Cel mai bun osciloscop digital

 

Cum aleg cele mai bune osciloscoape digitale

 

Ghidul cumparatorului

Osciloscopul este un aparat utilizat la foarte multe sarcini in electronica, iar modelele digitale de osciloscoape si-au dovedit calitatile de-a lungul anilor, mai ales daca luam in calcul posibilitatile foarte ridicate de conectare cu alte echipamente pe care le ofera. In alegerea unui model adecvat nevoilor pe care le puteti avea, exista cateva elemente ce trebuie analizate cu atentie. Le vom insirui in randurile care urmeaza, in ordinea descrescatoare a importantei lor:

 

 

Mai intai, luati in calcul latimea de banda, care este un element de precizie. Cu cat va fi mai mare latimea de banda, cu atat aparatul respectiv va putea masura o gama mai mare de frecvente, iar masuratorile sale vor fi de o acuratete ridicata.

In cazul in care lucrati cu semnale analogice, orientati-va catre un osciloscop digital, la un pret bun, cu lungimea de banda de macar 30 de Megahertzi. Pentru semnalele digitale, limita minima este in jur de 500 de Megahertzi, pentru a obtine masuratori precise.

Apoi, luati in calcul timpii de crestere, in special in lucrul cu echipamente si semnale digitale. Un timp de crestere mai scurt (rapid) inseamna mai multe detalii in masuratori – prin urmare, daca utilizati functia de zoom asupra curbelor de semnal, veti putea identifica problemele cu o mai mare usurinta.

Timpii de crestere se masoara in nanosecunde, si pot fi de la 10 la peste 50 de nanosecunde, in functie de model.

Numarul de canale variaza, la aparatele prezentate aici acesta fiind intre doua si saisprezece. Luandu-ne dupa o serie de pareri despre cele mai bune osciloscoape digitale, opt canale ar fi minimul de dorit in cazul lucratului cu semnalul digital, iar cel putin doua pentru cei ce lucreaza cu semnale analogice.

Daca sunteti un utilizator foarte exigent, care doreste masuratori multiple concomitent, modelele cu mai multe canale va pot fi mai indicate.

Proprietatea numita frecventa de esantionare se refera la cat de multe esantioane (mostre, inregistrari) sunt luate intr-o secunda. Cu cat este mai mare, cu atat aparatul va fi mai precis si mai detaliat.

Valori de cateva MSa/s, sau milioane de mostre pe secunda, sunt minime, iar in comert se pot gasi osciloscoape ce pot inregistra chiar si peste cateva miliarde de mostre pe secunda.

Totodata, verificati si prezenta sondelor de masurare, care pot sau nu sa fie incluse in pachetul produsului achizitionat. Sonda este elementul care se lipeste de circuit sau de componenta masurata si care preia curentul catre osciloscop.

Efectul rezistivitatii si capacitatii acesteia trebuie sa fie cat mai mic, de dragul preciziei, prin urmare valori de macar 10 Mega-Ohmi in rezistivitate si mai mici de 15-10 pico-Farazi pentru capacitate ar trebui sa va ofere un grad de acuratete adecvat.

Desigur, conectivitatea, despre care am vorbit la inceput, nu este nici ea de neglijat. Din acest motiv, vom mentiona daca modelele pe care le vom descrie mai jos au interfete USB, iesiri HDMI, ori alte feluri de conectori ce vor permite diverse moduri de exportare si importare a datelor masurate.

Iata ce poti cumpara din magazinele online:

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Peaktech P1265

 

Caracteristicile acestui model de osciloscop digital il fac foarte atragator pentru cei ce lucreaza cu semnale analogice. Pentru a exemplifica, putem incepe cu rata de esantionare de 250 de MSa/s, doua canale de masurare, fiecare echipat cu sonda proprie, iar timpul de crestere este de doar 14 nanosecunde.

Latimea de banda de 30 de Megahertzi este inca un motiv care face acest model indicat pentru masurarea oricarui semnal analogic. Ecranul sau este color, mare (20 de centimetri intre colturile opuse), iar la nevoie puteti conecta osciloscopul la un monitor extern, prin portul VGA. In ceea ce priveste functiile pe care le puteti comanda din butoane, enumeram ciclul RMS, selectarea valorilor maxime ori minime, perioada, frecventa, ori calcularea valorilor medii pentru oricare parametru.

In plus, cu ajutorul conectorilor LAN sau USB veti putea salva masuratorile sau sa trimiteti datele catre alte dispozitive utile in munca de electronist. In pachet, primiti si un CD cu software-ul necesar operarii osciloscopului cu ajutorul unui computer echipat cu Microsoft Windows (2000, XP, Vista, 7).

 

 

 

 

 

UNI-T MIE0263

 

Multimetrul digital UNI-T MIE0263 masoara cu precizie atat curent alternativ, cat si continuu, plaja de amperaje cu care opereaza fiind intre 400 uA si 10 A, iar cea de voltaje fiind intre 400 de miliVolti si 1000 de Volti.

Poate fi utilizat atat ca multimetri, cat si ca osciloscop, chiar daca proprietatile si performantele sale in aceasta privinta sunt sub alte modele din aceeasi gama de preturi. Ofera o frecventa de esantionare de 80 de MSa/s, iar in ceea ce priveste timpii de ridicare, valoarea cea mai buna oferita este de 50 de nanosecunde.

Puteti sa si exportati datele masurate prin interfata USB, catre alte dispozitive precum laptopurile. Ca mod de alimentare, este un produs portabil, destinat lucrului pe teren, prin urmare are nevoie de patru baterii de tip R6 pentru a fi pus in functiune. Poate masura si capacitatea, continuitatea, rezistenta, in total zece valori diferite.

 

 

 

 

 

Haitronic NANO – DO202 

 

Modelul de aici este recomandabil pentru cine cauta un osciloscop ieftin si bun, portabil, ce poate fi tinut cu usurinta intr-un buzunar. Ofera functii precum masurarea frecventei, ciclului, valorile maxime, minime, de varf, precum si calcularea mediilor, iar cu ajutorul memoriei de 8 Megabiti, veti putea stoca si date referitoare la masuratorile efectate.

Are doua canale, o sonda, un cablu mini-USB pentru conectarea la alte dispozitive in vederea exportarii datelor ori alimentarii, iar husa de protectie este foarte utila in timpul transportului. Latimea sa de banda este de 1 Megahertz, rata de esantionare maxima de 10 Megahertzi, iar impedanta sondei este de 1 Mega-Ohm.

Ecranul sau, mare, controlabil prin atingere, este un alt avantaj al sau. Pe el, veti putea analiza graficele cu usurinta, data fiind rezolutia de 320 x 240 pixeli si culorile. Modelul a fost proiectat pentru a fi utilizat mai ales in service-urile auto, date fiind performantele sale, portabilitatea, acumulatorul incorporat si dimensiunile reduse (15,6 x 10 x 1 centimetru).

 

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status