fbpx

Cele mai bune forme pentru tort

Last Updated: 18.04.24

Cea mai buna forma de tort – Recomandarile noastre pentru 2024

 

Element esential pentru succesul nuntilor, stralucirea petrecerilor aniversare si savoarea oricarui moment care merita un gest special, tortul este o specie aparte a artei culinare. Pe langa ceva experienta in patiserie si o reteta promitoare, pentru a-l aduce pe masa in cea mai buna tinuta, ai nevoie neaparat de o forma de tort de cea mai buna calitate. Nu ai timp pentru citit ghiduri lungi si vrei pur si simplu o solutie? Evalueaza direct optiunea din topul listei noastre: Vanora Home 26 cm. Cu suficient spatiu pentru a pregati torturi pentru pana la 25 – 28 persoane, aceasta tava de copt rotunda, dotata cu fund detasabil si centura, este o solutie rapida si de buna calitate pentru blaturi coapte uniform si usor de scos si finisat. Daca vrei ceva mai deosebit, iti oferim ca alternativa modelul Magic Fest Inima, care ii va putea incanta uneori si pe cei mici.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Vanora Home 26cm

 

Conceputa cu diametrul de 26cm (nivel mediu), forma Vanora Home te ajuta sa obtii usor blaturi rotunde pentru torturi destinate sa fie piesa de rezistenta, la petreceri cu pana la 25 – 28 de participanti. Tot ce trebuie sa faci este sa torni compozitia in interior si sa o introduci la cuptor.

Este o forma tort, la un pret bun, cu fund detasabil, foarte util pentru prajiturile care nu se pot scoate din tava prin intoarcere. Centura prinsa cu un sistem de inchidere sigur si usor de folosit se desprinde de peretii aluatului in doar cateva minute, lasand blatul liber pentru aplicarea cremelor si a decoratiunilor.

Materialul din care este confectionata este otelul carbon, o varianta durabila si care conduce foarte bina caldura, motiv pentru care iti recomandam sa reduci temperatura cuptorului cu aproximativ 3 – 4 oC pentru a evita coacerea prea rapida sau arderea fundului si marginilor. Poate reactiona cu elemente acide (suc de lamaie, zahar brun) si nu este compatibil cu masina de spalat. Din pacate producatorul nu mentioneaza daca suprafata este acoperita cu strat non-stick.

 

Avantaje:

Diametrul de 26 cm permite obtinerea de portii pentru 25 – 28 persoane.

Include fund detasabil care permite expunerea facila a blatului.

Realizata din material cu rezistenta buna in timp.

Otelul carbon conduce foarte bine caldura, asigurand coacerea rapida si uniforma.

 

Dezavantaj:

Nu este compatibila cu masina de spalat.

 

 

Magic Fest Inima

 

Daca doresti sa marchezi aniversarea onomastica, ziua de nastere sau Sfantul Valentin cu un tort deosebit, s-ar putea sa iti incante privirile si aceasta forma tort inima, cu design deosebit. Este o varianta confectionata dintr-o singura bucata, fara fund detasabil, cu strat interior din Teflon care asigura atat desprinderea usoara a blatului dupa coacere, cat si o durabilitate crescuta a produsului la utilizari frecvente. Iti reamintim ca acest tip de strat non-stick este sensibil la zgarierea cu obiecte metalice.

Forma este realizata din aluminiu, material durabil, rezistent la coroziune si care conduce foarte bine caldura. Impreuna cu aspectul de culoare inchisa, aceste elemente constructive ne determina sa iti recomandam scaderea cu cateva grade a temperaturii cuptorului fata de nivelul specificat in reteta, pentru a evita coacerea prea rapida. Are diametrul de 26cm, potrivit pentru creare de pana la 28 de portii delicioase.

Iti reamintim ca exista studii care indica faptul ca Teflonul poate elimina gaze cu efecte negative pentru sanatate la temperaturi de peste 260oC, motiv pentru care te sfatuim sa te folosesti de beneficiile acestui produs pana la acest nivel.

 

Avantaje:

Tava are design deosebit, in forma de inima.

Suprafata este acoperita cu Teflon, care previne lipirea aluatului si permite desprinderea usoara de pe margini si fund.

Este confectionata din aluminiu, material durabil, rezistent si cu conductivitate foarte buna.

