Cele mai bune cratite

Am modificat articolul ultima data pe: 25.09.17

 

Cum aleg o cratita buna

 

Ghidul cumparatorului

Este foarte greu sa gasesti o cratita care sa nu-ti dea batai de cap atunci cand gatesti, chiar daca atat supermarketurile, cat si magazinele online sunt pline de astfel de oferte. La urma urmei, in asta consta problema: in multitudinea de forme, marimi si materiale, incat ajungi sa nu mai stii ce sa alegi. 

Si pentru ca vasele pe care le folosim pentru gatit joaca un rol important in cadrul regimului alimentar, citind acest ghid, vei afla unde gasesc cratite la preturi bune celelalte gospodine si care sunt principalii parametrii de selectie ce trebuie respectati pentru a alege un vas care sa-ti permita sa prepari alimente gustoase si sanatoase deopotriva.

 

Materialul: este primul aspect de care trebuie sa tii cont atunci cand iti cumperi o cratita. In comert, vei gasi vase din aluminiu, un material usor, care conduce bine caldura. Detin insa un risc mare de toxicitate, asa ca majoritate modelelor sunt acoperite cu ceramica sau teflon, avantajul acestora constand in faptul ca nu permit materialului prim sa intre in contact cu mancarea.

In ceea ce priveste teflonul, numeroase pareri despre cele mai bune cratite nu-l recomanda, intrucat exista studii care atesta prezenta acidului perfluorooctanoic (PFOA), a cadminului si plumbului in compozitia acestuia, substante nocive pentru sanatate. De aceea, Agentia de Protectie a Mediului din SUA a cerut firmelor sa inlocuiasca PFOA cu alte materiale, vasele cu invelis ceramic reprezentand o alternativa sanatoasa a celor acoperite cu teflon.

Oalele din cupru au un aspect superb, insa in timp ajung sa se corodeze, devenind toxice. Pe scurt, daca nu vrei sa ai probleme cu sistemul imunitar, evita-le!

Printre cele mai intalnite sunt cratitele din inox, deoarece se comercializeaza la un pret accesibil si au un aspect placut. Totusi, acestea contin crom (18%) si nichel (10%) pentru a rezista cat mai bine in timp, motiv pentru care unele studii stiintifice nu le recomanda, existand riscul ca elementele sa se amestece cu mancarea si, deci, sa te insoteasca toata viata, caci nu pot fi eliminate din organism. Multi le prefera insa pentru ca pot fi folosite pe majoritatea surselor de caldura si sunt usor de igenizat.

 

O alegere foarte buna o reprezinta cratitele din fonta, singurul inconvenient constand in greutatea lor si-n faptul ca se incalzesc mai greu. Totusi, ele mentin caldura foarte bine si ajung sa o elibereze uniform, fiind ideale pentru coacerea vinetelor si ardeilor sau prepararea mancarurilor scazute, respectiv a tocanitelor de legume. Rezista foarte bine in timp si pentru ca alimentele sa nu se lipseasca, unele sunt acoperite cu un strat ceramic.

Printre cele mai sanatoase vase pentru gatit se numara, de asemenea, cele din lut (fara smalti) si sticla. Ambele recipiente emit o caldura eficienta pentru prepararea bucatelor si rezista la temperaturi mari. Din pacate, cele din urma se pot crapa la un numar mai mare de grade Celsius, de aceea vasele yena sunt de preferat.

Cratitele din email sunt superioare calitativ atata timp cat nu sunt deteriorate. Nu retin resturi alimentare sau mirosuri, acest tip de material fiind unul antibacterian. O varianta a acestuia o reprezinta wok-ul, ideal pentru cei care prefera mancarea dietetica, deoarece reduce considerabil cantitatea de ulei.

 

Dimensiunile: se refera atat la capacitatea de stocare, cat si la greutatea vasului. Volumul este o caracteristica ce trebuie numaidecat verificata, intrucat conditioneaza numarul de portii pe care vrei sa le gatesti. Daca obisnuiesti sa faci mancare in mod frecvent sau provii dintr-o familie numeroasa, alege un vas cu o capacitate de 5 litri sau chiar mai mare. Dimpotriva, daca locuiesti singura si nu te dai in vant dupa experimentarea a cator mai multe retete culinare, o cratita de 3 litri este mai mult decat suficienta.

Totusi, un vas plin cantareste mai mult decat unul gol, asa ca tine cont ca o capacitate mare inseamna implicit ca vei manevra cratita mult mai greu, mai ales daca aceasta este din fonta. In ceea ce priveste diametrul recipientului, achizitionarea unui vas de 21 de cm este potrivit pentru nevoile culinare a doua persoane.

Daca ceea ce te intereseaza consta in functionarea optima a cratitei pe plitele cu inductie, asigura-te ca partea de jos a acesteia acopera cel putin 2/3 din zona de incalzire. Cu alte cuvinte, pentru flexibilitate maxima, alege un model cu un diametru de 27 – 28 de cm.

