Cele mai bune tigai din fonta

Am modificat articolul ultima data pe: 20.10.20

Cum alegi o tigaie din fonta buna

 

Ghidul cumparatorului

In ciuda aspectului lor desuet, tigaile din fonta mai sunt si astazi foarte apreciate de catre bucatarii amatori si cei profesionisti, materialul din care sunt realizate ramanand unul dintre cele mai bune si sanatoase pentru gatit. Cu alte cuvinte, fiind in esenta un aliaj de fier cu un continut ridicat de carbon si alte elemente, fonta se dovedeste, mai inainte de toate, extrem de rezistenta, astfel ca este aproape imposibil sa o spargi.

 

 

In plus, acest material prezinta marele avantaj de a distribui caldura uniform si de a fi un antiaderent natural, ceea ce inseamna ca nu va trebui sa folosesti prea mult ulei la prepararea retetelor culinare, intrucat nu exista riscul lipirii alimentelor de fundul tigaii, mancarurile obtinute astfel fiind mult mai delicioase si sanatoase.

Totusi, pentru a-ti putea atinge obiectivele in ceea ce priveste gustul si textura carnurilor si legumelor gatite, se impune sa oferi suficienta atentie caracteristicilor de selectie principale ale unui asemenea  produs, drept care te invitam sa lecturezi ghidul de fata cap-coada pentru a te informa corespunzator si pentru a putea alege, ulterior, cea mai buna tigaie din fonta pentru nevoile tale.

 

Tipologia: In functie de preparatele pe care le poti gati, aceste articole de bucatarie pot fi clasificate astfel: tigaie din fonta universala, grill, de tip wok, pentru clatite si, in final, profesionala.

Prima, asa cum o sugereaza insasi numele sau, se preteaza aproape la toate felurile de mancare, oferind acestora o calitate suficient de buna, motiv pentru care este aproape nelipsita din orice bucatarie. Este ideala pentru persoanele care nu dispun de foarte mult spatiu de depozitare, astfel incat nu-si permit sa achizitioneze mai multe tipuri de articole.

Cea de-a doua prezinta pe fund niste santuri sau striatii (pentru colectarea grasimilor) asemanatoare cu cele ale grill-urilor electrice si este perfecta pentru atunci cand vrei sa savurezi un gratar bun, insa vremea de afara nu te ajuta. Cu alte cuvinte, daca vrei sa prepari carne si legume fara sa folosesti strop de ulei, intrucat se stie ca prajelile nu fac deloc bine organismului, ele fiind adesea cauza a catorva kilograme depuse acolo unde nu-ti doresti, aceasta este solutia potrivita. In plus, poate fi folosita atat pe aragaz, cat si in cuptor. Recomandat este insa ca in timpul utilizarii ei sa te folosesti de hota, caci produce destul fum.

Tigaia de tip wok este destinata celor care prefera sa gateasca mancaruri exotice si savuroase. Vasul se distinge prin marginile foarte inalte si forma sa concava, cu fund rotunjit sau plat, adancit, si poate fi folosit la prepararea fripturilor, supelor, prajelilor si chiar taiteilor, avantajul sau major constand in faptul ca retine caldura si nu necesita adaugarea unei cantitati mari de ulei, permitand prepararea rapida a alimentelor si pastrand savoarea si vitaminele acestora nealterate. Cel mai adesea tigaia este utilizata in tehnica numita “stir-fry” (calire rapida in ulei, la foc iute, amestecand continuu), recomandata indeosebi pentru gatirea legumelor, a carnii de pasare, a pestelui sau a fructelor de mare.

Cea pentru clatite este perfecta pentru momentele in care iti doresti sa transformi o zi obisnuita intr-una speciala, de rasfat culinar. Aceasta se deosebeste de celelalte articole de bucatarie prin baza dreapta, astfel incat compozitia sa fie intinsa uniform, si peretii mici si drepti, datorita carora intoarcerea de pe o parte pe cealalta va fi facil de efectuat.

Tigaia din fonta profesionala este mult mai scumpa decat modelele enumerate pana acum si se remarca prin dimensiunile ceva mai generoase, fiind ideala pentru utilizare intensa. De regula, o intalnesti prin bucatariile restaurantelor sau ale cantinelor, avand in vedere cantitatea mare de alimente pe care o suporta, si poate fi folosita inclusiv pentru servirea preparatelor calde, caci mentine temperatura ridicata timp indelungat spre deosebire de vasele din aluminiu sau inox.

