Cele mai bune termometre de bucatarie

Am modificat articolul ultima data pe: 22.07.18

 

Cel mai bun termometru de bucatarie

 

Atat in prepararea, cat si in pastrarea alimentelor, temperatura este un factor important si evaluarea sa corecta este esentiala, mai ales in bucatariile gurmanzilor pasionati de retete de finete. Pentru cei care prefera sa-si foloseasca timpul gatind, si nu citind ghiduri lungi cu detalii tehnice, recomandam pe scurt doua dintre modelele de termometre culinare selectate de specialistii nostri. TP101 00005544 este o versiune cu afisaj digital, interval de masurare extins,  cu limitele -50 si respectiv+300oC si functii suplimentare pentru mai multa acuratete: valoare minima si maxima, pastrarea ultimei temperaturi, modificarea scalei si oprire automata pentru economisirea energiei. Daca ai nevoie de o un termometru pentru cuptor, care sa monitorizeze caldura degajata, te sfatuim sa iei in considerare optiunea Koch 92400, un dispozitiv de tip analogic, care nu necesita baterie si care poate fi lasat in interior pe intreg timpul procesului de gatire. Are display circular gradat intre 0 si 300oC, usor de vizualizat prin geamul termorezistent al compartimentului de coacere.

 

 

Cum alegi un termometru de bucatarie bun

 

Ghidul cumparatorului

Aceste dispozitive te ajuta sa cunosti de fiecare data cu certitudine valoarea temperaturii la care sunt gatite, pastrate sau servite preparatele si sa respecti cat mai bine recomandarile retetelelor pentru a obtine rezultate de bucatar profesionist. Variantele pe care le poti achizitiona din magazine difera ca scop si context de utilizare, caracteristici tehnice (interval de temperatura evaluat, acuratete, timp de raspuns, tehnologie de masurare), ca forma, dimensiuni si functii suplimentare.

In ghidul de mai jos gasesti detalii cu privire la cele mai relevante criterii de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi un astfel de produs, pentru a primi acasa exact varianta de care ai nevoie.Scop: Oferta disponibila pe piata include trei categorii distincte de modele ca difera ca rol si interval termic evaluat. Variantele pentru utilizare in cuptor sunt de regula bimetalice, masoara temperaturi cuprinse intre 37 si 250oC si pot fi lasate in interior pe parcursul pregatirii mancarii. Optiunile produse pentru frigider si congelator acopera in general intervalul de temperatura -30 si +50oC si au sistem de agatare sau de sprijin care permite amplasarea sigura si stabila.

Daca obisnuiesti sa prepari zahar candel, jeleuri sau sa gatesti cu ulei incins la temperaturi mari, ai nevoie de optiuni tehnice special confectionate, care masoara temperaturi cuprinse intre 37 si 350oC.

Modelele care sunt concepute pentru a evalua gradele din interiorul preparatelor includ o tija de insertie, de obicei metalica, in timp ce optiunile pentru evaluarea mediului in care sunt pregatite sau mentinute au sisteme de amplasare specifice (magnet, carlig sau orificiu de agatare etc.).

 

Afisaj: Poti alege un termometru de bucatarie la un pret bun, cu ecran analog. Aceasta optiune tehnica este rezistenta la temperaturi extreme (se pot folosi in cuptor si frigider), sunt usor de curatat si acceibile din punct de vedere al costurilor, dar au un timp de raspuns mai mare, de 15 – 20 de secunde si nu ofera o acuratete foarte buna a rezultatului.

Variantele cu afisare digitala sunt mai scumpe, trebuie curatate cu grija pentru a nu patrunde apa in mecanism, se folosesc de regula pentru fripturi, aluaturi, dulciuri, ofera o acuratete mai buna de prezentare a temperaturii masurate si se citesc usor si repede.

 

Tehnologie: In categoria dispozitivelor de acest tip destinate activitatii gastronomice se incadreaza cinci tipuri de termometre. Cele mai simple sunt cele cu lichide, care pot fi utilizate pentru fripturi, caserole si super in timpul procesului de gatire. Au nevoie sa fie amplasate la o adancime de minim 5cm in mancare si nu pot fi utilizate pentru preparate in strat subtire. Sunt caracterizate de o viteza lenta de raspuns (1 – 2min.) si prezinta riscul de a se sparge si a contamina preparatele.

