Cele mai bune becuri LED

Am modificat articolul ultima data pe: 18.04.24

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Lohuis Ecoline

 

1. Lohuis Ecoline

Cei ce doresc sa cumpere un bec LED E27 ieftin si bun vor sti sa aprecieze acest model creat special pentru a tine locul unui bec incandescent conventional. Pe langa pretul foarte redus, amintim o durata de viata estimata de catre producatori la 30000 de ore, in medie.

Asta inseamna destul de multi ani cu functionare continua de cel putin 8 ore pe zi, ceea ce este relativ improbabil sa se intample ca tipare de utilizare conventionala. Puterea de iluminare a fost indicata direct la echivalentul a 96W, ceea ce il recomanda pentru a fi intrebuintat ca bec de plafon.

Consumul energetic este de numai 12W, cu un flux luminos oferit de 1200lm, incadrat in clasa A de eficienta energetica. Este un bec cu LED ce emite o lumina rece, caci temperatura de culoare este 6500K, asadar are o nuanta alb-albastruie. Forma este similara cu cea a unui bulb clasic, piesa masurand 65mm in diametru si 119mm in lungime. Va fi compatibil destul de usor, caci are soclu din gama Edison cu diametrul de montare de 27mm.
Avantaje:

Are un raport excelent pentru relatia pret-calitate.

Este durabil, avand 30000 de ore de viata.

Lumineaza eficient, echivaland cu unul incandescent de 96W.

Face economie de energie, fiind incadrat in clasa A, cu numai 12W consumati.

 

Dezavantaje:

Pentru unii utilizatori lumina rece nu este intotdeauna placuta, ca lumina de locuinta.

 

 

 

 

Philips W5W Extreme Vision

 

2. Philips W5W Extreme Vision (auto, 12V)Piesele din oferta aceasta fac parte din gama Extreme Vision de la Philips si sunt reprezentative pentru cei ce doresc sa gaseasca leduri auto la un pret bun. Produsele se livreaza in set de 2 si sunt niste becuri auxiliare pentru iluminare de interior. Ca flux de lumina generat, sunt capabile sa ofere cate 50 de lumeni fiecare, suficient pentru spotul din plafon (desi sunt recomandate spre a se utiliza ca si becuri LED auto).

Razele sunt difuzate in unghi de 120°, ceea ce inseamna ca lumina se disperseaza bine in interiorul autoturismului. Becurile se alimenteaza la 12V si consuma foarte putin, in jur de 1W. Pentru a rezista la temperaturi mari, au durabilitate mare pana la valoarea de 105°C.

Un bec LED auto de acest tip difuzeaza o lumina alba stralucitoare, caci spectrul de temperatura se cuantifica la 4000K. Au ca soclu unul de tip W5W, specific pentru multiple modele de autoturism (cu alte cuvinte, sunt becuri pozitie LED). Durata de viata este specificata in jurul perioadei de 12 ani, insa garantia de conformitate primita va fi de 1 luna.
Avantaje:

Au durata de viata mare, aproximativ 12 ani.

Se vand la set de 2 si au un pret de achizitie foarte convenabil.

Disperseaza lumina in unghi de 120°, luminand eficient toate zonele din autoturism.

Consuma foarte putin, 1W.

 

Dezavantaje:

La achizitie aveti garantie de numai 1 luna.

 

 

 

 

3. Philips LEDcandle (lumanare, e14)Daca planuiti sa va dotati veioza sau luminile suplimentare din casa cu un bec LED de tip lumanare, atunci acest exemplu de la Philips va va incanta printr-un design placut si performante optime, toate insotite de un pret relativ avantajos.

Modelul ofera 470lm ca flux de lumina, deci echivaleaza cu un bec incandescent de 40W, fiind recomandat ca lumina secundara in locuinta. Consuma doar 6W si se monteaza cu ajutorul unui soclu de tip E14 (e un bec LED E14), intrebuintat conventional pentru aplice si tot felul de veioze. Lumina pe care o disperseaza este calda, sugerata de o valoare de 2700K a temperaturii cromatice.

Acest bec LED Philips va rezista pentru o perioada indelungata de timp, caci perioada de utilizare se ridica la 15000 de ore. Punand aceasta valoare in raport cu un consum foarte mic, obtinem incadrarea intr-o clasa energetica superioara, anume A+. Are un diametru de 39mm si o lungime de 113mm, fiind mic si elegant.
Avantaje:

Are durata mare de viata, in jurul a 15000h.

