Cel mai bun parchet din lemn

Am modificat articolul ultima data pe: 29.03.20

 

Cel mai bun parchet din lemn – Recomandarile noastre pentru 2020

 

Daca vrei sa obtii o dusumea clasica si eleganta, parchetul din lemn este cea mai buna optiune. Totusi, dat fiind ca exista atat de multe tipuri si modele, noi incercam sa iti economisim timpul alocat cautarilor si iti sugeram Foresta Prod&Trading Gruiu SRL FP-2006. Este fabricat din fag si are o nuanta deschisa, placuta, cu variatii ce bat inspre rosiatic, potrivita intr-un decor aerisit. Grosimea, de 22 mm, este una dintre cele mai mari si va putea face fata unui trafic intens, chiar si in spatiile comerciale. Placile au dimensiuni standard de 500 x 40 mm si pot fi asamblate in diferite tipare (bradut, sah, aliniat). Fiecare pachet va contine exact 1 mp, astfel ca nu va trebui sa iti faci griji pentru eventuale pierderi. Montajul poate fi realizat atat cu adezivi sau aracet, cat si prin cuie. Daca iti doresti si o varianta de rezerva, pe locul doi iti recomandam Class Bambus CSW-F.

 

 

Cum aleg un parchet bun din lemn

 

Ghidul cumparatorului

Atunci cand te-ai hotarat sa construiesti o casa sau poate doar sa o redecorezi pe cea veche, materialul si stilul in care faci podeaua pot fi o provocare. Aspectul ei va determina si restul decorului dintr-o camera sau chiar tipul de mobilier cu care o vei umple. Parchetul din lemn reprezinta o solutie eleganta si durabila, dar este bine sa il alegi in cunostinta de cauza, urmand cateva criterii, astfel incat sa se potriveasca nevoilor tale.

 

 

Esenta: Bineinteles ca printre primele elemente pe care le vei lua in considerare va fi tipul de lemn din care este fabricat acest produs. Respectiva caracteristica va influenta atat elementul vizual, cat si durabilitatea. Descrierea unei esente poate fi facuta din punct de vedere al duritatii, stabilitatii, nuantei si detaliilor de finisaj, dar ne vom referi intai la primele doua. Exista o serie de scale (Brinell, Janka) utilizate pentru evaluarea acestor variabile si toate indica pe primele pozitii lemnul exotic.

Stabilitatea este o caracteristica ce se refera la modul in care materialul se va comporta in timp la variatii de temperatura si umiditate. Astfel de schimbari pot fi des intalnite si sunt cele care vor cauza (impreuna cu defectele de montaj) aparitia de departari sau damburi in dusumeaua ta. Duritatea se refera la cum se va comporta produsul la impact si la utilizari repetate, daca se va crapa, roade sau aschia.

Pe o scara de 7 puncte (valabila pentru ambele caracteristici, unde 1 ar fi cea mai mica valoare, iar 7 cea mai mare), cumaru si ipe sunt singurele materiale care obtin 6 pentru duritate si 3 pentru stabilitate. Urmeaza apoi masarauduba cu 5.5 si 3, eucaliptul cu 5.5 si 2, jatoba cu 5 si 2 si kempas cu 5 si 3. Cu valori apropiate, dar situate usor sub cele mentionate anterior se situeaza artarul canadian, muirapiranga si muirakatiara.

Grapia are 4.5 pentru rezistenta, dar aduna numai 1.5 puncte pentru pastrarea formei. Merbau, tauari, frasinul, bambusul, stejarul rosu si cel obisnuit  au un indice similar si doar 4 puncte pentru duritate. Fagul insa este de doua ori mai stabil decat cele din urma, chiar daca are o rezistenta asemanatoare, la fel si ciresul.

Nucul si hevea aduna 1.5 puncte pentru lipsa de deformare in timp si 3.5 pentru duritate. Aceeasi valoare o gasim si la sapela, dar insotita de o stabilitate mai mare (2.2). Artarul european are 2.5 puncte pentru aceasta caracteristica si 3.2 pentru duritate, in timp ce mesteacanul scade cu un punct la acest criteriu.

O alta clasificare intalnita, care se raporteaza doar la duritate, stabileste patru grade de pentru esentele utilizate la fabricarea unor parchete din lemn, la preturi bune. In prima sunt incluse cabrena, doussie, ipe, jatoba, merbau, wenge, in cea de-a doua intra afrormosia, stejarul, iroko, moabi, eucaliptul, fagul, frasinul si teckul. In a treia categorie au fost introduse mesteacanul, laricea, castanul, nucul, pinul maritim, paltinul si sipo, iar in cea din urma cele mai multe rasinoase.

