fbpx

Cele mai bune incubatoare pentru oua

Am modificat articolul ultima data pe: 16.07.19

 

Cum aleg un incubator pentru oua bun

 

Ghidul cumparatorului

In cazul fermelor de capacitate restransa, dar si al persoanelor care locuiesc la tara si obisnuiesc sa creasca pasari, utilitatea unui incubator nu mai trebuie justificata. Folosind acest dispozitiv, se exclude necesitatea de a avea gaini clocitoare, iar randamentul este unul bun. Daca ouale sunt alese in mod corespunzator si totul decurge normal, eclozarea se produce in curca 50-80% din cazuri. Pentru ca exista nenumarate modele de dispozitive si deoarece nu intotdeauna se doreste achizitionarea pentru folosirea aparatului in cazul oualor de gaina, iti propunem sa vezi cum poti fi diferentiate ofertele, ce criterii de selectie sunt mai importante si unde gasesc incubatoare de oua la preturi bune ceilalti fermieri interesati.

 

 

Tipologia oualor: Fiecare specie are caracteristicile sale, iar una va fi temperatura de eclozare pentru pasari si alta pentru reptile, de exemplu. In acest mod, vom repartiza in doua mari categorii modelele din comert:

Incubatoare universale – sunt modele profesionale de mari dimensiuni, dotate cu locasuri sau rafturi pe care se pot plasa oua de mai multe marimi. In acest mod, pot fi intrebuintate pentru gaini, prepelite si chiar oua de strut. De pilda, ouale de paun, gaina, curca pot fi incubate la temperaturi similare. Un model pentru incubarea celor de fazan trebuie sa mentina intern intre 37 si 39 de grade Celsius. Pentru un incubator de oua de strut, valorile uzuale sunt 35.5-36.6 grade Celsius. Un model din gama profesionala va permite diverse optiuni de ajustare, atat pentru temperatura, cat si pentru umiditate. Daca te intereseaza un  incubator de oua de gasca, e util sa stii ca il poti folosi si pentru oua de rata, iar majoritatea modelelor intrebuintate nu sunt neaparat cele mai performante din comert, ci doar semiprofesionale.

Incubatoare specializate – cele mai uzuale sunt dedicate ingrijirii exclusive a oualor de gaina sau sunt confectionate pentru a permite eclozarea pasarilor exotice si a reptilelor. Acestea din urma vor oferi fie marje de temperatura mari, de la cateva grade, la peste 50°C, fie valori restranse, in functie de specia care urmeaza a fi eclozata.

 

 

Nivelul de performanta: Din aceasta perspectiva, poti opta mentru modele profesionale, modele semi-profesionale si produse pentru uz conventional, chiar casnic. In mod firesc, cu cat este mai performant si mai exact in functionare dispozitvul, cu atat mai costisitoare va fi achizitia.

Cele mai mari investitii se fac pentru dispozitivele profesionale, care sunt dotate cu control digital al umiditatii, temperaturii, ofera un mediu intern perfect steril si se aleg indeosebi pentru ferme de mare anvergura.

Produsele semiprofesionale au o capacitate mai scazuta, dar sunt echipate cu cele mai importante functii. Deseori sunt populare in vanzari, caci ofera intoarcere automata, dar aerisirea si umidificarea se fac manual, de catre fiecare utilizator.

Dispozitivele pentru uz casnic sunt cele mai utilizate in zonele rurale. Daca te intereseaza un astfel de model, poti afla ca preturile sunt egale sau mai mici de 100 de euro, insa optiunile de functionare sunt limitate, iar umidificarea, aerisirea si intorcerea sunt toate procedee care necesita atentie din partea utilizatorului, zi de zi.

 

Sistemul de intoarcele a oualor: Pe baza acestui aspect, poti cumpara un incubator oua full automat, un model semi-automat(se foloseste des termenul “intoarcere simultana”) sau unul manual. Daca vorbim de prima varianta, dispozitivul poate fi programat sa intoarca singur ouale la anumite perioade de timp, de cate ori este nevoie intr-o singura zi.

A doua alternativa include un sistem care permite repozitionarea, pe baza unor manete cu actionare simpla. In acest mod, toate ouale sunt mutate din cateva manevre. La cele mai simple aparate, fiecare ou trebuie intors manual, iar asta presupune timp, rabdare si cunostinte moderate in domeniu. Persoanele cu experienta vor miza pe aceasta ultima varianta, intrucat este si cea mai putin costisitoare. La cantitati mari de oua se recomanda intoarcere semiautomata sau complet automata.

 

Numarul de produse eclozate: Constituie cantitatea maxima de oua ce pot fi incubate intr-o singura tura de functionare. Fiecare producator specifica ce numar este maxim acceptat, iar acesta poate varia de la 40 de piese in sus. Modelele pentru oua de gaina ofera intre 50 si 70 de locuri in mod uzual. Pentru reptile, dispozitivele prezinta doar rafturi, pe care se stocheaza cutiile tip terariu in care sunt plasate ouale. Modelele profesionale universale vor putea ecloza peste 200 oua de gaina(cele de capacitate mare chiar peste 800) sau 500-2000 oua de prepelita sau in jur de 30-100 de strut.

