n n
n
n
▷ Plinte de parchet, din lemn. Analiza comparativa

Cea mai buna plinta de parchet, din lemn

Am modificat articolul ultima data pe: 09.12.19

 

Cum aleg cele mai bune plinte de parchet, din lemn

 

Ti-ai ales deja parchetul din lemn masiv pentru camera, dar inca nu stii ce plinta sa folosesti? – Te putem ajuta cu cateva sfaturi despre cum poti face aceasta alegere. Citeste in continuare ghidul, pentru a afla cateva pareri despre cele mai bun plinte de parchet, din lemn.

 

 

Prima caracteristica de care trebuie sa tii cont este materialul din care este confectionata plinta. In mod firesc, poate fi vorba despre diferite esente de lemn, cu valori de duritate si rezistenta diferite, care se clasifica de cele mai multe ori cu ajutorul scalei Brinell. Testul presupune apasarea cu o anumita forta a unei anumite bile de otel pe suprafata materialului. Mai apoi, rezultatul se obtine impartind forta de apasare in kilograme – forta la diametrul amprentei, care este exprimat in milimetri patrati.

Lemnul speciei kempas are o duritate ridicata, cotata intre 4.1 si 4.9. Provenit din sud-estul Asiei, are o nuanta de rosu(deschis spre inchis) si prezinta o rezistenta deosebita la actiunea ciupercilor si insectelor. Are o densitate mare, de 880kg/mc, mai ridicata chiar si decat cea a lemnului de salcam, care este considerat foarte dens, cu o valoare de 730kg/mc.

Frasinul are un indice cuprins intre 3.3 si 4.1, deci e mai putin dur. In ceea ce priveste densitatea, e necesar sa stii ca aceasta este una relativ ridicata, de aproximativ 680kg/mc.

Lemnul de stejar prezinta o duritate medie, avand valori de la 2.9, pana la 3.7 pe scala Brinell. Densitatea este si ea medie, de 650kg/mc. Fibra acestuia este dreapta, cu textura inegala si nefinisata, iar avantajul alegerii acestui tip de lemn este faptul ca se intretine foarte usor si are o durata indelungata de viata.

Nucul are o duritate scazuta, cuprinsa in intervalul 2.8-3.5 pe scala Brinell. Totodata, prezinta o densitate de pana la 540kg/mc. Nu este foarte durabil, insa multi il considera aspectuos, mai ales daca e finisat natural.

Tot din categoria lemnelor cu densitate mica fac parte: cel de brad (410kg/mc), molid (430kg/mc), pin si tei (490kg/mc). Sunt alese deoarece pot avea preturi scazute si se potrivesc in incaperile cu trafic moderat spre slab.

Totusi, cel mai dur lemn este cel din bambus, pentru ca are o stabilitate si o densitate mare, de 1100kg/mc. Fiind atat de robust, pretul de comercializare va fi unul ridicat.

O alta trasatura pe care e necesar sa o ai in vedere este nuanta si finisajul piesei. Culoarea plintei trebuie aleasa in functie de cea a parchetului. Asadar, daca aceasta din urma este deschisa, spre alb, poti opta pentru lemnul de frasin, brad, pin, tei, bambus sau fag – toate finisate natural.

Pentru nuantele spre galben, poti alege o plinta facuta din lemn de stejar. Daca parchetul este maro, atunci cea mai potrivita ar fi esenta de nuc. Produsul poate fi lacuit cu multiple straturi sau poate fi acoperit de furnir(o foaie de lemn subtire, aplicata la exterior care protejeaza piesa), insa in cele din urma, cumparatorul va decide singur ce i se pare mai placut din punct de vedere estetic.

O caracteristica de luat in considerare ar mai fi si pretul, intrucat acesta creste odata cu valoarea duritatii materialului, dupa cum spuneam si mai sus. Asadar, plinta din bambus are un cost ridicat, o piesa cu o lungime de 185 cm fiind cotata cu aproximativ 35 de lei sau mai mult. Plintele din lemn de stejar au pretul putin mai scazut, de circa 30 lei pentru 180 – 200 cm. Modelul realizat din lemn de brad pare a fi cea mai ieftina varianta, intrucat o bucata cu lungimea de 100 cm costadoar 7 lei.