 

Originea: Vei observa la unele produse mentionata apartenenta la clasele A, B sau C. Acestea se refera la calitatea lemnului din care au fost fabricate piesele pentru dusumea. In ultima categorie intra materialele care vor fi mai rar utilizate la fabricarea unui astfel de produs, ce nu sunt nici de tip A, nici de tip B, dar pot fi totusi folosite pentru cherestea.

Prima include copaci sanatosi, care nu au nodozitati, crapaturi, urme de insecte, cu calitati specifice superioare, cu o nuanta constanta si fibre orientate in acelasi sens, cu unele defecte minore si rar intalnite. In clasa B sunt incluse acele piese cu putin caracter, standard din punctul de vedere al caracteristicilor speciei, cu defecte intr-un cuantum nesemnificativ precum noduri, fibre rasucite, variatii de culoare, curburi, conicitate, neregularitati de contur.

 

Tipul: Un parchet din lemn, la un pret bun poate fi de mai multe feluri si este bine cand alegi sa stii de dinainte care este cea mai buna varianta pentru nevoile spatiului tau de locuit. Cel masiv este confectionat dintr-o singura bucata, cu grosime variabila si de obicei, dintr-o esenta tare.

Acesta prezinta mai multe avantaje, printre care se numara faptul ca este facut dintr-un material natural, cald atat la atingere, cat si ca impresie generala, cu o rezistenta in timp foarte mare, ce se poate extinde generatii intregi. La calcare, acest tip de dusumea va absorbi sunetele si va mentine caldura din casa. Nu retine praful si nu mucegaieste.

Intretinerea depinde de tipul finisajului, dar in principiu include o slefuire si lacuire odata la 4-10 ani, cu indepartarea unui strat de aproximativ 1 mm. Ca dezavantaje trebuie mentionate timpul lung pentru montaj (o luna pentru 100 mp) si necesitatea unui specialist pentru aceasta operatiune.

Costurile vor fi foarte mari atat pentru materiale, cat si pentru manopera (5000 euro pentru 100 mp). Nu este indicata alegerea acestui tip de podea in camerele in care puteti scapa obiecte grele pe jos, unde circula animalele de companie (deoarece uneori pot sa apara zgarieturi vizibile daca esenta folosita este moale sau finisajul lucios) sau unde aveti incalzire in pardoseala (din cauza variatiilor de temperatura si a stabilitatii reduse) pentru ca are o rezistenta termica ridicata (in functie si de grosime) si nu va transmite bine caldura.

O alta varianta, considerata de unii ca fiind cel mai bun parchet din lemn, este cel stratificat (prefinit). Acesta implica o constructie din doua, trei sau patru placi suprapuse in cruce (la un unghi de 90o), din care prima este facuta din lemn de esenta tare, iar celelalte din rasinoase (molid, brad, pin), salcam, placaj din mesteacan sau chiar HDF (fibra de lemn lipita cu adezivi si presata – high density fiberboard).

Partea superioara este cea de contact, care va suporta uzura si poate avea grosimi variabile. La randul ei, aceasta poate fi realizata dintr-o singura foaie (one strip, de dorit), doua (two strip) sau trei (three strip) suprapuse.

Acesta se monteaza mai usor si mai rapid, este mai ieftin si optim pentru incalzirea in pardoseala deoarece structura este mult mai stabila, nu se deformeaza si transmite bine caldura. Poate fi montat direct pe sapa, ofera o izolatie fonica mai redusa si limiteaza oarecum posibilitatile de montaj (modelele ce pot fi alese).

Un alt tip este cel din lemn tratat pentru densificare, procedura care se aplica mai ales in cazul bambusului. Prin presarea fibrelor se obtine in final o duritate de doua ori mai mare decat cea a esentelor tari autohtone (stejar).

 

Grosime – Trafic: Toate tipurile de parchet au mentionata categoria de trafic pentru care sunt destinate. Acestea sunt gandite fie pentru uz rezidential (locuinte, ilustrate uneori sub forma unei case), fie pentru uz comercial (institutii, simbolizate printr-o cladire).

