fbpx

Cele mai bune teluri

Am modificat articolul ultima data pe: 21.08.19

 

Cel mai bun tel – Recomandarile noastre pentru 2019

 

Pentru ca munca ta in bucatarie sa fie mult usurata, accesoriile de calitate sunt indispensabile. Daca a venit momentul sa investesti intr-un nou tel, dar nu ai timp sa studiezi in amanunt piata, te putem ajuta prezentandu-ti primul produs din clasamentul realizat de echipa noastra: Leifheit S este un tel din gama rapida, care uneste calitatile a doua tipuri diferite: varianta balon, recunoscuta pentru gama extrem de larga de intrebuintari, si cea spirala, care eficienta in destramarea si omogenizarea rapida a cocoloaselor formate in urma amestecarii ingredientelor solide intr-o compozitie fluida. Fiind fabricat din inox, modelul este rezistent, durabil si usor de curatat, fiind de asemenea compatibil cu masina de spalat vasele. Manerul satinat are un diametru relativ mare, care te va ajuta sa il tii ferm in timpul manevrarii. Iar daca nu te incanta aceasta perspectiva, sau daca ai nevoie de un alt tip de piesa, avem pentru tine si o varianta de rezerva: Excellent 22-26-31 cm.

 

 

Cum alegi un tel bun

 

Ghidul cumparatorului

Este greu de imaginat o bucatarie functionala, in care se gateste frecvent, in absenta unui tel. Numarul mare de intrebuintari care i se poate da acestui gen de piesa, o face indispensabila; pe de alta parte, fiind solicitat relativ frecvent, orice tel pentru bucatarie are o durata de viata destul de limitata, astfel incat te vezi, probabil, pus in fata momentului in care trebuie sa optezi pentru o noua piesa. Iata cateva sfaturi practice care sa te ajute sa faci o alegere avantajoasa.

 

 

Forma: In functie de scopul in care sunt folosite, exista mai multe categorii diferite de teluri, cu aspecte destul de variate. In bucataria internationala se foloseste telul balon, telul frantuzesc, telul ingust, telul plat sau cel spiralat. Mai exista teluri cu arc, cu balon dublu, cu bile, telul tornada sau cel pentru aluat, asadar, inainte de a porni sa cauti cel mai bun tel, trebuie sa stii foarte clar care e modelul de care ai, de fapt, nevoie.

Telul balon este cea mai frecvent folosita alternativa. El aminteste cumva de forma unui balon cu aer cald si reprezinta varianta cea mai putin specializata. Daca ar putea alege un singur tip de piesa din aceasta categorie, majoritatea bucatarilor sustin ca acesta este produsul potrivit. Este potrivit pentru amestecuri cu o consistenta redusa sau medie, in timp ce forma rotunda ofera o buna acoperire, indiferent de forma vasului. Dezavantajul este ca ingredientele dense sau uscate, cum e faina, se pot acumula intre sarmele care il alcatuiesc, devenind greu de omogenizat.

Telul frantuzesc este a doua cea mai populara varianta de tel, asemanatoare celei anterioare, doar ca ceva mai lunga si mai subtire. Numeroase pareri despre cele mai bune teluri sustin ca el reprezinta varianta potrivita pentru amestecarea sosurilor, fiind mai eficient in recipiente cu unghiuri drepte sau in vase adanci si inguste, decat predecesorul. Avand in vedere forma, nu este deloc potrivit pentru ingredientele dense.

Telul ingust are un maner foarte lung, prin comparatie cu variantele mentionate anterior. Capul este mic, compact, de forma rotunda, amintind de forma unui cuib de viespi sau de o colivie metalica. Ele sunt proiectate in asa fel incat sa poata fi introduse in supiere sau ceainice, pentru a amesteca ingredientele.

Telul plat este proiectat pentru amestecarea sosurilor gatite in tigai cu adancime redusa. El se muleaza mult mai bine pe fundul vasului datorita buclelor concentrice, din ce in ce mai lungi, suprapuse in acelasi plan. Poate fi folosit cu succes si pentru omogenizarea ingredientelor solide, cum e faina.

Telul spiralat are un cap metalic usor inclinat, in jurul caruia este infasurata o sarma metalica. Este extrem de eficient atunci cand trebuie sa “desfaci” aglomerarile de faina dintr-un sos lichid; este foarte util pentru dizolvarea cocoloaselor.

Telul cu arc este un bun exemplu de tel la un pret bun, el fiind .una dintre cele mai folosite variante in trecut. Este foarte eficient in cazul in care trebuie sa amesteci cantitati mici de ingrediente intr-un vas cu diametru redus, caci nu e nevoie sa efectuezi miscari pe laterala, ci doar in plan vertical.

Telul cu bila este un produs mai putin familiar utilizatorilor casnici, alcatuit din fire rigide din metal care au la capete mici sfere din metal sau silicon. Este folosit pentru a incorpora aer sau a agita compozitii delicate cum sunt cele pentru merengue sau sufleuri. Are avantajul de a ajunge chiar si in cele mai indepartate sau greu accesibile colturi ale vasului, dar este mai degraba potrivit pentru aluaturi cu consistenta redusa.

Telul tornada seamana cumva cu telul balon, doar ca la extremitatea cea mai indepartata, firele nu sunt rotunjite ci turtite, sub forma unei spirale aplatizate. Se foloseste in recipiente de dimensiuni mari, in care capatul turtit acopera o suprafata mai mare.

In sfarsit, telul pentru aluat are o forma unica in aceasta categorie, fiind alcatuit din doua bucle concentrice: cea din exterior este perfect rotunda, in timp ce cea din interior e ovala si are o mica rasucire suplimentara. Este special conceput pentru aluaturile cu densitate crescuta, pe care le vei putea omogeniza fara a le intari.

 

Material: Atunci cand cauti teluri la preturi bune, probabil ca te intrebi si care este materialul cel mai potrivit din care ar putea fi ele confectionate. Otelul inoxidabil reprezinta, probabil, prima alegere, caci e rezistent, nu se corodeaza si e inert. Plasticul este o varianta acceptabila pentru ca nu deterioreaza fundul vaselor teflonate, de pilda, insa la capitolul rezistenta pierde puncte, caci exista riscul ridicat de a se rupe foarte usor. O varianta care impaca atat preocuparile legate de rezistenta, cat si pe cele legate de protejarea recipientelor sensibile, este cea confectionata dintr-o structura metalica imbracata in silicon alimentar. Invelisul moale previne aparitia zgarieturilor, in timp ce structura metalica ofera durabilitate.

 

 

Manerul: Pasionatii de gatit, indiferent ca discutam despre mari bucatari sau despre mame, iti vor spune, in unanimitate, ca un tel de buna calitate este prevazut cu un maner suficient de gros si de solid ca sa permita o apucare ferma. Manerele subtiri sau scurte sunt greu de manevrat. Un alt aspect este legat de gripul pe care il garanteaza, caci varianta metalica, de pilda, tinde sa fie mult mai alunecoasa decat cea confectionata din plastic sau din cauciuc moale si aderent.

Odata trecute in revista toate aceste aspecte, suntem destul de siguri ca te-ai bucura sa descoperi si care sunt telurile care se bucura de cea mai multa apreciere din partea utilizatorilor, care au avut efectiv ocazia sa le testeze si sa vada cat de bine se inteleg cu ele, cat de usor sunt de manevrat si cat de eficiente si rapide sunt rezultatele. De aceea, am completat ghidul nostru cu cateva sugestii de produse atent selectate in asa fel incat sa raspunda unor exigente legate de calitate, dar sa fie si recenzate favorabil de catre cumparatori. Le poti descoperi in continuare si le poti comanda cu un click din magazinele online, indiferent unde locuiesti.

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

Leifheit S

 

Unul dintre cele mai bune teluri rapide pe care ti le putem propune este acest model pus la dispozitie de Leifheit. Discutam despre o piesa cu o gama larga de utilizari, multumita formei speciale, atent studiate.

Produsul este unul confectionat din inox alimentar, fapt care ii garanteaza o lunga durata de viata, ferit de riscul de a rugini. Manerul este de asemenea fabricat din inox de buna calitate, satinat pentru un grip mai ferm, cu o lungime adecvata pentru a fi apucat cu usurinta.

Din punct de vedere al formei, piesa reprezinta o varianta combinata intre un tel balon si unul spiralat, fiecare fir metalic al primei variante fiind infasurat cu o spirala marunta din acelasi material. Structura il face potrivit atat pentru incorporarea aerului in diverse creme, pentru batutul albusurilor, dar si pentru mixarea ingredientelor solide intr-o crema cu textura semilichida, spiralele de mici dimensiuni reusind sa dizolve repede si eficient cocoloasele.

 

Avantaje:

Tel eficient, cu o forma particulara, care ii asigura o gama variata de utilizari.

Confectionat din inox rezistent, cu o durata mare de viata.

Prevazut cu un maner relativ gros, durabil, usor de manevrat.

Compatibil cu masina de spalat vasele.

 

Dezavantaje:

Recomandam sa eviti sa il folosesti in tigai teflonate sau acoperite cu strat ceramic.

 

 

Excellent 22-26-31 cm

 

Daca doresti sa te bucuri de cel mai bun raport pret / cantitate, probabil ca aceasta varianta pusa la dispozitie de Excellent este cea mai potrivita. Discutam despre un set de 3 piese pe care le poti folosi cu succes la prepararea retetelor preferate, alegandu-l pe cel adecvat compozitiei si vasului.

Cel mai mare tel din pachet masoara 31 cm si este potrivit pentru vasele relativ adanci si compozitiilor suficient de fluide. Cel de-al doilea are o lungime de 26 cm si este o varianta universala, care va face fata cu succes aproape oricarui tip de solicitare. In sfarsit, cel de-al treillea este scurt, de doar 22 cm, preferat de gospodine cand au de amestecat in recipiente de mica adancime, sau compozitii ceva mai dense.

Toate cele 3 teluri sunt fabricate din otel inoxidabil, ceea ce le ofera o durata mare de viata. In plus, fiecare are un maner din inox, dimensionat in asa fel incat sa fie usor de apucat, si un accesoriu special pentru agatare, ca sa le poti depozita usor agatate de bara metalica de accesorii.

 

Avantaje:

Pachetul iti ofera un total de 3 produse, pe care sa le utilizezi in functie de preferinte.

Dimensiunile variate le fac adecvate in situatii diferite.

Confectionate din otel inoxidabil, care le ofera o mare durata de viata.

Echipate cu sistem de agatare pentru a putea alege intre diferite variante de depozitare.

 

Dezavantaje:

Manerele din inox nu sunt neaparat cea mai ergonomica varianta.

 

 

KingHoff KH-4627-PK

 

In cazul in care bucataria ta este echipata cu o serie vasta de recipiente captusite cu strat antiaderent teflonat sau ceramic, e de inteles ca ai nevoie de un tel ieftin si bun, care sa iti permita sa amesteci ingredientele fara sa deteriorezi vasul.

Pentru aceasta ipostaza iti propunem un model confectionat din silicon moale. Este vorba despre un dispozitiv de tip balon, cu utilizare universala, adecvat pentru cele mai multe dintre sarcinile uzuale. Suprafata sa este antiaderenta, ceea ce ii confera o posibilitate de curatare rapida si usoara.

Piesa rezista la temperaturi foarte variate, cuprinse intre -40 si 260 de grade Celsius; practic, il poti folosi inclusiv pentru a amesteca direct pe plita compozitii cremoase delicate, fara sa iti faci griji ca ar putea fi eliminati in mancare diversi compusi. Mai mult decat atat, manerul fabricat de asemenea din silicon te ajuta sa il apuci si sa il manevrezi ferm chiar si atunci cand esti cu mainile ude.

 

Avantaje:

Tel din silicon care poate fi folosit in recipientele susceptibile la zgariere.

Maner fabricat din silicon, pentru o apucare ferma.

Rezistent intr-un interval foarte variat de temperaturi.

Este inert, astfel ca nici nu absoarbe nici un fel de mirosuri.

 

Dezavantaje:

Nu este potrivit pentru compozitii dense, avand in vedere structura sa destul de elastica.

 

 

Beper MD.107

 

Atunci cand ai de amestecat cantitati reduse de ingrediente, cum e, de pilda, laptele pentru spuma pentru cafea, sau galbenusurile de ou pentru o prajitura, un tel la un pret bun, eficient si durabil, este acest model marca Beper.

Confectionat din otel inoxidabil, produsul este prevazut cu un maner invelit in cauciuc, rezistent dar moale la atingere, care iti permite sa il manevrezi cu precizie in ciuda diametrului relativ mic. Cu o lungime de 36 cm, piesa este eficienta in a ajunge in cele mai delicate zone ale recipientelor adanci.

Ceea ce il deosebeste insa net de alte piese din gama este faptul ca, prin apasare, produsul se transforma in unul automat rotativ, ceea ce te scuteste de batai de cap si de un efort substantial. Descrierea unui produs practic nu putea sa nu includa si precizarea ca este compatibil cu masina de spalat vasele, asadar foarte usor de curatat.

 

Avantaje:

Tel confectionat din inox rezistent.

Functie rotativa la aplicarea de presiune.

Lungime mare pentru a putea fi folosit si in recipiente adanci.

Maner din cauziuc pentru o apucare mai usoara.

 

Dezavantaje:

Nu este adecvat decat pentru o gama limitata de utilizari si pentru compozitii in cantitate mica.

 

 

Luigi Ferrero

Daca ai nevoie e un tel solid, pe care sa il poti folosi si pentru compozitiile ceva mai groase, cu densitate medie, iti propunem un model tip balon oferit de Luigi Ferrero.

Discutam despre un model confectionat din plastic, cu firele groase, care se poate dovedi destul de rapid atunci cand vine vorba despre aerarea compozitiilor. Manerul este la randul sau fabricat din plastic, avand la capat o zona generoasa pentru agatare.

Piesa poate fi spalata atat sub jetul de apa, cat si in masina de spalat vasele, fiind compatibila cu aceasta. Materialul din care este fabricat este special tratat sa reziste la temperaturi de pana la 200 de grade, deci nu trebuie sa iti faci griji daca ai de amestecat un sos amplasat pe flacara aprinsa a aragazului. Greutatea redusa il face relativ usor de manevrat, cu minimum de efort, astfel incat poti lucra cu el pentru perioade mari de timp.

 

Avantaje:

Tel din plastic adecvat pentru compozitii de densitate mica si medie.

Maner prevazut cu accesoriu pentru agatare.

Rezistent la temperaturi de pana la 200 de grade Celsius.

Compatibil cu masina de spalat vasele.

 

Dezavantaje:

Plasticul nu reprezinta cea mai fiabila alegere pentru o piesa de acest tip.

 

Leave a Reply

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading...
DMCA.com Protection Status