Cel mai bun lac pentru lemn ieftin

Am modificat articolul ultima data pe: 24.01.20

 

Cum aleg cele mai bune lacuri pentru lemn ieftine

 

Lemnul ofera un aer cald si elegant, indiferent de elementele arhitecturale in cadrul carora este folosit, Acesta, insa, necesita aplicarea unui grad de protectie, ce poate fi obtinut utilizand un lac de protectie, mai ales atunci cand elementele lemnoase utilizate sunt plasate in exterior sau in incaperi cu umiditate mare.

 

 

Lacurile pentru lemn pot fi de mai multe tipuri si este indicat sa verifici, inainte de achizitie, care este varianta cea mai potrivita pentru planurile tale, luand in calcul puterea de acoperire, viteza de uscare si durabilitatea.

Produsele nitrocelulozice sunt realizate pe baza de solventi, procesul de uscare fiind o consecinta a evaporarii acestora, avand loc, astfel, intr-un interval de timp mai scurt. Durabilitatea este mai redusa, neasigurand o rezistenta intensa la factorii externi – praf, fire de par, socuri mecanice, dar prezinta avantajul ca poate fi dizolvat cu un solvent si suprafata modificata poate fi reconditionata.

Emailul sau rasina epoxidica sunt clasificate ca fiind lacuri poliuretanice si, dupa uscare, devin rezistente la zgarieturi, apa, la razele ultraviolete si la solutii chimice. Intervalul de uscare variaza in functie de compozitie, iar dupa aplicare, procesul este ireversibil, nefiind posibila dizolvarea lor ulterioara.

Lacurile pe baza de apa sunt mai putin toxice decat variantele precedente si pot fi clasificate ca variante bio. Pot fi ceva mai dificil de intins pe suprafata lemnoasa, dar prin adaugarea de uleiuri sau solutii antimucegai, pot preveni degradarea in timp a suprafetei pe care a fost aplicat.

In functie de aspectul obtinut dupa uscare, lacurile pot avea un finisaj superlucios, semilucios, satinat, mat sau opac.

Varianta mata a inceput sa fie tot mai apreciata de utilizatori, multe pareri despre cele mai bune lacuri pentru lemn, ieftine indicand tendinta acestora de a-l utiliza, atunci cand trebuie acoperite suprafete mai mari, cum ar fi peretii gardurilor.

Puterea de acoperire, denumita si randament, poate varia in functie de consistenta lacului utilizat si este descrisa prin raportul mp/l/strat. Acesta descrie numarul de metri patrati acoperiti cu un litru de lac, aplicat intr-un singur strat.

O alta varianta de a evalua randamentul este rata de consum, ce poate fi calculata prin raportul cantitate/mp/strat – cantitatea de lac utilizata pentru un metru patrat, atunci cand este aplicat un singur strat. Ar trebui sa urmaresti acest parametru pentru a sti ca varianta aleasa de tine reprezinta cel mai bun lac pentru lemn ieftin care sa asigure o acoperire perfecta.

Verificand oferta existenta pe piata, atat in magazinele conventionale, cat si in cele online unde gasesc lac pentru lemn ieftin, la un pret bun, cei care vor sa isi infrumuseteze casele, am remarcat cateva variante care ar putea sa ti se para convenabile si le-am si descris mai jos.

 

 

Modele recomandate in 2020

 

 

Kober Lac protector 2in1

 

In cazul acestui exemplu, este vorba despre o lazura subtire, propusa de Kober ca solutie in protectia elementelor realizate din lemn de rasinoase sau de foioase. Nu conteaza vechimea lemnului, atat timp cat urmezi indeaproape pasii recomandati pentru pregatirea suportului inainte de aplicare. Adaptabilitatea acestui sortiment este confirmata si de faptul ca poate fi la fel de usor utilizat pentru piese care trebuie sa reziste la intemperii, cat si pentru elemente situate in spatii interioare.

Singura observatie importanta de care trebuie sa tii cont in reconditionarea suprafetelor la exterior ar fi faptul ca e necesar sa finisezi ulterior suprafata si cu un produs alchidic de sigilare, de tip transparent sau opac. In rest, acest produs nu trebuie diluat inainte de aplicare si creste rezistenta lemnului inclusiv la actiunea microorganismelor sau a insectelor.