In ambele situatii exista cate trei clase: circulatie redusa (exemplificata grafic printr-o silueta), medie (doua persoane) si ridicata (trei indivizi). In prima putem include dormitoarele si baile de oaspeti (care vor avea o umiditate redusa datorita faptului ca vor fi utilizate rar), in cea de-a doua livingul, biroul si unele holuri, iar in a treia bucataria, holul de intrare, scarile.

Clasele mai sunt intalnite si exprimate prin numere: 21, 22, 23 pentru case si 31, 32, 33 pentru institutii sau cu AC: AC3 include 21 si 31 (trafic redus), AC 4 este echivalentul indicatorilor 22 si 32 (mediu), iar AC5 se refera la 23 si 33 (ridicat).

Parchetul din lemn masiv este indicat in general pentru zonele cu trafic intens si acest aspect depinde de grosimea placii (10, 14, 18, 20 sau 22 mm) sau, in cazul celui stratificat, de cea a stratului superior (3.5-6 mm).

Deoarece costul variaza mult de la o categorie la alta, nu se justifica investitia intr-un parchet de 22 mm pentru un dormitor de oaspeti si este de preferat sa cauti solutia potrivita pentru fiecare camera, chiar daca asta cere mai mult timp.

 

Design: Acest aspect va fi definitoriu pentru unele pareri despre cele mai bune parchete din lemn. El depinde de culoarea, textura, finisajul si caracterul placilor alese. In ceea ce priveste nuanta, stejarul poate oferi o varietate de tonuri, in functie de partea prelucrata, de la deschise, roscate, pana la sobre si inchise.

Exista si varietati de stejar alb, potrivite pentru un stil nordic, scandinav. Mahonul este roscat inchis, profund si cald, adecvat pentru un stil eclectic. Frasinul este deschis, dar poate capata nuante mai intunecate prin tratament termic. Lemnul de merbau are reflexii rosiatice si galbui, in timp ce fagul are o culoare blanda, deschisa.

Nucul are tonuri profunde, elegante. Poti alege sa asortezi peretii in culori aerisite, cu o podea similara (mai ales in camerele mici, pentru a da senzatia de spatiu) sau din contra, cu una inchisa, pentru a obtine un contrast placut.

Textura va depinde atat de esenta folosita, cat si de clasa din care aceasta face parte. Daca vrei ceva clasic si elegant, vei alege stejarul sau fagul din clasa A, cu fibra si tonuri constante si fara variatii mari de la o piesa la alta, insa daca preferi stilul rustic, iti recomandam clasa B, in care vei gasi si nodozitati, zone rasucite si de alta culoare.

 

Constructia: Parchetul din lemn poate fi realizat dintr-o singura lamela sau din mai multe bucati alipite intr-un tipar, oferind o mai mare varietate de nuante si texturi. Primul va fi mai rezistent, mai cald si mai elegant, in timp ce al doilea va da un aer tineresc si jucaus camerei in care este pus.

 

Finisajul: Acesta poate fi facut din fabrica sau local, dupa montaj, de catre un personal specializat in acest sens. El implica slefuirea si aplicarea unor straturi de protectie (lac, ceara, ulei). Pentru zonele cu umezeala se recomanda uleierea, in timp ce in general se prefera lacurile, acestea oferind si o mai mare protectie fata de zgarieturi.

Finisajul poate fi lucios, mat sau semi-mat. Primul este greu de intretinut, pe el se vor cunoaste imediat urmele de murdarie, sau uzura (este recomandat mai mult pentru dormitoare). La capatul opus se afla cel mat, pe care toate cele mentionate vor fi mai slab vizibile (pentru bucatarie, holuri). Cel semi-mat este o varianta intermediara intre primele doua.

Variantele de lux includ chiar si pana la 22 de straturi de lac, in timp ce majoritatea au 5-7. Unele produse pot avea si un bait colorat, pot fi periate (pentru evidentierea texturii) sau antichizate. Totusi, este bine de tinut minte ca aceste procedee vor creste si pretul.

 

Lungime: Aceasta dimensiune iti poate modera si ea alegerea si trebuie sa stii ca ea va influenta si costul. In general, placile au 300 mm (x50mm) sau 500 mm (x40 sau 70 mm), dar ele se pot situa intre 220 mm si 2000 mm (numite maxi-listoni). Dincolo de aspectul financiar, aceasta caracteristica va influenta modul de montare, modelul si aspectul final, care va aduce mult cu dusumeaua clasica din scanduri in cazul celor de mari dimensiuni.

