n n
n
n
▷ Tancuri de racire bune, pentru lapte - Ghid, Clasament si Recenzii

Cele mai bune tancuri de racire lapte

Am modificat articolul ultima data pe: 12.11.19

 

Cel mai bun tanc de racire lapte – Recomandarile noastre pentru 2019

 

Pentru a mentine proprietatile laptelui pana la procesare si a preveni deteriorarea acestuia, orice ferma, mica, mijlocie sau mare, are nevoie de un dispozitiv de racire, care ia cel mai adesea forma unui tanc metalic de diferite dimensiuni. Se monteaza si se utilizeaza usor, cele mai dificile aspecte fiind adesea igienizarea si selectarea unei optiuni corespunzatoare cerintelor gospodariei in care vor fi folosite. Daca vrei sa iti achizitionezi un astfel de aparat, te sfatuim sa afli mai multe detalii despre caracteristicile sale tehnice din acest ghid, sau, daca stii exact ce cauti, poti trece direct la evaluari si decizii analizand doua exemple de calitate din lista noastra de recomandari. EMT.CTS900-3 pune la dispozitie un recipient de stocare cu volumul de 900l, sistem de racire cu expansiune directa si format deschis, cu capac, ce permite accesul rapid si facil in interior. Cauti o varianta ceva mai mica? Poti opta pentru modelul EMT.CTS800-3, de 800litri.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

EMT.CTS900-3
Click aici pentru pret!

Model de tip vertical, deschis, care ocupa mai putin spatiu decat cele orizontale si asigura accesul facil in interiorul cilindrului de stocare, prin intermediul capacului rabatabil. Este dotat cu sistem de racire cu expansiune directa, versiune tehnica care ajuta la economisirea energiei, functionand pentru durate scurte de timp si pune la dispozitie o capacitate de 900 litri.

Pentru ca nu este prevazut cu sistem automat de curatare, va necesita spalarea manuala dupa fiecare descarcare completa.

Tanc de racire a laptelui cu capacitate medie de stocare, potrivit pentru dotarea fermelor mici si mijlocii, cu format usor de intretinut si facil de amplasat in gospodarie si folosit.

A 2-A OPTIUNE!

EMT.CTS800-3
Click aici pentru pret!

Optiune tehnica pentru ferme mici si mijlocii, dotata cu monitor de control care permite setarea temperaturii si a parametrilor de functionare si agitator care asigura omogenizarea lichidului din interior. Este o versiune verticala de tip deschis, care permite accesul facil in interiorul bazinului, pentru evaluarea peretilor si igienizarea manuala a cilindrului.

Face parte din categoria modelelor care se alimenteaza la curent de la 380V, necesitand sursa electrica de acest tip.

Acesta dispozitiv reprezinta o solutie eficienta de racire pentru fermierii care au nevoie de un dispozitiv eficient si usor de folosit, cu capacitate potrivita pentru o gospodarie medie.

Dispozitiv conceput pentru alimentare la curent cu tensiunea de 230V, potrivit pentru gospodarii cu efectiv mic sau mediu de animale producatoare de lapte. Designul este orientat pe verticala, format care il face mai putin voluminos si mai usor de amplasat, iar capacul mare, cu deschidere completa, asigura accesul confortabil la spatiul interior al aparatului.

Daca nu iti place sa petreci timpul spaland reziduurile de lapte de pe recipiente, vei avea dificultati si cu acest produs, pentru ca nu beneficiaza de curatare automata.

Model cu capacitate medie, sistem de racire cu expansiune directa si design de tip deschis, cu igienizare manuala.

 

 

Cum alegi un tanc de racire bun, pentru lapte

 

Ghidul cumparatorului

Indiferent daca alegi sa cresti oi, capre sau vaci, daca te numeri printre cei al caror profit provine si din comercializarea laptelui, ai cu siguranta nevoie de un tanc de racire lapte, la un pret bun, care sa asigure pastrarea acestuia in conditii optime de temperatura. Construite sub forma de cilindri cu pereti dubli, sistem de racire, agitatoare pentru omogenizare si pulverizatoare pentru curatare automata, aceste dispozitive sunt disponibile intr-o varietate de dimensiuni si formate.

Afla din acest ghid cum sa alegi optiunea care iti ofera sistemul de racire potrivit fermei tale, capacitatea de stocare care ai nevoie, cum sa decizi intre un format inchis sau deschis, si cat de utile sunt functiile suplimentare ale unui astfel de dispozitiv.

 

 

Inchise sau deschise: Din punctul de vedere al designului, tancurile pot fi deschise sau inchise.