Ofera o lumina calda, odihnitoare, avand 2700K in spectrul culorii.

Consuma foarte putin, aproximativ 6W.

Ideal pentru veioze, avand forma tip lumanare.

 

Dezavantaje:

Nu se va potrivi ca lumina principala, avand putere de iluminare restransa, 470lm.

 

 

 

Cum alegi un bec LED bun

 

Ghidul cumparatorului

Daca nu te-ai gandit pana in prezent sa gasesti o alternativa la becurile incandescente utilizate conventional, poate ca e momentul sa descoperi de ce este capabil un bec LED. Asadar, poti uita de versiunile invechite cu filament, cand vei descoperi ca unele leduri au o durata de viata ce se extinde la peste 10 ani, insemnand ca nu necesita inlocuire pentru perioade indelungate de timp.

De asemeni, unul dintre marile avantaje ale acestor produse este faptul ca sunt becuri economice si vor consuma mult mai putina energie electrica decat modelele clasice, putand lumina optim incaperi, inlocuindu-le pe cele pentru veioza sau fiind intrebuintate ca becuri auto.

Daca toate aceste informatii sunt destul de noi pentru tine, inseamna ca, la nivel de tehnologie, situatia poate fi la fel de neclara, drept pentru care, iti vom prezenta cateva informatii utile, menite sa te ajute sa optezi pentru cele mai bune produse de pe piata si sa decizi unde se gasesc becuri LED la un pret bun.

 

 

Puterea de luminare: se masoara in lumeni(lm) si poate fi mica, moderata sau mare. Se stie ca, pentru un bec incandescent, numarul de watti consumat echivaleaza cu cantitatea de lumina produsa. Adica, pe cat de multa energie consuma o varianta clasica, pe atat de multa lumina ofera.

Nu acelasi lucru se poate spune despre tehnologia cu LED, care este special implementata pentru a economisi energie, prin minimizarea consumului. Spre exemplu, echivalentul LED al unui bec incandescent de 60W consuma doar 12W, ceea ce indica necesarul energetic de numai 20%. Producatorii vor specifica pentru fiecare produs in parte cantitatea de radiatie luminoasa emisa, cuantificand-o in lumeni, informatia gasindu-se in descrierea oricaror becuri LED din Leroy Merlin sau alte magazine online.

Daca ai nevoie de lumina usor difuza, pentru o veioza sau niste aplice decorative, te poti multumi cu leduri de aproximativ 450 – 800lm (bec spot LED), care sunt la fel de luminoase ca un bec incandescent de 40 – 60W, insa consuma numai 9 – 12W. Pentru iluminare de plafon, iti recomandam un bec cu 1600lm, omologul celui incandescent de 100W, cu un consum de energie de numai 20W. Versiunile de becuri LED din eMag foarte puternice ca lumina emisa au cel putin 2600lm si sunt similare cu cele clasice de 150W, necesitand in jur de 28W.

 

Forma bulbului: garanteaza separarea in 5 categorii majore: tip reflector, spotlight, lumanare, bulb clasic si bec pozitie LED auto. De ce conteaza acest aspect? – Pentru ca, spre deosebire de cele incandescente, care emit lumina in toate directiile, razele trimise de un bec LED, ieftin si bun, sunt reflectate preferential(directional), in functie de forma sa. Ca luminare de plafon sunt bune atat cele cu bulb clasic, dar si cele tip reflector si le puteti cumpara pentru utilizare conventionala la domiciliu, deci trebuie sa ofere pe putin 1100 – 1600lm.

Totusi, cand vrei o lumina puternica de exterior, pentru a o plasa la usa de la intrare, reflectoarele sunt cele mai bune pentru aceasta sarcina. Pentru spoturi luminoase si ca sa creezi o atmosfera aparte in anumite colturi din casa, vei alege mereu forma de becuri LED, ieftine si bune, spotlight, care iti concentreaza fascicolul luminos intr-o singura directie. Cele tip lumanare au forma alungita, ca flacara unei lumanari si vor fi recomandate mai mult cu scop decorativ, pentru aplice retro sau candelabre elegante, dupa cum afli despre becuri LED pe forum sau site-uri dedicate design-ului interior.