Optiunile bi-metal, de insertie, necesita introducerea la o adancime de 5 – 7.5cm si se folosesc pentru aceleasi tipuri de preparate ca cele cu lichid. Sunt disponibile in doua variante: oven-safe care pot fi lasate in cuptor in timpul gatirii si necesita un timp de masurare de 1 – 2min. Pentru un rezultat corect si cu citire rapida, care se folosesc pentru evaluarea temperaturii cand preparatul este aproape gata sau cand deschizi usa pentru a verifica evolutia.

Variantele thermistor, adesea cu afisaj digital, pun la dispozitie citire rapida (10 secunde) si usoara, necesita amplasarea la o adancime de doar 2.5cm permitand evaluarea preparatelor in strat subtire. Se folosesc pentru a masura temperaturi moderate, cuprinse intre -90 si 130oC si nu se pot lasa in cuptor in timpul utilizarii acestuia.

Si in cele din urma, cel mai bun termometru de bucatarie si cel mai rapid se considera ca face parte din categoria optiunilor cu termocuplu, care afiseaza rezultatul in doar 5 secunde, lucreaza la fel ca cele de mai sus cu preparate cu grosime de minim 2.5cm, sunt usor de citit, dar mai costisitoare si mai greu de gasit in magazine.

 

Functii suplimentare: Daca alegi un model digital este bine sa stii ca poti beneficia de optiuni tehnice suplimentare precum alarma pentru atingerea unui nivel de temperatura presetat sau/si cu cronometru cu numaratoare inversa pentru a afla in timp util cand este momentul sa iei vasul de pe foc sau sa-l scoti din cuptor. Cele mai multe modele de termometre de bucatarie la preturi bune includ oprire automata pentru a economisi bateria.

 

Sistem de prindere: Daca vrei sa achizitione un model care poate fi lasat in mancare in timpul gatirii sau un termometru pentru frigider, respectiv congelator, trebuie sa stii ca aceste versiuni au nevoie de o solutie de fixare potrivita conditiilor de folosire. Variantele sunt numeroase incluzand de la carlige sau clame din plastic sau metal, ventuze, stand-uri pentru pozitionarea pe o suprafata solida sau magneti. Iti recomandam sa evaluezi inainte de cumparare locul in care doresti sa il amplasezi pentru a alege cea mai buna optiune.

Tip de senzor: In functie de modul de conectare al sondei, poti opta intre variante fixe, care au de regula forma asemanatoare unui creion sau pix cu ecranul la un capat si optiuni cu cablu, care permit pastrarea senzorului in interior in timp ce display-ului este mentinut in exterior pentru a permite citirea mai usoara.

Cele mai multe pareri despre cele mai bune termometre de bucatarie considera ca cel mai usor vei gasi un astfel de produs in oferta magazinelor online, cu niveluri variate de pret, modele de diferite tipuri si livrare la domiciliu. Pentru inceput poti evalua cateva dintre variantele selectate de specialistii nostri si incluse in prezentarile de mai jos.

 

 

Modele recomandate in 2018

 

 

TP101 00005544

 

Modelul TP101 este o varianta de termometru la un pret bun, cu display digital, care te ajuta sa citesti usor si rapid rezultatul masuratorii afisat cu diviziune de 1oC. Include tija fixa, cu lungimea de 14.5cm, care se introduce in mancare in timpul prepararii sau/si la final. Dispozitivul nu se lasa in cuptor in timpul gatirii.

Il poti folosi pentru a evalua temperaturi cuprinse intre -50 si +300oC pentru preparate solide (fripturi, prajituri), semi-solide si lichide (creme, supe, lapte etc.). Iti pune la dispozitie 4 butoane de control pentru pornire si oprire, mentinerea pe ecran a ultimului rezultat afisat, precum si a valorii minime si maxime inregistrate. Poti alege de asemenea scala de masurare intre variantele Celsius si Fahrenheit.