 

Invelisul: De obicei, tigaile din fonta nu au nevoie de acoperire, deoarece materialul din care sunt realizate prezinta deja proprietati antiaderente. In plus, in cazul lor, nu exista riscul adaugarii de substante chimice nocive in mancare, vasele de acest tip putand elibera doar mici cantitati de fier, lucru foarte bun pentru sanatatea nutritionala a consumatorilor din moment ce deficitul de fier reprezinta o problema cu care se confrunta o mare parte a populatiei din ziua de astazi.

Totusi, pentru a avea o tigaie din fonta care sa te serveasca bine, inainte de prima folosire, se impune sa o asezonezi, adica sa ungi articolul de bucatarie cu o pelicula fina de ulei, dupa care sa-l pui la cuptor pentru o ora, lasandu-l sa se raceasca tot acolo. Este recomandat ca acest procedeu sa se repete de cateva ori. In acest mod, vei avea garantia ca mancarea nu se va prinde de fundul vasului.

Cu toate acestea, desi, teoretic, fonta nu se uzeaza, pe piata vei gasi si produse al caror interior este tratat sau acoperit cu email, intrucat se considera ca acest invelis ofera un gatit mai comod si este mai lesne de igienizat. Tigaile de acest tip sunt recomandate persoanelor care gasesc asezonarea ca fiind un procedeu dificil si neplacut, insa sunt mai sensibile la zgarieturi, stratul ceramic putand chiar crapa la temperaturi foarte mari.

 

Diametrul: Se refera la cat de incapator este vasul pe care il achizitionezi si la cantitatea de mancare pe care o poti prepara in el. Chiar daca la inceput poate esti tentata sa cumperi un model cat mai mare, numeroase pareri despre cele mai bune tigai din fonta recomanda una cu diametrul de 16 – 20 cm, in cazul in care locuiesti singura si nu gatesti des sau mult, respectiv una de 24 – 28 cm, daca ai o familie numeroasa si obisnuiesti sa te folosesti de recipient zilnic pentru prepararea a diferite retete, in cantitati generoase.

Altfel spus, alege intotdeauna o tigaie care se pliaza pe necesitatile proprii, deoarece un model prea mic sau prea mare va insemna risipa de timp si energie. In plus, este bine sa te asiguri ca vasul va avea loc pe plita sau aragazul din dotare, astfel incat sa eviti obtinerea unor alimente crude in interior.

 

Forma: Desi majoritatea tigailor normale sunt rotunde, vei observa ca cele grill sunt, in mare parte, patrate, iar acest lucru se explica prin eficienta ridicata de care dau dovada in ceea ce priveste utilizarea spatiului disponibil, caci nu mai este un secret pentru nimeni ca alimentele la gratar au nevoie de gatire intr-un singur strat.

Totusi, colturile unui asemenea vas vor avea o temperatura mult mai scazuta decat centrul sau si arareori acesta vine echipat cu un capac, asa ca, daca nu urmaresti sa achizitionezi o tigaie griil, te poti orienta oricand catre una rotunda, deoarece o astfel de forma reuseste sa distribuie caldura mult mai uniform.

 

Tipul manerului: Pentru o manevrare sigura si facila a tigaii, se impune sa tii cont numaidecat si de acest aspect. Daca iti doresti un vas care sa poata fi folosit atat pe aragaz, cat si in cuptor, sfatul nostru este sa te indrepti catre un model cu coada din fonta sau detasabila, astfel incat sa te poti bucura de o friptura cu adevarat delicioasa.

Totusi, in cazul in care optezi pentru varianta cu maner, tine minte ca metalul (in cazul de fata, fonta) se incinge destul de tare, ceea ce inseamna ca vei avea nevoie de o manusa antitermica pentru a putea lua tigaia de pe foc fara sa te arzi.

Totodata, mai exista modele echipate cu coada din lemn sau ebonita, avantajul acestora constand in faptul ca nu preiau caldura de la vasul pus pe foc, astfel ca pot fi manuite fara probleme. Cu toate acestea, la capitolul rezistenta nu stau la fel de bine precum primele mentionate.

 

 

Sursa de caldura: Inainte de a te intreba unde gasesc tigai din fonta, la preturi bune, celelalte gospodine, indicat ar fi sa te interesezi daca articolul de bucatarie pe care ai pus ochii poate fi folosit pe orice tip de sursa de caldura sau nu, mai ales ca plitele vitroceramice si cele cu inductie au cerinte speciale: vasele in care gatesti trebuie sa dispuna de baza fero-magnetica, cu o grosime de 4 – 5 mm. De regula, articolele de bucatarie din fonta sunt compatibile cu o sursa de caldura de acest tip, insa exista si unele exceptii, asa ca preferabil este sa te uiti in specificatiile tehnice.