Cele din prima categorie permit ridicarea intregului capac sau a unei portiuni suficient de mare pentru a oferi posibilitatea de a turna fara dificultati laptele. Aceste variante ofera de asemenea posibilitatea de curatare manuala facila si pot sa nu necesite pompe pentru circularea continutului. Au format vertical sau orizontal, capacitatea cuprinsa intre 50 si 3000litri si sunt recomandate in general pentru micile gospodarii din mediul rural, care opteaza de regula pentru un tanc racire lapte 100l – 500l si pentru crescatoriile zootehnice cu efectiv mediu de animale care cauta modele ceva mai mari..

Optiunile din categoria celor complet inchise sunt diferite din punct de vedere structural. Nu au un astfel de capac si sunt de regula orizontale, dar sunt prevazute cu un spatiu de acces situat deasupra sau pe o laterala, care permite introducerea capului pentru observarea interiorului tancului si in unele cazuri chiar trecerea intregului corp. Un astfel de model necesita pompa pentru introducerea si evacuarea laptelui si un sistem de curatare integrat sau ca unitate separata si pune la dispozitie o capacitate de 3000 pana la 18000 litri.

 

Sistemul de racire: Modelele de tancuri de racire lapte, la preturi bune, existente pe piata, folosesc doua mari categorii de sisteme tehnice pentru reducerea temperaturii: de tip banca de gheata sau cu expansiune directa.

Cele dintai contin la baza tancului un bazin cu apa si tevi din cupru suspendate prin care trece agent de racire, ce determina formarea unui strat de gheata de pana la 8cm pe suprafata metalica a tuburilor. Acesta este utilizat pentru a raci apa care este apoi circulata prin peretii cilindrului, pentru a reduce temperatura laptelui din interior. Printre avantajele acestui format se numara posibilitatea de a fi conectat la curent monofazic, pentru ca folosesc un compresor cu putere redusa, care lucreaza 10 – 16 ore pe zi pregatind gheata.

Asigura de asemenea racirea cu pana la 50% mai rapida decat optiunile cu expansiune directa si sunt recomandate pentru fermele mici si mijlocii. Printre dezavantajele pe care trebuie sa le iei in considerare este necesitatea conectarii la o retea stabila, care sa ii asigure alimentarea neintrerupta pentru perioade lungi de timp si dimensiunile mai mari cauzate de prezenta bazinului cu apa.

Variantele cu expansiune directa contin tevi de cupru sau placi speciale din inox, integrate intre cei doi pereti ai tancului, prin care trece solutia refrigeranta ce are rolul de a raci laptele din interior. Sunt mai mici decat cele care necesita bazin cu apa si sunt cu pana la 50% mai eficiente energetic, functionand timp de 4 pana la 8ore pe zi. Necesita in schimb un compresor de putere mare si folosesc in cele mai multe cazuri curent trifazic. Sunt recomandate pentru ferme mari si zonele in care accesul la curent continuu este limitat si se folosesc generatoare pe benzina.

 

Functii esentiale: Pentru a-si indeplini corect rolul, chiar si cel mai bun tanc de racire lapte are nevoie de cateva elemente de baza. Printre acestea se numara agitatoarele, care sunt palete activate de un motor, care amesteca permanent lichidul stocat pentru a omogeniza temperatura si a preveni formarea de zone calde.

Fiecare cilindru de acest tip are nevoie in plus de un termometru care sa masoare constant gradele din interior si un tablou de bord de nivel basic sau mai avansat, care sa permita monitorizarea situatiei si controlul sistemului de racire, al agitatoarelor si sistemelor de curatare, daca este cazul (modelele inchise).

Versiunile mai avansate includ termostat si sistem de urmarire si alarma care se declanseaza daca parametrii setati nu sunt respectati.

 

Sistemul de curatare: Modelele de tip inchis sunt in general dotate cu sistem de curatare care include pulverizatoare pentru jet si foloseste apa calda, rece si solutii speciale de igienizare, pentru a inlatura impuritatile depuse pe peretii interiori. Numeroase pareri despre cele mai bune tancuri de racire lapte mentioneaza insa importanta spalarii manuale a interiorului, atunci cand este posibil, intrucat aceasta permite atat evaluarea directa si in detaliu a conditiei peretilor, cat si indepartarea depunerilor rezistente la jetul automat.

Daca vrei asadar sa iti achizitionezi o varianta deschisa si nu este dotata cu igienizare automata, nu te ingrijora, s-ar putea per total sa iesi mai bine, pentru ca desi curatarea manuala inseamna mai mult efort, daca respecti regulile de spalare, tancul tau se va afla intotdeauna in cele mai bune conditii de curatenie.

 

Standarde: Pentru ca vorbim despre un aparat care face parte dintr-un ciclu de productie alimentar este important sa stii ca structura si functionarea acestora este reglementata. Principalele standarde care definesc un produs conform sunt in acest caz ISO 5708 valabil din 1983 si EN 13732 in vigoare pentru Uniunea Europeana.

