Cele mai bune osciloscoape

Am modificat articolul ultima data pe: 28.09.20

 

Cel mai bun osciloscop – Recomandarile noastre pentru 2020

 

Inginerii electronisti, fara un osciloscop bun, nu pot sa isi efectueze lucrarile de reparatie, ori alte activitati practice ce implica circuite electronice. Se poate spune, prin urmare, ca aceste instrumente sunt esentiale pentru oricine lucreaza in domeniul acesta – iar daca va aflati printre practicantii meseriei respective, si ati ajuns la acest ghid cautand un osciloscop nou, va putem, pentru inceput, recomanda doua produse. Primul este Haitronic NANO-DSO202, cu doua canale si display color. Produsul nu este mai mare decat un smartphone, are o latime de banda de 1 Mhz, si o rata esantion de 10 Mhz. Este echipat cu o singura sonda, dar cu doua canale, si poate fi folosit pentru lucrari de baza in domeniul electronicii, cu maxima portabilitate. Daca, insa, cautati altceva si mai doriti o recomandare, va putem indrepta catre Peaktech P1265, un produs mult mai performant decat Haitronic NANO, care ofera o latime de banda de 30 Mhz, doua canale, o memorie interna de 10.000 puncte/canal, precum si conectivitate foarte buna cu alte periferice, prin iesirile VGA, LAN si USB.

 

 

Cum alegi un osciloscop bun

 

Ghidul cumparatorului

Osciloscoapele sunt utilizate pentru repararea si pentru construirea dispozitivelor electronice. Principiul lor de functionare se explica prin stocarea undelor electronice, pe multiple canale, astfel permitand utilizatorilor sa identifice probleme in componentele circuitelor, sau sa testeze elemente si piese noi, si modul in care acestea se comporta intr-un sistem. Complexitatea sarcinilor, si experienta operatorului, pot cere anumite performante din partea acestor aparate, iar din acest motiv, pe piata se pot gasi osciloscoape simple, ori foarte complexe, in ceea ce priveste accesoriile, functiile si specificatiile lor.

In paragrafele ce urmeaza, veti primi indicatii despre cum sa va dati seama care aparat este mai potrivit pentru dumneavoastra.

Latimea de banda: aceasta dimensiune se refera la abilitatea de masurare a unui semnal analog, ori gama maxima de frecvente ce poate fi masurata cu precizie de catre aparat. Un osciloscop la un pret bun, care sa ofere precizie adecvata, ar trebui sa aiba o latime de banda cat mai mare, atat pentru semnalele analogice, cat si pentru cele digitale.

In prima categorie, valori pentru lungimile de banda maxime de cel putin 100 Megahertzi (Mhz) sunt de dorit, iar in cazul in care lucrati cu semnale digitale de mare viteza (care sunt atat rapide, cat si complexe), valori de pana la 500 Mhz sau mai mult sunt potrivite.

 

Timpii de crestere: aceasta valoare priveste in special inginerii ce lucreaza in domeniul digital, pentru care timpul de masurare al impulsurilor este esential. La fel ca si in cazul latimii de banda, cu cat este mai mic timpul de masurare al osciloscopului, cu atat va fi mai buna precizia in ceea ce priveste valorile obtinute.

Regula de ⅕ se aplica in ambele cazuri: pentru grade de precizie ridicate: daca aveti o valori de masurat de aproximativ 100 nanosecunde, un osciloscop ce ofera timpi de crestere de cel putin 5 ori mai rapizi (20 nanosecunde) va oferi cele mai fidele masuratori.

 

Sondele – sensibilitate si tipuri: cand cautati cel mai bun osciloscop, sondele cu care acesta va fi livrat sunt un alt element important de evaluat.

Aceste instrumente (ce preiau semnalul si il trimi la osciloscop), in momentul in care sunt conectate de circuit, devin o parte a sa. Prin urmare, de dragul preciziei, influenta lor asupra circuitului in ceea ce priveste rezistivitatea si capacitatea electrica ar trebui sa fie cat mai mica posibil. Valorile de rezistivitate ar fi bine sa fie de cel putin 10 Mega-Ohmi, iar pentru capacitati, valori de sub 10 pF (pico-Farazi) sunt optime.

In ceea ce priveste latimea de banda a sondelor pasive, aceasta ar trebui sa ofere valori de cel putin 1 Ghz.