 

Tinand cont de recomandarile de mai sus, iti va fi foarte usor sa alegi vasul de gatit potrivit pentru tine si familia ta, iar pentru ca stim ca esti nerabdator sa afli unde gasesc tigaie din fonta, la un pret bun, ceilalti utilizatori, te sfatuim sa cumperi articolul de bucatarie preferat de pe Internet, intrucat mediul online prezinta o multime de avantaje: gama foarte mare de produse disponibile, transportul prin curier foarte ieftin sau gratis, posibilitatea de a prinde bunul vizat la reducere sau promotie etc.

 

Modele recomandate in 2020

 

OTI 24

 

Daca vrei sa consumi numai alimente sanatoase si gatite bine, afla ca OTI 24 te poate ajuta, ea fiind una dintre cele mai bune tigai din fonta de pe piata la ora actuala, in opinia multor gospodine. Este un model universal, cu forma rotunda, ceea ce inseamna ca-ti permite sa faci o omleta, sa frigi pieptul de pui sau sa sotezi legume, fara a-ti face griji ca acestea nu vor fi gatite uniform.

In plus, vasul  este realizat din fonta pura, astfel ca nu exista riscul ca acesta sa elibereze substante chimice daunatoare in mancare sau sa crape, la temperaturi inalte. Dimpotriva, gatitul in tigaia OTI te-ar putea ajuta chiar sa tratezi anemia feripriva, caci se stie ca alimentele preparate intr-un astfel de articol de bucatarie ajung sa fie bogate in fier in mod natural.

Are un diametru de 24 cm, iar manerul cu care vine echipata este realizat din fonta, drept care poti folosi tigaia chiar si-n cuptor. Se preteaza tuturor surselor de caldura.

 

Avantaje:

Este realizata din fonta pura, astfel ca pastreaza perfect aromele si vitaminele alimentelor gatite in ea.

Are o capacitate de 24 cm, fiind ideala atunci cand vrei sa gatesti pentru intreaga familie.

Manerul din dotare este realizat din fonta, drept care o poti utiliza si-n cuptor.

Poate fi folosita pe orice sursa de caldura, asa ca riscul de a se deteriora e minim.

 

Dezavantaje:

Trebuie asezonata inainte de folosire (prin ardere si ungere cu ulei) si intretinuta ulterior, altfel alimentele se vor lipi de fundul tigaii.

 

 

 

Lava 28

 

Secretul unor mese gustoase si sanatoase nu consta doar in alegerea unor alimente cat mai naturale, ci si in tipul vasului in care le prepari, drept care iti recomandam aceasta tigaie din fonta. Este un model universal, cu forma rotunda, deci potrivit pentru majoritatea mancarurilor si tehnicilor de gatit, fie ca vorbim de prajire, calire sau innabusire.

Peretii tigaii au o grosime de 4 mm, iar interiorul acesteia este acoperita cu un strat de email negru ce faciliteaza crearea unei suprafete anti-adezive, astfel ca, desi vei alege sa pui putin ulei/unt/grasime, cartofii pai, pieptul de pui sau legumele pane nu se vor lipi de fundul vasului. In plus, datorita acestui invelis, iti va fi mult mai usor sa cureti ustensila de bucatarie dupa fiecare utilizare.

Are un diametru de 28 cm, fapt care o recomanda familiilor numeroase, unde se gateste mult, iar baza tigaii de 5 mm face posibila folosirea vasului pe toate tipurile de plite, inclusiv cu inductie. Manerul este din lemn.

 

Avantaje:

Este acoperita cu un strat de email negru, care nu permite lipirea alimentelor in timpul gatirii.

Datorita formei sale rotunde, elibereaza caldura uniform, alimentele bucurandu-se de textura dorita.

Are un diametru de 28 cm, oferindu-ti posibilitatea de a gati cantitati mari de mancare.

Poate fi utilizata pe toate tipurile de plita, astfel ca o poate achizitiona orice gospodina.

 

Dezavantaje:

Este echipata cu maner din lemn, deci nu poate fi folosita in cuptor.

 

 

 

Perfect Home Mini Grill

 

Cauti o tigaie din fonta, ieftina si buna, care sa-ti permita sa gatesti fara a folosi ulei? Ei bine, atunci ai putea arunca o privire asupra acestui produs. Este un model de tip grill, de forma rotunda, care-ti permite sa gatesti rapid si sanatos bucati de carne sau legume, fara a te murdari insa pe maini cu carbune si fara a mirosi a fum.