 

 

Functiile: Cea mai importanta este sistemul de reglaj al temperaturii, care trebuie sa ofere valori situate in limitele potrivite ecolzarii fiecarei specii. Orice model ce merita achizitionat, fie el digital, semiprofesional sau pentru uz conventional, va garanta o precizie de setare de cel mult 1°C, valoare care nu are cum sa afecteze dezvoltarea puilor, aspect confirmat de multe pareri despre cele mai bune incubatoare de oua. Unele alternative din comert sunt presetate din start la valoarea unica de 38°C, potrivita ca temperatura la incubator oua de gaina.

Produsele automate complet si cele semiautomate vor include higrometru, un dispozitiv ce analizeaza cantitatea de umiditate din inteiror. Cele mai performante permit umidificare si ventilare in sistem automat, iar cele mai simple necesita pulverizare periodica a apei caldute in interior sau umplere a unor rezervoare si aerisire manuala, in functie de instructiunile de ingrijire ale oualor pentru fiecare specie.

Modelele pe care trebuie sa le alegi cu prioritate incorporeaza termostat digital si au afisaj electronic pe care se pot verifica in mod constant coordonatele de functionare. Nu se poate vorbi despre automomie de functionare, deci in cazul unei caderi de tensiune, daca vrei sa salvezi viata puilor, e util sa ai un generator de rezerva functional, care sa ofere curent la tensiunile corespunzatopare pentru a mentine functiile dispozitivului.

Mai ales in zone rurale, caderile de tensiune sunt una dintre cauzele principale ale pierderii oualor dintr-o tura de incubare. Chiar daca oprirea alimentarii are loc cu cateva ore inainte de momentul eclozarii, sansele de reusita scad la jumatate. Puii nu vor avea forta necesara sa sparga coaja, murind asfixiati. Cele mai vioaie exemplare vor fi cele care au beneficiat constant de temperatura prioritar indicata si de perioada minima de incubatie necesara speciei lor. Aerisirea deficitara, intoarcerea gresita sau pur si simplu fondul genetic defectuos pot fi aspecte ce determina scaderea numarului de pui vii obtinuti.

Gosodarilor interesati unde gasesc incubator oua la un pret bun le putem recomanda cateva modele care pot fi procurate printr-o simpla comanda pe Internet. Am facut selectia in functie de popularitatea in vanzari, caracteristici si de disponibilitatea spre vanzare online.

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

Cleo 5DTH

 

Daca ai ca preferinta sa iti cumperi cel mai bun incubator de oua de gaina pe care sa il folosesti pentru acasa, modelul recomandat pentru titlul respectiv ramane acest produs. Este un dispozitv semiprofesional, indicat pentru uz casnic si in ferme mici.

Include atat un dispozitiv pentru intoarcerea semiautomata a oualor(intoarcere simultana), cat si unul pentru alimentare cu apa din exterior, promitand sa mentina un nivel adecvat de umiditate si temperatura in interior. Poate adaposti 41 de oua de gaina si 74 de prepelita. Se pot adauga si oua de rata, acestea avand dimensini similare cu cele de gaina si necesitand temperatura similara pentru ca embrionii sa se dezvolte in mod normal.

Incalzirea se face pe baza de rezistenta termostata oferind o temperatura de incubare de 38 de grade Celsius, cu fluctuatii de maxim 1 grad. Un capac transparent iti permite sa observi ce se intampla in timpul eclozarii.

Daca vor fi respectate toate instructiunile de utiliare, se asteapta un randament de incubare de 60%.

 

Avantaje:

Ofera 41 de locuri pentru oua de gaina, dar poate fi util si ca incubator oua de prepelita sau rata.

Include sistem de intoarcere semi-automata, usor de folosit.

Un sistem de rezervoare de apa permite umidificarea eficienta in interior.

Precizie estimata la 1 grad Celsius(+/-).

 

Dezavantaje:

Nepotrivit pentru alte specii de pasari sau reptile.

 

 

 

 

Puisor Extra IO-203

 


Printre cele mai bune incubatoare de oua cu utilitate multipla putem enumera si acest aparat. Este un dispozitiv in principal proiectat pentru incubarea oualor de pasari exotice si de reptile, insa constructia fiabila ii permite sa fie folositor si in cazul celor de gaina.

Mai mult, marja de temperatura propusa, de la 25 de grade Celsius, la 41 de unitati, asigura o buna ingrijire si pentru ale specii: rata, curca, gasca etc. Regulatorul programabil de temperatura asigura o ajustare automata a valorilor obtinute, iar precizia este una ridicata, de 0.1ºC. Mai mult, afisajul digital si higrometrul incorporat iti permit sa monitorizezi constant ce se intampla in interior.

Temperatura obtinuta va fi una uniform distribuita, iar prin capacul transparent se pot observa puii in curs de eclozare. Capacitatea dispozitvului este de 70 de oua de gaina sau 120 de oua de prepelita, variind in functie de dimensiuni.