Diametrul este de 26cm, realizand blaturi pentru torturi de pana la 28 portii.

 

Dezavantaje:

Stratul de Teflon este sensibil la zgarierea cu ustensile metalice.

 

 

Kasemi 25 cm

 

Daca iti doresti o forma tort detasabila, care sa te ajute sa creezi cele mai frumoase blaturi pentru cei dragi, iti recomandam sa iei in considerare si aceasta optiune cu doua piese. Este confectionata din otel carbon, material usor, durabil si rezistent, care conduce foarte bine caldura si este acoperit in acest caz cu un strat de Teflon care previne prinderea compozitiei de peretii vasului.

Include un cadru rotund de tip clasic, cu fund detasabil si centura care se desprinde usor de pe blatul cu suprafata plata si crusta usor rumenita. Este prevazuta cu o forma suplimentara, care se adauga in interior, oferind aluatului un contur ondulat asemanator colacilor impletiti.

Are diametrul de 25cm ceea ce inseamna ca din tortul creat poti servi cu drag pana la 25 de persoane care impart cu tine bucuria evenimentelor speciale din viata ta. Pentru a te bucura de beneficiile sale pentru cat mai mult timp iti recomandam sa nu il lasi peste noapte in apa, pentru ca poate rugini si sa nu il introduci in masina de spalat vase. Din pacate producatorul nu mentioneaza inaltimea produsului.

 

Avantaje:

Model incapator, cu diametrul de 25cm, pentru pana la 25 portii.

Include cadru rotund standard si forma pentru margini ondulate.

Centura se desface usor, eliberand blatul in doar cateva minute.

Este confectionata din otel carbon rezistent, cu strat antiaderent de Teflon – durabila/nu se lipesc blaturile.

 

Dezavantaje:

Nu este compatibila cu masina de spalat vase.

 

 

King Hoff reglabila

 

Confectionata din otel inoxidabil non-reactiv, durabil si rezistent la rugina, coroziune si zgarieturi, modelul King Hoff este o forma tort reglabila care include doar centura de fixare a aluatului, motiv pentru care va trebui sa o combini cu o tava de copt potrivita ca dimensiuni care sa preia rolul fundului. Avand in vedere abilitatile mai reduse ale inoxului de a transmite caldura in mod uniform, este combinatia perfecta pentru realizarea de blaturi de diferite dimensiuni.

Diametrul centurii poate fi reglat intre 16cm si 30cm, oferindu-ti posibilitatea de a pregati torturi aromate si gustoase pentru petreceri de 12 – 40 persoane. Are inaltimea de 8.5cm care iti ofera posibilitatea de a reduce timpul de lucru, realizand dintr-o singura coacere un blat care poate fi taiat in doua segmente care vor cuprinde crema.

Nivelul ridicat de adaptabilitate o incadreaza printre cele mai bune forme tort rotunde, detasabile. O poti folosi de asemenea atat in frigider, pentru a forma cheescake-uri delicioase, cat si in congelator pentru retetele care necesita inghetare si este compatibila cu masina de spalat vase, deci va fi foarte usor de curatat.

 

Avantaje:

Capacitate variabila, pentru blat de 12 pana la 40 portii.

Centura detasabila, care se desprinde usor de pe blat.

Inaltime de 8.5 cm, care ofera posibilitatea de alegere dintre a coace doua straturi pe rand sau unul mai inalt care poate fi taiat in doua.

Confectionata din inox durabil, rezistent, compatibil cu masina de spalat vase.

 

Dezavantaje:

Nu include fund, deci va trebui adaptata la o tava de copt de dimensiuni potrivite.

 

 

Kitchen Kraft Ursulet

 

Dincolo de cadourile care le aduc bucuria pe chip, cei mici se bucura enorm si de torturile cu forme distractive care le amintesc cu placere de povesti sau desene animate. Un motiv suficient sa adaugi bucatariei tale si aceasta tava de copt, in forma de ursulet. Aceasta forma de tort, ifetina si buna este confectionata din aluminiu anodizat, proces ce asigura rezistenta superioara in timp si previne reactia metalului cu elementele acide din compozitie, precum sucul de lamaie sau zaharul brun.