 

Temperatura: Pentru a-si pastra proprietatile, laptele colectat trebuie tinut la 3 – 4oC pana ajunge la locul procesarii. Majoritatea versiunilor de aparate de racire asigura un nivel standard cuprins intre 0 si 4oC, care poate fi extinsa pana la +10oC sau -20oC.

O alta regula importanta este faptul ca laptele trebuie adus la nivelul optim de racire in 2 pana la maxim 4 ore de la mulgere, pentru a evita degradarea.

 

 

Transport si service: Un astfel de dispozitiv se achizitioneaza de regula pentru mai multi ani de utilizare in care va avea cu siguranta nevoie si de intretinere, reglaje si piese schimbate. Este motivul pentru care iti recomandam sa verifici cu atentie daca si in ce conditii, firma de la care achizitionezi produsul iti ofera garantie si service. Te sfatuim in acelasi timp sa lasi si transportul pe seama profesionistilor pentru a te asigura ca racitorul ajunge cu bine si in conditii optime la tine in gospodarie, si sa alegi oferte care au inclusa livrarea in pachetul oferit.

Cu aceste informatii la indemana, este timpul sa verifici si oferta disponibila in magazine. Iti recomandam sa incepi cu shopurile online de specialitate care iti pune la dispozitie o varietate de modele din care poti alege. Testeaza-ti cunostintele acumulate evaluand pentru inceput exemplele incluse de echipa noastra in a doua parte a acestui ghid.

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

EMT.CTS900-3 

 

Recomandat pentru crescatorii zootehnice mici si medii, modelul CTS900-3 de la EMT pune la dispozitie o capacitate de stocare si racire de 900l, in cilindru rezistent si durabil, confectionat din inox, cu pereti dubli.

Este dotat cu sistem de racire cu expansiune directa, care aduce lichidul din interior la nivelul temperaturii recomandate intr-un timp de pana la 180 minute. Pentru a functiona corect, agitatorul din interior are nevoie de un volum minim adaugat de 20litri. Raceste laptele pana la 0 – 4oC, functionand optim intr-un mediu ambiant de +5 pana la 32oC.

Face parte din categoria variantelor de tip deschis, fara sistem de curatare automata, dar usor de spalat manual, datorita deschiderii complete a capacului. Are format vertical, cu dimensiunile de 120 x 170 x 140cm, fiind usor de integrat in spatiul fermei. Iti atragem atentia ca se alimenteaza la tensiune de 380V si ca are o greutate de 170kg de care este bine sa tii seama la transport.

Avantaje

Model vertical, care ocupa mai putin spatiu.

Este o versiune deschisa, cu acces usor la interior, pentru igienizare.

Ofera o capacitate de depozitare ridicata pentru acest model de tancuri (900litri).

Include sistem de racire cu expansiune directa care ofera economie de energie.

Dezavantaje

Nu include sistem de curatare automata a interiorului.

 

 

 

 

EMT.CTS800-3 

 

Poti opta ca alternativa si pentru o versiune de 800 litri, cu interval maxim de racire cuprinsa intre +10oC si -20oC, utila pentru stocarea laptelui proaspat muls in gospodariile cu vaci, capre sau oi crescute pentru comercializarea de produse lactate.

Acest tanc de racire lapte, la un pret bun, este prevazut cu captor termic, termostat si modul de conducere unde poti seta diversi parametri de lucru. Include de asemenea agitator pentru omogenizarea permanenta a temperaturii in lichid si capac cu deschidere completa, care permite accesul facil in interior pentru curatarea zilnica a reziduurilor.

Pentru ca este o varianta deschisa, nu necesita pompa de circulare a laptelui, lichidul fiind introdus in bazin direct prin zona superioara. Racirea este asigurata prin intermediul unui sistem cu expansiune directa, cu tevi circulante introduse intre cei doi pereti ai cilindrului si captuseala care asigura mentinerea temperaturii constante in interior. Ofera un timp de racire de 180minute de la pornire si conditiile cele mai bune de functionare in mediu cu 5 pana la 32oC.

Avantaje

Model vertical cu capacitate ridicata pentru aceasta categorie (800litri).

Dotat cu sistem cu expansiune directa, cu racire eficienta.

Este prevazut cu agitator pentru omogenizarea laptelui.

Include monitor de control pentru gestionarea facila a parametrilor de functionare.

Dezavantaje

Necesita conectare la sursa de curent electric trifazic.