Se opreste automat la 15 minute de la pornire pentru a economisi bateria (tip LR44/AG13) pe care o primesti o data cu produsul, impreuna cu un suport din plastic de tip tub in care poti pastra aparatul atunci cand nu il folosesti.

 

Avantaje:

Afisaj digital usor de citit si cu acuratete ridicata.

Tija fixa cu lungimea de 14.5cm care poate fi folosita pentru toate tipurile de preparate (solide, semi-solide, lichide).

Functii suplimentare care permit retinerea temperaturii masurate si a valorilor minime si maxime.

Oprire automata pentru economisirea bateriei.

Functioneaza pe baterie, care e inclusa in pachet.

 

Dezavantaje:

Nu poate fi lasat in cuptor, in timpul gatirii.

 

 

Koch 92400

 

Daca ai nevoie de o varianta pe care sa o poti amplasa in cuptor in timpul prepararii mancarurilor, iti recomandam sa evaluezi versiunea Koch 92400, cu afisaj de tip analogic si tehnologie bi-metal, confectionata din metal si sticla, materiale care permit expunerea pentru mai mult timp la temperaturi inalte.

Este destinat aparatelor de gatit care nu includ un sistem de evaluare a caldurii degajate in mediul intern. Nu are tija si se fixeaza prin agatare, cu ajutorul sistemului de prindere de tip carlig sau prin pozitionare pe o suprafata orizontala. Iti recomandam sa il amplasezi astfel incat sa poti observa ecranul fara a deschide cuptorul. Afisajul este usor de citit, cu valorile scrise cu negru pe fundal alb pentru contrast vizual foarte bun.

Acest tip de dispozitive necesita o perioada mai lunga de evaluare pana la afisarea corecta a temperaturii ( aproximativ 5 – 7.5min.), fiind ideal pentru preparate care se gatesc la un nivel termic constant. Scala de masurare a dispozitivului cuprinde intervalul 0 – 300oC, suficient pentru cele mai multe cuptoare. Nu necesita alimentare cu energie pentru a functiona.

 

Avantaje:

Poate fi lasat in interiorul cuptorului in timpul prepararii alimentelor.

Ecran cu valori scrise cu negru pe fundal alb, usor de citit chiar si prin sticla usii cuptorului.

Include elemente care permit fixarea facila.

Poate fi utilizat pentru a masura temperaturi cuprinde intre 0 si 300oC.

Model analogic care nu necesita alimentare cu energie.

 

Dezavantaje:

Are nevoie de cateva minute pentru a afisa un rezultat corect.

Masoara temperatura mediului si nu a preparatelor.

 

 

Beper, 90.670

 

Modelul Beeper 90670 se numara printre cele mai bune termometre de bucatarie de tip insertie, punand la dispozitit un afisaj usor de citit, de tip digital si cateva functii suplimentare foarte utile. Astfel, poti programa dispozitivul sa te anunte cand a ajuns la temperatura dorita (display-ul arata permanent nivelul actual si cel dorit). Poti de asemenea folosi functia de timer cu numaratoare inversa pentru a sti cand este timpul sa verifici din nou starea preparatelor si schimba scala de masurare dupa dorinta (Celsius sau Fahrenheit).

Se opreste automat dupa 10 minute de inactivitate pentru a economisi bateria si include doi magneti pe spate pentru fixare pe pereti metalici. Poate fi folosit pentru a masura temperaturi cuprinse intre -50 si 300oC, pentru preparate de orice fel (fripturi, creme, supe).

Impreuna cu aparatul vei primi in pachet si un suport din plastic pentru acoperirea tijei atunci cand nu il folosesti. Este alimentata cu baterie LR44 inclusa in pret. Din pacate specificatiile producatorului nu mentioneaza daca poate fi utilizat in cuptor in timpul prepararii alimentelor.

 

Avantaje:

Este echipat cu display digital pe care poti citi usr gradele.

Alarma pentru nivel de temperatura si cronometru cu numaratoare inversa.