Verificati si sensibilitatea de intrare, care  se masoara din Volti, si se refera la capacitatea maxima de voltaje ce pot fi conectate la aparat, in functie de sonda utilizata.

 

Canale de intrare: numarul de canale, in cazul unui osciloscop analogic, poate varia de la doua la patru, iar in cazul unui osciloscop digital, puteti intalni de la 8 la 16 canale, sau chiar mai mult, la aparatele performante.

Canalele permit receptarea si analizarea semnalelor, unul alaturi de altul, pentru a fi comparate impreuna in acelasi timp. Puteti intalni si osciloscoape cu domeniu mixt, care accepta si semnale digitale si analoage prin aceleasi intrari de canal.

Dupa cum era de asteptat, mai multe canale inseamna o capacitate de calcul si analiza mai puternica, prin urmare aparatele respective vor costa mai mult decat modelele cu doua canale.

 

Rata de sampling (frecventa de esantionare): aceasta dimensiune este explicata ca fiind numarul de esantioane (sau inregistrari) facute pe secunda (unitatea de masura este Sa/s – adica numarul de esantioane pe secunda). Din nou, multe pareri despre cele mai bune osciloscoape spun ca regula de 5X este aplicabila: se recomanda cumpararea unui aparat a carui frecventa de esantionare sa fie de cel putin 5 ori decat frecventa celor mai rapide componente electronice cu care lucrati, daca doriti precizie foarte buna.

Aceasta regula nu este obligatorie, daca nu sunteti interesati neaparat de grade de precizie foarte ridicate. In cazul osciloscoapelor mai modeste, valori de 1 – 2 GSa/s sunt comune, iar cele de performanta medie ofera 5 – 10 GSa/s, de regula.

 

Posibilitati de analiza si izolare a undelor inregistrate: in cazul acestui aspect, putem spune ca diversele functii oferite de un osciloscop vor fi extrem de importante cand doriti sa izolati erori in semnalele inregistrate.

Vorbim despre functii precum zoom si pan (ce maresc, respectiv ofera o perspectiva mai ampla asupra curbei semnalului), play si pause (ce pot reda sau pune pauza la inregistrare), marcare (cu care puteti identifica o problema pe graficul semnalului, pentru a va intoarce mai tarziu la ea), si alte operatiuni avansate vor fi dezirabile pentru utilizatorii exigenti. Evident, aparatura ce ofera astfel de optiuni va fi, de regula, destul de scumpa.

 

Valori masurate: in descrierile multor osciloscoape la preturi bune veti intalni si o listare a valorilor pe care aparatul respectiv le poate inregistra pentru graficele de semnal receptate. Noi vom mentiona si aceste elemente in prezentarea modelelor pe care le recomandam mai jos, iar ca sa dam cateva exemple, putem mentiona valori precum Vmax si Vmin (viteze maxime si minime), timpul de crestere si scadere, intarzierea, frecventa si perioada.

 

 

Conectivitate: performantele de pana acum pot fi puse in cumpana cu portabilitatea produsului dorit, mai ales daca nu sunteti interesat de un aparat foarte complex, ci mai degraba de unul pe care sa il purtati oriunde.

Conectivitatea cu alte periferice, insa, este un aspect destul de atractiv pentru orice tip de osciloscop. De exemplu, unii utilizatori vor fi incantati sa aiba iesire USB pentru a conecta aparatul la un computer, sau iesire VGA, pentru atasarea unui monitor care sa permita o vizualizare mai clara a semnalelor.

Exista si modele cu intrari LAN (cum este Peaktech P1265), pentru a oferi acces de la distanta prin intermediul unei retele IT locale. In plus, puteti intalni si aparate precum PicoScope 4424, care se conecteaza obligatoriu la un computer, si este livrat cu tot suportul software necesar pentru operarea sa.

Dupa cum probabil stiti deja, osciloscoapele sunt niste aparate destul de complicate in ceea ce priveste functiile lor. Daca mai punem la socoteala si faptul ca piata ofera foarte multe modele in oferta actuala, cu preturi ce variaza, efectuarea unei alegeri devine o sarcina dificila. Internetul are un avantaj important cand cautati astfel de produse, intrucat puteti citi totul despre modelul dorit, si decide mai bine daca sa il alegeti in favoarea altuia, sau nu. Din acest motiv, si noi va indemnam sa recurgeti la achizitiile online – iar pentru a facilita cumpararea, fiecare din produsele pe care le vom descrie in randurile ce urmeaza vor fi acompaniate de butoane cu ajutorul carora sa plasati comenzile dorite in mod rapid si convenabil:

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Haitronic NANO – DO202

 

Haitronic NANO DO202 este un osciloscop ieftin si bun a carei trasatura principala este portabilitatea: la 15.6 cm in lungime, 10 cm in latime si 1 cm in grosime, este unul din cele mai mici aparate de acest gen, si poate sa incapa in buzunar cu usurinta.