Tocmai de aceea, este dedicat persoanelor care doresc sa consume alimente fara grasimi, dar care totusi nu pot renunta la felurile preferate de mancare. Totusi, pentru ca ingredientele sa nu se lipseasca de el, vasul necesita sa fie asezonat inainte de prima utilizare.

Tigaia are un diametru de 24 cm, deci este suficient de incapatoare pentru a prepara mancare pentru toti membrii familiei, iar manerul este fabricat din lemn si suficient de gros incat sa asigure stabilitate vasului atunci cand este luat de pe foc. Se foloseste doar pe surse de caldura electrice sau cu gaz.

 

Avantaje:

Este o tigaie de tip grill, drept care nu mai este nevoie sa pregatesti gratarul de afara daca ai pofta de o friptura gatita rapid.

Permite prepararea unor alimente sanatoase si gustoase, deoarece nu necesita ulei, iar striatiile de pe fundul tigaii permit scurgerea grasimii.

Are un diametru de 24 cm, fiind ideala pentru gatirea a cel putin doua portii de mancare.

Manerul din lemn permite manevrarea facila a tigaii, intrucat se mentine rece.

 

Dezavantaje:

Are o compatibilitate restransa cu plitele existente pe piata, putand fi folosita doar pe aragazul electric sau cu gaz.

 

 

 

Vitesse 21

 

Daca locuiesti singur si doresti ca bucatele pe care le prepari sa aiba gustul mancarii gatite de mama acasa sau de bunici, atunci cu siguranta aceasta tigaie din fonta va fi pe placul tau. In primul rand, este bine sa stii ca masoara doar 21 cm in diametru, ceea ce inseamna ca va fi lesne de depozitat si nu va ocupa prea mult spatiu in bucatarie.

In al doilea rand, face parte din categoria vaselor universale, astfel ca vei putea prepara in ea aproape orice-ti pofteste inima, de la fripturi, legume pane si pana la sosuri pentru paste sau chiftelute. In plus, tinem sa specificam ca suprafata interioara are o grosime de 3 mm si este smaltuita, promitand alimente sanatoase si gustoase deopotriva.

In al treilea rand, tigaia se poate utiliza la toate tipurile de plita, inclusiv cu inductie, si vine insotita de o manusa antitermica, manerul fiind fabricat tot din fonta si, deci, preluand excesul de caldura.

 

Avantaje:

Are interiorul emailat, fapt care ajuta la curatare.

Forma tigaii este rotunda, asa ca poti fi sigura ca alimentele vor fi patrunse uniform.

Este un vas universal, ceea ce inseamna ca-ti permite sa jonglezi cu mai multe retete culinare.

In pretul tigaii este inclusa si o manusa antitermica, pentru o manevrare facila a vasului.

 

Dezavantaje:

Nu este echipata cu capac, accesoriu foarte util in prevenirea condensului.

 

 

 

Heinner Cooking By Heinner

 

Heinner Cooking by Heinner este ceea ce numerosi utilizatori tind sa numeasca “o tigaie din fonta, la un pret bun”, astfel ca daca vrei ca ceea ce mananci sa se reflecte in starea de sanatate si tonusul tau, n-ar mai trebui sa stai pe ganduri si sa o achizitionezi.

Este un vas universal, fapt care il recomanda atat prepararii omletelor, cat si tocanitelor, si are interiorul emailat, acesta ajutand la evitarea lipirii mancarii de peretii tigaii si la o igienizare facila deopotriva. Masoara 25.5 cm in diametru si are o adancime de 4.5 cm, astfel ca este ideala pentru gatirea unor cantitati mari de alimente, drept care se va dovedi un prieten de nadejde in pragul oricarei sarbatori sau ocazii mai deosebite.

Forma sa este rotunda, caldura fiind distribuita in mod constant si uniform catre preparat, iar manerul este fabricat din fonta, asa ca vei putea folosi tigaia pe toate tipurile de plita si inclusiv in cuptor.

 

Avantaje:

Este o tigaie incapatoare (25.5 cm), astfel ca poti prepara cantitati mari de mancare.

Interiorul emailat previne lipirea alimentelor de peretii tigaii si, deci, arderea lor.

Are o forma rotunda, reusind sa distribuie caldura uniform pe toata suprafata vasului.

Poate fi folosita pe toate tipurile de plita si chiar in cuptor, caci are manerul din fonta.

 

Dezavantaje:

Pentru a o manevra fara probleme, ai nevoie de o manusa, intrucat manerul se va incinge in urma temperaturilor inalte.

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMCA.com Protection Status