Prevazut cu magneti pentru fixarea pe suprafete metalice.

Are capac pentru protejarea tijei in timpul depozitarii.

Poate fi utilizat pentru orice tip de mancare, ceea ce il face foarte practic si eficient.

Masoara temperatura in intervalul -50 si +300oC, potrivit atat pentru preparate scoase din cuptor, cat si pentru alimente reci.

 

Dezavantaje:

Producatorul nu precizeaza daca poate fi folosit in cuptor in timpul prelucarii termice.

 

 

Kitchencraft KCMILKTH 

 

Daca ai nevoie de un termometru de bucatarie ieftin si bun pe care sa il folosesti in cazul preparatelor lichide, iti recomandam sa iei in considerare si modelul Kitchencraft KCMILKTH. Este o varianta analogica cu ecran circular gradat atat pe scala Celsius, cat si pe cea Fahrenheit, cu evidentierea nivelului la care laptele face spuma si cifre mari, usor de citit.

Este prevazut cu clema metalica rezistenta pentru prinderea stabila de marginea recipientelor si senzor sub forma de tija metalica, care se introduce in lichidul gatit. Poate fi folosit pentru a masura temperaturi cuprinse intre 0 si 100oC, respectiv 0 si 220oF. Il poti de asemenea utiliza atunci cand prepari creme sau sosuri.

Pentru ca ecranul are gradatie cu diviziune de 5 grade este mai putin precis decat o alternativa digitala, dar suficient de exact pentru preparatele mai putin sofisticate. Iti recomandam sa cureti acest termometru de bucatarie pentru lichide in mod manual, cu o carpa umeda, sistemul nefiind compatibil cu spalarea in masina de vase.

 

Avantaje:

Display cu cifre usor de citit.

Temperatura de spumuire a laptelui este evidentiata pentru o urmarire mai usoara.

Clema metalica pentru prinderea de peretii vaselor.

Sistem analogic care nu necesita baterie.

Tija fixa pentru insertie in volumul de lichid preparat.

 

Dezavantaje:

Interval limitat de masurare adaptat pentru lichide (0 – 100oC).

Gradatie cu diviziune de 5 cu acuratete scazuta a citirii.

 

 

Emos E2157

 

Modelul Emos E2157 este o versiune 2 in 1 care iti pune la dispozitie atat un termometru alimentar eficient, cat si un timer cu numaratoare inversa (minim 59 secunde, maxim 99 minute) si alarma pe care il poti folosi pentru a te asigura ca opresti mancarea la timp. Masoara temperatura cuprinsa in intervalul -20oC si +250oC, oferindu-ti posibilitatea de a evalua la nevoie si gradele din interiorul preparatele mentinute la rece. Are de asemenea alarma pentru nivel setat de temperatura.

Include sonda cu cablu cu lungimea de 1.4m si nu se utilizeaza in interiorul cuptorului in timpul prepararii alimentelor. Este dotat de asemenea cu trei tipuri de suport pentru fixare: orificiu de agatare, element magnetic si clapa picior care iti asigura pozitia verticala, atunci cand este asezat pe masa sau pe orice suprafata orizontala stabila.

Display-ul digital usor de citit afiseaza rezultatele in aproximativ 4 secunde de la introducerea sondei in alimente, in grade Celsius sau Fahreneheit, in functie de preferintele tale. Este alimentat de o baterie de tip AAA de 1.5V care nu este inclusa in pachetul de livrare.

 

Avantaje:

Include timer cu numaratoare inversa care te anunta cand sa verifici mancarea.

Este prevazut cu alarma sonora care te anunta cand preparatul a atins temperatura dorita.

Poate fi utilizat pentru a masura temperaturi incadrate intre 20oC si 250oC.

Trei sisteme de fixare (agatare, magnetic si sprijnire in pozitie verticala).

Produsul este prevazut cu display digital care afiseaza rezultatul in cifre usor de citit.

 

Dezavantaje:

Nu poate fi lasat in interiorul cuptorului in timpul prepararii termice.

Bateria nu este inclusa.

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...