Daca doresti si cateva exemple pentru a ajunge la o concluzie, citeste in continuare cateva detalii si poate ca astfel vei gasi o plinta de parchet, din lemn, la un pret bun.

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

Decolandia NOAK-B 

 

Acest produs reprezinta o plinta confectionata din lemn de stejar masiv. Are un aspect placut si o culoare maro deschis, iar finisajul este lacuit, potrivit pentru incaperile decorate clasic. Stejarul este recunoscut pentru durabilitatea sa si pentru faptul ca este facil de intretinut. Nici valoarea densitatii nu este de neglijat, aceasta fiind una medie, de 650kg/mc.

In ceea ce priveste dimensiunile, piesa din pachet are o lungime de 200 cm, o latime de 7cm si o grosime de 1.8 cm. Daca vrei sa acoperi o incapere cu laturile de 4 m si 3 m, atunci tot ce trebuie sa faci e sa calculezi perimetrul, care va avea o valoare de 14m. Impartind la lungimea plintei, vei obtine numarul de piese necesar. Astfel, vei avea nevoie de 1400:200=7 piese.

Referitor la modul de asamblare, trebuie sa stii ca acesta nu necesita apelarea la un specialist in domeniu. Sistemul click este usor de montat si presupune imbinarea a doua piese cu o singura miscare.

 

 

 

Wood Floor Stejar Wenghe

 

Plinta despre care vom vorbi acum este confectionata dintr-un lemn de densitate medie, cu valori de 650kg/mc. Este vorba despre esenta de stejar, care are un aspect atractiv si prezinta o nuanta inchisa, wenghe, cu subton maro. Pe baza aspectului se poate integra fara probleme in birouri sau livinguri.

In legatura cu dimensiunile, trebuie sa tii cont ca lungimea unei piese e 240 cm, latimea de 8 cm si grosimea de 1.3 cm. Astfel, pentru un perimetru de18m vei avea nevoie de aproximativ 8 piese, iar costul acestora va fi unul relativ ridicat.

In ceea ce priveste modul in care se asambleaza, e necesar sa stii ca acesta este simplu si presupune montarea cu ajutorul adezivului, deci vei putea sa il realizezi de unul singur. Produsul provine dintr-o gama Eco-friendly, datorita faptului ca adezivii utilizati la fabricarea plintei au emisii nocive aproape inexistente.

 

 

 

Wood Floor Stejar Periat Antichizat 

 

Daca vrei sa achizitionezi o plinta de parchet, din lemn, ieftina si buna, aceasta varianta, ar putea fi considerata de catre unii experti in decoratiuni interioare ca fiind potrivita pentru tine. Legat de procedeul de confectionare, trebuie sa stii ca lemnul utilizat este unul stratificat(obtinut din mai multe straturi suprapuse si lipite prin presare), care- comparativ cu lemnul masiv – are mai multe avantaje: este mai puternic, mai uniform la suprafata, nu se deformeaza si nu putrezeste.

Un avantaj ar putea fi sistemul de montare: asamblarea plintei se realizeaza usor, prin lipire, folosind adezivi monocomponenti MS silanici sau epoxi-poliuretanici bicomponenti. Astfel daca faci rost de un kit de baza, nu mai ai nevoie de un mester si te poti descurca sa iti renovezi singur locuinta.

Piesa prezinta 240 cm in lungime, 8 cm in latime si o grosime de 1.3 cm – valori considerate conventionale pentru toate plintele din comert. Daca spre exemplu, ai o camera cu dimensiunile 3 m, respectiv 5m, atunci vei avea un perimetru egal cu 16 m. Exprimata in centimetri, suma tuturor laturilor va fi egala cu 1600cm si, impartindu-l la marimea plintei, vei obtine numarul de piese necesare, adica minim 7 piese.

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status