Are latimea de 26cm, lungimea de 27cm si inaltimea de 6cm, dimensiuni care vor crea un blat ce poate satura pana la 20 – 25 de copii pofticiosi. Nu are fund detasabil, deci va trebui sa rastorni blatul, astfel incat trasaturile ursuletului sa fie indreptate in sus. Tava este argintie, incetinind absorbtia caldurii si asigurand astfel o rumenire moderata a fundului blatului, evitand arderea detaliilor.

O poti folosi in cuptor, pana la 220oC si in frigider, pentru retete care necesita intarire prin racire. Va fi insa nevoie sa o speli manual, pentru ca aluminiul nu este compatibil cu masina de spalat vase.

 

Avantaje:

Are forma ingenioasa de ursulet, apreciata de cei mici.

Este confectionata din aluminiu anodizat, durabil, rezistent si non-reactiv.

Creeaza blaturi care pot fi impartite in pana la 20 – 25 portii, pentru copii.

Culoarea deschisa previne rumenirea excesiva.

 

Dezavantaje:

Nu este compatibila cu masina de spalat si necesita spalare manuala.

Cum alegi o forma buna pentru tort

 

Ghidul cumparatorului

Tava de tort influenteaza direct textura, aspectul exterior si gustul aluatului si poate face diferenta dintre felii pufoase, potrivit de inalte, care se topesc in gura si o compozitie cu crusta incretita si interior uscat, care se sfarama usor. In fata rafturilor pline cu tot felul de modele de diferite forme si dimensiuni este usor sa ajungi in situatia de a nu sti exact ce ar trebui sa iei cu tine acasa.

Am pregatit acest ghid pentru a te ajuta sa folosesti corect informatii precum tipul materialul din care este confectionata o astfel de forma, inaltimea si suprafata de copt, particularitatile de constructie si chiar culoarea, pentru a alege varianta care te va ajuta sa pregatesti tortul perfect.

Material: Vei gasi in comert forme tort, la preturi bune, realizate din aluminiu, inox, silicon, sticla sau ceramica, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.

Cele din aluminiu sunt durabile, rezistente la coroziune si zgarieturi, conduc foarte bine caldura (mai bine decat inoxul) oferind aluatului toate conditiile pentru a creste frumos si uniform. Variantele simple reactioneaza la substantele acide (suc de lamaie, zahar brun etc.) afectand sensibil gustul preparatului. Versiunea anodizata (argintii si negre) este mai dura si non-reactiva, fiind sigura pentru toate tipurile de compozitie. Daca alegi un model din acest material, iti recomandam sa te orientezi catre cele confectionate dintr-un strat mai gros, optiunile realizate din foita subtire riscand sa se curbeze la temperaturi inalte.

Otelul inoxidabil nu reactioneaza cu elementele acide, este rezistent la rugina, coroziune si zgarieturi, insa nu sta foarte bine la capitolul conductivitate a caldurii. Transmite caldura in mod inegal, ceea ce face dificila obtinerea unui aluat cu o textura placuta.

Siliconul este un material relativ nou in acest domeniu si iti pune la dispozitie cateva caracteristici interesante. Desi nu absoarbe caldura la fel ca restul optiunilor, ii permite acesteia sa patrunda in mod uniform in aluat pentru a-l coace. Procesul se opreste insa o data ce ai scos forma din cuptor, prevenind continuarea gatirii marginilor si fundului. Este probabil cel mai confortabil de utilizat, curatat si depozitat, fiind flexibil si usor de strecurat in orice colt de dulap. Rezista la temperaturi cuprinse intre -4 si pana la +300oC.

Sticla o vei gasi fie ca unic material, fie sub forma de fund pentru versiunile realizate din silicon. Este un material non-reactiv, un foarte bun conductor si in cazul formelor confectionate exclusiv din ea, vei putea vedea oricand cum arata marginile si fundul aluatului. Are caracteristici non-stick naturale si se curata foarte usor. Trebuia insa sa ai mare grija la diferentele de temperatura, care pot determina craparea, si la riscul de ciobire.

Mai poti alege si o forma tort, la un pret bun, din ceramica, care arata mereu incredibil de bine ca vas de bucatarie, fiind disponibile intr-o varietate de culori. La fel ca sticla, este non-reactiva, nu permite lipirea compozitiei de pereti si asigura deci o dezlipire usoara a tortului. Se incalzeste gradual, asgurand o coacere lenta si uniforma. Caracteristici foarte bune pentru interiorul aluatului, insa un pic dezavantajoase daca te astepti la o suprafata rumena si crocanta.