 

 

 

 

EMT.CTS700-1 

 

Ai nevoie de un aparat care sa raceasca laptele proaspat muls si sa fie compatibil cu o sursa electrica de 230V? Iti recomandam sa iei in considerare aceasta versiune cu capacitatea de 700litri care va asigura o temperatura cuprinsa in 0 si 4oC pentru produsul tau, cu posibilitatea de a extinde intervalul de racire pana la +10 sau -20oC in functie de necesitati.

Cantareste aproximativ 150kg si are dimensiunile de 120 x 170 x 140cm, iar pentru ca are un format vertical este usor de incadrat in spatiul de lucru, avand un profil mai putin voluminos. Lucreaza pe baza unui sistem cu expansiune directa, care reuseste sa raceasca lichidul din interior in aproximativ 180 de minute, datorita tevilor cu agent de racire care strabat peretii cilindrului.

Nu este prevazut cu pulverizator pentru autocuratare, dar este construit dupa conceptul de model deschis, cu capac care se poate ridica complet, permitand accesul la interiorul bazinului pentru evaluarea reziduurilor depuse si curatare manuala.

Avantaje

Format vertical usor de amplasat si in zone mai putin ofertante ca spatiu.

Asigura racirea lichidului din interior in 180 de minute de la incarcare si pornire.

Foloseste un sistem cu agent de racire prin tevi integrate in pereti, cu functionare eficienta si consum mai mic de energie decat optiunile tip banca de gheata.

Se conecteaza la sursa de curent electric monofazat de 230V.

Dezavantaje

Absenta sistemului de curatare automata presupune necesitatea spalarii manuale dupa fiecare utilizare.

 

 

 

 

 


Alte produse recomandate, momentan indisponibile:

 

EMT.CTS600-3 

 

Variantele de 800 si 900litri sunt prea mari pentru tine? Incearca acest model de aparat, care se numara printre cele mai bune tancuri de racire lapte din categoria sa de marime, confectionat din inox, cu pereti dubli si racire prin sistem de tuburi de cupru, cu expansiune directa.

Temperatura laptelui este adusa la nivelul optim in 180 de minute de la pornire, iar nivelul termic este urmarit permanent cu ajutorul termostatului si a sondei cu captor termic. Pentru ca intreg lichidul sa fie la acelasi nivel al gradelor, bazinul include agitator pentru omogenizare, care functioneaza optim atunci cand tancul este incarcat cu cel putin 20litri.

Are dimensiunile de 950 x 1700 x 1400mm, format vertical si isi indeplineste rolul cel mai bine atunci cand in mediul ambiant sunt minim 5 si maxim 32oC. Necesita o tensiune de alimentare de 380V, caracteristica pe care este bine sa verifici daca o poti indeplini inainte de a achizitiona produsul si raceste lichidul, in modul de lucru standard, pana la 0 – 4oC, cu posibilitate de extindere care – 20 si pana la +10oC, atunci cand este necesar.

 

Avantaje:

Necesita un timp scurt de racire a continutului, de 180 minute de la pornire.

Este prevazut cu termostat si termometru pentru urmarirea temperaturii.

Mentine lichidul din interior in intervalul optim de 0 – 4oC.

Include agitator care asigura omogenizarea laptelui.

 

Dezavantaje:

Model de vertical cu capacitate medie, mai putin potrivit pentru fermele cu productivitate mare.

 

 

 

 

EMT.CTS400-3

 

Cu o greutate de doar 90kg si dimensiunile de 950 x 1600 x 1300mm, acest model de tanc de racire lapte, ieftin si bun, se potriveste foarte bine in fermele mici, care au nevoie de un dispozitiv eficient pentru pastrarea lactatelor dupa muls.

Iti atragem atentia ca pentru alimentare are nevoie de o sursa de curent de 380V si fiind o versiune de dimensiuni medii, de tip deschis, nu este prevazuta cu autocuratare, deci va necesita igienizare manuala dupa fiecare folosire. Include amestecator integrat, care asigura omogenizarea lichidului, pentru a asigura aceeasi temperatura in tot volumul stocat si modul de control pentru setarea parametrilor de functionare.

Necesita un timp de racire de 45 de minute de la incarcarea continutului si pornirea sistemului si este prevazut cu capac care se deschide complet, permitand observarea starii peretilor si a reziduurilor depuse, precum si indepartarea eficienta a acestora. Pentru functionare optima are nevoie de o temperatura ambientala cuprinsa intre 5 si 32oC.

 

Avantaje:

Raceste rapid, in doar 45 minute de la pornire.

Este prevazut cu agitator care amesteca permanent laptele, asigurand omogenizarea temperaturii in interior.

Permite vizualizarea interiorului si accesul pentru curatare manuala.

Include modul de control pentru setarea parametrilor de functionare.

 

Dezavantaje:

Functionarea sa implica conectare la sursa de curent de 380V.

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status