 

 

Montajul: Acesta se poate face fie prin cuie (cand placile sunt construite pentru aceasta optiune), fie cu adezivi speciali (mai ales pentru incalzirea in pardoseala) sau doar aracet. In functie de dimensiunile pieselor si de distributia lamelelor pe suprafata lor, se pot alege diferite modele de asamblare: sah, bradut, aliniat, alternant.

Imbinarea cu nut si feder (click) are mai multe avantaje: se impiedica deplasarea bucatilor alaturate, se creeaza o suprafata continua si plana, zona de contact dintre placi este mare (si atunci cand se adauga adezivul imbinarea este mult mai stabila), muchiile nu se uzeaza usor pentru ca nu ies in afara.

Daca te intereseaza acest tip de podea si vrei sa afli ce caracteristici au unele produse, poti consulta si descrierile realizate de noi sau poti cauta chiar tu online o varianta potrivita casei tale.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Foresta Prod&Trading Gruiu SRL FP-2006

 

Cu acest parchet din lemn, ieftin si bun, iti vei putea transforma casa intr-un camin elegant si primitor. Este confectionat din lemn de fag, cunoscut ca fiind una dintre cele mai tari si durabile esente autohtone. Nuanta acestui produs este deschisa, usor roscata, dar are si unele variatii cromatice fine care vor rupe din monotonie.

Grosimea placilor este de 22 mm, una dintre cele mai mari care se produc si este destinata  spatiilor comerciale cu trafic intens (birouri, holuri de institutii). In locuinta ta il poti utiliza pentru amenajarea holului, bucatariei sau livingului. Este finisat din fabrica cu lac lucios (se vor cunoaste mai usor semnele de uzura), ceea ce inseamna ca nu va mai trebui sa astepti pentru aceasta etapa dupa montare.

Placile au dimensiuni de 40 x 500 mm si sunt prevazute cu nut si feder atat pe partile laterale cat si la capete, astfel ca pot fi asamblate in mai multe tipare: bradut, sah, romb, aliniat. De asemenea, pentru aceasta operatiune vei putea folosi atat adezivi speciali, cat si cuie.

Avantaje

Are o grosime de 22 mm, care il face potrivit pentru zonele cu trafic intens.

Are o nuanta deschisa, care va da senzatia de spatiu.

Placile au lamele pe toate partile si permit montarea in mai multe modele.

Lemnul de fag din care este confectionat este recunoscut pentru duritatea si durabilitatea sa.

Dezavantaje

Finisajul lucios va face ca urmele de uzura sa fie mai vizibile decat in cazul celui mat.

 

 

Class Bambus CSW-F

 

Daca iti doresti un produs din categoria lux, cel fabricat din bambus densificat poate fi unul din cele mai bune parchete din lemn. Deoarece este supus unui procedeu de comprimare, materialul si structura capata o duritate foarte mare, aproape de trei ori cat cea a stejarului.

Nuanta este una inchisa, de cafeniu si va putea fi asortata cu o camera varuita intr-o culoare deschisa, pentru a crea un contrast placut. Placile au 920 x 96 mm si pot fi montate in mod aliniat, intr-un model alternativ, prin imbinari de tip nut si feder. Grosimea lor de 14 mm este potrivita pentru zonele rezidentiale, cu trafic intens (hol de intrare, bucatarie, eventual sufragerie).

Finisajul include sapte straturi de lac pentru a asigura protectie impotriva zgarieturilor si o suprafata semi-mata pe care urmele de uzura vor fi mai greu vizibile. Fiecare pachet va include 1.59 mp si este bine sa iei in considerare eventuale pierderi (5-10%) ce pot sa apara in timpul asamblarii.

Avantaje

Datorita procedeului de densificare, materialul este mai dur decat alte esente cunoscute.

Placile sunt mari (902 x 96 mm) si pot fi asamblate mai rapid.

Grosimea (14 mm) este potrivita pentru spatiile cu trafic intens din casa (bucatarie).

Are aplicate sapte straturi de lac pentru o rezistenta crescuta fata de zgarieturi.

Dezavantaje

Nu permite asamblarea in modele tip bradut deoarece placile sunt prea mari.

 

 

Rucela Ruc001

 

Pentru cei care isi doresc un decor in stil nordic, scandinav, acest parchet din lemn de stejar poate fi alegerea potrivita. Nuanta deschisa, clasica pentru aceasta esenta tare, va da senzatia de spatiu deschis si aerisit. Placile sunt fabricate din cherestea de clasa A, de cea mai buna calitate in ceea ce priveste aranjamentul fibrelor si variatiile de culoare.