Produsul se poate pastra intr-o camera bine incalzita, avand dimensiuni de 48 x 48 x 24cm, foarte usor de stocat.

 

Avantaje:

Dispozitiv cu marja de setare a temperaturii mare, potrivit pentru pasari domestice, exotice sau reptile.

Include display digital cu termometru si higrometru – un bun control al mediului intern.

Capacitate mare – pentru 70 de oua de gaina.

Precizie ridicata, 0.1ºC.

 

Dezavantaje:

Desi de capacitate mai extinsa(peste 60 de oua), acest dispozitiv ofera doar sistem de intoarcere simultana, pe gratar.

 

 

 

 

Puisor X2 IO-104

 


Acest produs ofera intoarcere automata, la fiecare 2 ore, iar din acest motiv, este unul dintre cele mai apreciate modele recomandate pentru utilizarea in ferme si in mici gospodarii. Fiecare ou va fi plasat in suportul sau, capacitatea fiind de 51 de oua de gaina/curca/rata.

Deoarece temperatura de incubare este controlata automat, iar valorile sint calibrate deja din fabrica, nu trebuie sa te mai preocupe siguranta puilor. Beneficiezi de afisaj de temperatura si de umiditate, acesta fiind unul digital. Un higrometru inclus va inregistra cantitatea de apa pastrata in interior.

Din moment ce 38 de grade Celsius este temperatura standard, recomandam utilizarea cu predilectie pentru specii de gaini, desi dimensiunile se potrivesc si la oua de rate si curci. Poti supravegea eficient eclozarea, privind prin capacul transparent.

Se pastreaza fara a impune probleme distincte de montaj, indicat pe o suprafata plana.

 

Avantaje:

Incubator oua automat la un pret bun.

Ofera sistem de intoarcere automata.

Asigura destul spatiu pentru 51 de oua de gaina.

Afisajul digital arata temperatura si umiditatea interna.

 

Dezavantaje:

Functioneaza gata setat pe o singura temperatura, calibrat din fabrica.

 

 

 

 

Exo Terra PT2445

 


Daca se pune problema sa cumperi un incubator de oua profesional, atunci acest aparat, recomandat pentru reptile, este cam ceea ce te intereseaza. Este consturit cu un compartiment intern bine izolat, care ofera cateva rafturi pe care poti pune terariile cu oua. Ca tehnologie de functionare, utilizeaza racire si incalzire termoelectrica.

Temperatura interna va putea fi setata intre 2°C si 60°C, promitand posibilitati extinse de a lucra cu mai multe specii. In plus, controlul de temperatura fiind digital, nu trebuie sa iti pui problema preciziei. Un afisaj cu LED iti indica ce valori sunt in uz.

Toptul poate fi observat printr-o usita transparenta, mai ales ca beneficiezi si de o functie de iluminare interna. Oferta include si doua containere de incubare, unde micutii pot ecloza in siguranta.

Cu dimensiuni de 32 x 36 x 45cm, acest model mini se integreaza economic in spatiu.

 

Avantaje:

Incubator oua cu eclozor pentru reptile(2 containere de incubare).

Permite multimple combinatii de temperaturi reci si calde.

Se preteaza pentru incubarea speciilor de reptile sau a celor de pasari exotice.

Are afisaj electronic, cu mentionare precisa a temperaturilor si reglaj digital.

 

Dezavantaje:

Nefiind proiectat pentru pasari, nu prezinta sistem de intoarcere a oualor.

Costul acestui dispozitiv este destul de ridicat.

 

 

 

 

IO-103TH

 


Vrei sa beneficiezi de un dispozitiv cat mai economic, dar in acelasi timp eficient in a permite embrionilor de pasari sa se dezvolte? – E timpul sa acorzi o sansa acestui incubator cu sistem de intoarcere simultana. Produsul se alimenteaza la priza si este prevazut cu un regulator de temperatura automat.

Asta inseamna ca e setat direct din fabrica la 38 de grade Celsius, permitand incubarea oualor de gaina, dar si pe cea a celor de prepelita, de rata etc. Un afisaj de tip digital iti permite sa verifici daca functionarea este normala si temperatura respectiva se mentine eficient in inteiror.

In acelasi timp, higrometrul incorporat iti va prezenta situatia umiditatii, in ciuda faptului ca umidificarea va trebui realizata manual. Ai loc sa integrezi pana la 51 de oua de gaina, sau de rata, fioecare avand suport propriu.

Nu lipseste capacul robust, dar transparent, prin care nu ai cum sa ratezi mometnul in care puisorii incep sa ciocneasca coaja oualor.

 

Avantaje:

Incubator de oua ieftin si bun.

Sistem de intoarcere semi-automat – cu intoarcere simultana.

Afiseaza umiditatea si temperatura interna.

Ofera loc pentru 51 de oua.

 

Dezavantaje:

Functioneaza cu o temperatura fixa, presetata.

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status