Accesoriile: Nu doar materialul conteaza, asa ca daca-ti doresti o cratita de calitate, asigura-te ca aceasta dispune, in primul rand, de manere, pentru o manevrabilitate facila. De regula, acestea sunt confectionate din acelasi material, in asa fel incat oala sa poata fi folosita inclusiv in cuptor, insa de preferat este ca tortile sa fie protejate, altfel risti sa te arzi la maini atunci cand iei vasul de pe aragaz sau mesteci in cratita.

In al doilea rand, alege un recipient cu capac. Acesta izoleaza in interior alimentele indiferent daca fierb sau se prajesc, scurtand timpii de gatire si impiedicand iesirea vaporilor care ar putea duce la formarea condensului. Ba mai mult, riscul ca mancarea sa dea pe dinafara este redus.

 

Sursa de caldura: este un parametru de selectie demn de luat in considerare, de preferat fiind o cratita care sa suporte toate tipurile de caldura, de la inductie la gaz, cum e, de pilda, cea fabricata din fonta pura. Si pentru ca exista patru tipuri de aparate de gatit (cu gaz, inductie, vitrocearmice si electrice), n-ar strica sa citesti eticheta ce insoteste produsul cumparat, evitand astfel deteriorarea acestuia.

 

Mentenanta: Pentru a evita sa cumperi vase noi dupa o perioada scurta de timp, ingrijeste-le asa cum se cuvinte. De pilda, cratitele din fonta nu sunt recomandate persoanelor comode, intrucat necesita o curatare de asezonare: se usuca pe aragaz imediat dupa spalare, dupa care trebuie unse cu un strat subtire de ulei. Aceasta procedura trebuie respectata dupa fiecare folosire.

In cazul in care-ti displace total sa speli vasele, opteaza pentru o cratita din inox, deoarece petele de pe un asemenea recipient pot fi indepartate cu usurinta, folosind cateva produse de uz casnic. In ceea ce priveste cratitele din yena, otetul alimentar promite sa faca minuni atunci cand vine vorba de indepartarea murdariei, rezultat al arderii grasimilor in cuptor.

 

“Unde gasesc o cratita la un pret bun?” este o intrebare ramasa inca fara raspuns? Daca da, comanda-ti produsul preferat direct de pe Internet si profita de transportul garantat, respectiv de un termen de garantie extins!

 

 

Modele recomandate in 2017

 

 

OTI 28

 

Conform mai multor pareri, cea mai buna cratita este OTI 28. Produsa din fonta pura, reprezinta o alegere buna mai ales pentru mancarurile care necesita fierbere indelungata. In plus, pe langa faptul ca este sanatos si ecologic, vasul cu pricina rezista bine in timp, ceea ce inseamna ca vorbim de o investitie pe termen lung.

Capacitatea (5,5 l) il recomanda familiilor formate din mai mult de 2 membri, diametrul masurand nici mai mult, nici mai putin de 28 de cm. Prepararea bucatelor traditionale poate avea loc pe toate sursele de caldura, de la inductie la gaz.

Interiorul este emailat, astfel ca, indiferent la ce temperatura gatesti, nu retine resturi alimentare sau mirosuri. Este prevazut cu manere din acelasi material, pentru o manipulare facila, si cu capac din fonta. In ceea ce priveste mentenanta, se recomanda ca vasul sa fie lasat sa se raceasca inainte de a fi spalat, curatarea facandu-se in apa fierbinte cu detergent.

 

Avantaje:

Este confectionat din fonta, distribuind caldura inmagazinata catre preparat in mod uniform.

Capacitatea este generoasa (5,5 l), permitandu-ti sa gatesti mancare pentru mai multe zile.

Interiorul este emailat, evitand lipirea ingredientelor de peretii vasului.

Produsul prezinta un bun raport calitate – pret.

 

Dezavantaje:

Este o piesa foarte grea.

 

 

 

 

Heinner Cooking

 

Printre cele mai bune cratite se numara, fara doar si poate, Heinner Cooking. Este confectionata din fonta, un foarte bun conductor de caldura, asa ca permite prepararea mancarii in mod constant si uniform, uzandu-se foarte greu. Pe langa acest aspect, interiorul este emailat, ceea ce inseamna ca nu permite lipirea alimentelor de fundul sau peretii oalei.

Are o inaltime de 13 cm si un diametru de 28,5 cm, fiind potrivita pentru orice tip de aragaz. Mai mult decat atat, poate fi folosita fara probleme in cuptor sau congelator. Capacitatea este mare (7,5 l), astfel ca te poti folosi de ea mai ales atunci cand esti nevoita sa gatesti in cantitati mari (nunti, botezuri, aniversari etc.).

Este prevazuta cu un capac ce permite inchiderea aproape ermetica a vasului si doua manere laterale din fonta, pentru o buna manevrabilitate. Designul este modern, de culoare albastra, oferind o pata de culoare locului de depozitare.

 

Avantaje:

Realizata din fonta, este potrivita pentru toate sursele de caldura, inclusiv prin inductie.