Cu acesta, primiti o sonda, un cablu mini-USB cu care sa il conectati la alte gadgeturi, si o husa de prodectie. In mod analog, ofera o latime de banda de 1MHz, o rata de esantionare maxima de 10 Mhz, si o impedanta de intrare de 1 Mega-Ohm. Sensibilitatea de intrare este intre 10 milivolti si 10 volti/Div, iar aparatul poate scana doua canale in acelasi timp.

Ca functii, masoara frecventa, ciclul, si valorile de varf/efectiva/media/maximum/minimum. Memoria totala pentru stocarea formelor de unde este de 8 MB, iar ca alimentare, se incarca prin USB de la orice gadget. Ca modalitate de control, ofera o interfata touchscreen la dislayul cu cristale lichide de rezolutie 320 x 240 pixeli.

Avantaje

Are dimensiuni foarte mici, fiind un osciloscop portabil, de buzunar (156 x 100 x 10 milimetri).

Poate fi folosit osciloscop auto, prin gama de parametri pe care ii poate inregistra si procesa.

Se poate conecta prin micro USB si la alte gadgeturi, pentru exportarea datelor, sau vizualizarea pe ecrane mai mari.

Display-ul de tip touchscreen este usor de folosit.

Dezavantaje

In materie de performante, este destul de slab, portabilitatea fiind principalul sau atu.

 

 

Peaktech P1265

 

Acest osciloscop digital afiseaza graficele de unda pe ecranul sau de 20 de centimetri si 800 x 600 pixeli ca rezolutie, prin urmare veti putea analiza foarte bine particularitatile acestora, in orice setari.

In plus, include si o iesire VGA, pentru conectarea la monitoare mai mari, intrare LAN pentru accesarea de la distanta cu o retea, si interfata USB pentru salvarea sau trimiterea valorilor si graficelor. Ca functii, include 20 de moduri de masurare automata, de la varf-varf, ciclul RMS, valori maxime/minime/medii/, intarziere, perioada si frecventa.

In ceea ce priveste performantele, are o rata de esantionare de 125 MSa/s pentru fiecare canal, o latime de banda de 30 Mhz, si un timp de crestere de cel mult 14 nanosecunde. Gama de esantionare oferita este intre 0,5 S/s si 250 MSa/s. Are doua canale si este livrat cu doua sonde proprii, precum si un CD cu aplicatiile software pentru sistemul de operare Windows.

Avantaje

Ofera foarte multe moduri de masurare, fiind proiectat pentru aplicatiile in circuitele digitale.

Performantele de 30 Mhz pentru lungimea de banda si timpul de crestere de cel putin 14 nanosecunde sunt mai mult decat dezirabile pentru produsele din aceasta gama de preturi.

Ofera doua canale, fiecare cu propria sonda, prin urmare nu va trebui sa cumparati sonde separate.

Se poate conecta la monitoare, prin interfata VGA, la retele, prin LAN, sau la alte gadgeturi si medii de stocare, prin USB.

Dezavantaje

Nu functioneaza decat conectat la reteaua de priza, prin urmare nu este un produs portabil.

 

 

PicoScope 4424

 

Produsul de aici este unul din cele mai bune osciloscoape de pe piata, insa modul prin care acesta functioneaza este aparte: nu are un display propriu, si butoanele sunt absente. Aceste aspecte sunt explicate prin faptul ca aparatul este un osciloscop USB, ce se foloseste in tandem cu un computer, instaland aplicatiile speciale de pe CD-ul inclus in pachet.

Produsul este livrat cu patru sonde, pentru fiecare din cele patru canale, si poate efectua 26 de masuratori in mod automat. Lungimea sa de banda este de 20 Mhz, si frecventa de esantionare este de 80 MSa/s.

Ofera si protectie impotriva suprasarcinilor, si poate opera la temperaturi intre 0 si 45 de grade Celsius, prin urmare este unul din cele mai rezistente si sigure aparate din comert. Se alimenteaza prin USB, prin urmare puteti si sa il utilizati in deplasare, conectat la un laptop.

