta din cauza bulgarilor tari si a pamantului brazadat cu crapaturi, rezultat al soarelui si al secetei. Datorita kit-ului de toamna (cutite sageata), creeaza o structura optima a solului chiar si pentru semintele mici (rapita).

Avantaje

Include 4 tavalugi (2 Crosskill si 2 cu bare), garantand lucrarea si nivelarea minutioasa a solului.

Cutitele sageata ajuta la creearea unui profil de sol cald si afanat, deci o germinatie rapida si uniforma.

Viteza de lucru mare (15 km/h) contribuie la diminuarea timpului necesar pentru prelucrarea terenului.

Adancimea de lucru garanteaza ca organele active nu aduc resturi vegetale la suprafata pe parcursul afanarii.

Dezavantaje

La suprafete foarte mari, productivitatea va fi una moderata (latimea de lucru 4 m).

 

 

 

 

Mecanica ceahlau VM321 

 

Mecanica ceahlau VM321 este un combinator agricol ieftin si bun. Avand o constructie modulara, acesta poate fi folosit atat dupa aratura de toamna, cat si dupa cea de primavara. Este un model purtat, echipat cu 30 de organe active si tavalug cu lame elicoidale, ceea ce inseamna ca marunteste bulgarii de pamant, niveleaza solul si realizeaza un pat germinativ de buna calitate, indiferent de suprafata de lucru.

Mai mult decat atat, aparatul promite sa inlature buruienile aparute dupa aratura principala si sa ingroape eficient resturile vegetale ramase de la cultura anterioara, cerinta principala pentru o recolta de calitate si o productie ridicata la hectar.

Adancimea de lucru este cuprinsa intre 2 – 12 cm, insa combinatorul agricol beneficiaza de un sistem de reglare a acesteia prin roti de copiere, astfel incat sa se plieze perfect pe nevoile proprii. Este un model rapid, lucrand cu o viteza de 5 km/h, respectiv 8 km/h.

Avantaje

Prelucreaza solul pana la 12 cm, garantand performante ridicate.

Tavalugul cu lame elicoidale asigura o spargere excelenta a bulgarilor pe orice tip de suprafata.

Elementele active sunt construite din materiale de calitate superioara, rezistand bine in timp.

Nu necesita reglare in timpul lucrului.

Dezavantaje

Necesita conectarea la un tractor cu motor ultra-performant, pentru rezultate optime.

 

 

 

 

Mecanica Ceahlau Solaris 3 

 

Cauti un combinator agricol la un pret bun? Mecanica Ceahlau Solaris 3 s-ar putea sa fie exact ceea ce-ti trebuie. Beneficiind de o viteza mare de lucru (10 km/h – 15 km/h), acesta asigura prelucrarea a 2.1 – 3.7 de ha/h, fapt care-ti permite sa economisesti timp pretios.

Sfaramarea bulgarilor se face cu ajutorul celor 4 tipuri de tavalugi (2 Crosskill si 2 cu bare), in timp ce organele active in numar de 14 efectueaza concomitent mai multe tipuri de operatiuni la o singura trecere pe suprafata terenului.

Prezenta cutitelor sageata afaneaza si taseaza un strat subtire de sol, oferind avantaje ca: impiedicarea pierderii apei din sol si pe cea a stagnarii apei din precipitatii, realizand conditii optime pentru semanat si rasarirea uniforma a plantelor. Pe langa acest aspect, trebuie mentionat si faptul ca aparatul dispune de un mecanism pentru reglarea adancimii cutitelor, pentru a obtine exact rezultatele pe care ti le doresti.

Avantaje

Adancimea de lucru garanteaza ca resturile vegetale vor fi perfect incorporate sub brazda..

Prevazut cu 4 tipuri de tavalugi, efectueaza tasarea si nivelarea, respectiv maruntirea bulgarilor.

Viteza de lucru este mare (10km/h – 15 km/h), fapt care se traduce printr-un indice bun de productivitate.

Cutitele sageata permite pregatirea patului germinativ cu usurinta si toamna.

Dezavantaje

Numara doar 14 organe active, asa ca gradul de maruntire nu este foarte mare.

 

 

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status