O categorie aparte o reprezinta becurile folosite ca auxiliare auto, acestea fiind foarte apreciate in prezent de catre multi posesori de autoturism. Unele pareri despre cele mai bune becuri LED auto garanteaza faptul ca acestea se descurca excelent pentru pozitii, plafoniera sau pentru iluminarea placutelor de inmatriculare, fiind astfel becuri LED 12 V intrebuintate pentru orice tip de masina: autovehicule mici, de gabarit moderat sau chiar de mare tonaj.

 

 

Culoarea: poate include o gama foarte extinsa de nuante cromatice, spre deosebire de variantele incandescente, cu lumina calda(galben-oranj). Daca vei cumpara cel mai bun bec led pentru interior, vei alege unul cu lumina alba calda. Pentru spoturi de exterior si reflectoare se pot intrebuinta si nuante reci: albastru, verde sau violet. Cand iei in considerare culoarea, gandeste-te cat de bine iti va permite aceasta sa percepi culorile reale ale obiectelor, fara a obosi ochii.

La acest capitol trebuie sa analizezi nu numai nuanta, ci temperatura de iluminare si fidelitatea redarii culorilor. Pentru iluminare cu LED, fidelitatea maxima ce poate fi atinsa este de 85, pe o scara de la 1 la 100, insemnand ca, pe cat mai mica este fidelitatea(sub 50, de exemplu), pe atat de “alterat” vor fi percepute culorile.

Temperatura este un termen impropriu folosit si reflecta cat de luminos este albul becului respectiv. Indicatorul se masoara in Kelvini si variaza intre 2500 si 3000K pentru o versiune de alb cald(galbui). Cand vorbim de alb stralucitor, atunci valorile pe care trebuie sa le cauti sunt de 4500 – 5000K. In concluzie, cu cat mai scazut e numarul de Kelvini, cu atat mai calda va fi lumina emanata.

 

Soclul: se refera la modalitatea de insertie a becului in interiorul duliei si imparte becurile in doua sisteme de numerotare: Edion(E) si bi-pin(G). Daca ai dulii clasice, inseamna ca pot adaposti numai becuri cu soclu Edison, fie din gama E14 sau E27, cifra adugata fiind diametrul de infiletare, respectiv 14mm si 27mm.

Cel mai des intrebunitate in Romania sunt E27, iar pentru diverse dispozitive de iluminat(veioze, aplice, lampi) se intrebuinteaza E14. Daca ai spoturi in locuinta, ecuatia se schimba, deoarece mai mult ca sigur ca acolo va trebui sa montezi leduri bi-pin, adica cele care au doua ace de insertie in dulie. Pentru unele masini vor fi de folos becuri LED H1, de exemplu.

Trebuie sa masori forma si distanta dintre cele doua fante de insertie ca sa stii ce fel de bec sa cumperi. Spre exemplu, cele mai mici vor fi numerotate cu G4, caci distanta dintre cei doi pini metalici e de 4mm. La fel se procedeaza si in cazul modelelor G9, cifra alaturata categoriei reda dimensiunea respectiva in milimetri.

 

 

Costurile: vor fi notabil mai mari decat pentru orice bec incandescent, pentru ca si tehnologia implicata este una performanta. Daca tii cont de faptul ca unele modele de bec LED dimabil sau clasic sunt garantate sa reziste si pana la 20 de ani de folosinta, gandeste totul ca pe o investitie de viitor.

Avand in vedere consumul redus, vei economisi treptat energie, amortizand usor cheltuiala produsa prin cumpararea unor becuri LED din Dedeman sau alt magazin online. Poti sa apelezi si la oferte cu preturi ieftine, insa daca acestea sunt foarte mici, nici durata de viata nu va fi prea mare. Daca vrei sa afli care sunt cele mai bune leduri economice, pregateste-te sa cheltui mai multe fonduri.

Dupa ce ai analizat indeaproape acest set de aspecte, poti incepe sa verifici promotiile si produsele oferite, incercand sa iei la cunostinta unde gasesc becuri LED la preturi bune amatorii de chilipiruri. Daca vrei sa le scoti la un pret ieftin, apeleaza la comanda de pe internet. Gasesi astfel absolut orice model, inclusiv din cele pentru masina. In continuare, iti vom prezenta organizat topul ofertelor de pe piata online din Romania.

 

Marci populare:

 

Iluminatul este o parte foarte importanta pentru locuinta oricui. Iar daca te-ai gandit sa il schimbi pe cel clasic cu unul ce foloseste becuri de tip LED, atunci poti fi sigur ca alegerea ta este una inspirata, mai alesi ca asemenea becuri au o durata de viata foarte mare, asa ca nu va fi nevoie sa mai faci nenumarate drumuri la magazin. Iata 3 branduri care inspira incredere: Philips, Narva si Cree.