Avantaje

Aplicatia software si cele patru canale ofera performante foarte ridicate pentru acest produs, intrucat poate efectua 26 de masuratori, atat ca osciloscop analog, cati si digital.

Este un produs mic, usor, portabil - 200 x 140 x 88 milimetri - si nu necesita conectare la priza (se alimenteaza prin USB).

Face fata la temperaturi ample: de la 0 la 45 de grade ca functionare, si poate fi stocat la temperaturi intre -20 si 60 de grade.

Valiza speciala pentru aparat si pentru sonde protejeaza echipamentul impotriva socurilor in timpul transportului.

Dezavantaje

Driverele de pe CD sunt doar pentru sistemele de operare Microsoft Windows (XP, Vista, 7, 10).

 

 

 


Alte produse recomandate, momentan indisponibile:

 

Velleman HPS50

 

Velleman HPS50 este una din solutiile atragatoare pentru oricine cauta un osciloscop la un pret bun, care sa ofere portabilitate pentru nevoile utilizatorii mai putin pretentiosi. Aparatul in sine este mic, cu circa 15 butoane, si un ecran mare, LCD, alb-negru, luminat din spate.

Ca latime de banda, ofera 40 Mhz, in modul digital, si 12 Mhz, pentru analog. Sensibilitatea este de 0.1 mV – 5 mV – 20V divizat in 12 pasi. Timpul de ridicare maxim este de 50 nanosecunde.

Poate calcula puterea RMS si peak, poate marca semnalele pentru timp si voltaj, citi frecventa, stoca semnalul in doua memorii, si permite vizualizarea pe mai multe moduri (normal/larg cu DVM, normal cu DVM larg, si larg cu DVM larg). Include posibilitate de conectare cu USB, si poate efectua capturi de ecran. Are un singur canal si include sonda proprie.

 

Avantaje:

Este pe placul celor care cauta un osciloscop portabil, mic si usor (11 x 17 x 4 cm).

Se poate conecta prin USB pentru alimentare si pentru exportarea datelor.

Latimea de banda de 40 Mhz il face potrivit si pentru semnalele digitale, si pentru cele analogice.

Poate calcula puterea semnalului audio, atat in RMS cat si peak.

 

Dezavantaje:

Este un produs pentru incepatori, iar cei cu nevoi mai exigente vor cauta modele mai performante.

 

 

UNI-T MIE0263

 

Osciloscopul prezentat aici este, la baza, un multimetru digital, pentru masurarea curentului continuu si alternativ, la voltaje intre 400 mV si 1000 V, si amperaje intre 400 uA si 10 A.

In ceea ce priveste functia de osciloscop, prezinta o frecventa de esantionare de 80 MS/S si un timp de ridicare de 50 ns/div-5s/div (1-2-5). Pentru exportarea datelor, este echipat si cu o interfata USB, prin care se poate conecta la un computer.

Se alimenteaza cu patru baterii R6. Ca impedante de osciloscop, ofera urmatoarele valori: 5.017 MOhm 200V-500V -> 1000V/750V DC/AC – 5.017 MOhm 20V-100V -> 400V DC/AC – 5.043 MOhm 2V-10V -> 40V DC/AC – 5.410 MOhm 200mV-1V -> 4V DC/AC – 20.525 MOhm/7.215 MOhm 20mV-100mV -> 400mV DC/AC.

 

Avantaje:

Este atat osciloscop, cat si multimetru.

Redus ca dimensiuni (200 x 100 x 48 mm), il puteti lua oriunde.

Ofera conectivitate prin USB la computere si alte gadgeturi, pentru stocarea si exportarea datelor.

Ofera o frecventa de esantionare foarte buna (80 Ms/s), pentru un astfel de produs.

 

Dezavantaje:

Intrucat la baza este un multimetru, functiile de osciloscop sunt foarte reduse ca numar.

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
2 Comments
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
Vali
Vali
May 9, 2020 10:03 am

Pardon, cu cât timpul de măsurare este mai mic, (nu mai mare) cu atât precizia de măsurare este mai mare (sânt invers proporţionale)!

Team Clovis.ro
Admin
May 11, 2020 8:23 am
Reply to  Vali

Buna, Vali,

Multumim pentru sesizare, cele bune!

DMCA.com Protection Status