Aplicate intr-un singur strat, se vor cosnuma cam 70 de grame pe metru patrat, insa numarul minim de straturi recomandate va fi de 2. Important e si timpul de asteptare la reaplicare, ce se extinde la cel putin o zi, pentru uscare prealabila si in profunzime (minim 16 ore). Poti folosi acest lac pentru ferestre, usi, garduri sau chiar pentru peretii din lemn ai cabanei sau in cazul reconditionarii mobilierului de gradina. Sunt disponibile suficient de mule nuante, astfel incat sa o poti alege pe cea corespunzatoare preferintelor, fie acestea chiar si mai pretentioase.

 

 

 

 

 

Danke 2 in 1 Trandafir 

 

Danke 2 in 1 Trandafir este un lac ce poate fi aplicat atat suprafetelor lemnoase din casa, cat si pe cele din exterior. Este un produs ce se evidentiaza prin rezistenta la detergentii uzuali si la sarurile slabe, facand posibila curatarea periodica a suprafetelor lacuite.

Aspectul final obtinut dupa uscare este lucios si omogen, fara zone de denivelare care sa reduca din valoarea estetica a suprafetei de aplicare. Ofera o buna rezistenta la umezeala, schimbari bruste de temperatura, raze ultraviolete si insecte. Nu se exfoliaza, stratul uscat ramanand compact, si nu permite dezvoltarea ciupercilor pe suprafata sa.

Puterea de acoperire este buna, un litru de lac putand sa acopere o suprafata de 13 metri patrati intr-un singur strat, iar pentru un metru patrat este suficienta o cantitate de 0.076 litri. Acest detaliu permite utilizatorului sa prelucreze o suprafata mare, cu o cantitate redusa de produs.

 

 

 

 

 

Oskar Lac Yacht 

 

Oskar Lac Yacht este o varianta colorata de lac, cu aspect lucios dupa uscare. Este rezistent la socuri mecanice, zgariere si nu se exfoliaza. Aderenta la lemn este buna si poate fi aplicat atat pe suprafete lemnoase aflate in interior – mobilier, grinzi, sau la exterior – pereti de lemn, terase, garduri.

Rezistenta crescuta la umezeala permite aplicarea acestui produs si pe suprafata ambarcatiunilor sau in locuri cu umiditate ambientala crescuta. Astfel, acest produs poate fi utilizat in zone montane sau cu tendinte spre clima umeda.

Randamentul la aplicare este crescut, un litru de lac fiind suficient pentru a acoperi o suprafata de 13 metri patrati cu un singur strat omogen. Consumul preconizat este de 0.07 litri pe metru patrat, intr-un singur strat, putand fi considerat un lac pentru lemn ieftin si bun pentru majoritatea suprafetelor pe care ai dori sa le acoperi.

 

 

 

 

 


Alte produse recomandate, momentan indisponibile:

 

Savana Teflon Stejar 

 

Savana Teflon Stejar este un lac colorat, pentru lemn, ce beneficiaza de o tehnologie inovatoare de augmentare cu Teflon. Poate fi aplicat pentru finisarea de protectie si decorativa a suprafetelor lemnoase, atat in interior, cat si in exterior (garduri, mobila de gradina, ferestre).

Aspectul obtinut dupa uscare este lucios si asigura protectie fata de intemperii, radiatii solare si umezeala. Este rezistent la uzura si la patare, culoarea ramanand nemodificata o perioada indelungata dupa aplicare. Rezistenta la ciclurile de inghet – dezghet si la umiditate excesiva fac din acest produs unul potrivit pentru mobila de gradina, usi, geamuri sau pentru peretii cabanelor de lemn.

Randamentul este unul bun, un litru de lac asigurand acoperirea unei suprafete de 10 – 14 metri patrati, in functie de grosimea stratului aplicat. Structura alchidica, obtinuta prin introducerea solventului in compozitie, scuteste utilizatorul de manuirea diluantilor si elimina riscul obtinerii unui lac cu consistenta prea scazuta.

 

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status