Gerard Philips impreuna cu tatal sau, Frederik, s-au decis sa fondeze, in orasul Eindhoven, la data de 15 mai 1891, compania Koninklijke Philips N.V., cunoscuta sub numele simplu de Philips. Sediul central al acestui brand se afla in orasul olandez, Amsterdam.

Firma isi bazeaza activitatea pe trei directii principale, si anume: solutii pentru iluminat, sanatate si stilul de viata al consumatorilor, acestea fiind si cele trei departamente mari (Philips Lighting, Philips Healthcare si Philips Consumer Lifestyle). Inca de la infiintare, compania a reprezentat cel dintai producator de obiecte pentru iluminat la nivel mondial, apogoeul atingandu-se in anul 2012.

In zilele nostre, Philips se arata ca fiind cel mai mare producator de electronice din lume. 111 fabrici de productie, 59 de centre pentru cercetare si dezvoltare (in 26 de tari), comert, plus operatiuni de service (in peste 100 de tari) si un profit ce depaseste 1 miliard de euro sunt cifrele cu care aceasta companie a incheiat anul 2013.

Printre produsele pe care le fabrica acest band, amintim: corpuri si obiecte de iluminat, aparate mici de uz casnic, telefoane mobile, televizoare, accesorii pentru calculatoare, produse medicale (precum scaner CT, aparate pentru mamografie, radiografie, resuscitare, ultrasunete si raze x, scnaer MRI etc.) si multe altele.

La inceputurile sale, adica in anul 1948 (cand a fost infiintata), Narva functiona ca o fabrica in care se produceau corpuri pentru iluminatul general. Mai apoi, ea a inceput sa se dezvolte, ajungand in anul 1957 sa foloseasca materiale precum azot si nitrogen.

Astfel ca, ceva mai tarziu, dupa 12 ani (in anul 1969), aceasta companie a inceput sa produca primele becuri de tip halogen. Vazand ca deja isi castiga notorietatea, a continuat in 1974 sa inoveze, dand startul productiei de lampi H4, folosind sticla de cuart. Intre anii 1978 si 1982 a avut loc dezvoltarea sticlei dure, astfel inat cei de la Narva au schimbat sticla de cuart cu cea din nou tehnologie, pentru a-si produce lampile H4.

Pe pietele din Statele Unite ale Americii au fost introduse, intre 1994 si 1999, deja celebrele lampi cu halogen de tip HB3, HB4 si HB5, care au fost fabricate conform cerintelor americanilor.

Dupa investitiile facute in anul 2005, in ideea dezvoltarii afacerii, Narva a lansat lampa cu becuri LED H7. In anul 2016 isi schimba logo-ul de prezentare, ambalajele si elementele de marca si introduce farurile RP110, mult mai intense ca luminozitate, ceea ce le face mai sigure pe timp de noapte.

Brandul Cree a aparut in luna iulie a anului 1987, datorita unor absolventi de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, si nume: Calvin Carter, Thmas Coleman, John Palmour, John Edmond si Eric Hunter, si profesorul lor. De atunci si pana in zilele noastre, sediul s-a pastrat la Durham, Carlina de Nord, in Statele Unite ale Americii.

Aceasta companie fabrica si vinde becuri de tip LED, corpuri de iluminat, dar si produse RF (de radio frecventa) si aplicatii de putere. Ideea afacerii a pornit in anul 1983 cand, fondatorii, au incercat sa gaseasca o solutie pentru ca semiconductorii din carbura de siliciu (SiC) sa opereze la temperaturi si niveluri de putere mai mari. Asa ca, au infiintat firma Cree Research.

Ca evenimente notabile in activitatea acestui brand, enumeram primul bec LED de culoare albastra (in 1989), prima placa comerciala de SiC (1991), lansarea unei oferte publice (1993), schimbarea numelui de la Cree Research la Cree Inc. (in 1999), achizitonarea firmei Ruud Lighting, specializata in iluminatul exterior (in 2011), introducerea becului XLamp XT-E (in 2012) si introducerea pe piata a becurilor de tip LED de 40 si 60 de Watti (in 2014).

Compania are peste 6000 de angajati si un venit de aproape 2 milioane de dolari, iar produsele lor pot fi cumparate de pewww.cree.com.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu