Cele mai bune ibrice

Am modificat articolul ultima data pe: 16.10.21

Acest site web este sustinut de catre cititori. Cand cumparati un produs prin linkurile de pe site-ul nostru, putem castiga un mic comision de afiliere. Verificati aici mai multe informatii despre noi..

 

Cum alegi un ibric bun

 

Ghidul cumparatorului

Pana sa devina un obicei nelipsit din viata oamenilor, preparatul cafelei a cunoscut mai multe procese, fiecare variind in functie de zona in care au ajuns boabele. Desi, in prezent, oamenii nu mai au atat de mult timp la dispozitie, in special dimineata, si prefera sa apeleze la aparate automate de preparare a licorii, totusi, fiertul la ibric ramane o practica raspandita mai ales in Orient, dar si in multe parti ale Occidentului.

Daca vei incerca sa afli unde gasesc ibrice, la preturi bune, alti consumatori de cafea, vei afla ca bautura preparata in acest mod are o aroma si un gust mult mai puternice, este usor de intretinut si curatat, insa poate constitui si un cadou potrivit, mai ales avand in vedere ca vine intr-o sumedenie de forme si modele, unele foarte impresionante ca aspect.

Pentru a avea siguranta calitatii obiectului achizitionat, te sfatuim sa consulti ghidul de mai jos, din care vei descoperi tot ceea ce trebuie sa afli despre acesti itemi, daca stii cum se face cafeaua la ibric.

Cel main bun ibric

Mod de utilizare: a ibricului dateaza inca din anul 1555, cand la curtea sultanului Soliman Magnificul au patruns pentru prima data boabele de cafea. Bucatarul acestuia le-a prajit mai intai la foc mocnit, le-a zdrobit, dupa care le-a pus la fiert pe carbuni incinsi.

Cu toate ca, in prezent, in comert se gaseste cafea gata macinata si prajita, prepararea bauturii se face la foc mic, astfel ca e recomandat sa dati aragazul la minim sau mediu, iar secretul este sa nu o lasati niciodata sa fiarba, ci sa o luati de pe foc chiar inainte ca acest lucru sa se intample. Acest proces se poate repeta chiar si de trei ori, pana cand se aduna spuma suficienta pentru gusturile voastre.

De asemenea, cele mai multe pareri despre despre cele mai bune ibrice sustin ca e indicat sa nu o scapati din priviri din momentul in care cafeaua s-a lasat la fundul vasului. Deoarece, din acel moment, spuma va incepe sa se ridice la suprafata, riscul de a da peste si a face mizerie ori a incepe sa clocoteasca, pierzandu-si gustul, este mare. Intregul proces ar trebui sa dureze intre 5 si 10 minute, in functie de preferinte.

 

Forma: este ergonomica, cel mai bun ibric fiind mai lat la baza, acolo unde are loc fierberea boabelor, iar in sus capata un aspect conic, care are rolul de a impiedica varsarea lichidului impreuna cu prea mult zat. De asemenea, are un maner lung, care sa te fereasca de arsuri, iar intr-o parte este prevazut cu un mic canal sau buza de golire care sa ajute la turnarea in cesti.

 

Materialul: cel mai comun este cuprul, insa modelele mai noi contin si materiale mai moderne, precum otelul inoxidabil. Cele mai bune ibrice, din cupru, sunt mai aspectuoase si ofera o experienta autentica, deoarece se apropie cel mai mult de vechile variante turcesti, iar deseori, prezinta diferite gravuri si inscriptii.

De asemenea, manerul este confectionat din cupru, alama, dar si lemn. Multe dintre modele sunt facute din diferite aliaje, insa este indicat sa contina si cupru, deoarece acesta se incalzeste cel mai repede, astfel ca si timpul de preparare e mai scurt pentru a face cea mai buna cafea la ibric.

 

Tipul: le imparte pe acestea in cele manuale si cele electrice. Primele sunt obiectele realizate din materialele amintite mai sus, cupru, otel inoxidabil, dar si variate aliaje, si au nevoie completa de atentia ta. Cele electrice (cum e un ibric Delimano) au forma asemanatoare cu celelalte, insa unele modele pot aduce cu aparatele espressoare de facut cafea.

Itemii au plita incorporata, care pote fi inlaturata sau nu, si pot fi opriti sau porniti cu ajutorul unui buton, dispus pe maner. Acestia sunt confectionati din otel inoxidabil, dar pot avea si sticla in componenta sa, iar manerul poate fi si din plastic intarit.

Riscul de arsuri este mult mai mic, iar multe dintre acestea au filtru ce previne varsarea zatului, vaporizator si alte astfel de avantaje.

 

Ibric electric

 

Marimea: este importanta intrucat dicteaza cantitatea de cafea care va fi facuta, precum si ce numar de persoane vor putea bea din ea.  Desigur, taria bauturii depinde de cantitatea de apa si cafea. Insa, pentru a avea siguranta ca toate persoanele se vor bucura de ea, este bine sa tii cont ca un recipient mic poate produce pana la doua cafele, iar cantitatea de praf trebuie sa nu depaseasca 280 de grame.

Ibricele de dimensiuni medii nu necesita mai mult de 350 de grame pentru a servi trei, patru persoane, iar unul mare, pentru pana la cinci persoane, va necesita in jur de 400 grame.

Doritorilor le spunem ca, acolo unde gasesc ibrice la un pret bun, vor gasi si seturi de cesti mici, turcesti, din care poti nu doar sa bei, dar si sa masori cata cantitate de apa este necesara, pentru a afla in felul acesta cate cafele poti face.

 

Mentenanta: se realizeaza facil, in special la cele confectionate din metale moderne, care sunt mai rezistente la uzura. Indiferent ce model vrei in bucataria ta, ai grija ca in momentul prepararii cafelei, aceasta sa nu dea in afara, deoarece metalul se va arde si el, putandu-se stramba sau topi.

De asemenea, evita sa o bagi la masina de spalat si curat-o sub jetul de apa cu un burete care nu este prea abraziv. In plus, daca manerul este din lemn sau alama, nu lasa recipientul foarte mult sub apa, intrucat poate putrezi sau coroda.

Acum ca ai aflat care sunt principalele aspecte pe care trebuie sa le ai in minte in momentul achizitionarii unui ibric, avem increderea ca vei cumpara produsul cel mai bun din punct de vedere calitativ. Pentru a facilita procesul de achizitionare, dar si pentru a putea alege dintr-o gama mai mare de produse, noi iti recomandam sa cauti pe Internet.

Partea avantajoasa este ca multe din produsele care se regasesc in magazinele online au termen de garantie, iar unii producatorii le ofera la set, impreuna cu aparate de macinat pentru boabe sau cesti. Pe unele dintre produse le-am cautat noi si le-am ierarhizat in functie de gradul de popularitate in lista de mai jos.

 

 

Modele recomandate in 2021

 

 

Ballarini Firenze

 

1.Ballarini FirenzeCel mai bun ibric pentru cafea vine de la Ballarini Firenze si are toate calitatile care vor face ca preparatul cafelei sa se desfasoare cat mai in siguranta, in timp ce aroma bauturii va ramane nealterata la contactul cu materialul produsului. Inainte de toate, itemul poate fi utilizat si cu alte scopuri, precum fierberea apei sau a laptelui. Acesta are doua straturi de invelis antiaderent, ceea ce il face nu doar extrem de rezistent la temperaturi ridicate si la contactul cu grasimile (de exemplu, cele provenite de la lapte, mai ales in cazul in care se intampla sa dea in foc).

La baza acestuia se regaseste un strat gros de aluminiu, cu ajutorul caruia caldura se va distribui uniform pe intreaga suprafata a vasului. Asta inseamna ca acesta se va incalzi foarte repede, astfel ca si cafeaua va fi preparata intr-un timp optim, este durabil, intrucat nu va afecta excesiv o singura parte a vasului si, in plus, utilizand doar o sursa minima de caldura, vei putea face economie de energie electrica.

Manerul acestuia are o forma ergonomica, permitant o distanta suficienta pentru a nu te arde la mana, si este destul de solid astfel incat sa reziste si la o temperatura de 160’C. De asemena, multumita formei care contine cate o buza de golire pe ambele parti, vei putea turna lichidul cu mai multa usurinta, lasand zatul in urma. In plus, se curata usor si simplu, si poti chiar sa il introduci in masina de spalat.

Avantaje

Are invelis antiaderent, ceea ce il face foarte rezistent la temperaturile inalte, astfel ca nu se va destrama prea usor, daca il uitati pe foc.

Este usor de intretinut si curatat, in baza materialului din care e confectionat.

Stratul de aluminiu de la baza ajuta la raspandirea uniforma a caldurii si, implicit, la rapiditatea prepararii.

Este economic, deoarece se incalzeste repede, astfel ca nu are nevoie de multa energie electrica.

Pretul de achizitie este foarte satisfacator.

Dezavantaje

Nu este foarte inalt, astfel ca va necesita atentia ta in permanenta, pentru a evita revarsarea continutului.

button 2

 

 

 

 

 

3.Essenso (cupru, turcesc)In cazul in care urmaresti sa aduci gustul cafelei turcesti in fiecare moment in care doresti sa bei aceasta licoare, afla ca produsul Essenso va servi foarte bine acestui scop. Nu este un ibric electric, ci unul clasic.

Acesta ibric, pentru cafea turceasca, este confectionat din cupru, astfel ca il poti utiliza pana si pe nisip incins, iar partea interesanta este ca vei avea nevoie de un timp relativ scurt pentru preparatul bauturii, deoarece materialul este un foarte bun conductor de caldura.