 

Forme: Cand vine forma de designul tavii, cea mai buna forma tort este cea care va aduce zambetul pe chipul tau, al sarbatoritului si aprecierea invitatilor. Alege deci cu sufletul si imaginatia, tinand cont si de portiile pe care va trebui sa le tai.

Variantele clasice sunt cele rotunde, urmate de versiuni ovale, patrate sau dreptunghiulare. Din lista optiunilor personalizate poti opta pentru un tort in forma de inima, frunza, floare, fructe, ursulet, iepuras sau chiar personaje din filme sau desene animate. Te sfatuim insa sa ai in vedere in acest caz ca un strat de aluat cu variatii mari de grosime se va coace neuniform si vei avea diferente de textura si gust in interior.

 

Dimensiuni si portii: Majoritatea optiunilor rotunde, care sunt de altfel si cele mai cautate, se incadreaza ca diametru in intervalul 15 – 28cm, care la o inaltime 7-8cm inseamna intre 8 si 40 portii. Pentru evenimente de pana la 80 persoane vei avea nevoie de o varianta de 40cm. Versiunile patrate au latura cuprinsa intre 15 si 40cm, iar cele ovale pot fi gasite in formate cu dimensiuni incepand de la 20 x 14cm si pana la 41 x 32cm.

Orientativ, pentru o zi de nastere in familie, pentru 8 portii iti va fi suficienta o forma rotunda cu diametrul de 15cm, iar pentru 20-25 persoane, una cu dimensiunea de 25cm. O versiune patrata cu latura de 15cm iti va oferi suficienta compozitie pentru 12 persoane, iar una de 25cm, destul tort pentru a sustine o petrecere cu pana la 30 de participanti.

Din punct de vedere al inaltimii, poti alege versiuni de 5 – 6cm care se folosesc de regula pentru a realiza doua etaje diferite care se aseaza apoi unul peste altul pentru a forma tortul. Sau poti alege o varianta de 7 sau 8cm, care iti pune la dispozitie suficient spatiu pentru a coace un strat care poate fi taiat in doua segmente egale, intre care poti introduce apoi crema, sau pe care il poti folosi asa, in functie de reteta.

 

Constructie si utilizare: Numeroase pareri despre cele mai bune forme tort te vor indruma catre variantele cu fund detasabil, care sunt realizate in esenta din doua componente: fundul si o centura care se desface de pe aluat, permitand taierea, pregatirea si servirea.

Vei mai gasi in magazine optiuni constructive prevazute cu un tub in mijloc. Rolul acestuia este acela de a asigura patrunderea temperaturii in interiorul aluatului si coacerea uniforma a compozitiilor in strat gros sau cu textura mai densa. In plus, aceste accesorii sunt cele in care se prepara traditional guguluful de iarna.

Culoarea: Nuanta materialului din care este confectionata forma influenteaza modul in care reactioneaza la caldura, motiv pentru care este important sa iei in considerare diferentele dintre recipientele deschise la culoare (argintii, crem – ceramica) si cele inchise (gri inchis, negru). De exemplu, in cazul aluminiului anodizat argintiu, caldura este partial reflectata, motiv pentru care aluatul se va coace putin mai greu si nu se va rumeni foarte bine.

Pe de alta parte, aluminiul anodizat inchis la culoare absoarbe mai bine caldura si scade timpul necesar coacerii. In acesta situatie este bine sa reduci cu cateva grade temperatura cuptorului pentru ca aluatul fiind subtire, nu va reusi sa mentina bulele de aer din compozitie. Acestea se vor ridica catre suprafata, impartindu-l intr-un strat inferior mai dens si gumos si unul superior pufos si aerat. In plus compozitiile coapte prea tare tind sa devina uscate si sfaramicioase.

Cauta cele mai potrivite forma in magazinele online. Vei gasi acolo modele variate, la preturi accesibile, dintre care sa o alegi pe cea care te va ajuta sa creezi cel mai bun tort. Daca ai ezitari consulta exemplele de mai jos selectate de pe Internet. Sunt doar cateva dintre optiunile pe care le poti achizitiona usor, cu livrare la domiciliu.

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii