n n
n
n
▷ Osciloscoape ieftine. Analiza comparativa

Cel mai bun osciloscop ieftin

Am modificat articolul ultima data pe: 14.12.19

 

Cum aleg cele mai bune osciloscoape ieftine

 

Ghidul cumparatorului

Osciloscoapele sunt instrumentele principale pentru diagnosticarea echipamentelor electronice si digitale. In functie de nevoile utilizatorilor, acestea pot fi destul de simple, fara performante ridicate in ceea ce priveste capacitatile, precizia si functiile, insa alte modele sunt aparate foarte complexe, capabile sa analizeze cu mare finete proprietatile celor mai complexe circuite. Iata cum sa alegeti produsul optim pentru dumneavoastra:

 

 

Latimea de banda este una din principalele caracteristici pentru genul acesta de aparate. Un osciloscop ieftin, la un pret bun, va trebui sa aiba, de dragul preciziei, o lungime de banda cat mai mare. Astfel, va putea masura o gama mai mare de frecvente, fara marje de eroare indezirabil de mari.

Prin urmare, daca lucrati cu semnale analogice, lungimea de banda ar fi bine sa fie de cel putin 30 Mhz, iar in cazul in care aveti de analizat semnalele digitale, orice valoare de peste 500 Mhz este foarte buna.

Timpii de crestere sunt in special importanti in lucrul cu semnale digitale. Cu cat sunt acestia mari mari, cu atat veti putea analiza semnalele in mai mare detaliu, si cu o mai mare precizie. Se vor putea mari, sau micsora inregistrarile, prin functiile de zoom, si astfel diagnosticarea problemelor va avea loc intr-un mod mai eficient.

Numarul de canale ar trebui sa fie intre doua si patru (pentru osciloscoapele analogice) si intre opt si saisprezece (in cazul celor digitale), potrivit multor pareri despre cele mai bune osciloscoape ieftine.

Desi aceste cifre sunt orientative, putem spune ca modelele cu mai multe canale sunt potrivite utilizatorilor mai exigenti, care efectueaza lucrari complexe, unde este nevoie ca mai multe semnale sa fie comparate cu precizie.

In plus, verificati si daca produsele dorite includ sonde pentru fiecare canal, si ce proprietati au acestea. Sonda preia semnalul electric din circuit, prin urmare impactul sau in materie de rezistivitate si capacitate va trebui sa fie minim. Orientativ, cautati cel putin 10 Mega-Ohmi la rezistivitate, si sub 10 pico-Farazi pentru capacitate.

Frecventa de esantionare se traduce prin cat de multe inregistrari, sau esantioane, sunt facute de osciloscop intr-o secunda. Ca si in cazul altor valori, este bine sa fie cat mai ridicata, pentru a permite precizie in masuratori. Unitatea de masura este Sa/s (mostre pe secunda), iar in comert puteti gasi produse ce preiau intre cateva MSa/s (milioane de mostre/s) si peste 10 GSa/s.

Daca toate caracteristicile explicate pana acum au valori ridicate, inseamna ca osciloscopul va putea efectua diverse functii foarte utile in analizarea semnalelor, cu o precizie ridicata. Puteti intalni modele care ofera perspective foarte detaliate asupra curbei semnalului (prin functiile zoom si pan), sau care pot marca problemele de pe curba, permitandu-va sa va intoarceti ulterior la ele. In plus, pot identifica valori maxime sau minime pentru viteza si timpi de crestere, frecventa sau perioada.

Nu in ultimul rand, analizati si conectivitatea produsului. Puteti gasi osciloscoape cu USB, cu mufe VGA pentru conectarea la monitoare de computere, sau cu interfete LAN pentru legarea la o retea locala.

Mai jos, am selectat un numar de modele de osciloscoape ce pot fi comandate in mediul online. Analizati specificatiile din descrierea fiecaruia, iar daca decideti ca vreunul se potriveste cerintelor dumneavoastra, veti putea plasa comanda foarte usor, folosind butoanele speciale ce acompaniaza fiecare prezentare de aparat:

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

Peaktech P1265

 

Modelul Peaktech P1265 prezinta o latime de banda de 30 Mhz, ceea ce il face potrivit lucrului cu semnale analogice. Rata sa de esantionare este de 250 MSa/s, iar cu acest aparat puteti analiza doua semnale concomintent, avand doua canale, fiecare cu sonda proprie.

Timpul de crestere este de 14 nanosecunde, iar ca functii, poate efectua 20 de moduri de masurare automata, printre care ciclul RMS, valorile medii, maxime si minime pentru semnal, perioada, sau frecventa. Toate acestea pot fi vizualizate pe ecranul sau de 20 de centimetri in diagonala, sau veti putea conecta un monitor extern, prin intermediul mufei de tip VGA.

In plus, beneficiati si de o iesire LAN pentru a accesa datele de la distanta prin retea, iar interfata USB poate fi folosita pentru a trimite sau salva masuratorile pe memorii externe, sau catre alte dispozitive. Se conecteaza la priza, si include un CD cu software pentru sistemele de operare Microsoft Windows XP/2000/Vista/7.

 

 

 

Velleman HPS50

 

Osciloscopul prezentat aici este un model de mici dimensiuni, putand fi tinut in mana cu usurinta. Ca functii, a fost calibrat in special pentru analiza specificatiilor audio, putand calcula puterea RMS si peak a difuzoarelor.

Ca latime de banda, aceasta este de 40 Megahertzi pentru modul digital, iar pentru cel analog, 12 Mhz. Sensibilitatea sondelor sale este de 0.1 mV – 20 V, iar timpul de ridicare cel mai scurt este de 50 de nanosecunde. Poate marca semnalele pentru voltaj si timp, si ofera posibilitatea de a evalua curba in mai multe moduri (normal/larg cu DVM, larg cu DVM larg, si normal cu DVM larg.

Este echipat cu o sonda proprie si are un singur canal. In materie de conectivitate, prezinta o intrare USB prin care poate exporta datele masurate. Per total, este un aparat mic, usor de folosit, adresat electricienilor cu cerinte minime, pentru care mobilitatea este foarte utila.

 

 

 

Haitronic NANO – DO202

 

Acesta este un osciloscop ieftin si bun ce poate fi purtat in buzunar, fiind la fel de mare ca un telefon mobil (156 x 100 x 10 mm). Are doua canale, o sonda (a carei impedanta de intrare este de 1 Mega-Ohm) si un cablu mini-USB prin care poate fi conectat la alte aparate, precum telefoanele sau computerele.

Latimea de banda oferita este de 1 MHz, iar rata de esantionare maxima este de 10 Mhz. Ofera un display color, atractiv, de rezolutie 320 x 240 pixeli. Poate masura frecventa, valorile de varf/medie/minima/maxima si ciclul semnalelor analizate. Se poate utiliza in special ca osciloscop auto, pentru analizarea circuitelor de masina, iar ca metoda de control, atingeti ecranul, intocmai ca la un smartphone.

Per total, este un produs in care portabilitatea a fost prioritizata, in defavoarea performantei, prin urmare se adreseaza cumparatorilor care apreciaza dimensiunile mici, mai inainte de toate.

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status