Acest ibric de cafea, din cupru, este ideal mai ales atunci cand ai musafiri si doresti sa ii impresionezi, deoarece designul recipientului este realizat pe cale manuala, avand motive si onduleuri pe toata suprafata aramie. Manerul este turnat din alama, ceea ce ii confera rezistenta la temperaturi puternice, iar modul in care este pozitionat, la un unghi foarte ridicat, te va proteja de posibile arsuri. Capacitatea acestuia este de 200 ml, ceea ce iti permite sa faci doua cafele mai mici, insa, in cazul in care ai musafiri pe care doresti sa ii servesti, va fi nevoie sa repeti procesul.

Avantaje

Confectionat din cupru, cu o excelenta conductivitate a caldurii, astfel ca timpul de preparare va fi scurt.

Este aspectuos, in baza culorii aramii si a modelurilor imprimate.

Itemul se gaseste la un pret avanatajos si potrivit pentru toate buzunarele.

Manerul e ergonomic, fiind realizat din alama si este pozitionat destul de departe de sursa de caldura.

Dezavantaje

Are o capacitate de doar 200 ml, astfel ca va trebui sa repeti procesul de preparare, daca doresti sa servesti mai multe persoane.

button 2

 

 

 

 

Schmitter 0.75L

 

4.Schmitter 0.75L (ieftin)Schmitter este un ibric ieftin si bun, care este extrem de util din toate punctele de vedere. Este, in primul rand, foarte dur, deoarece este un ibric din inox, fiind rezistent si la coroziune. In plus, este se comporta foarte bunela caldura si poate fi asezat deasupra unei surse provenita de la gaz sau pe o plita electrica, dar nu e un ibric pentru inductie.

Manerul este unul ergonomic, fiind realizat din bachelita, un material foarte rezistent care nu se va topi la contactul cu temperaturi foarte inalte. De asemenea, are o forma care face ca prinderea sa se faca usor si in siguranta, iar la capatul sau are o gaura care iti va permtie sa il agati atunci cand il speli sau cand vrei sa il depozitezi.

Ibricul poate incalzi o cantitate de apa de pana la 750 ml, ceea ce este suficient pentru trei persoane, si chiar patru, daca faci o cafea mai scurta. In plus, are dimensiuni suficient de mari, avand un diamentru de 10 cm, iar adancimea de 11 cm. Acesta este foarte usor de intretinut, putand fi curatat cu un burete moale si cu un strop de detergent pentru vase.

Avantaje

Produsul poate fi achizitionat la un pret foarte mic.

Are o capacitate de 750 ml, ceea ce inseamna ca vei putea servi 5,6 persoane.

Prezinta duritate mare, fiind confectionat din inox.

Manerul este facut din bachelita, fiind foarte rezistent la temperaturi inalte.

Dezavantaje

In timp, vor aparea zgarieturi si alte astfel de semne, mai ales la baza itemului, acolo unde este mai apropiat de caldura.

button 2

 

 

 

 

7.Kuchenprofi 10 1077 28 07

Un set de trei ibrice, ieftine si bune, confectionate din inox s-ar putea dovedi a fi foarte util in bucataria ta. Acesta este fabricat dintr-un material care rezista la calduri puternice -otel inoxidabil, si care nu se va degrada prea curand in urma contactului repetat cu apa.

De asemene, capacitatea acestora este de 700 ml, destul pentru a fierbe cantitati generoase de lichide. Manarul este suficient de lung si inclinat astfel incat mana ta sa stea cat mai departe de sursa de caldura, in momentul cand vrei sa iei recipientul de pe foc si sa versi lichidul in cesti.

De asemenea, forma sa ergonomica il face a fi foarte confortabil in momentul prinderii. In plus, nu trebuie sa te temi ca se va incalzi foarte tare, intrucat acest lucru va fi inlaturat de despartitura larga din interiorul sau. In plus, il vei putea agata cu usurinta atunci cand vei vrea sa il pui la uscat sau sa il depozitezi.

Avantaje

Este ferit de degradarea cauzata de temperaturile inalte, datorita otelului inoxidabil din care e fabricat.

Poate fi cumparat la un pret avantajos.

Manerul are o forma ergonomica, care face ca prinderea sa se desfasoare in siguranta.

Are o capacitate mare, avand 700 ml.

Dezavantaje

Dupa un timp, pe suprafata acestuia, in special la baza, vor aparea pete si zgarieturi.

button 2

 

 

 

 

 

Lasa un comentariu

2 COMMENTS

Dehelean Alex. Octavian

April 24, 2018 at 10:55 am

Buna , ma intereseaza daca ibricul Schmitter 0.75L, sau Vitesse VS1979 de 250 ml , desi as dori ceva de aprox 500ml , dar oricum daca vreuna din acestea functioneaza pe inductie ?

Raspuns
Team Clovis.ro

April 24, 2018 at 12:43 pm

Buna, Alex,

Pentru modelul Schmitter se recomanda utilizarea pe plita electrica vitroceramica si pe arzatorul cu gaz – nimic specificat despre inductie.

Cel de la Vitesse este potrivit pentru inductie.

Toate cele bune!

Echipa Clovis.ro

Raspuns
DMCA.com Protection Status