Ele au o grosime de 20 mm, numai buna pentru acele zone domestice in care se circula mai intens (bucatarie, hol de intrare, living). Dimensiunile de 300 x 50 mm ale pieselor si lamelele laterale permit montarea in diferite tipare: aliniat, alternativ, bradut, sah.

Finisajul mat te va ajuta sa muncesti mai putin pentru intretinerea aspectului acestui produs, deoarece acesta nu lasa sa se vada atat de usor nici urmele de murdarie, nici semnele de uzura. Pachetul include 60 de bucati, corespunzatoare cu 0.9 mp. Asamblarea si fixarea se vor face cu adezivi speciali.

Avantaje

Datorita dimensiunilor (300 x 50 mm) si lamelelor laterale, poate fi montat in modele tip bradut sau sah.

Are o grosime de 20 mm, optima pentru zonele cu trafic intens din locuintele personale.

Are un finisaj mat care nu lasa semnele de uzura sa se vada imediat.

Are o nuanta deschisa, ce da impresia de spatiu.

Dezavantaje

Pachetul contine doar 0.9 mp si exista riscul sa ramana resturi de material.

 

 

 


Alte produse recomandate, momentan indisponibile

 

Rucela Ruc004

 

Daca nu iti plac imbinarile prea dese si variatiile de nuanta, poti alege acest parchet din stejar masiv, cu placi de 500 x 70 mm. Este facut din lemn din clasa A, cunoscut ca avand o culoare constanta, fibra aliniata si putine defecte (noduri, crapaturi). Grosimea este tipica pentru acele spatii rezidentiale in care se circula mai des (living, bucatarie, holuri, scari).

Montajul se va face doar cu adezivi speciali in stil clasic, alternat. Finisajul este de tip mat si nu va permite semnelor de uzura sau murdarie sa fie observate imediat, reducand volumul de munca necesar intretinerii.

Fiecare pachet va acoperi 1.4 mp, cu un numar de 40 de bucati, dar te poti astepta si la pierderi de material, in functie de spatiul amenajat. Nuanta deschisa va contribui la crearea unei camere cu design spatios si aerisit si poate fi asortata fie cu o mobila asemanatoare, fie mai inchisa, pentru un contrast placut.

 

Avantaje:

Placile sunt lungi (500×70 cm) si dau o senzatie placuta de continuitate.

Grosimea mare (20 mm) va face fata traficului intens din zone precum living sau scari.

Finisajul mat nu permite semnelor de uzura sau zgarieturilor sa fie observate usor.

Produsul este fabricat din lemn de calitate superioara (clasa A).

 

Dezavantaje:

Nu poate fi montat in modele precum bradut sau sah.

 

 

Rucela Ruc002

 

Daca vrei un parchet din lemn, la un pret bun, aceasta varianta poate fi una aleasa optim pentru tine. Datorita faptului ca este fabricat din stejar, va avea o duritate si o rezistenta de invidiat, iar apartenenta la clasa de calitate B ii confera un caracter aparte.

Nuanta deschisa prezinta si alternante cu fibre mai inchise, ondulate si vei putea observa in structura prezenta nodurilor, rasucirilor si a unor mici crapaturi. Toate aceste caracteristici fac acest produs potrivit pentru spatiile decorate in stil rustic. Grosimea placilor este si ea ideala pentru bucatarii, sufragerii, scari sau holuri, unde traficul este mai intens.

Dimensiunile de 300 x 50 mm si dispunerea lamelelor iti permit asamblarea in modele de sah sau bradut, cu ajutorul adezivilor speciali. Nu va trebui sa fii ingrijorat din cauza zgarieturilor sau a altor semne de uzura deoarece finisajul este mat si le va face greu vizibile. Fiecare pachet va include 0.9 mp (60 buc.).

 

Avantaje:

Poate fi montat in stilurile bradut sau sah.

Are o grosime potrivita pentru utilizarea in spatii rezidentiale des circulate.

Are un aspect rustic, placut, dat de nodozitatile si variiatiile de nuanta si structura, corespunzatoare clasei B de cherestea.

Are un finisaj mat, ce ascunde zgarieturile si urmele de uzura.

 

Dezavantaje:

Nu pot fi utilizate cuie pentru montaj.

 

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
DMCA.com Protection Status