Capacitatea generoasa iti permite sa gatesti mai multe portii de mancare.

Datorita interiorului emailat, hrana nu se lipeste si nici nu se arde.

Dotata cu manere laterale si capac, este usor de utilizat.

 

Dezavantaje:

Fiind un vas din fonta, nu poti gati fara ulei.

 

 

 

 

Tefal Ingenio So Intensive

 

Pentru cei care-si doresc un set de cratite, recomandam Tefal Ingenio So Intensive. Este vorba de 3 recipiente cu diametru diferit (16, 18, 20 cm), confectionate din teflon, un material convenabil pana la prima urma de zgariere sau crapare. Sunt ideale pentru mancarurile care nu au nevoie de o temperatura mare de gatire, fiind accesibile si ca pret.

Toate cele 3 piese se bucura de un invelis interior si exterior anti-adeziv, fapt care le face usor de igenizat, si de un indicator Thermo-Spot, care-ti da de stire cand vasul a atins temperatura optima pentru gatit. Baza este din cupru cu particule de minerale si titan, cu difuziune excelenta a caldurii, astfel incat prepararea mancarii se poate face pe plita cu gaz, cu inductie, ceramica sau electrica.

Sunt prevazute cu un maner detasabil si pot fi folosite in cuptor, insa fara acesta. Le poti curata cu ajutorul masinii de spalat vase.

 

Avantaje:

Setul contine 3 piese, asa ca poti gati cantitatea de mancare dorita.

Datorita invelisului interior si exterior anti-adeziv, pot fi igenizate in masina de spalat vase.

Sunt compatibile cu toate sursele de caldura.

Sunt dotate cu maner detasabil, pentru a le putea lua cu usurinta de pe foc.

 

Dezavantaje:

Teflonul poate afecta serios sistemul hormonal si tiroida, daca sunt depasite temperaturile de deteriorare de peste 260 de grade Celsius.

 

 

 

 

Schmitter 1.2L

 

Schimtter este o cratita ieftina si buna, confectionata din aluminiu, un material usor, care conduce bine caldura si, deci, promite gatirea optima a alimentelor. Cu siguranta ai auzit insa ca mancarea preparata in oale confectionate din acest material poate deveni extrem de periculoasa, aluminiul reactionand cu unele ingrediente acide, astfel ca produsul recomandat este unul smaltuit.

Altfel spus, se bucura de un interior acoperit cu 2 straturi de invelis ceramic si de un fund termoradiant triplu stratificat (5 mm), ceea ce inseamna ca este un recipient sigur pentru gatit si ca riscul de a se deforma la temperaturi foarte ridicate este redus.

Volumul este mic (1,2 l), fiind o cratita dedicata mai cu seama persoanelor celibatare, iar diametrul este de 16 cm.  Este dotata cu maner din bachelita, pentru o buna manuire chiar si atunci cand se afla pe sursa de caldura (gaz, electric) si cu un capac din sticla termorezistenta.

 

Avantaje:

Cu finisaje de calitate, se comporta bine in timpul gatirii si nu permite mancarii sa se lipeasca.

Este prevazut cu maner, pentru o manevrare usoara, si capac pentru protectie.

Intretinerea este facila, produsul putand fi igenizat in masina de spalat vase.

Pretul include o garantie extinsa pe 24 de luni.

 

Dezavantaje:

Capacitatea de stocare mica permite prepararea bucatelor pentru o singura masa.

 

 

 

 

Vanora Adora

 

O cratita din inox la un pret bun este si Vanora Adora. Aceasta are baza capsulata in 3 straturi, promitand sa fie stabila la temperaturi ridicate si sa nu elibereze substante nocive in alimente. Avantajul major consta in coada cu care este prevazuta, realizata tot din inox, caci iti ofera garantia ca vasul este sigur pentru bucatele preparate.

Este apreciata pentru rezistenta sa si aspectul placut, insa poate fi folosita numai pe plitele cu inductie. De asemenea, este mai potrivita pentru fierberea alimentelor, decat pentru coacerea sau prajirea lor, intrucat inoxul nu este un material care distribuie caldura in mod uniform.

In ceea ce priveste dimensiunile cratitei, aceasta are un diametru de 16 cm si o inaltime de 9,5 cm, volumul total fiind de 1,9 l, asa ca oala este destinata portiilor mici. Este prevazuta cu un capac din sticla termorezistenta, care iti permite sa urmaresti procesul de gatire si impiedica mancarea sa dea pe afara.

 

Avantaje:

Fiind confectionata din inox, rezista bine in timp.

Baza este capsulate in 3 straturi, iar manerul este confectionat din acelasi material, asa ca riscul de a crea probleme de sanatate in timp e redus.

Este echipata cu un capac din sticla termorezistenta, reducand timpul de fierbere.

Pretul este mic.

 

Dezavantaje:

Capacitatea de stocare este redusa (1,9 l).

 

 

 

 

Reply here

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...